Wypadki górskie i lotnicze

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

krzymul pisze:"polakiem inaczej"
A mógłbyś sprecyzować, co oznacza to pojęcie?
krzysgd pisze:W tym układzie nie traktuj mych wypocin (aż tak) poważnie.
Obawiam się, że mam zbyt mało rozwinięte poczucie konieczności posiadania beztroskiego humoru, by czyjekolwiek wypowiedzi na tak nieżartobliwy temat traktować z przymrużeniem oka... wyjąwszy zgranie muszki ze szczerbinką oczywiście.
Zatem lepiej będzie, jak każdy z nas pozostanie przy swoim, ok?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

"Życie może być proste
Nawet gdy jesteś nikim i gdy śpisz pod mostem
Zniesiesz każdy ciężar
Jeśli tylko określisz komu go zawdzięczasz

Jeśli tylko kogoś obwinisz
Będziesz głośno krzyczał: „To są sukinsyny”
Będzie łatwiej kolego
Tylko miej swego wroga i to jak najgorszego! "

cyt. Grupa Operacyjna - Tumor cerebri
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

ketivv pisze:Życie może być proste
Tekst sam w sobie jest moim zdaniem całkiem dobry.
Problem w tym, że można go zrozumieć w pierwszej tylko warstwie, albo w drugiej czy jeszcze głębiej. No i tu jest problem, bo żeby dotrzeć choćby do drugiej trzeba rozumować o tyle szeroko, że czytelnikowi nic nowego on nie daje. Szkoda, ale poezja, zwłaszcza dobra ma często tę właśnie wadę.

Inaczej:

Cisza...

Co istotnego wyniknie z tego,
Że mądry powie do drugiego:
- My to jesteśmy geniusze!
Zaś drugi tak pogłaskany,
Odpowie sobie do ściany:
- Zgodzić się z wnioskiem muszę.
Gdy głupka ani jednego,
Nie natchnie to do niczego.
Tylko popsuli gdzieś ciszę.
Ostatnio zmieniony śr 19 sty, 2011 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
krzysgd

Post autor: krzysgd »

Zygmunt Skibicki pisze:krzysgd napisał(a):
W tym układzie nie traktuj mych wypocin (aż tak) poważnie.

Obawiam się, że mam zbyt mało rozwinięte poczucie konieczności posiadania beztroskiego humoru, by czyjekolwiek wypowiedzi na tak nieżartobliwy temat traktować z przymrużeniem oka...
Ty naprawdę usiłujesz nic nie zrozumieć. Jeżeli mowa o humorze, to zonk, gdyż ów wyjątkowo gorzki, choć w dużej części to wina mej nieprecyzyjnej wypowiedzi.
Errata: było "poważnie", powinno być "dosłownie". Prawda, że lepiej?

Pełna zgoda, co do jednego:
Zygmunt Skibicki pisze:Zatem lepiej będzie, jak każdy z nas pozostanie przy swoim, ok?
... swoim zdaniu, oczywiście.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

krzysgd pisze:"dosłownie". Prawda, że lepiej?
Znacznie lepiej.
Mundek
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Hm, widzę, że Janek i przybyły na odsiecz Zygmunt zbyt dosłownie zrozumieli wypowiedź krzysgd. Jak to się mówi : Panowie aluzju nie poniali.
Janek, to był tylko przykład - nie bierz tego do siebie, nie bądź hipokrytą, sam dawałeś tutaj dowód drastyczniejszych porównań.

Zygmunt Skibicki pisze:A mógłbyś sprecyzować, co oznacza to pojęcie?
mniej więcej adekwatne do pojęcia "kochający inaczej" ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

krzymul pisze:mniej więcej adekwatne do pojęcia "kochający inaczej"
Przy takiej precyzji definicji nie podejmuję się dyskutować.
Mundek
Awatar użytkownika
krzymul

Zygmunt Skibicki pisze:Przy takiej precyzji definicji nie podejmuję się dyskutować.
to tylko porównanie do "innej definicji" , znowu bierzesz dosłownie.

