Wycieczka w weekend majowy

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
michal

Wycieczka w weekend majowy

Post autor: michal »

Jadę w ten weekend do Zakopanego. Pogoda coś teraz nie dopisuje ale może się coś zmieni. Jakie szlaki polecalibyście ? Nigdy nie byłem zimą w górach więc skoncentruje się głównie na dolinach. Chciałem pójść nad Morskie Oko i Świstówkę roztocką... czy jest możliwe w miarę bezpieczne wejście na tą górę w zwykłych butach zimowych? Jeżeli macie jakiekolwiek sugestie to będę wdzięczny:)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

michal pisze:Chciałem pójść nad Morskie Oko i Świstówkę roztocką
a Świstówkę już "prawnie" otworzyli po zimie? :think:
Proponuję też Murowaniec np.przez Boczań-powrót przez Jaworzynkę.Kościeliska -Chochołowska przez Iwaniacką (w śniegu). Dorze,żebyś miał chociaż kijki teleskopowe ale i bez nich jak trzeba to się idzie :)

P.S Witaj Michal :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
michal

ok :) Dzięki za szybką odpowiedź. więc Świstówka jest zamknięta na zimę:) a co myśłisz o :
Dolina Chocholowska --> Grzes --> Rakon
Trzydniowiański Wierch

Szlaki w tym okresie są na ogół przetarte....zgadza się?:) Nie wiem jak jest nad Morskim Okiem.. jedno jest pewne ze napewno pięknie:)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

michal pisze:Dolina Chocholowska --> Grzes --> Rakon
hmmm,chyba przydałyby się raki :think: MiG był w tych rejonach niedawno-może udzieli Ci konkretniejszych porad :)
michal pisze:Szlaki w tym okresie są na ogół przetarte....zgadza się
powinny być....ale ten rok jest wyjątkowy,śniegu było(jest?) tej zimy wyjątkowo duuuużo.
michal pisze:Nie wiem jak jest nad Morskim Okiem..
Eee, do Moka ,jak i do innch schronisk dojdziesz bez problemów,no może do Piątki trochę po śniegu....
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
AdiK

Post autor: AdiK »

Informacje o zamkniętych szlakach znajdziesz m.in. na http://www.cyf-kr.edu.pl/tpn/ a śniegu chyba rzeczywiście będzie jeszcze sporo. Tydzień temu byłem w Beskidach na Baraniej Górze, (to chyba troszkę niżej ;)) i śniegu było co niemiara.
Pozdrawiam.
Danxer

Post autor: Danxer »

Cześć
Też będę w Zakopcu 1 maja i planuję Tatry zachodnie (Grześ-Rakoń-Wołowiec) Jeżeli chcesz możemy się zgadać. Byłem już w tym okresie w Tatrach rok temu i Czerwone Wierchy szło przejść bez problemu. Ewentualnie raki i czekan można wypożyczyć w Zakopcu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Wczoraj informowali w tivi, że na Kasprowym spadło 15 cm śniegu.
Pokrywa wynosi 160 cm - idealne warunki dla narciarzy - ponoć do 8 Maja.
michal

dzieki za ta stronke z informacjami o szlakach. jade z grupka osob (okolo 10) wiec jakos wymyslimy sobie plan wycieczki. Tatry zachodnie napewno odwiedzimy. Wiecie moze jak wyglada wejscie na Kasprowy Wierch? Czy ten szlak pod wyciagiem jest dostepny i czy mozna bez rakow wejsc?
aska

Post autor: aska »

michal pisze:czy mozna bez rakow wejsc?
wejść to może i byś wszedł, ale będzie potem problem z zejściem :) zależy gdzie byś schodził, radzę jednak na wszelki wypadek uzbroić się w raki :)
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

aska pisze:
michal pisze:czy mozna bez rakow wejsc?
wejść to może i byś wszedł, ale będzie potem problem z zejściem :) zależy gdzie byś schodził, radzę jednak na wszelki wypadek uzbroić się w raki :)
oooo!!! Słuchaj zacnych ludzi takich jak koleżanka aska .Tylko tak,skoro wspominałeś o "zwykłych zimowych butach" jak rozumiem nie myślałeś o jakiś kozakach np RELAX ;-) ?Widzisz problem z rakami jest taki że nawet paskowe wymagają jakiejś konkretnej podeszwy bo jak nie to ci będą wyjeżdzały .Możesz się zaprzeć i ścisnąć je max na nogach ale prawdopodobnie odetnie ci to dopływ krwi .
aska

