Niebezpieczne Tatry zimą...

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
ms

Niebezpieczne Tatry zimą...

Post autor: ms »

Drodzy miłośnicy polskich gór, chciałem zapytać Was jaki macie stosunek do Tatr w zimowym poszyciu i tym samym jak przekłada się to na waszą aktywnośc zdobywców szczytów w tym okresie... Ja do górskiej zimy mam ogromny respekt i na pewno minie sporo czasu zanim nabiorę doświadczenia, które pozwoli mi zaglądać w wyższe partie gór podczas takiej aury... Nie wiem czemu ale mam wrażenie, że pod śniegiem w górach przysypanych jest wiele pułapek...
Jurek

Post autor: Jurek »

dzisiaj znowu można poczytać:

Sobota, 13 marca 2004

Lawina porwała człowieka w Tatrach
PAP 15:45 (aktualizacja 20:59)

Pod szczytem Rysów w Tatrach lawina porwała po południu człowieka. Lekarze walczą o życie młodego turysty. Po reanimacji na lawinisku ofiara została przetransportowana śmigłowcem do szpitala w Zakopanem. Jak mówią lekarze, szanse na uratowanie mężczyzny są znikome...

i następne:

Turyści uratowani

(PAP)
Szczęśliwie zakończyła się akcja ratunkowa w Tatrach. Ratownicy odnaleźli dwójkę wyczerpanych i wychłodzonych turystów w Dolinie Waksmundzkiej.
2004-03-13(14:22)

nic ująć nic dodać... :(
ms

Przykre... :( To właśnie te dwa dzisiejsze wypadki skłoniły mnie do napisania tego postu...
MiG

Post autor: MiG »

Co do lawiny - to może zdarzyć się każdemu, praktycznie kwestia przypadku, ale ci dwaj w Dol. Waksmundzkiej - podobno dzwonili po pomoc już o 22.00 tyle że nie potrafili powiedzieć gdzie są, TOPR szukał ich pół nocy i nie znalazł, akcję wznowiono dopiero za dnia. Powstrzymam się od komentowania tej wyprawy...

Co do pytania z 1. postu - chodzę zimą po górach od wielu lat. Na ogół po Beskidach i Sudetach, ale zapuszczałem się także w Tatry. Ostatnio zmuszony jestem jeździć sam, bo dawni towarzysze wędrówek nie podzielają już tej pasji :(

MiG
Adamires

Post autor: Adamires »

Co do zagubionych turystów.
Moim zdaniem w górach każdy może zabłądzić szczególnie w zimę przy złej pogodzie.Między innymi dlatego chcę kupić odbiornik GPS.

Co do tematu

Dla mnie góry zimą są dużo piękniejsze niż latem (bardziej niedostępne, a to kusi). Większość moich wypadów w góry to właśnie zimą w Karkonosze, ale w Tatrach też byłem (Stary Smokovec i okolice). Wiem, że lawinę można w dużym % przewidzieć ale ja się na tym nie znam i zawsze pytam o warunki w pogotowiu górskim.

Podstawa to strach i szacunek do gór, a ja za każdym razem kiedy wychodzę w góry czuję przed nimi respekt i strach. Szczególnie to się nasila przy gwałtownym załamaniu pogody.

pozdr
Jurek

Post autor: Jurek »

góry w zimowej szacie są niezwykle piękne ale ja osobiście nigdy nie odważyłem się na wędrówkę po nich z powodu strachu. Spróbóję w czerwcu połazić w Tatrach po resztkach śniegu aby nareszcie przełamać pewną barierę.

pozdrawiam
Jurek
seba

Post autor: seba »

Zastanawia mnie jedno. Skoro wiekszosć "faktycznie" chodzących po górach ,zdaje sobie sprawę z zimowych niebezpieczeństw , to skąd te wypadki? Przecież często słyszmy, że coś się stało w miejscach gdzie nawet latem przy odrobinie deszczu trudno przejść. A zimą? Ludkowie bez raków, kijków czy rakiet śnieżnych? To jak? Najpierw 2,3 godziny podejścia często w śniegu po pas, póżniej 3,4 godziny skalnego skrobania lodu w traperkach i rękawiczkach przymarzających do łańcuchów....Zero zmęczenia , dobry humor i znakomita orientacja (bo przeciaż szlaków zwykle nie widać) w terenie......Nie ma ,że diabelnie zimno,że szybko ciemno, że lawiny? Magicy, po prostu magicy! Wczoraj Krupówki, dzisiaj Rysy.
Seba.
Lackowa

