Wypadki górskie i lotnicze

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
janek754

Post autor: janek754 »

Janek pisze:Ja, w moim zakłamaniu, chciałbym, aby wtedy panowie Tusk i Putin usiedli sobie w zaciszu i ustalili, że daje się temu w łeb i spuszcza do kanału.
Tak naprawdę, co by nie zrobili, jedni uwierzą, inni będą nadal snuli swoje teorie spiskowe. Szkoda o tym gadać.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

janek754 pisze:Tak naprawdę, co by nie zrobili, jedni uwierzą, inni będą nadal snuli swoje teorie spiskowe. Szkoda o tym gadać.
W zasadzie masz rację. Ale nie do końca. Bo to zaczyna przybierać formy wręcz kryminalne. Była katastrofa. Toczy się śledztwo. Prwadzone przez służby właściwe dla miejsca wypadku i nasze, polskie. Oczywiście nikogo nie można zmusić aby im, tym służbom ufać bezwarunkowo, a także wypowiadać swoje wątpliwości. Natomiast nie wolno w sposób autorytawny ferować wyroki, zwłaszcza wtedy gdy dochodzenia nie są skończone. A tego dopuszcza się prezes największej partii opozycyjnej, Jarosław Kaczyński, gdy na publicznym zgromadzeniu transmitowanym przez chyba wszystkie media stwierdza wprost, że prezydent, premier, minister spraw zagranicznych, minister obrony narodowej i jeszcze kilka osób mają - cytuję "krew na rękach".
Gdy słyszę takie rzeczy, to zaczynam tęsknić do np. XVIII wieku - gdyby wtedy w Francji za np. Ludwika XIV ktoś powiedział coś takiego to musiałby dać natychmiast drapaka, np. na Zaporoże, bo inaczej wtrącono by go do Bastylii i więcej świata bożego już by nie ujrzał.

Na forum turystyka-gorska.pl pisuje taki facet o nicku Markiz, który tak dla jaj czasami pisze co by w podobnym przypadku zrobił jego praprapra...dziadek Markiz de [...]. Otóż gdyby tam ten temat był przedmiotem dyskusji, to user Markiz napisałby, że jego prapraprapra...dziadek Markiz de [...] by pana Kaczyńskiego kazał swoim pachołkom pochwycić, wychłostać i potem powiesić bez zbędnej ceregieli na pierwszym najbliższym drzewie. Ma rację, tamte czasy, acz okrutne, miały swoje zalety - potwarcy i oszczercy mieli się jednak kogo bać.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:Czy przejmuje Cię cokolwiek, że w Iraku lub Afganistanie prawie codzień ginie kilka lub kilkadziesiąt naogół zupełnie postronnych ludzi. Powiesz, że to prezydent, a ja powiem, że taki sam człowiek jak każdy inny.
Oczywiście, że fizycznie taki sam człowiek, dlatego rodzina, tak jak każda inna rodzina w przypadku śmierci bliskiego ( czyli każdego innego człowieka ) rada by była dowiedzieć się prawdy, a że czasami prawda jest bolesna...no cóż, ale zawsze to prawda. Po to są sądy by nie posadzić niewinnego, a ukarać winnych. W każdym innym przypadku śledztwo można prowadzić rzetelnie, to dlaczego by nie w tym ?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:W każdym innym przypadku śledztwo można prowadzić rzetelnie, to dlaczego by nie w tym ?
Prokurator Generalny jest organem niezależnym i został nominowany przez Prezydenta Kaczyńskiego. Słowa o nierzetelnym prowadzeniu śledztwa godzą bezpośrednio w niego, czyli człowieka na jednym z najważniejszych stanowisk w Rzeczpospolitej. Jakie podstawy masz, aby wypowiadając się na podstawie gazetowych, często sprzecznych informacji zarzucać mu nierzetelność, szczególnie wtedy gdy to śledztwo jest nie ukończzone? Domagasz się przestrzegania prawa a sam je obrażasz. Wybacz, ale przypominasz mi tego Szkota z anegdoty, który uskarżał się Panu Bogu, że go zaniedbuje, bo nie może wygrać na loterii. A wtedy niebiosa się rozchyliły i ukazał się Pan Bóg i rzekł - Mc Carthy, daj mi szansę, kup los. Daj więc i Ty szansę prokuratorowi Seremetowi.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

A tak swoją drogą - gdyby całe to śledztwo przejęli Polacy to prezes K. błyskawicznie wskoczyłby na konia pt. "pan Donaltusk (wymowa oryginalna) kontroluje wszystko i wszystkich, więc nie możemy mieć nawet jednego, jedynego procenta zaufania do wyników tego skrajnie nieodpowiedzialnie i porażająco skandalicznie prowadzonego pseudośledztwa" itd, itp.

