Wybory - wyniki

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze: (obecnie giełdę)
Centrum Bankowo-Finansowe. Giełda wyniosła się kilka lat temu do sąsiedniego, nowego budynku.

Czemu mówię o ostatnich 200 lat? Bo wtedy ukształtowało się pojecie narodu w dzisiejszej jego formie, wtedy też narody zaczęły walczyć o swoje.

Co do Rzeczypospolitej Obojga Narodów to Litwini uważają dziś, że słuzyła ich wynaradawianiu. Zarzut nieco na wyrost, ale oddaje nastroje.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
krzysgd

Post autor: krzysgd »

Przygonił kocioł:
Janek pisze:Muszę przyznać, że znajomość historii u obu Panów niezbyt mnie satysfakcjonuje, nauczyciel kiepski czy wtórny analfabetyzm?
i pojechał salonowymi kompleksami:
Janek pisze:A Niemcy tak naprawdę to stworzył niejaki Adolf Hitler, aby było śmieszniej, Austriak, a być może nawet Żyd (bo Żydem jest się po matce). Hichot historii!!!
Okazało się (po raz enty), panie Janku, że bez gogli ani rusz.
Polecam hasło: Otto von Bismarck.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Okazało się (po raz enty), panie Janku, że bez gogli ani rusz.
Polecam hasło: Otto von Bismarck.

Okazało się po raz enty, że strzelił Pan, Panie Krzysiu kulą w płot. Oczywiście wiem co nieco o Ottonie von Bismarcku, niedaleko mnie, w Warcinie, jest dawna siedziba rodowa wBismarcków, zresztą w doskonałym stanie, zarówno pałac jak i park, mieści się tam Technikum Leśne. Chciałbym jednak łaskawie przypomnieć taki fakt, że w obrębie Cesarstwa Niemieckiego istniało sobie chociażby takie królestwo Bawarii z dość znaczną autonomią, bo np. z własną armią i własną polityką zagraniczną w czasie pokoju. Detronizacja ostatniego króla, Ludwika III nastąpiła dopiero w 1918 czyli grubo po dokonaniach Bismarcka. Pisząc "tak naprawdę" w konteksście Adolfa Hitlera chciałem stwierdzić, że dopiero on tak w pełni zaczął rządzić na terenie Rzeszy Niemieckiej.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Detronizacja ostatniego króla, Ludwika III nastąpiła dopiero w 1918 czyli grubo po dokonaniach Bismarcka. Pisząc "tak naprawdę" w konteksście Adolfa Hitlera chciałem stwierdzić, że dopiero on tak w pełni zaczął rządzić na terenie Rzeszy Niemieckiej.
On jedynie proces konsolidacji niemieckich ziem zakończył (w 1938, anektując Austrię). Ale nie on go rozpoczął i nie on taki cel wyznaczył. więc pudło.

Zadałem kilka pytań - dodam - jak sprawić by we wspólnej Europie nie rosły niepokoje. By np The Sun nie pisał, że Niemcy się szarogęszą a Bild, że Niemcy musza łożyc na tych nierobów z Włoch.

I pytanie kluczowe - jak sobie wyobrażasz przeforsowanie federacji - robiąc referenda (w których idea federacji upadnie) czy tez ponad głowami ludzi? Serio pytam.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:On jedynie proces konsolidacji niemieckich ziem zakończył (w 1938, anektując Austrię). Ale nie on go rozpoczął i nie on taki cel wyznaczył. więc pudło.
Szalone uproszczenie. Historia Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego jest wielce zawiła i możnaby żartobliwie stwierdzić, że Hitler anektując Republikę Austrii dołączył do niej Rzeszę Niemiecką. Co innego jest z tzw. "niemieckim obszarem językowym", który zresztą nigdy nie był pod jednym władaniem (część Szwajcarii i Dolna Adyga w Włoszech). Państwa narodowe w Europie to temat rzeka i wielce niejednoznaczny, więc byłbym ostrożny z autorytarnym stwierdzeniem "pudło"
mefistofeles pisze:By np The Sun nie pisał, że Niemcy się szarogęszą a Bild, że Niemcy musza łożyc na tych nierobów z Włoch.
Obie gazety to tabloidy, a więc...
mefistofeles pisze:I pytanie kluczowe - jak sobie wyobrażasz przeforsowanie federacji - robiąc referenda (w których idea federacji upadnie) czy tez ponad głowami ludzi? Serio pytam.
A to akurat nie ,oje zmartwienie. Przewiduję, że ten proces potrwa conajmniej 15 lat a więc mała szansa abym dożył jego zakończenia.

