Zimowe trasy dla początkującego...

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miguel89

Zimowe trasy dla początkującego...

Post autor: Miguel89 »

Witam,
planuje w tym roku po raz pierwszy wybrać się zimą w góry, myślałem o Szczyrku, albo ewentualnie innej miejscowości w niższych górach. Na 95% będzie to jednoosobowa wyprawa.
Są jakieś trasy które byście polecili dla osoby z zerowym doświadczeniem?
Myślałem o kupnie rakiet śnieżnych, czy może lepiej zainwestować w raki?
No i podstawowe pytanie-czy samotne wyjście nawet w takie niższe góry to dobry pomysł? Wolałbym to teraz wiedzieć, zanim zacznę kompletować jakiś sprzęt typowo zimowy...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Miguel89 pisze:planuje w tym roku po raz pierwszy wybrać się zimą w góry
Toś się spóźnił o kilka miesięcy. ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Miguel89

Albo pośpieszył :D
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Sam zimą w góry? Zdecydowanie nie.
Poczytaj może trochę literatury o samotnych zimowych wyjściach w góry. Częste były przypadki zabłądzenia i dochodziło do najgorszego. Wcale nie musiało się to dziać w wysokich górach.

Ludzie doświadczeni nie powinni samotnie wychodzić zimą, a co dopiero niedoświadczeni. Odradzam.

Może znajdzie się jakiś kolega z doświadczeniem, który Cię zabierze?
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
Miguel89

Czytałem, m. in. stronkę topru też przeglądałem, nie mam zamiaru jechać tam z marszu tylko świadomie podejść do sprawy :P Dlatego też wybrałem ewentualnie okolice w której już byłem. Nie mam na myśli jakiegoś ambitnego trekkingu, bardziej coś w stylu: skrzyczne>małe skrzyczne>malinowska skała>malinów>powrót do górnego szczyrku. Z 2 takie małe traski żeby liznąć trochę zimy w górach.

To niestety odpada, w sumie bezpieczniej by było jechać samemu niż z osobą która by chciała jechać zimą w góry ;P
świster

Post autor: świster »

Agaar pisze:Ludzie doświadczeni nie powinni samotnie wychodzić zimą, a co dopiero niedoświadczeni. Odradzam.
E tam, gadanie.
Poza tym lepiej napisać: "napieraj kolego, napieraj" ;)
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Ja się dość naczytałam lektur o zabłądzeniach, o szukaniu drogi zejściowej w lesie i o hipotermii....
Poza tym, raz się wybrałam sama zimą w Tatry i dobrze, że czasem mam więcej szczęścia niż rozumu. ;)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Miguel89 pisze: Dlatego też wybrałem ewentualnie okolice w której już byłem
I słusznie.
Awatar użytkownika
Miguel89

O zimowych tatrach to ja nawet nie myślę, chyba żeby wjechać sobie na kasprowy, popatrzeć, połazić w kółko i zjechać :D Chce przede wszystkim zobaczyć czy zimowe góry mi się spodobają i czy warto inwestować kasę w takie wyjazdy.
A o tym jak ludzie potrafią w góry wyjść zimą najlepiej świadczy stronka topru, czasami ponad połowa opisywanych akcji ma miejsce z powodu braku raków, czekana czy czołówki.
ODPOWIEDZ