Wybory - wyniki

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Wybory - wyniki

Post autor: Janek »

Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ja tylko powiem, ze wygrali socjalisci i populisci, bo nikt inny nie startowal w calym kraju ;)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

- Moim rozmówcą jest Pan Waldemar Pawlak.
Panie Premierze. Kto wygra wybory?
- Nasz koalicjant.
- Czyli...
- Wszystko jedno.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

kurwa mac. Zawsze jak czlowiek mysli, ze nie moze byc gorzej to okazuje sie, ze owsze - moze. Nie chodzi mi wcale o PO.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Czyżby chodziło Ci o Palikota z ponad 10% poparciem (choć pewnie ten wynik ulegnie zmianie, bo to takie pierwsze statystyki).
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

owszem, o niego chodzi, a takze o ludzi jakich mial na listach. Mam kilka km do granicy ze Słowacja i gdyby nie zona i syn rozwazylbym chyba serio pozostanie tam. Mam nadzieje, ze mimo wszystko koalicja pozostanie z PSLem bo wicepremiera Palikota wyobrazic sobie nie umiem.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ruda

Ja niestety z przyczyn różnych nie mogłam zagłosować, ale generalnie moja druga połówka chociaż spełniła ten obywatelski obowiązek. Natomiast zdziwiło mnie, że sporo osób w wieku 40-50lat a nawet starszych deklarowało się przed wyborami, że chce głosować na Palikota. A podobno jego elektorat mieli stanowić głównie młodzi. Nie można obok niego przejść obojętnie, bo potrafi wokół siebie zrobić szum i zamieszanie, a niestety wiem, że często ludzie nie interesują się zbyt mocno wyborami i głosują na tego/na tę partię, która mocniej w ostatnim czasie obiła im się o uszy. Tak zwany efekt świeżości niestety...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

a mnie to nie dziwi. Zobacz kto kupuje szmatławce pokroju 'Nie' czy 'fakty i mity'? Nie jest to młodzież. Młodzież politykę ma generalnie w dupie, czasem zagłosują jak ich media nastrasza powrotem obciachowego kaczora, ale nie beda sie zastanawiac nad tym specjalnie.

W kazdym razie zmartwilem sie, bo dotąd uważałem, ze elektorat Palikota to jedynie ćpuny, pedały i aborcjonistki, a teraz widac, ze doszedł elektorat 'partyjno-mundurowy' spod znaku Urbana.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ruda

mefistofeles pisze:ze elektorat Palikota to jedynie ćpuny, pedały i aborcjonistki
taa i Nergal ze szwadronem chaosu..już nie popadajmy aż w takie skrajności..generalnie czytałam jakiś wywiad z nim na chyba tydzien czy półtora przed wyborami i wtedy twierdził, że dziennie przybywa mu 1% poparcia. I udało mu się ta sztuka, co widać po tych wstępnych wynikach. Pokazuje to tylko jedno: jak się chce, to można.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

tak jak opisalem wygladal elektorat Palikota gdy mial 1-2%.

Nawiasem - gdyby lista Korwina byla w calym kraju to by sie podzielili głosami z Palikotem. Stad - jesli Korwin zlozy protest sad powinien wybory uniewaznic, bo bezprawne uniemozliwienie Korwinowi startu w calmy kraju mialo wplyw na wynik wyborów. Ale nie mam zadnych watpliwosci, ze sąd tak nie postanowi. Co innego jakby wygrał PiS...
Grzegorz Braun
KubaR

Post autor: KubaR »

mefistofeles pisze: W kazdym razie zmartwilem sie, bo dotąd uważałem, ze elektorat Palikota to jedynie ćpuny, pedały i aborcjonistki, a teraz widac, ze doszedł elektorat 'partyjno-mundurowy' spod znaku Urbana.
Mi się wydaje, że raczej doszedł elektorat "antyklerykalny". A ów elektorat to wbrew pozorom to nie tylko "beton partyjny", lecz w dużej części ludzie którym się już przejadło, często nawet praktykujący chrześcijanie.

Kuba
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

KubaR pisze:
Mi się wydaje, że raczej doszedł elektorat "antyklerykalny". A ów elektorat to wbrew pozorom to nie tylko "beton partyjny", lecz w dużej części ludzie którym się już przejadło, często nawet praktykujący chrześcijanie.

Kuba
Mój syn głosował na Palikota, drugi nie głosował bo parę dni temu zgubił dowód, ale też by na niego głosował.
Obaj nie są ani "betonem partyjnym" ani ćpunami, ani gejami, ani tym bardziej feministkami, po prostu im obu nie podoba im się to co się tutaj dzieje, a w szczególności to że po skończeniu studiów mają marne perspektywy na pracę odpowiadającą ich kwalifikacjom.

Mi się wydaje że Palikot w dużej mierze zebrał głosy tych, którym nie podobają rządy PO, a jednocześnie PiS nie ma im zupełnie nic do zaoferowania - i tyle.
Gdyby PiS było opozycją konstruktywną, a jego przedstawiciele przestali węszyć wszędzie spiski - to zapewne odebraliby mu tak z 5 % głosów.

