brawo dla kpt. Wrony! vel religijne dywagacje

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Szkoda, że w Turcji nie mieli relikwii, bo jakby mieli na bank nie byłoby trzesięnia ziemi.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Huczaj pisze:Szkoda, że w Turcji nie mieli relikwii, bo jakby mieli na bank nie byłoby trzesięnia ziemi.
Huczaj, a jaki jest ważny powód, że świadomie plujesz w twarz ludzi wierzących?
Czy będąc w towarzystwie Hinduistów będziesz sobie robił przy nich jaja o reinkarnacji, albo czy przy Muzułmanach odważysz się nabijać z Mahometa? Jaki jest powód, że z tego w co wierzy, co dopuszcza katolik robisz sobie głupie żarty?
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
krzysgd

Post autor: krzysgd »

andy67 pisze:Płacicie abonament ???
Ten obowiązek traktuję tak, jak Ty przepisy drogowe.
Uzasadnienie:
Abonament RTV to niesprawiedliwy podatek uderzający w (raczej) biedniejszych członków społeczeństwa, by grupa darmozjadów/celebrytów przyssanych do budżetu TVP osiągała nieprzyzwoite (jak na nasze warunki) profity.
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

szarlotka obudz sie! lepiej niech nie pisza na forach ludzie bardzo wierzacy ,bo po prostu nie da sie tego czytac,,
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
Huczaj

Szarotka pisze:Huczaj, a jaki jest ważny powód, że świadomie plujesz w twarz ludzi wierzących?
Czy będąc w towarzystwie Hinduistów będziesz sobie robił przy nich jaja o reinkarnacji, albo czy przy Muzułmanach odważysz się nabijać z Mahometa? Jaki jest powód, że z tego w co wierzy, co dopuszcza katolik robisz sobie głupie żarty?
Dzizas wyluzuj. Nikomu nie pluję w twarz, ależ jesteś przewrażliwiona na punkcie religii.
To po prostu ironia.

Zobacz na to:

http://kwejk.pl/obrazek/625673/o,lotnictwie.html

Ci to normalnie kubeł wody Ci na głowę wylali.

Trochę więcej dystansu polecam - bo w sprawach religijnych wyraźnie Ci go brakuje.
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

Huczaj pisze:Szkoda, że w Turcji nie mieli relikwii, bo jakby mieli na bank nie byłoby trzesięnia ziemi.
taka forma polisy była by wręcz 100% dowodem wiary, tak jak i wszystkie procedury bezpieczeństwa nakazujące w chwilach grozy na określoną modlitwę

absolutnie nie żartuję, jeśli zawierzasz swoje życie jakiemuś bogu to do końca

Świadkowie Jehowy nie dopuszczają ratowania życia swojego i swoich dzieci przy użyciu krwi (lub preparatów krwiopochodnych)
życie zgodnie z zasadami wiary stawiają najwyżej pomimo tego, że świat w którym żyją bez większego problemu w wielu przypadkach potrafiłby ich uzdrowić

Jedynym "systemem ratunkowym" jest w tym momencie modlitwa pomimo dostępnych innych metod
Awatar użytkownika
Szarotka

Huczaj pisze:Nikomu nie pluję w twarz, ależ jesteś przewrażliwiona na punkcie religii.
Nie jestem przewrażliwiona, tylko zupełnie nie rozumiem powodu dla którego robisz sobie jaja z czegoś, co jest święte dla drugiej osoby. To po prostu brak szacunku i tyle. Szanuję innowierców, ateistów, nie robię sobie z nich jaj, niewybrednych żartów, nikogo nie zmuszam do wiary w cokolwiek i tej elementarnej postawy wymagam(a raczej o nią proszę) w stosunku do mojej osoby-moich przekonań.
ketivv pisze:Świadkowie Jehowy nie dopuszczają ratowania życia swojego i swoich dzieci przy użyciu krwi (lub preparatów krwiopochodnych)
i nawet śp.profesor Religa potrafił to uszanować, robiąc operacje, a przecież jako człowiek uczony, mógłby nazwać prośby Jehowych ciemnogrodem, bo mało kto jest w stanie zrozumieć, że matka świadomie godzi się na śmierć dziecka, nie pozwalając na przetaczanie krwi.
Ostatnio zmieniony czw 03 lis, 2011 przez Szarotka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Huczaj pisze: - bo w sprawach religijnych wyraźnie Ci go brakuje.
caatoosee pisze:szarlotka obudz sie! lepiej niech nie pisza na forach ludzie bardzo wierzacy ,bo po prostu nie da sie tego czytac,,
Cóż widzę, że nastapiło totalne niezrozumienie w temacie. Przykro.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Huczaj