Jedno jest pewne - proces federalizacji UE zaszedł już tak daleko, że nie ma mocnych aby go przerwać - i chwała Bogu.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

http://www.tvn24.pl/2486868,28378,0,0,1,wideo.html

O mało co bym się posikał ze śmiechu...

Sampoczucie pana prezesa określiłbym mówią językiem meteorologów jako "stan wysoki"

Szef PiS zaznaczył też, że Polska potrzebuje "prawdziwie polskiego rządu, który będzie bronił naszej suwerenności". - Chcę wam tutaj przyrzec, że PiS stanie na czele walki o Polskę suwerenną, która decyduje sama. Stać nas na to, gdyby nie to chore państwo i sojusze interesów i interesików nasz naród znany z przedsiębiorczości parłby do przodu jak Chiny. Bylibyśmy na czele Europy i świata - stwierdził Kaczyński.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Obie gazety to tabloidy, a więc...
Tabloidy odzwierciedlaja emocje ludu. A podałem Bild i Sun, bo są to gazety daleko bardziej poczytne niż nasz Fakt i Superak razem wzięte.
Janek pisze: Jedno jest pewne - proces federalizacji UE zaszedł już tak daleko, że nie ma mocnych aby go przerwać - i chwała Bogu.
Zauważyłem, nawet demokrację poświęcono dla tej chorej idei europejskiej lewicy.

Ciekawe co ci teoretycy powiedza jak się federacja europejska z hukiem rozleci i - nie daj Boże - dojdzie przy tym do mniejszej lub większej wojny. Że idea była słuszna tylko popełniono błędy? Niech sobie eksperymentują na rybkach, a i to do czasu jak się obrońcy zwierząt nie dowiedzą.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Zauważyłem, nawet demokrację poświęcono dla tej chorej idei europejskiej lewicy
To nie jest chora idea. No i nie wiedziałem dotąd, że Robert Schuman i Jean Monnet to ludzie lewicy. Człowiek całe życie się uczy, widać z tego.

A federalizacja to po prostu przejaw instynktu samozachowawczego.
Ostatnio zmieniony śr 14 gru, 2011 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:No i nie wiedziałem dotąd, że Maurice Schumann I Jean Bonnet to ludzie lewicy.
Nie, oni nie byli ludxmi lewicy. Ale też im się nawet nie śniło by z Europy robić jedno państwo. Poza tym Schumann chciał budować Europę na wartościach chrzescijańskich o czym dziś eurokraci woleliby zapomnieć.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Jean Monnet w 1943 roku podczas ukonstytuowywania się rządu francuskiego na uchodźtwie:
Nie będzie nigdy pokoju w Europie, jeśli państwa zostaną zrekonstytuowane na bazie narodowej suwerenności... Kraje Europy są za małe, aby zagwarantować swojej ludności niezbędny dobrobyt i postęp społeczny. Kraje europejskie muszą się ukonstytuować w postaci federacji..."
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

No i paczpan. 60 lat mamy w Europie pokój bez federacji i nic nie wskazuje by był on zagrożony. Widać pan się mylił. No ale w 1943 mógł tak mysleć.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

O zjednoczeniu Europy się myśli od dwóch tysięcy lat conajmniej:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_U ... gu.C5.82ce

Zwięzły przegląd pokazuje, że ta idea żyje.

