Co można (a nawet trzeba) poznać w Poznaniu w jeden dzień ?

W kraju i na świecie - byliśmy, widzieliśmy, polecamy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andy67

Co można (a nawet trzeba) poznać w Poznaniu w jeden dzień ?

Post autor: andy67 »

Takie pytanie do mieszkańców (lub innych znawców) - załóżmy że mam jakieś 8-10 godzin żeby udać się tu i ówdzie. Co byście polecili ?

Dla ułatwienia dodam że nie byłem w Poznaniu chyba z 15 lat. Coś tam pamiętam, ale niewiele.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

A kiedy się wybierasz do stolicy Pyrlandii? :)
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
andy67

Tego jeszcze nie wiem, i dlatego chcę być przygotowany wcześniej.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Trudne pytanie, nawet dla rodowitego poznaniaka. Zależy co Cię interesuje. Jeśli substancja zabytkowa to Stary Rynek i Ostrów Tumski, w zasadzie blisko siebie. Jeśli przyroda to nowy ogród zoologiczny na Malcie i Palmiarnia na Łazarzu, dość odległe od siebie.
Stary Rynek to nie tylko zabytki ale dziesiątki fajnych pubów, kawiarenek itd. Ale to raczej wieczorem.

Niedawno temu byłem w Chorwacji a raczej w Dalmacji. Dubrownik, Szybenik, Split, Zadar. Oczywiście miałem dobry przewodnik, ale najfajniej było poprostu iść przed siebie i łapać nastroje.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Poznanianką nie jestem, ale obecnie więcej przebywam w Poznaniu niż u siebie ze względów rodzinnych). Andy, Janek słusznie sugeruje " iść przed siebie i łapać klimaty ( najlepiej z mapką w razie czego). Rynek jest chyba odpowiednim miejscem dla nowicjusza. Wguglaj sobie Stary Rynek i masz dobry materiał poglądowy - jest na co popatrzeć, pospacerować. Na Starym masz Muzeum Historii Miasta Poznania, opodal Sienkiewicza, Powstania Wielkopolskiego ( do Narodowego kawałek więc nie wiem czy Ci styknie czasu), i Muzeum Wojskowe ( to tak pod chłopców ;-) ). Jakby zostało Ci trochę czasu to warto Browar ( uważany za jedną z najpiękniejszych placówek handlowych w Europie . W istocie obiekt sam w sobie stanowi piękne dzieło sztuki i dobrą sztukę propaguje - zachęcam). W Rynku jest też Browaria - miejsce gdzie można się napić piwa z własnej produkcji - podają dla degustacji w fajnych menzurkach. Ponadto w IT, ale i chyba w każdym z muzeów czy nawet kioskach dostępne są poręczne mapki - super zilustrowane "Atrakcje Turystyczne Poznania", a także ładnie opracowane wizytówki(biorąc pod uwagę rozmiar tych kredowych karteczek, które można sobie pobrać dowolnie - wszystkie jakie są lub te co się chce - rozłożone są na stojakach jak widokówki - bezpłatne) ze wszystkimi obiektami wartymi uwagi: jest na nich zręczne foto, adres itp a także krótki ale treściwy opis co i jak. Tak, że siedząc przy piwku spokojnie możesz sobie przeanalizować propozycje ( jest ich ok. 50)i coś sobie wybrać.Może nawet można wejśc na stadion olimpijski, bo już gotowy. Może Fara? Blisko Rynku. Musisz się jednak przygotować na fakt, że obecnie miasto jest rozkopane do granic mozliwości - remontują łącznie z dworcem wszystko co się da: objazdy, korki. Tak, że najlepiej blisko i pieszo. Zyczę pogody :-)
Pozdrawiam
Izabela
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
andy67

A coś wykraczającego poza turystyczny standard ?

Bo te wszystkie rynki, muzea, browary czy stadiony to wiadomo że są polecane przez wszelkie przewodniki.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Janek pisze:Ostrów Tumski
Mnie by właśnie skusiło wszystko co związane z Piastami http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostr%C3%B3 ... zna%C5%84) :-)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
ODPOWIEDZ