Szarotka pisze:Nie jestem przewrażliwiona, tylko zupełnie nie rozumiem powodu dla którego robisz sobie jaja z czegoś, co jest święte dla drugiej osoby. To po prostu brak szacunku i tyle. Szanuję innowierców, ateistów, nie robię sobie z nich jaj, niewybrednych żartów, nikogo nie zmuszam do wiary w cokolwiek i tej elementarnej postawy wymagam(a raczej o nią proszę) w stosunku do mojej osoby-moich przekonań.
Wiesz co? Skoro przyjmujesz taką podstawę trudno mi z Tobą dyskutować, bo jak mam Ci wytłumaczyć, że chodzi o dystans do religii? Z tego też trzeba potrafić się śmiać, nie obrażając oczywiście nikogo przy tym - czy ja Cię obraziłem? Nie sądzę. Ale jeśli jesteś tak wrażliwa na tym punkcie to powinnaś z równym zapałem demonstrować swoją niechęć do wszystkich prób robienia sobie żarów z religii - a w Internecie jest tego mnóstwo - nie podam linków, żebyś się niepotrzebnie nie denerwowała.

Kończę rozmowę z Tobą o żartach z religii, jeśli Cię uraziłem, przepraszam - niemniej jednak nadal będę pisał "niewybredne żarty" na temat religii bo wybacz ale nie żyjemy w Państwie wyznaniowym, gdzie krytyka przekonań religijnych i/albo zabobonów jest karana śmiercią.
Awatar użytkownika
Szarotka

Huczaj pisze:niemniej jednak nadal będę pisał "niewybredne żarty" na temat religii bo wybacz ale nie żyjemy w Państwie wyznaniowym, gdzie krytyka przekonań religijnych i/albo zabobonów jest karana śmiercią.
Wyobraź sobie sytuację, że jesteś gdzieś z dziewczyną/ żoną/ matką/przyjacielem i ktoś przy Tobie robi sobie z nich niewybredne żarty. Śmiejesz się z ośmieszającym, czy reagujesz?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

