Październik - Rysy
Październik - Rysy
Szukałem w internecie ale nigdzie nie znalazłem idealnej odpowiedzi, która by mnie satysfakcjonowała.
Jak w temacie, mam zamiar wybrać się 1 października na Rysy od strony polskiej, zastanawiałem się jaki sprzęt bym potrzebował. Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...
Wydaje mi się, że w tym okresie przy dobrych warunkach wystarczyłby sprzęt jak dobre buty, dobry ubiór... Wiem, że spadło trochę śniegu. Pytam gdyż zawsze chodziłem po górach w okresie całkowicie wakacyjnym gdzie nie było żadnego problemu. Jest potrzebny jakiś sprzet dodatkowy ?
Jak w temacie, mam zamiar wybrać się 1 października na Rysy od strony polskiej, zastanawiałem się jaki sprzęt bym potrzebował. Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...
Wydaje mi się, że w tym okresie przy dobrych warunkach wystarczyłby sprzęt jak dobre buty, dobry ubiór... Wiem, że spadło trochę śniegu. Pytam gdyż zawsze chodziłem po górach w okresie całkowicie wakacyjnym gdzie nie było żadnego problemu. Jest potrzebny jakiś sprzet dodatkowy ?
W październiku raczej będą już oblodzenia i to jest najgorsze, zwłaszcza, że jak piszesz masz doświadczenie głównie wakacyjne.krych23 pisze:Wydaje mi się, że w tym okresie przy dobrych warunkach wystarczyłby sprzęt jak dobre buty, dobry ubiór
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
informacje z :krzymul pisze:Skąd takie informacje ?krych23 pisze:Wiem, że spadło trochę śniegu.Obowiązkowo.krych23 pisze: Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...
http://freemeteo.com/default.asp?pid=33 ... 25&nDate=2 oraz na interi pisalo ostatnio ze powyżej 1700m.n.p.m. spadł pierwszy śnieg.
Zależy od warunków. Jak będziesz znał prognozy to wtedy możesz się decydować lub nie. Jak pisała Szarotka, październik często oznacza zalodzenie części szlaków, nie tylko w ich górnych częściach. Jeśli nie będzie śniegu ani lodu, to wystarczy "zwykły" sprzęt. Przy oblodzeniu dobrze mieć w plecaku raki i/lub czekan jakby co.ak w temacie, mam zamiar wybrać się 1 października na Rysy od strony polskiej, zastanawiałem się jaki sprzęt bym potrzebował. Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...
dzieki , o taka odpowiedz mi chodzilo.Huczaj pisze:Zależy od warunków. Jak będziesz znał prognozy to wtedy możesz się decydować lub nie. Jak pisała Szarotka, październik często oznacza zalodzenie części szlaków, nie tylko w ich górnych częściach. Jeśli nie będzie śniegu ani lodu, to wystarczy "zwykły" sprzęt. Przy oblodzeniu dobrze mieć w plecaku raki i/lub czekan jakby co.ak w temacie, mam zamiar wybrać się 1 października na Rysy od strony polskiej, zastanawiałem się jaki sprzęt bym potrzebował. Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...