Post autor: Lackowa »

Witam.
Bardzo lubie chodzić w zimie w góry i zawsze jak mam czas to wybieram sie na szlak. Nigdy nie wychodze jak jest zła pogoda i wysoki stopień zagrożenia lawinowego.
Zatrzynałem od beskidzkich szlaków i każdym rokiem stawiałem sobie wyższe wymagania. Pierwszą moją wycieczką w góry zagrożone lawinami były Bieszczady potem Babia Góra, Wielki Chocz, Niskie Tarty i pare szczytów w Tatrach.
Do każdych gór trzeba mieć respekt w zimie nie tylko do Tatr. W Beskidach zdażały sie wypadki śmiertelne z wyczerpania i braku odpowiedniego sprzętu do poruszania po szlakach.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Żal mi tych wszystkich ludzi, którzy ulegają wypadkom, czy wręcz giną w górach. Wiele razy już pisałem, że w zimie nie jeżdżę na szlaki, więc i pewnie bardzo niewiele mam do powiedzenia. Ci wszyscy - wcześniej wymienieni - wiedzą najlepiej co ich tam "pcha" i co im grozi. Sami biorą za siebie odpowiedzialność.

Czy jest jakieś wyjście z tego?
Zamknąć szlaki w okresie zimowym?
Jest jakiś "złoty środek"?
Nie wiem - naprawdę.

Czesiek :(
Adamires

Czesiek napisał:
" Czy jest jakieś wyjście z tego?
Zamknąć szlaki w okresie zimowym?
Jest jakiś "złoty środek"?
Nie wiem - naprawdę. "

Moim zdaniem zamykanie szlaków w czasie dużego zagrożenia lawinowego ma sens (np. w Karkonoszach są szlaki zamykane w okresie 10.04 - 31.05). Wiedzą co robią, ale oprócz tego powinni srogo karać za łamanie takiego zakazu. Powiedzmy 600 PLN, albo i więcej. Może wtedy ludzie przestrzegali by zakazu.

pozdr
ms

Zastanawiam się czy to najlepszy sposób na uniknięcie wypadków- zamykanie szlaków-, być może w miejscach naprawdę niebezpiecznych ma to jakiś sens... Przede wszystkim ludzie powinni mądrzej oceniać swoje umiejętności i nie ulegać nadmiernej brawurze...
MiG

Zamykanie szlaków nic nie da - bo np. byłby zakaz wyjść powyżej schronisk przy 3 stopniu zagrożenia lawinowego. A teraz jest drugi i wystarczyło... :( A ci ludzie w Dol. Waksmundzkiej to chyba w ogóle poza szlakiem byli.
Jak ktoś żąda zamykania szlaków zawsze zastanawia mnie dlaczego nikt nie wpadł na pomysł zakazu wypływania na jeziora (wpław, jachtem, czymkolwiek) - przecież tyle ludzi się topi, chyba z 10 razy więcej niż ginie w górach.

Wymagania dla "zimowych wędrowników" są większe niż w lecie - przede wszystkim doskonała kondycja i orientacja w terenie lepsza od przeciętnej.

MiG
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

MiG pisze: Jak ktoś żąda zamykania szlaków
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem.

Ja nie żądam - tylko pytam co zrobić.
Myślę jednak, że nie ma szans na rozwiązanie tego problemu.
MiG

To było tak bardziej ogólnie. Żądania zamknięcia szlaków pojawiają sie dość często po różnych akcjach TOPR/GOPR.

Chyba dobrym rozwiązaniem jest ubezpieczenie. Jeśli go nie wykupisz - ponosisz koszty akcji ratowniczej.

MiG
Adamires

MiG pisze:To było tak bardziej ogólnie. Żądania zamknięcia szlaków pojawiają sie dość często po różnych akcjach TOPR/GOPR.

Chyba dobrym rozwiązaniem jest ubezpieczenie. Jeśli go nie wykupisz - ponosisz koszty akcji ratowniczej.

MiG
Moim zdaniem jeżeli masz ubezpieczenie a złamałeś zakaz wejścia na szlak i tak powinieneś zapłacić. Ubezpieczenie nie powinno usprawiedliwiać.
Jeżeli np.: zgubisz się czy (odpukać) stanie Ci się coś, a jesteś ubezpieczony to w takim wypadku nie płacisz za akcję.
Inaczej masz ubezpieczenie - masz wszystko w d...

pozdr
ODPOWIEDZ