Październik - Rysy

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
krych23

Październik - Rysy

Post autor: krych23 »

Szukałem w internecie ale nigdzie nie znalazłem idealnej odpowiedzi, która by mnie satysfakcjonowała.

Jak w temacie, mam zamiar wybrać się 1 października na Rysy od strony polskiej, zastanawiałem się jaki sprzęt bym potrzebował. Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...
Wydaje mi się, że w tym okresie przy dobrych warunkach wystarczyłby sprzęt jak dobre buty, dobry ubiór... Wiem, że spadło trochę śniegu. Pytam gdyż zawsze chodziłem po górach w okresie całkowicie wakacyjnym gdzie nie było żadnego problemu. Jest potrzebny jakiś sprzet dodatkowy ?
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

krych23 pisze:Wiem, że spadło trochę śniegu.
Skąd takie informacje ?
krych23 pisze: Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...
Obowiązkowo. ;-)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Może być różnie, jak to w górach.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

krych23 pisze:Wydaje mi się, że w tym okresie przy dobrych warunkach wystarczyłby sprzęt jak dobre buty, dobry ubiór
W październiku raczej będą już oblodzenia i to jest najgorsze, zwłaszcza, że jak piszesz masz doświadczenie głównie wakacyjne.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
krych23

krzymul pisze:
krych23 pisze:Wiem, że spadło trochę śniegu.
Skąd takie informacje ?
krych23 pisze: Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...
Obowiązkowo. ;-)
informacje z :
http://freemeteo.com/default.asp?pid=33 ... 25&nDate=2 oraz na interi pisalo ostatnio ze powyżej 1700m.n.p.m. spadł pierwszy śnieg.
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

Ja na Rysy wchodziłem bez tlenu, ale byłem tam świeżo po powrocie z wyższych gór, więc może po prostu aklimatyzacja zadziałała, no i to był sierpień, nie wiem jak jest w październiku :think:
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
krych23

myślę, że spróbuję bez tlenu. Jeśli nie dam rady wrócę i spróbuje w okresie letnim, góry nie uciekną .
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

krych23 pisze:myślę, że spróbuję bez tlenu
Ja bym nie ryzykował. No i trzeba mieć na uwadze bardzo zdradliwe słowackie monsuny, szalejące w tamtym rejonie.
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

krych23 pisze:myślę, że spróbuję bez tlenu. .
Widzę, że lubisz życie na krawędzi, Trzymam kciuki.
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

krych23 pisze:myślę, że spróbuję bez tlenu.
na wdechu, czy na wydechu ?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
andy67

Bez tlenu, bez tlenu ... bez azotu spróbujcie wejść, twardziele :))
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

ak w temacie, mam zamiar wybrać się 1 października na Rysy od strony polskiej, zastanawiałem się jaki sprzęt bym potrzebował. Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...
Wydaje mi się, że w tym okresie przy dobrych warunkach wystarczyłby sprzęt jak dobre buty, dobry ubiór... Wiem, że spadło trochę śniegu. Pytam gdyż zawsze chodziłem po górach w okresie całkowicie wakacyjnym gdzie nie było żadnego problemu. Jest potrzebny jakiś sprzet dodatkowy ?
Zależy od warunków. Jak będziesz znał prognozy to wtedy możesz się decydować lub nie. Jak pisała Szarotka, październik często oznacza zalodzenie części szlaków, nie tylko w ich górnych częściach. Jeśli nie będzie śniegu ani lodu, to wystarczy "zwykły" sprzęt. Przy oblodzeniu dobrze mieć w plecaku raki i/lub czekan jakby co.
krych23

Huczaj pisze:
ak w temacie, mam zamiar wybrać się 1 października na Rysy od strony polskiej, zastanawiałem się jaki sprzęt bym potrzebował. Czytałem, że jedni pisali o butli z tlenem...
Zależy od warunków. Jak będziesz znał prognozy to wtedy możesz się decydować lub nie. Jak pisała Szarotka, październik często oznacza zalodzenie części szlaków, nie tylko w ich górnych częściach. Jeśli nie będzie śniegu ani lodu, to wystarczy "zwykły" sprzęt. Przy oblodzeniu dobrze mieć w plecaku raki i/lub czekan jakby co.
dzieki , o taka odpowiedz mi chodzilo.
Awatar użytkownika
andy67

Z tym że używania raków i czekana lepiej chyba się pouczyć nie na Rysach, a gdzieś w łatwiejszym miejscu.
Każdemu jego Everest...
grumblers

Post autor: grumblers »

A co z tlenem: ;-)
ODPOWIEDZ