Tak nawiasem - pierwszym politykiem światowego formatu, który w oficjalnym wystąpieniu użył terminu Stany Zjednoczone Europy był w 1946 polityk konserwatywny, którego nazwisko jest wręcz symbolem konserwatyzmu - WINSTON CHurchill.

A pokój w Europie od 60 lat panuje tylko i wyłącznie dzięli dwóm organizacjom, które odebrały swoim członkom sporą część suwerenności - czyli NATO i UE.
Jednocześnie nieporadność tych organizacji w ugaszeniu kryzysu jugosławiańskiego dowiodła, że zakres federalizacji jest zbyt mały a Republika Federalna Niemiec wspierając zbyt silnie Chorwavję oraz Francja wspierająca Serbię (przy wspóudziale Rosji) dolały oliwy do ognia. Setki tysięcy ofiar w b. Jugosławii jest bezpośrednim skutkiem degeneracji idei Europy Ojczyzn. Dopiero wejście "z butami" Stanów Zjednoczonych pozwoliło ugasić pożar, co zresztą wielu "pięknoduchów" nie mieszania się w sprawy wewnętrzne państw ma do dziś Stanom za złe.

http://konflikty.wp.pl/title,Alarm-w-Wl ... omosc.html

He,he - panie Cameron, Rosjanie podgrzali panu tyłek! No i bardzo dobrze! Może bufon trochę zmądrzeje.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

mefistofeles pisze: 60 lat mamy w Europie pokój bez federacji i nic nie wskazuje by był on zagrożony.
Na nich trzeba uważać.
http://konflikty.wp.pl/title,Alarm-w-Wl ... &_ticrsn=5
Janek pisze: Może bufon trochę zmądrzeje.
Może i bufon, ale niegłupi.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Na nich trzeba uważać.
http://konflikty.wp.pl/ti...1d8ea&_ticrsn=5
16 minut przed tym pewien "rusofil" już tą informację umieścił.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Tak Janku, ...ale z jakże innym komentarzem. :-)

PS. Myślę, że to nie był "rusofil", to był raczej "kaczofil"
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Tak Janku, ...ale z jakże innym komentarzem.
Nie specjalnie to zauważam. "Mój" tekst z WP raczej ostrzejszy.

S jeśli chodzi o "mój" komentarz to miałem na myśli raczej to, że Royal Navy od dość dawna nie rządzi na morzach świata a polityka izolacjonistyczna, w którą pan Cameron wyraźnie raczy się wdawać do niczego dobrego nie prowadzi. Kilkanaście dni temu była rocznica wpadki innych swego czasu izolacjonistów, czyli Stanów Zjednoczonych - nazwa Pearl Harbour coś Waćpanowi chyba mówi - czyli "przesławne lanie" sprawione panom z Kongresu USA dość spokojnie patrzącym jak Europa się topi.

Może wiesz co napisano w Iliadzie - "Nie wierzę Danaom, nawet dary przynoszącym", chyba tak. Podobnie ja nie wierzę Amerykanom - Europa powinna trzymać się w kupie, bo inaczej Rosjanie, Chińczycy oraz Arabowie ją zjedzą. Rosjanom wystarczy przykręcić kurek, Chinczykom kupieć kilkanaście banków a Arabom zwiększyć emeigrację do Europy. Nie zdziw się Kolego jak w rodzinnym Lublinie usłyszysz śpiew muezina wzywającego na modlitwy. Zwycięstwo wyborcze islamistów w Egipcie nieczego dobrego nie wróży i cała nadzieja w tym, że Armia Egipska zrobi ten sam numer co ich koledzy w Algierii, czyli osadzi panów posłów w pierdlu a nie parlamencie. To Bractwo Muzułmańskie jest jeszcze dość liberalne, ale druga siła polityczna w Egipcie nawołuje do zburzenia piramid i starożytnych świątyń jak reliktu niesłusznego kultu. Cóż nie oni jedni - takich "niewolników idei" jest więcej - wczoraj nawet obiecywali nam nie tyle "Drugą Japonię" ale "Drugie Chiny" i przywództwo świata. No cóż, nie pierwszy to kurdupel o wygórowanych ambicjach i pewnie nie ostatni.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: A pokój w Europie od 60 lat panuje tylko i wyłącznie dzięli dwóm organizacjom, które odebrały swoim członkom sporą część suwerenności - czyli NATO i UE.
NATO owszem. Ale UE jest skutkiem pokoju, a nie jego przyczyną. UE nie gwarantuje pokojuw najmniejszym stopniu, gdy tylko zaistnieje konflikt między krajami członkowskimi UE przestanie po prostu istnieć (formalnie, bo realnie UE już jest fikcją, w stopniu porównywalnym z NATO)

