dojazd do Rumunii

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
termofor

dojazd do Rumunii

Post autor: termofor »

Witam
Chciałbym się spytać, czy ma ktoś jakieś doświadczenia z dojazdem do Rumunii. Kiedyś jechałem z Przemyśla do Suczawy bezpośrednim autobusem, ale niestety już nie kursuje. Z tego, co się zorientowałem połączenie Polska - Rumunia to jakiś logistyczny horror. Na razie wpadły mi w oko dwie opcje: Eurolines z Przemyśla do Mołdawii i z Mołdawii jakoś do Rumunii, albo z Przemyśla do Czerniowców i z Czerniowców do Suczawy.
Czy ma ktoś jakiś inny pomysł lub własne doświadczenia? Podkreślę, że jak na razie interesuje mnie północ Rumunii i Suczawa nie musi być miejscem docelowym.

Dziękuję za ewentualne pomysły i sugestie.
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

Jechałem przez Czerniowce do Suczawy, niezła opcja bo się można wyspać w pociągu.
Jest jeszcze opcja pociągiem przez Koszyce i Miszkolc do Niyregyhaza, stamtąd jeżdżą busy do Satu Mare, tak jechałem z powrotem, nawet szybko to idzie.
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Re: dojazd do Rumunii

Post autor: Basia Z. »

termofor pisze:Witam
Chciałbym się spytać, czy ma ktoś jakieś doświadczenia z dojazdem do Rumunii. Kiedyś jechałem z Przemyśla do Suczawy bezpośrednim autobusem, ale niestety już nie kursuje. Z tego, co się zorientowałem połączenie Polska - Rumunia to jakiś logistyczny horror. Na razie wpadły mi w oko dwie opcje: Eurolines z Przemyśla do Mołdawii i z Mołdawii jakoś do Rumunii, albo z Przemyśla do Czerniowców i z Czerniowców do Suczawy.
Czy ma ktoś jakiś inny pomysł lub własne doświadczenia? Podkreślę, że jak na razie interesuje mnie północ Rumunii i Suczawa nie musi być miejscem docelowym.

Dziękuję za ewentualne pomysły i sugestie.
Jechałam wiele razy na różny sposób.
Zależy czy chcesz dotrzeć w okolice Sygetu Marmaroskiego (wówczas najlepiej opłaci się jechać przez Zakarpacie) czy w okolice Suczawy (przez Czerniowce) czy no. w zachodnią część Rumunii, wówczas przez Węgry.

I jeszcze - skąd jedziesz ? Bo to też bardzo wiele zmienia.

Ode mnie ze Śląska wygodny i najtańszy jest przejazd przez Słowację.

B.
Awatar użytkownika
termofor

Basia Z. pisze:
Jechałam wiele razy na różny sposób.
Zależy czy chcesz dotrzeć w okolice Sygetu Marmaroskiego (wówczas najlepiej opłaci się jechać przez Zakarpacie) czy w okolice Suczawy (przez Czerniowce) czy no. w zachodnią część Rumunii, wówczas przez Węgry.

I jeszcze - skąd jedziesz ? Bo to też bardzo wiele zmienia.

Ode mnie ze Śląska wygodny i najtańszy jest przejazd przez Słowację.

B.
Jedziemy z Lublina. W zasadzie interesuje nas Bukowina i Marmarosz, także wszystko jedno, czy dotrzemy do Suczawy, czy do Sygetu Marmaroskiego.
Jeśli przez Zakarpacie, to jak dokładnie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

termofor pisze:
Jedziemy z Lublina. W zasadzie interesuje nas Bukowina i Marmarosz, także wszystko jedno, czy dotrzemy do Suczawy, czy do Sygetu Marmaroskiego.
Jeśli przez Zakarpacie, to jak dokładnie?
Pozdrawiam
Ja jechałam przez całą Słowację bezpośrednim pociągiem z Żyliny do Michałowiec, stamtąd autobusem przez granicę do Użgododu i stamtąd dalej - raz pociągiem a raz autobusem do Sołotwiny (połączeń jest kilka dziennie) i stamtąd już pieszo - ok. 2 km do Sygetu Marmaroskiego.

Ale jadąc z Lublina chyba zdecydowanie lepiej będzie bezpośrednim autobusem do Lwowa (macie tam kilka połączeń dziennie, przez Hrebenne a nie przez Przemyśl), ze Lwowa nocnym pociągiem do Czerniowiec (tam warto się zatrzymać aby zwiedzić miasto - jest bardzo piękne). Warto wziąć miejsca "plackartne" - można się spokojnie wyspać, bo pociąg jedzie całą noc.

Z Czerniowiec do Suczawy jeżdżą 10-osobowe busy-przemytniczki, za 10 $ od osoby. Sami Was znajdą i zaczepią na dworcu - bądź to kolejowym, bądź autobusowym.
Jakby nikt nie zaczepiał po wyjściu z pociągu to należy się udać na dworzec autobusowy, który jest na drugim końcu miasta, ale kursują bezpośrednie trolejbusy, o ile pamiętam nr 6.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
termofor

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Na pewno będą pomocne.

Pozdrawiam
Krystian
ODPOWIEDZ