I stawiam dolary przeciw orzechom że tak właśnie by było.
Każdemu jego Everest...
janek754

Post autor: janek754 »

andy67 pisze:I stawiam dolary przeciw orzechom że tak właśnie by było.
Ja pójdę o krok dalej. Przypuszczam że gdyby nawet śledztwo prowadzili ludzie z PiS-u, to i tak znalazł by się jakiś winny haniebnych zaniedbań i utrudniania prowadzenia śledztwa po stronie Rosji lub PO. Taki folklor.

Pozdrawiam
Jan
staszek

Post autor: staszek »

I kto za to poniesie odpowiedzialność ?
Kaczyński ?
Nie ma
To kto ?

Robienie durnia z Macierewicza to plan na krótką metę che che :D
Co dalej ?
Awatar użytkownika
andy67

staszek pisze:I kto za to poniesie odpowiedzialność ?
Kaczyński ?
Nie ma
To kto ?

Robienie durnia z Macierewicza to plan na krótką metę che che :D
Co dalej ?
Zapytaj prezesa K. - on zwykle ma plan B, C, Ć, D, E, Ę ...
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

andy67 pisze:Zapytaj prezesa K. - on zwykle ma plan B, C, Ć, D, E, Ę ...
Jeśli używa Excela to mu pól starczy :P
Jestem gorszego sortu...
staszek

Przecież wszyscy wiedzą że : " Nazywam się Janusz Palikot i jestem głupim chamem" i że Kaczyński to gej :D

http://www.youtube.com/watch?v=FtFPG3jRdKY

Między słowami to jaki związek przyczynowo-skutkowy moi znakomici dyskutanci odpowiadając na moją wcześniejszą wypowiedź mieli na myśli ?
Awatar użytkownika
Janek

staszek pisze:Między słowami to jaki związek przyczynowo-skutkowy moi znakomici dyskutanci odpowiadając na moją wcześniejszą wypowiedź mieli na myśli ?
Odpowiedź na tak "czytelną" wypowiedź musiała być równie "czytelna"
Jestem gorszego sortu...
staszek

Janek pisze:Odpowiedź na tak "czytelną" wypowiedź musiała być równie "czytelna"
Odnoszę wrażenie, że zbytnio zapędzamy w czytelności faktów nam podawanych przez ogólnodostępne media ?
Awatar użytkownika
andy67

Ciężko dyskutować z kimś kto ma swój świat (cokolwiek to znaczy) :D
Każdemu jego Everest...
staszek

andy67 pisze:Ciężko dyskutować z kimś kto ma swój świat
EEe tam masz Andy67 jakieś uprzedzenia. Nikogo nie obraziłem w moich dzisiejszych wypowiedziach.
BTW postrzegam świat i wydarzenia w sposób racjonalny i wszelkie wiadomości poddaje "dwuwłosowi" drugiego dna ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Kupiłem ksiązkę Siergieja Amielina, napisze cos jak przeczytam
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Śledztwo powinna prowadzić polska Komisja Badania Wypadków Lotniczych z pomocą MAK i rosyjskiej prokuratury, które zajmowałyby się kwestiami logistyki - wezwaniami świadków, organizacją przesłuchań etc. Zakłądając oczywiście dobrą wolę Rosjan, w którą przecież poza garstką oszołomów nikt nie wątpi, prawda? Oczwiście po przeprowadzeniu pierwszych czynności procesowych na miejscu czarne skrzynki oraz elementy wymagające specjalistycznych badań powinny wrócić do Polski.

Czy to byłoby dziwne? Skoro tyle ciepłych słów padło w atmosferze wzajemnego zrozumienia, logicznym powinno być dla Rosjan, że powinniśmy badać to sami i z własnej inicjatywy nam pomóc.