więc wyjaśniam : to była moja odpowiedź na wypowiedź Janka ustosunkowującą się do mojej wypowiedzi, że "chyba nie jestem polakiem", która to ( moja ) wypowiedź nastąpiła po tej oto wypowiedzi Janka...
Janek pisze:dość powszechana opinia, że jesteśmy złodziejami, brudasami i pijakami.
...w odniesieniu do polaków.
I tutaj nastąpił ciąg dalszy wypowiedzi Janka ....
Janek pisze:Polakiem, Krzymul, Polakiem.
a po tym nastąpiła moja wypowiedź, brzmiąca mniej więcej tak - no dobra chyba "polakiem inaczej", co miało zabrzmieć mniej więcej jak to, że nie zgadzam się z powszechnie panującą opinią, gdyż wydaje mnie się ( i nie tylko mnie ), że nie zaliczam się do takowych. ;) :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

krzymul pisze:znowu bierzesz dosłownie.
Mógłbyś przestać mi mówić, co ja robię nie po Twojej myśli? I tak zrobię tylko to, co jest po mojej myśli.
Celem jasności ewentualnej dyskusji zadałem proste pytanie wykluczające wszelką aluzyjność, bo slalom między aluzjami w tym temacie uważam za źródło niepotrzebnych nieporozumień, na które nie mam ochoty. Wolno mi?
Odpowiedziałeś, jak uznałeś za stosowne. Twoja sprawa.
Ja zrezygnowałem z dyskusji bez precyzyjnej odpowiedzi na moje pytanie i... tyle.
krzymul pisze:nie zgadzam się z powszechnie panującą opinią
To już wiemy, bo wyraźnie odróżniasz Polaków od "polaków inaczej". Nota bene nawet Polak zupełny odmieniec jest nadal Polakiem i to wcale nie według jakiejś niesprecyzowanej "powszechnej opinii", a z definicji jego obywatelstwa. Twoje określenie jest zatem nadal delikatnie to ujmując mętne, bo to jest tak, jak byś konkretny kolor opisywał mianem "nie czarny".
Nie chcesz, nie precyzuj. Nikt nie ma prawa Cię do czegokolwiek zmuszać, ale i mnie wolno dokonać własnego wyboru, prawda?
Bez urazy...!
Mundek
Awatar użytkownika
krzymul

Przykro mi, nie czujesz bluesa...dobranoc.
Miłych snów...
http://www.youtube.com/watch?v=qcoAKo3o ... re=related
...aczkolwiek to nie blues. :P
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

krzymul pisze:Przykro mi, nie czujesz bluesa...dobranoc.

Przykro mi ale nie czuję tego bluesa. Blues, jak wiadomo narodził się Nowym Orleanie i stąd można użyć określenia - "blues nowoorleański". Ten, który prezentujesz to raczej "blues wschodnioeuropejski". Znasz może takie powiedzonko - Anglik z Kołomyi? No właśnie, pasuje jak ulał (ale nie powiem do kogo, bo Szarotka się ppotem gniewa". W Poznaniu chodzi takie powiedzonko - "dowcipasek klozetowy czyli humorysta". Czasami jak czytam ten wątek to dochodzę do wniosku, że te Poznaniaki (przez duże P, Krzymul, przez duże P - nie uważało się w szkółce na języku polskim, nie uważało) to fajne szczuny i fest z nich wiaruchna.

PS.
Jak wynika z dzisiejszej, co tu dużo gadać, w większości szmatławej dysputy w Sejmie, nasi parlamentarzyści szczególnie są wrażliwi na Honor Polaków. Fajnie, ja też. Ale cholernie nie lubię jak się używa formy - niemiec, ruski albo rusek czy żyd lub żydek (tą ostatnią formę uwielbiali dziennikarze niemieccy za czasów niejakiego Goebelsa. Bo jak my napiszemy - niemiec, rusek czy żyd, to się nie dziwmy jak inni napiszą polaczek czy polus. I tego mojego wrażenia nie zatrze dość nudnawa już maniera ciągłego popisywania się pseudodowcipnymi dowcipaskami przez jednego "Sztukmistrza z Lublina". Nudzisz, Krzymul, nudzisz - ileż można? Odgrzewane kotlety nie są ani smaczne ani zdrowe, a restauracje, w których je podają lepiej omijać dużym promieniem.

