Kolejne wypadki w Tatrach

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

http://www.tvn24.pl/12690,1714747,0,1,t ... omosc.html

Przedtem był to "turysta który zszedł ze szlaku" a teraz "taternik" który "spadł ze ściany wspinaczkowej".
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zawratowa

Kontakt:

Post autor: Zawratowa »

Dobrze, że ludzie zauważyli wypadek, bo sam by raczej pomocy nie wezwał...
Kłaniaj się górom, córeczko, kłaniaj się górom,
Śniegom słonecznie kipiącym, świtom tatrzańskim,
Olśniewającym lazurom, olśnionym chmurom,
Kłaniaj się córko, wysokim dniom zakopiańskim!
świster

Post autor: świster »

andy67 pisze:http://www.tvn24.pl/12690,1714747,0,1,t ... omosc.html

Przedtem był to "turysta który zszedł ze szlaku" a teraz "taternik" który "spadł ze ściany wspinaczkowej".
Pewnie naczytał się na jakimś forum, że łatwo i fajnie wejść na "Czarnucha" szlakiem Karłowicza - no i poszedł :think:
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1ce4a

Na szlaku znad Czarnego Stawu Gąsienicowego na Przełęcz Karb znaleziono dziś zwłoki 50-letniego turysty z Krakowa.
Śmigłowiec TOPR przetransportował ciało do zakopiańskiego szpitala. Na zwłoki natrafili turyści, którzy rano wybrali się w Tatry. Być może do tragedii doszło wczoraj wieczorem.

- Najprawdopodobniej przyczyną zgonu był upadek z dużej wysokości. Zwłoki znaleziono w połowie szlaku na Karb znad Czarnego Stawu. Zginął 50-letni mieszkaniec Krakowa. Mężczyzna nie był przygotowany na wycieczkę, szedł w sandałach z płaską podeszwą - mówi podinspektor Kazimierz Pietruch, rzecznik prasowy zakopiańskiej policji.

Akurat na tym szlaku, da się w sandałach. :-(
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

"Dramatyczna akcja ratunkowa na Gerlachu. Zginął taternik
Wczoraj o pomoc do ratowników słowackiej Horskiej Zachrannej Służby zadzwonili taternicy, którzy w czasie wyprawy na Gerlach nie mogli odnaleźć swojego kolegi."

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/i ... =&id=13280
Awatar użytkownika
krzymul

Akcja ratunkowa na Mnichu
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1cf75
Trwa akcja ratunkowa w Tatrach. Podczas wspinaczki na Mnicha nad Morskim Okiem odpadł ze ściany jeden z taterników. Na miejsce zdarzenia wysłano śmigłowcem ratowników TOPR. Trwa akcja zabezpieczania mężczyzny i ściągania go na pokład śmigłowca.

Na razie nie wiadomo w jakim stanie jest poszkodowany, dopiero po przetransportowaniu taternika do Zakopanego będzie więcej wiadomo na ten temat.

Mnich to jeden z najpopularniejszych w polskich Tatrach szczyt wspinaczkowy - po jego ścianie poprowadzonych jest wiele trudnych szlaków taternickich.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

ogladalem to z miegusza, podobno zaslabl albo zawal, okropnie sie pisze na slowackiej klawiaturze
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Wspinaliśmy się na Mnichu w tym dniu. Z informacji, które mam to gość poleciał na kluczowym (w zależności od wariantu IX lub IX+) drugim wyciągu "Wariantu R". Wyrwał 3 przeloty (repa na haku + dwa camy) i zawisnął kilkanaście metrów niżej. Bez poważnych obrażeń, tylko otarcia i potłuczenia, niemniej jednak wyglądało to podobno bardzo poważnie.
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

"Po godz. 23-ciej poinformowano TOPR, że w Murowańcu z łóżka piętrowego spadł 44-letni czeski turysta. W wyniku uderzenia głową stracił przytomność. Na miejsce wypadku pojechała karetka TOPR. Rannego turystę szybkim transportem zwieziono na Brzeziny i przekazana karetce „S”."

