Wrota Chałubińskiego

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
lowell79

Kontakt:

Wrota Chałubińskiego

Post autor: lowell79 »

Krótka relacja z własnymi przemyśleniami i dylematami :)

Obrazek

Wrota Chałubińskiego - motywacja w górach
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Bardzo starannie opracowana relacja. :-) , okraszona ładnymi zdjęciami.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
włóczęga

Post autor: włóczęga »

Mnie też się podoba, ale ... ot tak, zeby się czegoś czepnąć ... :-) ...
- zejscie ze Szpiglasowego Wierchu do rozstaju przy Stawach Staszica - 20 minut... hmmmm
- Z tego miejsca na Wrota 1 godzina - długo, w porównaniu z poprzednim tempem.
- ktoś zrezygnował, bo Stawy Staszica zalały scieżkę? /kilka metrów wyżej jest obejście/.
Ale tak jak napisałem - to tylko, aby coś napisać.
Poza ty fajny opis.
Dla mnie osobiście, kiedyś też nie dostrzegałem uroku tego miejsca, ale można tam zaznać fajnego spokoju. Jest dość mało popularny i łatwy, więc dla samotnego włóczęgi - to coś odpowiedniego.
świster

Post autor: świster »

włóczęga pisze:ot tak, zeby się czegoś czepnąć ... ...
Czepić się można kilku rzeczy:
rezerwuję sobie nocleg w Ośrodku Straży Granicznej w Palenicy Białczańskiej. Cena bardzo przystępna - 25zł, parking za 5zł
Czy ten pogranicznik wystawił Ci paragon i zgodził się na reklamę "swoich usług" w necie?
Przede mną pasmo Kotelnicy zakończone Gładkim Wierchem, za którym to znajduje się Gładka Przełęcz
Gładki Wierch nie należy do Kotelnicy. A czy za nim znajduje się Gładka Przełęcz? Oczywiście, ale trzeba patrzeć z innego kierunku :D
O Niżnich Rysach słówkiem nie napiszę :x
włóczęga pisze:Dla mnie osobiście, kiedyś też nie dostrzegałem uroku tego miejsca
Przełęcz jak przełęcz - główna zaleta- bardzo szybkie i łatwe przejście na Słowację ;-)

ps. a najlepsze jest poniższe zdanie :D
Kamienne murki mają za zadanie zatrzymać zimą śnieg
lowell79

Kontakt:

Dobrze, że się "czepiacie", przynajmniej mogę wyciągnąć wnioski i nanieść poprawki do swojej wesołej twórczości! :)
lowell79

Kontakt:

włóczęga pisze:Mnie też się podoba, ale ... ot tak, zeby się czegoś czepnąć ... :-) ...
- zejscie ze Szpiglasowego Wierchu do rozstaju przy Stawach Staszica - 20 minut... hmmmm
- Z tego miejsca na Wrota 1 godzina - długo, w porównaniu z poprzednim tempem.
- ktoś zrezygnował, bo Stawy Staszica zalały scieżkę? /kilka metrów wyżej jest obejście/.
Ale tak jak napisałem - to tylko, aby coś napisać.
Poza ty fajny opis.
Dla mnie osobiście, kiedyś też nie dostrzegałem uroku tego miejsca, ale można tam zaznać fajnego spokoju. Jest dość mało popularny i łatwy, więc dla samotnego włóczęgi - to coś odpowiedniego.
Czasy były pisane w przybliżeniu, ale faktycznie pewnie było to więcej niż 20 minut.

Nie znam obejścia, podobno wiele osób obchodziło stawy po skałach.Spotkany turysta zadecydował, że zawraca.
świster pisze: Czy ten pogranicznik wystawił Ci paragon i zgodził się na reklamę "swoich usług" w necie?

Gładki Wierch nie należy do Kotelnicy. A czy za nim znajduje się Gładka Przełęcz? Oczywiście, ale trzeba patrzeć z innego kierunku :D
O Niżnich Rysach słówkiem nie napiszę :x

ps. a najlepsze jest poniższe zdanie :D
Cytat:
Kamienne murki mają za zadanie zatrzymać zimą śnieg
Pogranicznik wystawił mi paragon za nocleg i parking, w rozmowie powiedziałem, że w swoim otoczeniu będę ośrodek polecał. Nie miał nic przeciwko, a wręcz był zadowolony. Osobiście uważam to za ciekawą alternatywę dla nocowania w Zakopanym lub Schroniskach (nie zawsze jest możliwość zrobienia rezerwacji)

Oczywiście Gładki Wierch nie należy do Kotelnicy - źle to sformułowałem. Co z tymi Niżnymi Rysami?

Kamienne murki przy większych ilościach śniegu na pewno są nawet ciężkie do zlokalizowania. Nie wiem jaką one rolę mogą pełnić?
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

lowell79 pisze:Co z tymi Niżnymi Rysami?
Niżne są Niżnimi....dokładna ich nazwa to : Niżnie Rysy, po słowackiemu - Malé Rysy
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
lowell79

Kontakt:

Dziękuję, chyba jestem wzrokowcem i widzę to co chcę :)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

lowell79 pisze:Niżni Ciemnosmreczyński Staw ze Szpiglasowego Wierchu
taaaa i potem chce sobie człowiek poleżeć i poopalać się nad tym słowackim stawem w błogiej ciszy, a tu ze Szpiglasa dochodzą dzikie ryki przewalających się przez niego tłumów :)) ;-)
....a jeszcze jak się trafi taki Barek ze swoim mega zoomem :O :))
Ostatnio zmieniony wt 27 wrz, 2011 przez Szarotka, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
lowell79

Kontakt:

Oj tam, zawsze to lepiej niż nad Morskim Okiem, he he
świster

Post autor: świster »

lowell79 pisze:Pogranicznik wystawił mi paragon za nocleg i parking, w rozmowie powiedziałem, że w swoim otoczeniu będę ośrodek polecał
Czyli to całkowicie legalne - jestem szczerze zdziwiony. Rzeczywiście może to być dobre rozwiązanie dla zmotoryzowanych.
lowell79 pisze:Kamienne murki przy większych ilościach śniegu na pewno są nawet ciężkie do zlokalizowania. Nie wiem jaką one rolę mogą pełnić?
Np po to, aby w warunkach letnich kamienie nie spadały na szlak i go "blokowały". Po drugie, wiadomo że takie kamienie luźne na szlaku łatwo strącić, a to jest niebezpieczne dla osób będących niżej.

A tak ogólnie to się czepiałem dla samego czepiania podobnie jak przedpiścy :D

Poza tym Szpiglasowy to dla mnie numero uno - 9 wejść - łatwo, blisko i ciekawy widok.

gb pisze:Może trochę inaczej warto było przybliżyć postać, od której Wrota mają drugi człon nazwy
Jeden szczyt w Tatrach był/jest(?) nazywany Štít Chałubińského/Chałubiński-Spitze/Chałubiński-csúcs ;-)
Awatar użytkownika
Barek

Post autor: Barek »

Szarotka pisze:Niżni Ciemnosmreczyński Staw...
...a jeszcze jak się trafi taki Barek ze swoim mega zoomem :O :))
No to prosze bardzo...Z Koprowego :))
Przypatrzylem sie blizej przed pomniejszeniem to chyba dwie osoby sa przy gornej krawedzi lustra jak dochodzi szlak :),ale tu duzo brakowalo jeszcze do max zoomaa :)
Obrazek
ODPOWIEDZ