B.
Gabriel

Post autor: Gabriel »

[quote="KubaR"]Mi się wydaje, że raczej doszedł elektorat "antyklerykalny". A ów elektorat to wbrew pozorom to nie tylko "beton partyjny", lecz w dużej części ludzie którym się już przejadło, często nawet praktykujący chrześcijanie.[/quote ]

Szkoda że tym ludziom nie przejadło się bezrobocie wśród młodych, super służba zdrowia, extra drogi, koleje, biurokracja.. a nie te tryliardy dotacji Kościoła, które jak się okazało są największym problemem 10% Polaków.

Gabriel
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:tak jak opisalem wygladal elektorat Palikota gdy mial 1-2%.

Nawiasem - gdyby lista Korwina byla w calym kraju to by sie podzielili głosami z Palikotem. Stad - jesli Korwin zlozy protest sad powinien wybory uniewaznic, bo bezprawne uniemozliwienie Korwinowi startu w calmy kraju mialo wplyw na wynik wyborów. Ale nie mam zadnych watpliwosci, ze sąd tak nie postanowi. Co innego jakby wygrał PiS...
Gdyby ciotka miała wąsy to by była wujkiem.

B.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Gdyby ciotka miała wąsy to by była wujkiem.
ale to własnie rozsadza sąd - czy dane uchybienie mialo wplyw na wynik wyborów. Przy kazdym protescie. Ale o ile np szefowa komisji co dopisywala krzyzyki na kartach w skali kraju wplywu nie ma to BEZPRAWNE nie zarejestrowanie list komitetu, który w sondażach mial w porywach kilka procent na wynik wyborów wpływ miało. Ale jak mówie - nie wierze, ze sąd tak uzna, nie ma niestety sędziów w Warszawie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

W sumie nie wiadomo czy jest sens już komentować bo głosy dopiero się liczą. Ale zaryzykuję ;)

Dla PO oczywiście gratulacje - pierwszy raz rządząca przez pełną kadencję partia wygrała wybory. Może teraz Donald poczuje większą moc :)

PSL odetchnął z ulgą. Znów się załapali.

Za to pan Napieralski chyba pakuje walizki. Lewica jeśli chce być lewicą musi być jakaś, przede wszystkim światopoglądowo. Rozdawanie jabłek czy kanapek nie wystarczy.

A "premier Kaczyński" ? Które to już kolejne wybory przerżnął PiS pod jego przywództwem ? Szóste, siódme ? Może czas na emeryturę ? No chyba że jego partia wciąż wierzy w słowa prezesa że "prędzej czy później" zwyciężą.

Palikot w Sejmie mi absolutnie nie przeszkadza - może wreszcie zajmiemy się paroma sprawami wciąż zamiatanymi pod dywan przez kolejne parlamenty.

Co do PJN - gdy PiS pogoni Kaczyńskiego to będą mieli gdzie wrócić ;-)

W dobry wynik Korwina i tak nie wierzyłem. Niech on lepiej wystartuje gdzieś na wójta i tam pokaże przez kilka lat, że potrafi konkretnie czymś kierować, a nie tylko gadać.
Każdemu jego Everest...
Nesek

Post autor: Nesek »

Basia Z. pisze:Mi się wydaje że Palikot w dużej mierze zebrał głosy tych, którym nie podobają rządy PO, a jednocześnie PiS nie ma im zupełnie nic do zaoferowania - i tyle.
Tylko co ma Palikot do zaoferowania poza legalizacją narkotyków, walką z Kościołem, wibratorem i łbem świni?Facet skompromitował się w komisji przyjazne państwo, cały czas grał (jest?) błazna. Jak był u władzy ponad 3 lata to nic nie zrobił i było mu z PO po drodze. Jak go wywalili z PO to okazał się pierwszym uciśnionym oraz adwersarzem Tuska. A teraz znowu pcha się do władzy do koalicji z PO...A że jest dziany to może wygadywać co mu ślina na język przyniesie i mieć wszystko i wszystkich w głębokim poważaniu.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

ja sie boje, ze Donald poczuje moc tak jak HGW w Warszawie, ale obym sie mylił. Ma teraz straszaka na PSL, wiec nie moze krecic, ze on to by chciał, ale koalicjant nie pozwala. Ale i tak reform się nie spodziewam - wszak ważne jest 'tu i teraz' a to co bedzie za 20 lat nikogo nie obchodzi...

Tymniemniej dobry wynik Palikota to nie tylko poparcie dla jego programu - to by starczylo na moze 3%. To bardziej bunt przeciw Bandzie Czworga. Szkoda, ze ten bunt sie wyraził wyborem gorszego bandyty (w sensie politycznym).
Grzegorz Braun
Nesek

Post autor: Nesek »

Ostatnie reformy to były za kadencji J. Buzka (nota bene dodatkowo wetowane przez "wspaniałomyślnego" prezydenta Kwaśniewskiego) i sądząc po ich efekcie finalnym (tj. wyborach w 2001) nieprędko znajdzie się rząd które podejmie ryzyko i poczyni niezbędne kroki w celu realnego reformowania kraju.
ODPOWIEDZ