Nie tylko Tatry

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

myszoz pisze:
Basia Z. pisze:Ale z Beskidu Niskiego można zobaczyć Tatry:
To muszę poszukać, bo jadę do Wysowej, czyli dużo bliżej. :-)
W okolicy trochę trudno o wysoki i nie zalesiony szczyt z którego byłyby ładne widoki w tamtą stronę.
Może Busov (na Słowacji) ?
Tak czy owak - oprócz Busova polecam Lackową, Kozie Żebro i ewentualnie nieco dalej Rotundę z pięknym cmentarzem wojennym.

Jeżeli jeszcze tam nie byłeś będziesz zaskoczony jakie strome potrafią być tamtejsze "pagóry".

I w ogóle to zazdroszczę :)

Basia
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Basia Z. pisze:I w ogóle to zazdroszczę
W programie mamy m. in. Lackową i Ostry Wierch, Kozie Żebro, cmentarz nr 51 na Rotundzie.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

myszoz pisze:U mnie też, ale za każdym pobytem pod Tatrami robimy sobie 1-dniowe wypady w okoliczne góry, np Gorce czy Pieniny. W przyszłym roku to będą zapewne Bieszczady i Krywańska Mała Fatra.
My nawet robimy sobie tygodniowe lub dłuższe wyjazdy w Pieniny, przy okazji zaglądamy także w Gorce i w Pasmo Radziejowej,,,
Z Romkiem i Beatką byliśmy ostatnio w Słowackim Raju....Małą Fatrę i Bieszczady mamy nadzieję również zobaczyć.

Dwa razy byłam z synem w przepięknych zimowych Dolomitach ( w styczniu 2012 też jadę :P :D ).

I dalej uważam niezmiennie …wszystkie góry są piękne ...ale Tatry to Tatry ...niepowtarzalnie cudowne i najbliższe.
:think: ...Dosłownie - z racji położenia, jak również mojemu sercu :).
Poznawanie od deski do deski tylko 1 pasma nie daje tego właśnie porównania.
Pewnie, że nie można - a nawet nie trzeba się ograniczać tylko do jednych gór ...każde mają swój urok.
Ja w każde góry jadę chętnie i z ogromną przyjemnością, ale wyjazd w Tatry jest dla mnie czymś więcej - jakimś Bardzo Wielkim Świętem Mojej Duszy...
:think: :? ..Chyba zabrzmiało to okropnie wzniośle i pretensjonalnie, ale trudno mi inaczej szczerze o Tatrach....
grumblers pisze:bo jak diabli brakowało mi Tatr, zwłaszcza wtedy, gdy majaczyły w oddali.
:? A Tatr, majaczących przez osiem czerwcowych dni w oddali z różnych pienińskich punktów widokowych, brakowało mi tak bardzo, że musiałam wracać z Pienin do domu przez Zakopane , Rusinową Polanę i Małą Łąkę :))...
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

A ja mam w tej sprawie odmienne zdanie - lubię wszystkie góry, nie tylko Tatry.

Każde góry mają to "coś" - czy to są rozległe połoniny, czy pokryte rumowiskami kamieni Gorgany, czy wapienne góry Krymu, lub bardziej swojski Słowacki Kras.
Każde są inne i każde piękne, dlatego lubię jeździć coraz to gdzie indziej.

Poza tym bardzo interesują mnie góry, które są nadal użytkowane tradycyjnie, gdzie się pasie owce, konie, gdzie ludzie normalnie żyją a góry nie są tylko atrakcją dla turystów.

B.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Zakochani w Tatrach pisze:Chyba zabrzmiało to okropnie wzniośle
Ruda się może doczepić :)) :-) .
Basia Z. pisze:Gorgany
W księgarni internetowej widziałem przewodnik po Gorganach wyd. Rewasz. Czy nie oglądałaś go Basiu?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

myszoz pisze:
Zakochani w Tatrach pisze:Chyba zabrzmiało to okropnie wzniośle
Ruda się może doczepić :)) :-) .
Basia Z. pisze:Gorgany
W księgarni internetowej widziałem przewodnik po Gorganach wyd. Rewasz. Czy nie oglądałaś go Basiu?
Mam go.
Jest to bardzo dobry przewodnik.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
camzik

Post autor: camzik »

Basia Z. pisze:A ja mam w tej sprawie odmienne zdanie - lubię wszystkie góry, nie tylko Tatry
Basia Z. pisze:Każde są inne i każde piękne, dlatego lubię jeździć coraz to gdzie indziej.
Mam dokładnie tak samo :-) A tyle gór jeszcze przed nami.
ODPOWIEDZ