Gdzie można spotkać Kozice w Tatrach?
-
MaŁa mySzA
-

Oj dużo jest tych pamiątek z Tatr, ale największą dla mnie są zdjęcia i... kamyczki (z butów
) Ale może tak na poważnie – Tata nie siedzi ostatnio często przy komputerze, bo sprzęcik stoi u mnie w pokoju i ja cały czas zajmuje swoje królestwo
Albo się uczę, albo rozmawiam ze znajomymi na gadu-gadu
Dziękuje za takie miłe przyjęcie na forum
.. Niedługo tata powinien się odezwać, ale pewnie będzie pisał z pracy, bo ja w domku go nie dopuszczę
Pozdrowienia dla wszystkich.. MaŁa
Re: Gdzie można spotkać Kozice w Tatrach?
Byłem w pażdzierniku w Tatrach i na Błyszczu spotkałem dużą grupe kozic było ich chyba z 15 szt. Widziałem jeszcze kozice w Niskich Tatrach na Chopoku i koło Dumbiera.sebol pisze:Myśle że mowa o Tatrach Słowackich.
Wybieram się w przyszłym roku i chciałbym udokumentować takie zdarzenie na fotografi. A słyszałem, że są takie miejsca na Słowacji, że jest duże prawdopodobienstwo takiego nadzwyczajnego spotkania.
Oczywiście chodzi mi o miejsca na szlakach turystycznych, w żadnym wypadku nie chcę łamać regulaminu TPN (TANAP).
Jeżeli ktoś mi jest w stanie pomóc w odpowiedzi na to pytanie to prosze o komentarz.
O niedźwiedziach trochę pisaliśmy w tym wątku:
http://tatry.bozym.com/viewtopic.php?t=62
Ale raczej nikt z tu obecnych tego zwierzaka nie spotkał.

Ja też potwierdzam, że w okolicach Bystrej i Błyszcza spotkałem kiedyś stado kozic. Natomiast świstaka spotkałem schodząc zielonym szlakiem z przełęczy między Rakoniem i Wołowcem we wrześniu 1996 roku, kiedy to te sympatyczne zwierzątka goniły po śniegu zaskoczone szybkim nadejściem zimy
pozdrawiam
Marcys
pozdrawiam
Marcys
.
Ja widziałam tej zimy kozice na jednej ze skał otaczających szlak na Kalatówki. Stadko pięciu koziczek. Ładnie:)
a owszem, spotkałMariusz pisze:O niedźwiedziach trochę pisaliśmy w tym wątku:
było to 30 sierpnia 2003 r., w trakcie zejścia z Kasprowego do Kuźnic zielonym szlakiem
niestety brak dokumentacji fotograficznej
MiG
Ostatni raz widziałam koziczki w lipcu ubiegłego roku na Kościelcu. Siedzieliśmy na Karbie a zwierzaki wędrowały sobie trochę wyżej. Najbliżej podchodziłam do kozic w Dolinie Jaworowej w 2002 roku. Schodziliśmy z Lodowej Przełeczy i spotkalismy je na szlaku na wysokości Żabiego Stawu. Kilka dorosłych łaziło po ścieżce i w pobliżu, pozwalały podejść do siebie na jakieś 5-6 metrów (służę zdjęciami, jakby ktoś chciał), a jedna stara z czwórką młodych chodziła sobie kilkadziesiąt metrów od szlaku. Poza tym widywałam kozice w żlebie pod Krzyżnem, na Świnicy i jakieś 5 lat temu duże stado na zejściu z Kopy na Przełęcz Kondracką. Niedźwiedzia ani świstaka nie spotkałam, ale widywałam okropnie bezczelne lisy w Dolinie Kościeliskiej i nad Czarnym Stawem Gąsienicowym (też mam ładną fotkę).
tak, tak zwerząrka w górach to bardzo przyjemna sprawa, kozice na stokach Świnicy, wilk na szczycie Tokarni(beskid niski) Świstak w Retezacie, jakieś piskle na szlaku(do dziś nie wiem jakie)w Niźnych Tatrach (a moze wysłać komuś jego zdjęcie moze spróbuje okreslić co ta za ptaszek?), a ostatnio Jelenie w zimowej szacie w górach Strażowskich