Pomoc dla TOPRu!!!

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Gamling

Pomoc dla TOPRu!!!

Post autor: Gamling »

"Pomóżcie TOPR-owi!!! Wielu ludzi poświęca na tą akcję swój prywatny czas i prywatne środki. Mam nadzieję, że włączycie się do akcji mimo oporów spowodowanych ludzką bezmyślnością i lekceważeniem sił natury, czego np.dwukrotne przykłady mieliśmy dzisiaj. Dopóki są góry będą w nich ludzie - starzy wyjadacze i adepci szlaków. Pomóżmy tym, którzy od niemal 95 lat przysięgają, że "...bez względu na porę roku, dnia i pogody...".

http://www.wspinanie.pl/smiglo/list01.php#signup_form
Adamires

Post autor: Adamires »

Ja już się podpisałem za siebie i dziewczynę.
Mam nadzieję, że inni forumowicze też to zrobią.
W końcu to nasz sprawa.

pozdr
ms

Post autor: ms »

Na pewno warto się pod tym podpisać, wysłałem też link do wszystkich swoich znajomych... Tylko nie wiedziałem, że TOPR nie dostaje nic z biletów wstępu do parku... To z czego oni mają się utrzymywać...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Popieram w 100%.
Dawno powinno coś się w tej sprawie zrobić.Na jakieś bzdury to kasa jest, na 55 samochód dla posła itp, a tam,gdzie są naprawdę potrzebne, to kasa jest pusta :x

Dzięki Gamling za poruszenie tego tematu :)
Iwona
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Wszystko przez bezsensowny system opieki zdrowotnej w Polsce, trup w szafie, jaki nam został po komuniźmie. Ciekawe, jak sobie z tym radzą Słowacy - tam zdaje się istnieje system ubezpieczeń i obciążania za akcję osób, których akcja dotyczy. Wówczas kasa na dotacje dla TOPRu mogłaby pójść na nowe śmigło...
Gamling

Ja np chetnie placilbym jakies dodatkowe ubezpieczenie czy odpowiednio drozszy bilet wstepu do TPN. Na calym swiecie standardem sa platne akcje ratownicze tylko nie w Polsce. Powinno to sie zmienic.

Pozdr.
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Też wysłaliśmy listy.
Skoro płacę 4,- za wejście na teren TPN to 5,- czy 6,- też zapłacę.
Pan poseł Andrzej O. na pewno jest zorientowany w temacie, więc......?
Jurek

Post autor: Jurek »

1219 - to mój numer kolejny po podpisaniu listu :)

pozdrawiam
Jurek
Gamling

To swietnie. Ja mialem nr 444 ;)

Pozdr.
Widmo Brockenu

Kontakt:

Post autor: Widmo Brockenu »

Naturalnie podpisalem jako 1304 :)

Swietnie Gamling, ze podsunales ten temat

pozdrawiam,

Zbyszko
Gamling

Mozna jeszcze jesli ktos chce zrobic lancuszek mailowy do znajomych! Ja tak zrobilem

Pozdr.
jerry

nieaktywny

Post autor: jerry »

kliknalem link, przeczytalem i popieram w 1000% bylem 3028
pzdr
ola

Post autor: ola »

a ja 3079 :) pozdrawiam
seba

Post autor: seba »

Choć świniom przy korycie śmigłowce potrzebne do innych celów...
próbować trzeba.
Seba.
Luki

Post autor: Luki »

Oczywiście i ja też oddałem głos w tej słusznej sprawie. :)
pozdrawiam
Luki
tomek2

Post autor: tomek2 »

