Co w ziemi piszczy

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
caatoosee

Co w ziemi piszczy

Post autor: caatoosee »

Witam ,od jakiegos czasu interesuje sie kopaniem :D Moze ktos tez lubi kopac jak ja i zaprezentuje jakies okazy co znalazl ,mozna wstawiac strychowce jak ktos nie kopie .Jednym slowem historia jest fascynujaca :P

Bede wstawial co jakis czas jakies znalezisko no to jedziemy

3 klamry dwie pierwsze XVI-XVII wiek ta na dole to MA oczywiscie wszystkie znaleziska wykopane

Obrazek

Obrazek
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

kickbokser
caatoosee pisze:Witam ,od jakiegos czasu interesuje sie kopaniem
....z lekka się przestraszyłem
caatoosee pisze:Bede wstawial co jakis czas jakies znalezisko
...dalej czytając, uspokoiłem się. ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Kopaliny nie są Twoje tylko państwa. Oddaj je zły
Awatar użytkownika
caatoosee

manfred pisze:Kopaliny nie są Twoje tylko państwa. Oddaj je zły
Wszystko legalne ,potrzeba tylko zgoda wlasciciela gruntu to w Bayern a w Polsce mozesz chodzic z wykrywaczem ale nie kopac, takie prawo,
co do znalezisk to sa zameldowane gdzie trzeba jak jakies ma wartosc historyczna i chetnie oddam do muzeum jak jakies chcialo by przyjac Satysfakcja jeszcze wieksza .Dla kasy to nie robie ale niestety sa tez czarne owce jak wszedzie
Awatar użytkownika
caatoosee

Troche ruchu na swiezym powietrzu ,naszczescie nie zamoczylem butow

Obrazek

Spotkanie z rogaczem

Obrazek

Alpejski bazyliszek

Obrazek

Obrazek

Zimorodek

Obrazek

Niestety nie bylo 23 zaginionych skrzyn zlota III Rzeszy ;)

Obrazek
tomasz_a

Post autor: tomasz_a »

manfred pisze:Kopaliny
W zasadzie to są artefakty.
Awatar użytkownika
caatoosee

To co lubie najbardziej gory ,woda i troche adrenaliny ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zagadka,moze ktos wie co jest na ostatnim zdjeciu?podpowiem ze ma okolo 1800 lat
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Normalnie jakiś fuksiarz z Ciebie :D
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
uszba

Post autor: uszba »

Szarotka pisze:Normalnie jakiś fuksiarz z Ciebie

Nie zagaduj tylko zgaduj :))
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Moim zdaniem to kołatka do drzwi. Widziałem podobne w jednym z rzymskich muzeów.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
caatoosee

Janek pisze:Moim zdaniem to kołatka do drzwi. Widziałem podobne w jednym z rzymskich muzeów.
Janek zgadl ,ze to jest rzymskie ,,,,ale nie kolatka do drzwi

troche inne foto ,,,moze ulatwi

Obrazek
Awatar użytkownika
Janek

caatoosee pisze:Janek zgadl ,ze to jest rzymskie
Wcale nie zgadł. Podałeś, że ma 1800 lat więc musiało być rzymskie, w Germanii wówczas sztuki metalurgiczne tak wysoko nie stały.
Po nowej fotografii sądzę, że jest to jeden z elementów zawieszenia bramy lub drzwi. Co do metalu - chyba brąz?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
caatoosee

Janek pisze:Podałeś, że ma 1800 lat więc musiało być rzymskie, w Germanii wówczas sztuki metalurgiczne tak wysoko nie stały
Oj zdziwilbys sie jakie rzeczy potrafili zrobic Celtowie.A byli duzo przed Rzymianami....troche streszcze .W poludniowych Niemczech najpierw byli Celtowie potem przyszli Rzymianie a po Rzymianach Germanie, i tak to sie zmienia caly czas ;) w poludniowo-zachodniej Polsce tez odkryto slady Celtow.Bardzo ciekawa kultura, polecam o Celtach poczytac.

Rozwiazanie zagadki: na fotce jest tak zwana fibula prosciej mowiac zapinka.Dzisiaj mamy guziki kiedys mieli fibule :) Moja fibula przedstawia rybe ale byly tez inne motywy zwierzat i inne.
Awatar użytkownika
caatoosee

Janek pisze:Co do metalu - chyba brąz?
tak braz,,troche posrebrzany widac troche na ogonie ,igla odpadla :( bo byla z zelaza
Awatar użytkownika
Janek

caatoosee pisze:Rozwiazanie zagadki: na fotce jest tak zwana fibula prosciej mowiac zapinka.
Zwiódł mnie wymiar na zdjęciu, pomyślałem, że to coś o sporych rozmiarach. No, wpadka...
A co do Celtów to oczywiście masz rację. Zwiedzałem bardzo ciekawe muzeum poświęcone kulturze celtyckiej w Hallein koło Salzburga.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
caatoosee

Troche ostatnio kopalem i mala zagadka, kogo przedstawia ta moneta jakiego cesarza Rzymskiego?

Obrazek

rv

Obrazek
Awatar użytkownika
caatoosee

Wiem ze to nie to forum na takie zagadki ,ale pomyslem ze pare osob moze wiedziec :think:

rozwiazanie zagadki: Marcus Ulpius Traianus rzadzil od 98 do 117 , moneta wybita w tych latach w Rzymie ,wiec troche lat juz ma, uwielbiam te zielona patyne na monetach z brazu :D
Awatar użytkownika
caatoosee

ostatnie miesiace penetrowalem ciekawie historycznie laki,,i wyskoczylo troche starego srebra :D

Obrazek

XV Krajcarow

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

A jak to wygląda od strony prawnej w Niemczech czy Austrii ? Każdy może sobie poszukać i zabrać, ewentualnie legalnie sprzedać to co znajdzie czy jak ? Bo u nas to zdaje się nie tak prosto, wszystko co w ziemi to "państwowe".
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
caatoosee

andy67 pisze:A jak to wygląda od strony prawnej w Niemczech czy Austrii ? Każdy może sobie poszukać i zabrać, ewentualnie legalnie sprzedać to co znajdzie czy jak ? Bo u nas to zdaje się nie tak prosto, wszystko co w ziemi to "państwowe".

W Niemczech jest tak ze kazdy land ma swoje prawo,ja kopie przede wszystkim w Bayern a tu jest prawo bardzo laskawe,,,musze miec tylko zgode wlasciciela gruntu i moge sobie szukac,,,nie moge tylko chodzic po BD czyli miejscach chronione zabytki itp,,,mamy taka stronke gdzie sa zaznaczone na czerwono takie miejsca tam nie wolno kopac.aha jak cos znajde bardzo wartosciowego to musze sie podzielic z wlascicielem gruntu,,,i jeszcze jedno jak znajdzie sie cos bardzo wartosciowo historycznie np jakies stare grobowce z czasow brazu itp to nalezy oczywiscie to zglosic archeologom.
Co do Polski to tragicznie .moi kumple z Polski niestety ale robia to nielegalnie ,bo prawo jest naprawde bez nadziejne,mam nadzieje ze Polska i Niemcy pojda w strone Angli tam to jest raj dla poszukiwaczy

andy ja moich znalezisk nie sprzedaje tylko mam w gablotce,,to naprawde piekne i ciekawe hobby i duzo pracy czasu i poswiecenia trzeba dac ,,,trzeba mase ksiazek czytac zanim sie wyjdzie z wykrywaczem,,ale satysfakcja naprawde wielka

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw 03 maja, 2012 przez caatoosee, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