PS Połączyłem tematy. Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć etc...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janku - którą książkę zamówiłeś? Amielina czy Osieckiego?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Osieckiego i jeszcze dwóch autorów (Białoszewski i Latkowski).

http://www.empik.com/ostatni-lot-przycz ... ,ksiazka-p

Strasznie długi termin realizacji - w salonie Empik dopiero po 15 grudnia (na półce brak, chyba nieźle idzie), przez pocztę po 48 godzinach ale wtedy plus 20 złotych za przesyłkę.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Osieckiego i jeszcze dwóch autorów (Białoszewski i Latkowski).
kurde, czytałem spory frament w newsweeku, jest tam kilka baboli (mam wrazenie, że ten pilot co dał swoje nazwisko do końca nie przeczytał co markuje) i przede wszystkim sporo ocen bez poparcia w faktach. Ochaota na zakup mi na razie przeszłą. Za to książka Amielina (dziennikarza ze Smoleńska, który od pierwszych dni po katastrofie prowadzi internetowe śledztwo bardzo ciekawa.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Mnie w wywiadzie z Osieckim zafrapowały trzy fragmenty:
- pierwszy jak opisuje, że zarówno na granicy białoruskiej a potem na rosyjskiej nikt nie zwrócił uwagi, że prywatne osoby wiozą ze sobą dość sporej wielkości instrument geodezyjny a cel podróży został określony jako turystyczny (a ja na lotnisku w Hurghadzie po przylocie do Egiptu musiałem dość szczegółowo tłumaczyć co to takiego jest ten "bank pamięci" (wielkości ok. dwóch paczek papierosów), który wykryli przy prześwietlaniu walizki - musiałem wyjąć kartę pamięci z aparatu, włożyć do tego "banku", pokazać jak się zrzuca zawartość karty, dopiero wtedy puścili - to przedłużyło wyjazd autokaru do Kairu o jakieś 20 min. i wszyscy na mnie patrzyli jak na terrorystę ;) )
- drugi - jak opisuje jak to z tym aparatem geodezyjnym wleźli na teren lotniska i spokojnie robili pomiary nie będąc niepokojeni przez nikogo; mam nadzieję, że na Okęciu i innych polskich lotniskach takie "wycieczki" nie są możliwe.
- trzeci, że dowiedzieli się od miejscowych, m.in. chyba pracowników wieży, pewnych rzeczy, które ujawnią dopiero w pamiętnikach wydanych po jego (Osieckiego) śmierci - bo, "ci ludzie nam zaufali". Może to dziennikarski blef obliczony na zwiększenie sprzedaży a może...

Końcowy wniosek jest jednak taki - piloci nie powinni lądować. Same znaki zapytania.

Ja mam nadzieję, że to całe nieszczęście spowoduje jeden dobry skutek - wszystkie następne loty z VIP-ami na pokładzie będą logistycznie lepiej przygotowane, bo jeden wniosek nasuwa się sam (choćby z tego włóczenia się ekipy Osieckiego po lotnisku bez żadnej zgody) - na tym lotnisku (a raczej karykaturze lotniska) żaden samolot rządowy (cywilny zresztą też) nie powinien lądować i to niezależnie od pogody, szczególnie w naszych czasach gdy rozmaitej maści terroryści grasują po świecie - ostatni przypadek szwedzki tego dowodzi - ponoć terroryści chcieli "ukarać" rząd szwedzki za ich udział w Afganistanie. A my to niby nie jesteśmy w Afganistanie? Co za gratka dla Al Kaidy lub innych zbójów wysadzić w powietrze polski samolot rządowy w momencie podchodzenia do lądowania - takie bomby reagujące na samolot chyba istnieją. Pan mecenas Deresz mówił przed chwilą w TVN24, że zadał pytanie co rząd zamierza zrobić aby loty samolotów rządowych były logistycznie lepiej przygotowane - minister Miller odpowiadał mu przez 12 minut cytując przepisy, które już zostały wprowadzone lub zostaną w najbliższym czasie. Mecenas Deresz powiedział, że ta odpowiedź go usatysfakcjonowała.
Lepiej później niż wcale, co nie zmienia faktu, że od iluś tam lat latano na wariackich papierach.
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