caatoosee pisze:epiej niech nie pisza na forach ludzie bardzo wierzacy ,bo po prostu nie da sie tego czytac
Nikt nie zmusza do czytania. To wolny kraj.
Huczaj pisze:wybacz ale nie żyjemy w Państwie wyznaniowym, gdzie krytyka przekonań religijnych i/albo zabobonów jest karana śmiercią.
Prawo nie zabrania tez pierdzieć przy stole, co nie znaczy, że wypada to czynić, prawda?
Huczaj pisze:bo jak mam Ci wytłumaczyć, że chodzi o dystans do religii?
Widzisz - niektórzy mają np dystans do swoich rodziców i mówią do nich przy ludziach "hej,stara, kopsnij szluga" - ich prawo. Ale jak ktoś tak powie do mojej mamy to niestety - mój dystans jest zupełnie inny i może się to skończyc obrażeniami. Więc niech każdy dba o swój własny dystans a od cudzego się odpierniczy, proste?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Ludzie, czt wyście się blekotu, opili bo piszecie jak porąbani? Znacie moje poglądy i wiecie, że nie jestem z kruchty. Pisdałem tu otwarcie, że nie podoba mi się heca z krzyżem na Krakowskim Przedmieściu bo to manifestacja polityczna a nie religijna. Chyba nikt nie zaprzeczy. Teraz napiszę, że mnie również nie podoba się krzyż w sejmie a także w pierwszym lepszym biurze magistrackim (a są), zwłaszcza umieszczony w nocy, potajemnie i bez uchwały sejmowej, protetowałbym jednak gdyby ktoś, znowu w nocy i potajemnie go zdjął, bo na bezprawie nie wolno odpowiadać drugim bezprawiem. Znakomicie to wyłożył Ludwik Stomma (syn katolickiego posła z grupy Znak, Stanisława Stommy, zaufanego doradcy kard. Wyszyńskiego i kard. Wojtyły chyba też) a napisał tak: "jeśli przychodzę do urzędu załatwić swoją sprawę to chce aby ona była załatwiona zgodnie z prawem i moje wierzenia lub ich brak a także obyczaje seksualne, nie mają nic do tego, podobnie jak i wierzenia i obyczaje urzędnika. Jak oboje, urzędnik i ja, wyjdziemy z urzędu to i on i ja mamy prawo demonstrować swoją wiarę i obyczaje i nikomu nic do tego, oczywiście z poszanowaniem prawa". Konioec, kropka, wszystko jasne. A tak nawiasem to co dzieje się w Sejmie to jest jawna obraza krzyża, jako symbolu wiary - schetyniści i antyschetyniści, ziobrzyści i antyziobrzyści - piękne słówka, miłość do ojczyzny i narodu co drugie zdanie, a na zacnych buziulkach pań i panów posłów maluje się z trudem ukrywana hipokryzja i nienawiść. A Człowiek z Nazaretu mówił - "Miłujcie nieprzyjacioły Wasze" a stając w obronie jawnogrzesznicy (bez obsłonek - prostytutki" powiedział - "Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem". I to są zasady uniwersalne a nie tylko religijne, i jest wielu niewierzących co je święcie przestrzegają.
Tak się składa, że przed chwilą wróciłem z pogrzebu - zmarły był niewierzący i ksiądz go nie odprowadzał do grobu tylko "mistrz ceremonii". Ale przed tym było krótkie nabożeństwo w kaplicy cmentarnej, bo żona i większość rodziny jest wierząca a pochód poprzedzał krzyż i krzyż został umieszczony na tablicy zamykającej pomieszczenie urny w kolombarium. To jest właśnie przykład tolerancji i wzajemnego poszanowania. Mieszkałem koło zmarłego przeszło 30 lat, współpracowałem na niwie zawodowej i dopiero na cmentarzu dowiedziałem się, że był niewierzącym - nigdy się z tym nie afiszował a większość życia przeżył w warunkach, w których być może by to było mile widziane (mój rówieśnik).

Wracając do księdza Chyły - ten człowiek dał tylko świadectwo swej wiary, bez najmniejszej przesady i bez cienia demonstracji. Hałas wokół tego robią tylko media, co jest rzeczą absolutnie obrzydliwą. Gdybym leciał tym samolotem nie miałbym najmniejszej pretensji do ks. Chyły, że udzielił mi rozgrzeszenia in articulo mortis. Ci co leciej też zapewne nie mają, nawet jak są wierzący lub innego wyznania.

Polatałem trochę samolotami i nie tylko polskimi i mogłem zauważyć, że znaczny procent pasażerów robi dyskretnie znak krzyża przed startem i lądowaniem - komu to może przeszkadzać? Znałem też, Huczaj, taterników, wcale nie obnoszących się swoją pobożnością, którzy ten znak krzyża robili po związaniu się liną. Też nie zauważyłem, aby komukolwiek postronnemu a szczególnie partnerowi od liny to przeszkadzało..

