Prosty sposób na polską służbę zdrowia..

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:A co proponujesz - przedstaw swoją doktrynę! Czyżby - "każdemu wg. jego pieniędzy?"
Szczerze - podział i prywatyzacja NFZ, zapewnienie pakietu podstawowego, który obejmuje to co jest teraz i który każdy podmiot ubezpieczający musi zapewnić za podstawową składkę, ale umożliwienie wykupywania pakietów lepszych. W praktyce - kogo nie stać nie pogorszy mu się, kogo stać będzie miął pewność, że nie musi dawać łapówek.
Janek pisze:Kolkejny idiotyzm rozmaitych "ziemkiewiczów"
A nie jest tak? Największe skoki technologiczne ostatnich 100 lat zawdzięczamy trzem zjawiskom. II wojna światowa, wyścig w kosmos i ogólnie zimna wojna. Dzięki II wojnie mamy radary, silniki odrzutowe i wiele innych rzeczy. Wyścig w kosmos i zimna wojna dały kopa rozwojowi informatyki, bez tego nie byłoby internetu. Sytuacja optymalna to włąsnie wyscig zbrojen bez realnego zagrożenia wojną (bo to jednak studzi gospodarke, nikt nie ryzykuje długoterminowych inwestycji).
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Pomieszanie z poplątaniem. W sumie prowadzące do jednego - masz kasę, żyjesz, nie masz kasy - umierasz. I damatyczny wzrost ilości ogłoszeń typu - Zrozpaczeni rodzice proszą o wsparcie na sfinansowanie operacji kosztującej 400 tys. złotych...
A gdzie hasła solidaryzmu społecznego?

PS.
Jeśli zbrojenia są jedyną metodą na wzrost gospodarczy, to znaczy jedynie to, że wszystkie wielkie religie światowe poniosły porażkę.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:A nie jest tak? Największe skoki technologiczne ostatnich 100 lat zawdzięczamy trzem zjawiskom. II wojna światowa, wyścig w kosmos i ogólnie zimna wojna. Dzięki II wojnie mamy radary, silniki odrzutowe i wiele innych rzeczy. Wyścig w kosmos i zimna wojna dały kopa rozwojowi informatyki, bez tego nie byłoby internetu. Sytuacja optymalna to włąsnie wyscig zbrojen bez realnego zagrożenia wojną (bo to jednak studzi gospodarke, nikt nie ryzykuje długoterminowych inwestycji).
Chętnie zrezygnowałbym z goretexu i obył się internetu, gdyby dzięki temu nie było na świecie tylu głodnych i chorych bez nadziei na wyleczenie. Nasza cywilizacja jest niestety chora.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:W sumie prowadzące do jednego - masz kasę, żyjesz, nie masz kasy - umierasz.
Nie. Zanaczyłem - to co każdy ma teraz miałby nadal. Mówimy jednak o wartości dodanej.
Janek pisze:I damatyczny wzrost ilości ogłoszeń typu - Zrozpaczeni rodzice proszą o wsparcie na sfinansowanie operacji kosztującej 400 tys. złotych...
Wręcz przeciwnie. Obecnie jest tak, że albo NFZ tego nie zapewnia albo termin jest za pińcet lat. A w przypadku ubezpieczń prywantych mogłoby się okazać, że można mieć taką operację zapewnioną w pakiecie na który stać przecietnie zarabiającą rodzinę (bo prawdopoodbienstwo jest jednak nikłe, że bedzie konieczna wiec suma summarum ubezpieczycielowi sie opłaca)
Janek pisze:Chętnie zrezygnowałbym z goretexu i obył się internetu, gdyby dzięki temu nie było na świecie tylu głodnych i chorych bez nadziei na wyleczenie.
Sęk w tym, że te same technilogie zapewniają tez postęp w medycynie. Tak to niestety działa. To układ naczyń połączonych.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Basia Z. pisze:Ciekawe która z pań (lub żon) chodziła do "państwowego" ginekologa będąc w ciąży ?
Bo wszystkie kobiety jakie znam chodziły i chodzą prywatnie, a potem "ich" lekarz prowadzi poród.
Nie wszystkie stać na prywatne wizyty.
Basia Z. pisze:Niestety sama praktykowałam w zagrożonej ciąży, wolałam nie ryzykować życiem dzieci.
Sądzisz, że te których nie stać na prywatnego ginekologa, ryzykują życie dzieci ?
W takim razie "przyrost naturalny" w Polsce, powinien być jeszcze bardziej "ujemny", niż jest.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

Od nowa po staremu. Ta dyskusja przestaje mnie interesować. Macie talent!
Jestem gorszego sortu...
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Patrzę na swoje RMUA i mam:
Ubezpieczenie:
Chorobowe ok. 3,5x
Wypadkowe x
Zdrowotne ok. 11,5x