http://www.topr.pl/index.php?option=com ... fd9339a027

cholera ku przestrodze
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

nie tylko góry mogą być niebezpieczne...te łóżka piętrowe również...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Generalnie z linka wynika, że Ratownicy mieli w tamtym tygodniu pełne ręce roboty :O
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

cholera ku przestrodze
nie trza pić tyle... ;-) :-P :))
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

krzymul pisze:nie trza pić tyle... ;-) :-P
spadanie z łóżka piętrowego nie jest akurat niczym trudnym, nie trzeba się nawalić, żeby z niego zlecieć. Człowiek nieprzyzwyczajony do tego typu mebla, przez sen nie ma świadomości, że śpi na pewnej wysokości.
Miałam kolegę, który śpiąc na górnej pryczy piętrowego łóżka, przywiązywał się paskiem. Nie wiem czy kiedykolwiek go to uratowało przed upadkiem, ale z pewnością miał większy komfort psychiczny podczas zasypiania :P
Awatar użytkownika
krzymul

ruda pisze:spadanie z łóżka piętrowego nie jest akurat niczym trudnym, nie trzeba się nawalić
...a spadł ktoś kiedyś z łóżka niepiętrowego, bo to chyba żadna różnica .... poza wysokością. :think: ;-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Tyle, że łóżka piętrowe są zabezpieczone (zazwyczaj). O ile mnie pamięć nie myli, to te w Murowańcu mają właśnie takie zabezpieczenia.

Raz spałam na taki wysokim, piętrowym łóżku, bez drabinki. Prawie wejść nie mogłam (mimo, że z takimi rzeczami problemów nie mam), żadnej barierki nie było. :O Gdyby tam spaść... :O Pamiętam, że nie mogłam spać.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

W pociągu relacji Lwów - Czerniowce mój syn spadł z górnego łóżka w wagonie "plackartnym".
Wyrżnął głową o ten stolik, który jest pośrodku, po czym się pozbierał i poszedł spać ponownie na swoje łóżko a rano o niczym nie pamiętał.
Ja spałam pod nim ale kiedy spadł byłam tak kompletnie nieprzytomna że nie zareagowałam tylko się spytałam "czy żyjesz". Usłyszawszy, ze żyje natychmiast zasnęłam ponownie.
Zaznaczam, ze nic nie piliśmy ale byliśmy po całkowicie nieprzespanej poprzedniej nocy.

Te górne łóżka w pociągach w wagonach "plackarnych" nie mają żadnych barierek i dlatego bardzo nerwowo na nich śpię.

B.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
slax

Post autor: slax »

Ja będąc w wojsku spałem na górze i nigdy nie spadłem, ale kilka razy moi koledzy spadli z łóżka. Jedni się tylko lekko potłukli ale jeden z nich złamał ręke
Awatar użytkownika
krzymul

Co racja to racja, znam ludzi którzy spadają z każdego łóżka, bez względu czy ono jest 0,5 m nad ziemią, czy 3 metry. Dla takich osobników jedynym rozwiązaniem są łóżka z zabezpieczeniem pasami, podobne do tych w Tworkach.
To jest ciekawe...
do TOPR zadzwoniła turystka będąca na Czerwonej Przeł. z informacją, że znajduje się leżący turysta, z którym jest utrudniony kontakt spowodowany zasłabnięciem, lub upojeniem alkoholowym. W tamten rejon ratownicy polecieli śmigłowcem. Po desancie ratownicy włożyli turystę do noszy francuskich , w których został on windą wciągnięty na pokład śmigłowca i przetransportowany do szpitala. Tam okazało się, że 27-letni turysta z Zielonej Góry miał pond 3 promile alkoholu we krwi.”
...pewnie dzień wcześniej świętował winobranie, bo nie sądzę, żeby pod Sarnią Skałką serwowali alkohol. ;-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

To chyba indywidualna sprawa jednak. Sypiałem na piętrowym łóżku ładnych parę lat i nic. Zresztą na jachcie też nigdy nie wyleciałem z koi, choćby nie wiem jak bujało.

Ale w sumie gość z Czech zapisał się chyba w annałach TOPR, w dziale "najdziwniejsze wypadki" :D
Każdemu jego Everest...
janek754

Post autor: janek754 »

A może gość nie był po kielichu i spadł tak zupełnie przypadkiem ? A nawet jak się i nawalił ... to nie ma co się śmiać, bo każdemu może się zdarzyć ... Choć nie sposób zaprzeczyć że jakoś tak głupio trochę ...

Pozdrawiam
Jan
ODPOWIEDZ