Wrota Chałubińskiego - motywacja w górach
Czepić się można kilku rzeczy:włóczęga pisze:ot tak, zeby się czegoś czepnąć ... ...
Czy ten pogranicznik wystawił Ci paragon i zgodził się na reklamę "swoich usług" w necie?rezerwuję sobie nocleg w Ośrodku Straży Granicznej w Palenicy Białczańskiej. Cena bardzo przystępna - 25zł, parking za 5zł
Gładki Wierch nie należy do Kotelnicy. A czy za nim znajduje się Gładka Przełęcz? Oczywiście, ale trzeba patrzeć z innego kierunkuPrzede mną pasmo Kotelnicy zakończone Gładkim Wierchem, za którym to znajduje się Gładka Przełęcz
Przełęcz jak przełęcz - główna zaleta- bardzo szybkie i łatwe przejście na Słowacjęwłóczęga pisze:Dla mnie osobiście, kiedyś też nie dostrzegałem uroku tego miejsca
Kamienne murki mają za zadanie zatrzymać zimą śnieg
Czasy były pisane w przybliżeniu, ale faktycznie pewnie było to więcej niż 20 minut.włóczęga pisze:Mnie też się podoba, ale ... ot tak, zeby się czegoś czepnąć ......
- zejscie ze Szpiglasowego Wierchu do rozstaju przy Stawach Staszica - 20 minut... hmmmm
- Z tego miejsca na Wrota 1 godzina - długo, w porównaniu z poprzednim tempem.
- ktoś zrezygnował, bo Stawy Staszica zalały scieżkę? /kilka metrów wyżej jest obejście/.
Ale tak jak napisałem - to tylko, aby coś napisać.
Poza ty fajny opis.
Dla mnie osobiście, kiedyś też nie dostrzegałem uroku tego miejsca, ale można tam zaznać fajnego spokoju. Jest dość mało popularny i łatwy, więc dla samotnego włóczęgi - to coś odpowiedniego.
Pogranicznik wystawił mi paragon za nocleg i parking, w rozmowie powiedziałem, że w swoim otoczeniu będę ośrodek polecał. Nie miał nic przeciwko, a wręcz był zadowolony. Osobiście uważam to za ciekawą alternatywę dla nocowania w Zakopanym lub Schroniskach (nie zawsze jest możliwość zrobienia rezerwacji)świster pisze: Czy ten pogranicznik wystawił Ci paragon i zgodził się na reklamę "swoich usług" w necie?
Gładki Wierch nie należy do Kotelnicy. A czy za nim znajduje się Gładka Przełęcz? Oczywiście, ale trzeba patrzeć z innego kierunku
O Niżnich Rysach słówkiem nie napiszę
ps. a najlepsze jest poniższe zdanie
Cytat:
Kamienne murki mają za zadanie zatrzymać zimą śnieg
taaaa i potem chce sobie człowiek poleżeć i poopalać się nad tym słowackim stawem w błogiej ciszy, a tu ze Szpiglasa dochodzą dzikie ryki przewalających się przez niego tłumówlowell79 pisze:Niżni Ciemnosmreczyński Staw ze Szpiglasowego Wierchu
Czyli to całkowicie legalne - jestem szczerze zdziwiony. Rzeczywiście może to być dobre rozwiązanie dla zmotoryzowanych.lowell79 pisze:Pogranicznik wystawił mi paragon za nocleg i parking, w rozmowie powiedziałem, że w swoim otoczeniu będę ośrodek polecał
Np po to, aby w warunkach letnich kamienie nie spadały na szlak i go "blokowały". Po drugie, wiadomo że takie kamienie luźne na szlaku łatwo strącić, a to jest niebezpieczne dla osób będących niżej.lowell79 pisze:Kamienne murki przy większych ilościach śniegu na pewno są nawet ciężkie do zlokalizowania. Nie wiem jaką one rolę mogą pełnić?
Jeden szczyt w Tatrach był/jest(?) nazywany Štít Chałubińského/Chałubiński-Spitze/Chałubiński-csúcsgb pisze:Może trochę inaczej warto było przybliżyć postać, od której Wrota mają drugi człon nazwy
No to prosze bardzo...Z KoprowegoSzarotka pisze:Niżni Ciemnosmreczyński Staw...
...a jeszcze jak się trafi taki Barek ze swoim mega zoomem![]()