Jacek Venom pisze:jak rozumiem nie myślałeś o jakiś kozakach np RELAX
Jacek, czy ty masz coś do Relaxów?! Toż to zacne buty były :D ;)
Jacek Venom

pytam czy to RELAXY bo....może sprzedać by chciał ;-) heheh
michal

to nie sa relaxy heh
Jasminka

Post autor: Jasminka »

Ach jak sie zrobiło sentymentalnie w kwestii tych relaksow:).
A wiecie moze gdzie raki mozna wyporzyczyc w Zakopcu? :think:
Jacek Venom

jasne ,w himountain na krupówkach.Nie pamiętam numeru ale sklepów himountain na Krupówkach jest jak psów ,wejdz spytaj to cię skieruja gdzie trzeba. Koszt to 15-20 pln za dobę chyba .
aska

jak się bawili Ci którzy byli na weekendzie w górach? :) pogoda się udała, więc chyba piękne wycieczki się odbyły :)
ekedz

Post autor: ekedz »

o wlasnie jak minela majowka w tatrach? niestety nie dane mi bylo sprawdzic, neich ktosik opisze wrazenia, tylko nei za pieknie, zeby nei narobic nam smaczka ;)
Awatar użytkownika
krakus

Post autor: krakus »

Majówke w Tatrach spędziłem z żonką i córcią. Smaczka nie narobię, to był HORRRRORRR!!!
Ponieważ mała jest jeszcze bardzo mała więc wszystko było ustawione pod obiadki na konkretną godzinę i miejsce na ich przygotowanie. W jeden dzień planowaliśmy Morskie Oko, asfalcik, wózeczek, w schronisku obiadzik. Niestety, z Bystrego do Palenicy jechaliśmy prawie 2 godz a na samej Palenicy urwał mi sie tłumik co dało kolejną straconą godzinkę. Plan z obiadkiem zawalił się :( Podwiązałem wydech drutami i na luzie zjechaliśmy na dół. Co do samego wyjazdu na Palenicę: wszystkie pobocza zastawione, ciężko minąć się z samochodami jadącymi z drugiej strony, jazda pod prąd niecierpliwych, busy wjeżdżały nie patrząc na nic i na nikogo. Przy Łysej Polanie był postawiony szlaban i puszczali dopiero wtedy gdy jakieś auto zjechało z góry. Koszmar. Jedna wielka strata czasu i pieniędzy na etyline. Dobrze, że chociaż obiadek w Kolibecce jak zwykle mniamniuśny :) a piwko zimne. Tak minęła niedziela. W poniedziałek dzidzia napędziła nam stracha jakąś gorączką która już więcej sie nie pojawiła więc skońcczyło się na Gubałówce. Widoczki cacuśne no i chyba dobrze tak na początek pokazać Taterki w całej okazałości. Pikniczek na trawce i gębusie do słonka. Ludzie wokół już powariowali. Stringi w akcji :) Na otarcie łez, we wtorek, tatuś przetaszczył wózek przez Strążyską. A potem zabrał małą turystkę do nosidełka i wyniósł pod Siklawice. Bardzo jej sie podobało :) (tak myślę).
Plecak i nosidło z naszywkami były w akcji :), facjaty opalone, dzidzia zarażona Taterkami, foty popstrykane, piwka wypite. A po za tym NIGDY WIĘCEJ PRZEDŁUŻONEJ MAJÓWKI W TATRACH!!!!!
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

krakus pisze:wszystkie pobocza zastawione, ciężko minąć się z samochodami jadącymi z drugiej strony, jazda pod prąd niecierpliwych, busy wjeżdżały nie patrząc na nic i na nikogo. Przy Łysej Polanie był postawiony szlaban i puszczali dopiero wtedy gdy jakieś auto zjechało z góry. Koszmar. Jedna wielka strata czasu i pieniędzy na etyline.
:O
Uchroń nas Panie...
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

krakus pisze:Plecak i nosidło z naszywkami były w akcji
napisz miałeś jakieś zniżki ????
no wiesz bilety do tpn, może rabat przy 3 piwie lub przy zakupie 10 oscypka
(nie)codziennie fota z Tatr - www
ODPOWIEDZ