Jednym słowem, zastanówcie się trochę nad co piszecie, a raczej jak to się mówi w języku młodzieżowym - "wrzućcie na luz", bo to co piszecie jest normalnie śmieszne by nie powiedzieć oburzające. A dotyczy to obu agresywnych stron sporu, bo używacie tego samego agresywnego języka, agresywnego i nie mającego nic wspólnego z elementarną kulturą osobistą. Zainteresowani chyba wiedzą kogo mam na myśli. Powinniście wszyscy poczuć się tak, jak gdyby Szarotka wam wlepiła te czerwone prostokąciki do profilu. Nawet dobrze by to Wam zrobiło, gdyby je Wam wlepiła, może byście trochę pomyśleli nim coś napiszecie.

Proponuję powiesić kłódkę na tym wątku i najlepiej wyciepać go do kosza, bo wstyd, że osoby postronne to czytają. Z fajnej sprawy zrobiliście szmbo!. Jedni i drudzy, zarówno przeciwnicy jak i obrońcy wiary bo robicie szambo z tej obrony. Oczywiście nie dotyczy to Szarotki, wszystko co tu napisała budzi mój głęboki szacunek. No i dziękuję tym, których pewnie korciło, ale umieli się powstrzymać.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Może by podesłać linka do naszej dyskusji kpt. Wronie ? Niechby się chłop rozerwał co nieco :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Boskie ! :))
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Właśnie w TVP Kultura "Rozbitkowie" dokument o katastrofie w Andach w 1972 - autentyczne krajobrazy, uczestnicy, zdjęcia. Niesamowite.

"było nas szesnastu, teraz jest nas ponad setka"
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

Janek pisze:No i dziękuję tym, których pewnie korciło, ale umieli się powstrzymać.
właśnie tak od paru dni śledzę ten wątek i - widząc jaki syf się tu robi - cały czas się powstrzymuję, więc "nie ma za co" Janku ;)
Awatar użytkownika
Szarotka

Janek pisze:nie podoba mi się heca z krzyżem na Krakowskim Przedmieściu bo to manifestacja polityczna a nie religijna(...)mnie również nie podoba się krzyż w sejmie a także w pierwszym lepszym biurze magistrackim (a są), zwłaszcza umieszczony w nocy, potajemnie i bez uchwały sejmowej, protetowałbym jednak gdyby ktoś, znowu w nocy i potajemnie go zdjął, bo na bezprawie nie wolno odpowiadać drugim bezprawiem.(...)"jeśli przychodzę do urzędu załatwić swoją sprawę to chce aby ona była załatwiona zgodnie z prawem i moje wierzenia lub ich brak a także obyczaje seksualne, nie mają nic do tego, podobnie jak i wierzenia i obyczaje urzędnika. Jak oboje, urzędnik i ja, wyjdziemy z urzędu to i on i ja mamy prawo demonstrować swoją wiarę i obyczaje i nikomu nic do tego, oczywiście z poszanowaniem prawa"
Pełna zgoda! :)
świster

Post autor: świster »

krzysgd pisze:Abonament RTV to niesprawiedliwy podatek uderzający w (raczej) biedniejszych członków społeczeństwa, by grupa darmozjadów/celebrytów przyssanych do budżetu TVP osiągała nieprzyzwoite (jak na nasze warunki) profity.
A czy jesteś w stanie zamienić słowo "celebrytów" na "biskupów, księży", który od 10 wieków w Polsce całkiem dobrze żyją dzięki podatkom "co łaska" głównie od biedniejszych członków społeczeństwa?

Oglądanie czy słuchanie reklam w publicznych programach jest też formą opłaty.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

No i wszystko sprowadza sie do kleru. czarni to zło tego świata, krwiopijcy, nieroby i darmozjady.

co łaska, a konieczność to drobna różnica. ;-)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
krzysgd

Post autor: krzysgd »

Janek pisze:Oczywiście nie dotyczy to Szarotki, wszystko co tu napisała budzi mój głęboki szacunek.
Ale wazelina :D

Oczywiście jestem tego samego zdania.
ODPOWIEDZ