Tajemnica zamku w Nidzicy

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Tajemnica zamku w Nidzicy

Post autor: Janek »

http://polskajestfajna.wp.pl/kat,103113 ... omosc.html

Temat stary ale może ktoś nie zna.

Dla mnie interesujący bo jako dzieciak w czasie wojny znałem pana Andrzeja Benesza, który chadzał do mojej wiele lat starszej kuzynki. No, na potomka Inkasów to on nie wyglądał bo był prawie albinosem. Za to jego ojciec jak najbardziej - mógłby się pojawić w każdej peruwiańskiej wiosce i by pasował do jej mieszkańców jak ulał. Trochę się jego bałem... ;-)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Darycjusz

Post autor: Darycjusz »

Tej historii nie znałem...
Awatar użytkownika
Janek

Pan Andrzej Benesz miał wizytówkę o treści Andrzej Berzeviczy Benos, baron de Dongangen (mogłem pokręcić coś w pisowni). Po wojnie, gdy już posłem z SD to po tych odkryciach w Nidzicy prasa pisała Andrzej Benesz, syn szewca z Bochni. Czym się trudnił stary Benesza? Mie pamiętam, może był i szewcem, w czasie wojny ludzie rozmaitych prac się imali. Znałem jednego Radziwiłła który w rubryce pochodzenie społeczne wpisywał "rolnik"
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Moim zdaniem każdy zamek powinien mieć swoją własną legendę. Ta jest wyjątkowo fajna i poczynając od jej początku byłby to znakomity materiał na serial historyczny.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Janek pisze:Moim zdaniem każdy zamek powinien mieć swoją własną legendę.
O to, to, to! Jestem absolutnie ZA! :-) Uwielbiam czytać takie historie.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Szarotka pisze:
Janek pisze:Moim zdaniem każdy zamek powinien mieć swoją własną legendę.
O to, to, to! Jestem absolutnie ZA! :-) Uwielbiam czytać takie historie.
Zawsze możemy tutaj wspólnymi siłami jakąś legendę stworzyć. ;-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Ta historia to nie legenda, ale historia prawdziwa :)
Mój ojciec też znał Andrzeja Benesza, chodzili do jednego liceum w Bochni, jak również znali się z działalności w AK w rejonie Bochni.
Historię usłyszałam już w czasie pierwszej wizyty z Rodzicami w Pieninach, miałam wtedy z 7 lat a Andrzej Benesz jeszcze wtedy żył.
O zaginięciu tych zwojów pisma węzełkowego też słyszałam.
Fascynująca historia, zawsze o niej opowiadam turystom :)

Tylko czemu na zdjęciu ilustrującym artykuł jest zamek w Tropsztynie nad Dunajcem ? (nad Jeziorem Czchowskim)
Mało co mnie tak wkurza jak indolencja dziennikarzy.
Zadałby sobie jeden z drugim trudu i znalazł zdjęcie zamku w Niedzicy, figuruje choćby w Wikipedii.
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

Jako poszukiwacz skarbow :-P znam ta historie zamku juz dawno,moim zdaniem jest bardzo ciekawa i wywoluje duzo emocji :D W samym zamku raczej by nie zakopano z wiadomych wzgledow, jak juz to gdzies w okolicy przy jakies skale albo duzych kamieniach ,skrzyzowaniach drog,starych drzewach,,,a czasem po prostu znajduje sie skarby w srodku lasu albo polu ;-)
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

caatoosee pisze: jak juz to gdzies w okolicy przy jakies skale albo duzych kamieniach ,skrzyzowaniach drog,starych drzewach,,,a czasem po prostu znajduje sie skarby w srodku lasu albo polu
Dzięki za wskazówki, jutro zaczynam. :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Dzięki za wskazówki, jutro zaczynam.
Bardzo wielu facetów z tymi wykrywaczami metali snuje si laskach wzdłuż plaży w Unieściu i Łazach. O dziwo znajdują różne militaria. Tak nawiasem - na moim osiedlu kilka dni temu było prawdziwe oblężenie - wozy policyjne, wojskowe, straży miejskiej a także straży pożarnej. Okazało się, że pewine 25-letni poszukiwacz zgromadził w mieszkaniu, w którym mieszka z rodzicami (jedynak) aż 150 kg niewypałów a także stertę militarnego żelastwa. Zaiste, wielkie bywają uczucia wobec jedynaków. Ciekawym byłoby jednak posłuchać bezpośrednich sąsiadów.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
caatoosee

krzymul pisze:Dzięki za wskazówki, jutro zaczynam.
:D tylko ze to w polsce nielegalne ,musisz sobie specjalne zezwolenie zalatwic,praktycznie nierealne,,,,ale sie niemartw 20 000 ludzi w polsce tez szuka bez pozwolenia,,,,
Awatar użytkownika
caatoosee

Janek pisze:Bardzo wielu facetów z tymi wykrywaczami metali snuje si laskach wzdłuż plaży w Unieściu i Łazach. O dziwo znajdują różne militaria. Tak nawiasem - na moim osiedlu kilka dni temu było prawdziwe oblężenie - wozy policyjne, wojskowe, straży miejskiej a także straży pożarnej. Okazało się, że pewine 25-letni poszukiwacz zgromadził w mieszkaniu, w którym mieszka z rodzicami (jedynak) aż 150 kg niewypałów a także stertę militarnego żelastwa. Zaiste, wielkie bywają uczucia wobec jedynaków. Ciekawym byłoby jednak posłuchać bezpośrednich sąsiadów.
Najmadrzejsze to nie jest skladowanie niewypalow w pywnicy czy miszkaniu ale puste luski czy inne nie grozne militaria to czemu nie.Moi sasiedzi nie musza sie obawiac o jakies tam niewypaly bo mnie to nie interesuje ,u mnie tylko lezy zloto i srebro w pywnicy :-P
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

caatoosee pisze:u mnie tylko lezy zloto i srebro w pywnicy
Dzięki za wskazówki.... długo nie poleży. ;-) :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
jacob.p.pantz

Post autor: jacob.p.pantz »

Basia Z. pisze:Tylko czemu na zdjęciu ilustrującym artykuł jest zamek w Tropsztynie nad Dunajcem ?
1) zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce
2) może dlatego, że w 1970 ruiny Tropsztyna kupił wzmiankowany Andrzej Benesz i coś w nich ponoć grzebał?
(poza tym urodził się tam Ferdynand Berzewiczy, dziad Sebastiana)

Serdeczności,

Kuba
ODPOWIEDZ