Właśnie wróciłem z Rabki.
Śniegu od 30 do 100 cm ... ale tylko na sztucznie naśnieżanych stokach .
Gorce zielone jak na wiosnę. Widziałem bazie na drzewach.
Ze szlaków pieszych przeszedłem tylko kawałek czerwonego z Rabki do schroniska pod Maciejową - przeważnie lód, więc ślisko.
No nie, krokusów nie było, ale trawa, która dobrze przezimowała pod śniegiem jest zielona.
Z tą wiosną to oczywiście lekka przesada, bo może być jeszcze różnie, ale zimę widać tylko na stokach.
pytanko do zorientowanych jak wygląda aktualnie sytuacja na szlakach w Tatrach Zachodnich w okolicach schroniska w Dol. Chochołowskiej. Głównie interesuje mnie szlak graniczny od Grzesia do Błyszcza, czerwony szlak na Trzydniowiański i czarny przez Starobociańską Dolinę. Wybieram się na weekend, a nigdy tam nie chodziłem latem więc nie znam dokładnego przebiegu szlaków (oprócz tego granią)
Podobno 20 % Polany Chochołowskiej jest już w krokusach (dane z piątku ze schroniska). Kilka ciepłych dni i będą dywany, a tu pogoda na następny weekend - póki co - nieciekawa.
No... tu już tak ładnie - na dzień dzisiejszy - nie wygląda ...
Trzeba jeszcze popatrzeć i posłuchać co Krecik w Jedynce wywróży .
Gdyby było faktycznie ładnie, to może chociaż na 3 dni by mi się udało zostawić ten rozgrzebany bałagan i popatrzeć na coś o wiele piękniejszego .
Decyzję podejmę - jak zwykle - w ostatniej chwili .
włóczęga - na Trzydniowiański wchodziłeś przez Kulawiec ?, jaki tam warun i jaki z podejścia od Jarząbczej ?
Wchodziłem od Jarząbczej.
Na samym dole było bardzo ślisko. Póżniej komfortowo, trochę śniegu trochę suchutko.Wyżej w żlebie wejście śniegiem na wprost. Na górze wywiane i wytopione, bo idzie się południowym zboczem.
Zejście sporymi połaciami śniegu, ale komfortowe.
Niżej w lesie ślisko /mawet zastanawiałem się, czy nie zakładać raków - nawet warto byłoby/.
Po środowych i czwartkowych opadach śniegu, sytuacja poprawia się. Słońce i dodatnia temperatura sprawia, że sniegu ubywa. Śnieg leżał od wysokości 1200 mnpm, ale teraz szlaki są coraz czystsze. Źle jest jeszcze na tych najtrudniejszych.
włóczęga pisze:Po środowych i czwartkowych opadach śniegu, sytuacja poprawia się. Słońce i dodatnia temperatura sprawia, że sniegu ubywa. Śnieg leżał od wysokości 1200 mnpm, ale teraz szlaki są coraz czystsze. Źle jest jeszcze na tych najtrudniejszych.
Wystarczy wejsc tu i zobaczyc jak wyglada sytuacja pogodowa
Wybieram sie w piatek w Tatry i chciałbym prosic o przydatne informacje
Planuje z Kasprowego przejsc przez Swinice / Zawrat do Doliny Pieciu Stawow.
Zastanawiam sie czy Swinica nie bedzie przysypana sniegiem , zalodzona.
Moze ktoś ma aktualne informacje .