Austria

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szarotka

Austria

Post autor: Szarotka »

Jaki rejon górski Austrii spodobał się Wam najbardziej (oczywiście tym, którzy byli ;) ) ? Wybieramy się w końcówce sierpnia i niekoniecznie chce się nam wdrapywać na najbardziej popularny Grossglockner. Wolałabym bardziej tatrzańskie klimaty :D Via ferraty mile widziane w pobliżu, podobnie jak jakieś źródła termalne dla zmęczonych kości :D Do tej pory zaciekawił mnie masyw Watzmanna http://www.summitpost.org/watzmann/150412 , choć to na pograniczu Niemiec/Austrii.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
uszba

Post autor: uszba »

Szarotka pisze:Do tej pory zaciekawił mnie masyw Watzmanna http://www.summitpost.org/watzmann/150412 , choć to na pograniczu Niemiec/Austrii.

W pobliżu polecam tę ferratę

Hochthron Klettersteig

W tle widoczny masyw Watzmanna i jego "dzieci", toto po lewej.

Obrazek

Obrazek

http://www.bergsteigen.at/de/touren.aspx?ID=1617

Bardzo atrakcyjna ferrata tylko niestety ponad dwie godziny podejścia. Zejście jeszcze dłużej. Ale naprawdę niezwykle sympatyczna. Te fotki pochodzą z zeszłego roku. To był najcieplejszy dzień zeszłego lata a wystawa jest południowa :D Ale przeżyłam i polecam.

Pozdrawiam
uszba
Awatar użytkownika
Szarotka

Dzięki Iwona :)
uszba pisze:Watzmanna i jego "dzieci",
http://www.goethezeitportal.de/wissen/i ... chter.html
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

Uszba, ja Cie bardzo proszę wykasuj te zdjecia i nie polecaj Szarotce takich brzydkich rzeczy 8) :P
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
uszba

Post autor: uszba »

Szarotka pisze:Dzięki Iwona

A ja dziękuję za link do legendy o Watzmanie. W sumie nie miałam o tym pojęcia. Super są te obrazki przedstawiające całą rodzinę.

Asik pisze:Uszba, ja Cie bardzo proszę wykasuj te zdjecia i nie polecaj Szarotce takich brzydkich rzeczy

No dobra, to teraz parę fotek z Watzmanna. Nie przeszłam całej grani a jedynie doszłam do środkowego z trzech wierzchołków. Polecam to przejście w środku tygodnia a nie w weekend. Większość nocuje w Watzmannhaus i około 5 rano albo i wcześniej start. Rezerwacja konieczna bo to bardzo ulubiona trasa. Prognoza pogody powinna być dobra bo to cały czas graniówka a Watzmann znany jest z kapryśności. Zamiast w Watzmannhaus można też przenocować w biwaku na grani, na samym początku drogi. Jest nawet kibelek ale drzwi urwane, no chyba że coś się zmieniło bo ja byłam tam 5 lat temu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biwak

Obrazek
Awatar użytkownika
Szarotka

uszba pisze:Super są te obrazki przedstawiające całą rodzinę.
Mi też się bardzo podobają. Pierwszy raz widziałam coś podobnego w Grindewaldzie na pocztówkach przedstawiąjących Mönch, Eiger i Jungfraujoch.
uszba pisze:do legendy o Watzmanie
Mam prośbę, mogłabyś mi ją streścić w kilku słowach, bo niestety niemieckiego nie znam, w innym języku jakoś nie mogę poszukać a bardzo mnie to interesuje.

Fotki graniówki baaaardzo zachęcające! :D
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

Szarotka pisze:Fotki graniówki baaaardzo zachęcające!
Tiaaaa,to mi się znacznie bardziej podoba :D
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
dabo

Post autor: dabo »

Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa egzekwowania zakazu biwakowania w Parku Berchtesgaden?
Co do innych gór w Austrii, to moim zdaniem trudno znaleźć bardziej widokowe niż Alpy Karnickie, na pograniczu Austrii i Włoch. Jakieś ferraty też się tam znajdą.
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

dabo pisze:Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa egzekwowania zakazu biwakowania w Parku Berchtesgaden?
W parku nie wolno dziko biwakowac to wiadomo.Jak Cie zlapia placisz ca.500 euro zrobisz ognisko 2000 euro spowodujesz pozar lasu ,ponosisz wszystkie koszty......Ty
ale jak chcesz przenocowac jedna noc to nie powinno byc problemow,,,jak sie zaszyjesz gleboko gdzies w lesie hmm ale ryzyko zlapania zawsze istnieje,,,,
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
ODPOWIEDZ