Przyłączam się do sprawy. Ale uważam że to skandal aby w takim państwie jak Polska w ten sposób zabiegać o podstawowe minimum bezpieczeństwa! Nie ma paru złotych na śmigłowiec w Tatrach?!
Na premie dla posłów, radnych i innych to pieniądze się zawsze znajdą.
Cztery złote za wejście nateren TPN w sezonie to według mnie dużo.
Przemnożyć to razy ilość osób wchodzących na teren TPN to prawdopodobnie jakaś bajońska suma, co się z tymi pieniędzmi dzieje?
Ja dam 5 zł ale żeby nie było tych ciągłych zawirowań z helikopterem w Polskich Tatrach. Bo to wstyd na całą Europe.
jerry

nieaktywny

Post autor: jerry »

A swoja droga, rzeczywiscie ciekawe na co idzie kasa ze wstepow i ile tego jest??
Z danych kwartalnika TATRY: rocznie na teren parku wchodzi ok 2.5 - 2.7 mln osób, z czego na okres VI-IX przypada 1,5 mln.
Zakladajac, ze nawet 100% to "ulgowcy", daje nam to (2 zl za bilet) ok 5 mln zl rocznie. A gwarantuje ze jest tego znacznie wiecej, powiedzmy 7-8 mln.
I co z ta kasa??

Jesli ktos z forumowiczow wie, to niech podzieli sie informacjami i wiedza.

Moge placic wiecej, ale jesli bede mial pewnosc, ze kasa nie pojdzie do budzetu gminy lub panstwa, a tym bardziej dla ekologow.

pzdr

Jerry
Awatar użytkownika
Mariusz

Na co przeznaczone są pieniądze na wstęp do TPN? Jak wygląda w dniu dzisiejszym projekt dotyczący dofinansowania TOPR przez TPN?

Pieniądze z biletów są dochodem tzw. „gospodarstwa pomocniczego”. Jednostka budżetowa jaką jest Park, nie może zarabiać, gdyż musiałaby odprowadzić przychód do skarbu państwa. Żeby móc ów przychód zatrzymać, powołano do życia „gospodarstwo pomocnicze”.

Otrzymywane wpływy nie mogą być przeznaczone na płace: pensje naszych pracowników finansowane są z budżetu państwa i plasują się gdzieś pomiędzy pensjami urzędników i lekarzy. Płaca dyrektora Skawińskiego brutto wynosi ok. 4.000 zł.; po odciągnięciu składek na ZUS itp. na rękę zostaje mu ok. 2500 zł.

Dane o wydatkach Parku nie są tajne. Przychody wydawane są na ochronę przyrody. Najwięcej kosztuje utrzymanie szlaków (400 – 500 tys.) oraz sprzątanie (300 – 400 tys.). Do tego dochodzi oraz utrzymanie i remonty należących do TPN obiektów. Jest ich kilkadziesiąt, i są to nie tylko leśniczówki, ale także np. kaplica w Jaszczurówce.

Na wspomaganie TOPR z przychodu z biletów, bądź zawarcie w cenie tych biletów składki ubezpieczeniowej, nie pozwala nam ustawa o ochronie przyrody. Szukamy zatem innych możliwości rozwiązania tej sytuacji, np. zlecamy TOPR–owi różne prace na rzecz Parku. Były pomysły np. aby TOPR prowadził na bieżąco „analizę stanu szlaków" – ratownicy najlepiej wiedzą, jak wygląda stan ubezpieczeń (łańcuchów, klamer).

[Zbigniew Ładygin]

Przychód Parku, głównie z parkingu i biletów, wynosi ok. 7 milionów zł. Tak jak było to powiedziane wcześniej, pieniądze te przeznaczamy na bezpośrednią ochronę przyrody. Opłacane są z nich remonty szlaków (remont szlaku na Skrajny Granat kosztował 100 tys.), sprzątanie (300 tys. rocznie), rozmieszczenie na terenie Parku Toi-Toi-ek (57 szt.), wydawnictwa (nierentowne), koszty związane z BHP, wyposażenie pracowników (mundur, raki, GPS). Jeżeli chodzi o GPS, mamy pierwsze miejsce wśród Parków Narodowych w Polsce, jeżeli zaś chodzi o GIS – drugie, po Karkonoskim Parku Narodowym.