PS.
Jakby się kto pytał to mój trochę bełkotliwy styl jest spowodowany lekkim stanem wskazującym na spożycie. Przykro mi, ale musiałem się trochę odkazić po tej sejmowej zupce.

PS2.
Moje nieustające wyrazy sympatii dla Pana Marszałka Niesiołowskiego i Pani Minister Kopacz.

PS3.
Po występie Pani Poseł Jakubiak mam propozycję zmiany nazwy partii (bo podobno z copyrightem jest coś nie tak) - Bełkot jest Najważniejszy. Generalnie to wzruszają mnie płaczliwe kobiety, ale nie na mównicy sejmowej (w Polsce jest wiele znakomitych aktorek - chyba Panią Poseł stać na kilka lekcji płaczu scenicznego).
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

krzymul pisze:nie czujesz bluesa...
A jesteś absolutnie pewien, że nie czuję?
A może tylko Twojego bluesa nie czuję?
A może wolę innego, mojego?
Jesteś pewien, że tylko Twój blues ma prawo do tego miana?
A może mój blues jest wcale nie gorszy?
Bo ja cieszę się, że są bardzo różne... bluesy.
Podoba mi się to, że nie wszyscy jesteśmy pod jeden sztrychulec.
I cieszę się także z tego, że nie wszystkim się musi podobać to samo akurat.
Bo dopiero to jest... blues!
Blues jest wtedy, gdy coś nie pasuje, ale możesz z tym zrobić, co sam chcesz, bo... chcesz.
I to jest mój blues...
Każdemu według jego...!
Mundek
janek754

Post autor: janek754 »

Zygmunt Skibicki pisze:A jesteś absolutnie pewien, że nie czuję (..)
Zadałem sobie trud, i przeczytałem co szanowny Kolega ma do powiedzenia w temacie. Abstrahując od sedna dyskusji, myślę że na powyższe pytania, powinien Kolega najpierw odpowiedzieć sam sobie, w możliwie maksymalnym stopniu unikając przekonania że wiedza mu dana jest wiedzą objawioną.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ketivv pisze: przecież jest jasne że to wina teściowej która co chwilę dzwoniąc pytała gdzie jesteście
To nie było jednak najlepsze porównanie. Dobre by było gdyby np linie jezdni skierowały mnie na drzewo, na sygnalizatorze były same zielone światła czy rogatki przejazdu bez widoczności były podniesione mimo jadącego pociągu.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:że te Poznaniaki (przez duże P, Krzymul, przez duże P - nie uważało się w szkółce na języku polskim, nie uważało
nie jestem pewien, czy się nie uważało i kto nie uważał, OK Polak piszemy z dużej litery, ale czasami mam taką manierę, że cały post pisze małymi literami, ale Ty to już poznaniak napisałeś z dużej świadomie i z premedytacją, podkreślając to wielokrotnie. Wg mnie to jest dopiero błąd, jak wielbłąd ( przepraszam za prymitywny i nudny lubelski dowcip ).

Z pozdrowieniami
"Sztukmistrz z Lublina' ... lublinianin krzymul.

PS. To czy piszemy dużą czy małą literą nie zależy od nazwy mieszkańców i regionu gdzie mieszkają. Czy to ten lepszy- poznaniak, czy ten gorszy-lublinianin, zawsze piszemy z małej.
Ba, nawet warszawiak piszemy małą literą. chociasz to mieszkaniec Warszawy czyli stolYcy. ;)

To tak wg mnie.
Janek pisze:Przykro mi ale nie czuję tego bluesa. Blues, jak wiadomo narodził się Nowym Orleanie i stąd można użyć określenia - "blues nowoorleański". Ten, który prezentujesz to raczej "blues wschodnioeuropejski". Znasz może takie powiedzonko - Anglik z Kołomyi? No właśnie, pasuje jak ulał (ale nie powiem do kogo, bo Szarotka się ppotem gniewa". W Poznaniu chodzi takie powiedzonko - "dowcipasek klozetowy czyli humorysta".
Bardzo uszczypliwe, masz talent. :D , a chodziło mi tylko o to żebyś nie brał za bardzo do siebie wpisu kolegi krzysgd, bo nie do ciebie konkretnie się odnosił,... czyli ni mniej ni wiecej jak o właściwe zrozumienie tego wpisu. Ale nie... Ty nadal swoje i jeszcze drążysz z pomocą bluesmana Zygmunta. :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Po ostatnich TV-popołudniach, do przysłowia:
"Mądry Polak po szkodzie"
dorzuciałbym jeszcze
"Gdzie 2 się bije tam 3 korzysta"
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

