No teraz już jestem pewien. Twierdza Rumeli Hisari nad Bosforem. Zbudowana w 1452 roku jako pomoc przy zdobywaniu Bizancjum.
Co ciekawe - o pewnej legendzie z nią związanej pisał Mickiewicz w Panu Tadeuszu.
Jasne.
Zamek Rumelijski (rzymski/europejski), wzniesiony przez Mehmeta Zdobywcę
(most nazwany jego imieniem w tle podpowiedzi),
który wymusił na Konstantynie XI zgodę na zbudowanie strażnicy ponoć na powierzchni
ograniczonej niedźwiedzią skórą (nie wyjaśniając, że miał na myśli cieniutki rzemień).
Wzniesiona w zaledwie ok. rok - za terminowość budowy każdej z trzech głównych wież
odpowiadał gardłem jeden z wezyrów.
"Podrzynającą gardło" - Bogaz Kesen - nazywano zresztą samą twierdzę, gdyż miała Turkom
pomóc dobić Bizancjum, blokując możliwość wsparcia Konstantynopola zapasami lub wojskiem
przez Trapezunt czy inne państwa chrześcijańskie poprzez Morze Czarne.
Tę samą rolę miał spełniać - wzniesiony 60 lat wcześniej przez Bejazyda Blyskawicę - Anadolu Hisari
czyli Zamek Anatolijski (azjatycki) - ruiny widoczny na fotce-podpowiedzi.
(Wówczas Bizancjum ocalało dzięki najazdowi Tamerlana na Osmanów).
Bingo - Ta zbudowana w ptolomejskich czasach i dobrze zachowana (niestety niedostępna dla turystów a szkoda z uwagi na stan zachowania) w literaturze bywa określana jako świątynia Het Hert i Ma'at a także Imhotepa (deifikowanego architekta faraona Dżesera). Het Hert, starodawne bóstwo z okresu Starego Państwa to egipska nazwa, identyczna z Hathor, która jest formą grecką.
Zadajesz kolejną.
Tak z ciekawości - jak doszedłeś do odpowiedzi? No chyba, że byłeś tam i miałeś tak znakomitego pilota jak mnie się zdarzyło - faceta po ukończonej archeologii śródziemnomorskiej