Janku, obie wojny światowe odcisnęły duże piętno na całej Europie. Istotne, że żadne z państw Europejskich na tej wojnie nie obłowiło sie kosztem innych,więc nikt nie maił do nikogo pretensji terytorialnych. Jednoczesnie pojawiło się wspólne zagrożenie zewnętrzne - ZSRR, którydo samego końca nie wyzbył się planów podboju zachodniejEuropy. W tej sytuacji wojowanie ze sobą było cokolwiek idiotyczne, można powiedzieć, że górę wziął zdrowy rozsądek. EWWiS, EWG i w konsekwenscji UE były naprawde wspaniałymi przykłądami ile może dać dobrowolna współpraca wolnych narodów. I na tym powinno się poprzestać jeśli chce się pokój utrzymać. Bo założeniem tych wspólnot było, że nie ma państwa wiodącego, że nikt nie może narzucić swej woli innym.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Bo założeniem tych wspólnot było, że nie ma państwa wiodącego, że nikt nie może narzucić swej woli innym.
Pokazałem wyżeej cyfry, które niezbicie dowodzą, że w warunkach rzeczywistej federacji, żaden z człońów składowych nie jest w stanie niczego narzucić innym. Natomiast w warunkach tej psudofederacji, którą jest UE można to doskonale zrobić - wystarczy tylko mieć więcej pieniędzy od innych Niemcy to tylko 16.3% ludności UE - co jest w stanie zrobić 16.3% posłów niemieckich w Parlamencie europejskim? Ano nic, dosłownie nic. Podobnie jak kalifornijscy kongresmeni w Kongresie USA (bo z Kaliforni jest ichuba najwięcej) - panowie Washington i Franklin to zgrabnie wymyślili.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Natomiast w warunkach tej psudofederacji, którą jest UE można to doskonale zrobić
Tu zgoda, obecny system jest poroniony i opiera się na zakulisowych targach a rzeczywista włądza jest rozmyta i rozproszona a demokracja regularnie gwałcona. Pytanie - czy owa federacja byłaby bardziej demokratyczna? Wg mnie nie, bo demokratycznie nie ma sznas by wogóle powstała.

Ale to czcza dyskusja.

Napisałem kilka postów wczesniej, że nic Europy nie uratuje jak Europejczycy nie zaczną się rozmnażać. Kiedyś bylo to porste - był dobrobyt ludzie mieli dzieci. Dziś tego nie ma, bo sposobów by cieszyć się życiem a dzieci nie mieć jest do wyboru, do koloru a nawet są gdzieniegdzie refundowane. Efekt jest taki, że Europejczycy gnuśnieją żyjąc w luksusie a muzułmanie klepią biede, ale wiedzą, że dzieci sa ich największym kapitałem. I na to nic nie poradzisz, oni nami i opisanymywyżej zdobyczami europejskiej cywilizacji po prostu gardzą.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze: I na to nic nie poradzisz, oni nami i opisanymywyżej zdobyczami europejskiej cywilizacji po prostu gardzą.
No niezupełnie - szpital onkologiczny w Ammanie widziałem co prawda tylko z zewnątrz - ale mogę powiedzieć - imponuje. Podobnie jak Amman, 3 milionowe miasto (w 1945 - 50 tys.), zamieszkałe w większości przez uchodźców z Palestyny - bez slumsów! I to w kraju bez ropy naftowej.
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