krzymul pisze:a chodziło mi tylko o to żebyś nie brał za bardzo do siebie wpisu kolegi krzysgd, bo nie do ciebie konkretnie się odnosił,
Z wpisami kolegikrzysgd jest tak jak w takim kawale z lat 40-ych ub. wieku = Obywatel jadący tramwajem czymś tam zgniewał i głośno powiedział - "rząd do dupy". Natychmiast podszedł do niego jakiś kolo w skórze i kapeluszu, odchulił klapę i powiedział - obywatel pójdzie z nami. Ale za co pyta obywatel? No za ten rząd do dupy! Ale ja miałem na myśli rząd amerykański. Obywatelu, nie fanzolcie - powiedział tajniak - my już dobrze wiemy, który rząd jest do dupy!

Podobnie jest z Krzysgd. Wszycy tutaj dobbrze wiedzą co on ma na myśli - jak napisze fatalna partia - to napewno nie chodzi np. o Samoobronę, tylko PO, jak napisze "złodzieje i malwersanci" to na pewno nie chodzi muu o pensjonariuszy więzień tylko członków PO, a jak napisze "najgorszy premier od 1989 roku to z całą pewnością nie chodzi np. o Waldemara Pawlaka lecz Donalda Tuska.
Podobnie - jak ekspert lotniczy nieśmiało bąknie, że próba lądowania nie była najlepszym pomysłem, to Krzysgd od razu powie, że to zaprzaniec kremlowski i agent KGB. Itd itd.
Takich krzysgd nie brakowało w czasach słusznie minionych tylko na oborotno - wtedy wszystko co spłynęło z gmachu KC (a do niego z Moskwy) było traktowane przez wiernych uczniów towarzysza Bieruta (Gomułki, Gierka itd) jako prawda objawiona i absolutna bez próby przefiltrowania jej przez własny mózg. Słowem Orwell. Dziś też wyznawców określonych prawd nie brakuje - wg różnych sondaży jest ich ok. 18 do 25%. "Wielcy nieprzekonani" wiedzą swoje - to był zamach, to drugi Katyn oraz drugie kłamstwo katyńskie a Komorowski i Tusk to ruskie pachołki i zaprzańcy za kremlowskie srebniki. Też Orwell - Ministerstwo Prawdy made in PiS, Gazeta Polska, toruńskie radyjko i takie tam inne. Czas napisać i wydać nowe Protokoły Mistrzów Syjonu poczynające się od daty katastrofy - penie jeszcze za 100 lat znajdą się głupcy co je kupią i uwierzą. Głupich nigdy nie brakowało - to ugrupowanie trzyma się mocno, tylko szkoda, że pod taką nazwą nie zasiada w Sejmie. Sytuacja byłaby klarowniejsza.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Szarotka pisze:Po ostatnich TV-popołudniach, do przysłowia:
"Mądry Polak po szkodzie"
dorzuciałbym jeszcze
"Gdzie 2 się bije tam 3 korzysta"
Raczej :
"Takie przysłowie Polak sobie kupi,
że i przed szkodą i po szkodzie głupi"
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:Też Orwell - Ministerstwo Prawdy made in PiS, Gazeta Polska, toruńskie radyjko i takie tam inne.
Ministerstwo Prawdy to nazwa w środowisku dziennikarskim od lat zarezerwowana dla Gazety Wyborczej ;)
Janek pisze:jak napisze "złodzieje i malwersanci" to na pewno nie chodzi muu o pensjonariuszy więzień tylko członków PO
jakiś czas temu jakiś biskup rzekł w kazaniu, że należy wybrac patriotów mających na celu dobro Polski. GazWyb zaraz się oburzył, że agitował za PiS. Widać stwierdzenie, że PO to patrioci nawet im nie przyszłoby do głowy ;)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Andrzej Krystoszyk pisze:że i przed szkodą i po szkodzie głupi
święte słowa niestety
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
ODPOWIEDZ