Z tego, co zostaje, połowę zabiera państwo, połowę zaś możemy wykorzystać na różne inwestycje. Dyrektor Byrcyn starał się wydać wszystko, żeby wyjść na zero i nic nie oddać. Ja wolę się podzielić, ale zrealizować nowe inwestycje, np. Centrum Paryskich.

[Paweł Skawiński]

Materiały ze spotkania z Dyrektorem TPN Pawłem Skawińskim siedzibie Tatrzańskiego Parku Narodowego 3 października 2003r.
Kaśka

Post autor: Kaśka »

I ja sie dopisalam oczywiscie. Nr 5997.
Awatar użytkownika
Mariusz

Ostatni Tygodnik Podhalański (z 25 marca 2004) pisze o tej akcji:

Przedstawiciele społecznej akcji Śmigło dla Tatr przekazali w poniedziałek Marszałkowi Senatu pismo, w którym domagają się zmian w ustawie o ochronie przyrody. Proponują, aby część pieniędzy z biletów do Tatrzańskiego Parku Narodowego przekazywać na rzecz TOPR. Z tych funduszy można by zakupić nowy śmigłowiec. Pod petycją podpisało się blisko 4 tys. internautów. Konieczne jest podjęcie działań już teraz. Gdy na grupę licealistów spadnie następna lawina i nie będzie sprawnego śmigłowca, który może pospieszyć im na ratunek, będzie za późno - czytamy w piśmie, które wraz z 3990 podpisami organizator akcji - Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki - przekazał w poniedziałek na ręce Longina Pastusiaka, Marszałka Senatu. Fundacja, przy wsparciu Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, proponuje zmiany w ustawie o ochronie przyrody, tak aby część środków z biletów do TPN mogła być przekazywana na rzecz ratownictwa górskiego, w tym przede wszystkim na śmigłowiec. Roczne wpływy z biletów to około 4 mln złotych. Organizatorzy Akcji Śmigło dla Tatr próbowali już wcześniej zainteresować swoimi propozycjami sejmową Komisję Ochrony Środowiska. - Niestety, nie poświęcono nam żadnej uwagi - mówi Jacek Rządkowski, który wraz szefem komitetu organizacyjnego akcji przekazał pismo Marszałkowi Senatu. Jednak wtedy pod listem podpisało się kilka osób, teraz petycję sygnuje prawie 4 tys. nazwisk. - Jeśli i tym razem nam się nie powiedzie, Fundacja zaproponuje obywatelski projekt takiej zmiany - dodaje Rządkowski. Oznacza to, że od maja do lipca tego roku Fundacja będzie musiała zebrać 100 tys. podpisów - tyle waśnie wymaga wniesienie obywatelskiego projektu do Sejmu. Fundacja przyjmuj też darowizny na rzecz TOPR. Do tej pory przekazała ratownikom blisko 7.5 tys. zł. Do Senatu apeluje także Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe. W liście, który dołączono do petycji, ratownicy napisali m.in., że aby mogli nieść pomoc potrzebującym turystom, potrzebne jest zagwarantowanie TOPR-owi stabilnej i pewnej sytuacji finansowej. Ich zdaniem, najlepszym rozwiązaniem problemu jest pomysł Fundacji Śmigło dla Tatr Pozwolić ma to na sprawne przeprowadzanie akcji ratowniczych przy użyciu śmigłowca. Więcej o społecznej Akcji Śmiglo dla Tatr na www.wspinanie.pl Między 1982-1991r. śmigłowiec w barwach TOPR uczestniczył w 1225 akcjach ratowniczych. Obecnie w ciągu roku ratownicy 300 razy lecą śmigłowcem w Tatry na pomoc turystom. Tatrzański Park Narodowy odwiedza rocznie 2.5 mln ludzi. Remont Sokola, który spadł w Murzasichlu, pochłonąłby 5 mln zł. Nowy śmigłowiec kosztuje 15 mln.
Bartek Solik
ODPOWIEDZ