Przyznam, że nawet niezła sumka.
Na co to idzie?
Żabi Koń

Ok.
Chorobowe to, to, że płacą mi 80% pensji, jak jestem chory.
Wypadkowe pewnie też przydatne,
Za to największa kwota Zdrowotne, to MROK (za jedną taką to bym nawet mógł nieźle się poleczyć).
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Ta dyskusja przestaje mnie interesować. Macie talent!
Wyłożyłem ci argumenty za moją wizją. A ty zabierasz zabawki i zmieniasz piaskownicę.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze: A ty zabierasz zabawki i zmieniasz piaskownicę.
Bo właśnie mi umorzono "czerwoną kartkę" i nie chcę "zarobić" kolejnej a wszystko zmierza do stałego repertuaru - kłamliwa GW, wina Tuska, zanik patriotyzmu, Moskwa i Smoleńsk. Plus jakiś socjalizm, który podobno gdzieś jeszcze przetrwał w obrębie UE.
Był przykład w wątku o Palace e Zakopanem.
Beze mnie zatem.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

krzymul pisze:
Basia Z. pisze:Ciekawe która z pań (lub żon) chodziła do "państwowego" ginekologa będąc w ciąży ?
Bo wszystkie kobiety jakie znam chodziły i chodzą prywatnie, a potem "ich" lekarz prowadzi poród.
Nie wszystkie stać na prywatne wizyty.
Mnie też nie było stać.
Ale moje pierwsze dziecko umarło przy porodzie. Trudno sobie wyobrazić jak mi zależało na utrzymaniu ciąży i szczęśliwym porodzie. Dofinansowywali mnie wtedy rodzice.
Za sam pobyt w szpitalu i operację (cesarskie cięcie) nic nie płaciłam.

Kwestia priorytetów.

Czytam czasem różne bloki rodziców chorych dzieci. Ludzie sprzedają wszystko co mają, zadłużają się aby te dzieci leczyć.
krzymul pisze:
Basia Z. pisze:Niestety sama praktykowałam w zagrożonej ciąży, wolałam nie ryzykować życiem dzieci.
Sądzisz, że te których nie stać na prywatnego ginekologa, ryzykują życie dzieci ?
W takim razie "przyrost naturalny" w Polsce, powinien być jeszcze bardziej "ujemny", niż jest.
Pisałam o sobie.

Basia
Żabi Koń

Trzeba zapłacić położną, która prowadzi do porodu! To co robi położna, którą się nie opłaci? Ano siedzi sobie w kanciapie i kawkę pije. Co jakiś czas przychodzi i pyta: Jak tam Pani X, rozwarcie jest?
Z resztą gdyby robiła więcej, to kto by ją opłacał? To jest chore!
Awatar użytkownika
Janek

Żabi Koń pisze:To co robi położna, którą się nie opłaci? Ano siedzi sobie w kanciapie i kawkę pije
Conajmniej 20% nauczycieli i nauczycielek moich córek nie nadawało się do tej pracy lub miało ją, pracę, w tyłku.
Kierowca odśnieża drogę z podniesionym pługiem a rozlicza paliwo jakby odgarniał śnieg.
Listonosz wrzuca listy do śmietnika bo mu się nie chce łazić po klatkach.
Faceci w supermarkecie robią rozmaite szcherki aby sprzedać pokrojoną szynkę, która od zalegania w szafie chłodniczej zrobiła się obślizła.
Barman w barze leje mniej wódki niż mu zapłacono.
Policjant na drodze zamiast wypisać mandat bierze w łapę.
Itd itd itd
Mylisz skutki z przyczynami.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Obliczyłem na prędce, że przez 10 lat z pensji potrącono mi około 50 tys. zł. "podatku na zdrowie". Ani razu nie korzystałem z "dobrodziejstw" służby zdrowia. A ile już bym uzbierał przez całe życie pracownicze ? ( pytanie retoryczne )
I jestem przekonany, że gdybym nie daj Boże znalazł się w szpitalu, to musiał bym kupować sobie strzykawki i bandaże.
A gdybym potrzebował np. przeszczepu szpiku, to musiał bym zapłacić właśnie jakieś 50 tys. złotych. Co z moją kasą ??? - którą "uzbierałem" przez lata pracy ?
Pewnie niedługo to samo będzie z emeryturą.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

krzymul pisze:Obliczyłem na prędce, że przez 10 lat z pensji potrącono mi około 50 tys. zł. "podatku na zdrowie". Ani razu nie korzystałem z "dobrodziejstw" służby zdrowia. A ile już bym uzbierał przez całe życie pracownicze ? ( pytanie retoryczne )
I jestem przekonany, że gdybym nie daj Boże znalazł się w szpitalu, to musiał bym kupować sobie strzykawki i bandaże.
A gdybym potrzebował np. przeszczepu szpiku, to musiał bym zapłacić właśnie jakieś 50 tys. złotych. Co z moją kasą ??? - którą "uzbierałem" przez lata pracy ?
Pewnie niedługo to samo będzie z emeryturą.

Naprawdę nie rozumiesz o co chodzi czy tylko udajesz ?
Każdemu jego Everest...
Żabi Koń

Janek pisze:Mylisz skutki z przyczynami.
A jednak myślę, że tutaj działa jedno i drugie.
Awatar użytkownika
krzymul

andy67 pisze:Naprawdę nie rozumiesz o co chodzi czy tylko udajesz ?
A co tu jest stary do rozumienia czy nie rozumienia, to jest oczywiste.

Piszę tylko, że niezłą sumkę bym uzbierał.
Pozdrawiam.
Żabi Koń

Ale spokojnie, właśnie wchodzi nowa ustawa farmaceutyczna. Może być tak, że niedługo i leków refundowanych nie będzie. Będziemy płacić składki i leczyć się prywatnie. Super!
Awatar użytkownika
Janek

No i miałem rację. Już jest jak jest. Good bye!
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:No i miałem rację
W czym ?
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