"Cisza" - film

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

Huczaj pisze:A o rok urodzenia można
rok urodzenia jest bardzo ściśle związany z pkt.1 :P

Janku,wszystkie mamy 18+vat, tylko że ten vat jest różny dla różnych kobiet :))
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Asik pisze:rok urodzenia jest bardzo ściśle związany z pkt.1 razz
A wogóle to jak już robimy OT to odpowiedzcie mi na pytanie dlaczegoż to kobiety tak bardzo nie lubią podawać swojego wieku?
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

Huczaj pisze:dlaczegoż to kobiety tak bardzo nie lubią podawać swojego wieku?
nie wiem,ja nie mam problemu ze swoim wiekiem. wręcz przeciwnie-z wiekiem czuję się coraz lepiej sama ze sobą :D
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Huczaj pisze:to odpowiedzcie mi na pytanie dlaczegoż to kobiety tak bardzo nie lubią podawać swojego wieku?
Z tego samego powodu dla którego panowie wolą laski 18 o wymiarach 90/60/90 :))
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Szarotka pisze:panowie wolą laski 18 o wymiarach 90/60/90
o pardon ....96/56/96
Asik pisze:Janku,wszystkie mamy 18+vat, tylko że ten vat jest różny dla różnych kobiet
tak to prawda, dla niektórych jest... kilowat :P :))
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Huczaj

Asik pisze:nie wiem,ja nie mam problemu ze swoim wiekiem. wręcz przeciwnie-z wiekiem czuję się coraz lepiej sama ze sobą
Szarotka pisze:Z tego samego powodu dla którego panowie wolą laski 18 o wymiarach 90/60/90
Hmm, ja nie wiem co z tymi kobietami.
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

horolezec pisze:Postanowienie o zaprzestaniu działalności z myślą o bliskich nie trwało nawet do zejścia ostatnich sińców.
- od razu widac, że masz mały vat he he....Swego czasu byłam dość mocno zaangażowana w dyskusję o tej tragedii. Oglądajac wczoraj film, ciekawiło mnie, czy zweryfikuję swoje oceny i poglądy. Okazało się, że nie. W obecnej dyskusji bliskie są mi wypowiedzi Basi Z i Szarotki.
Jagiellonia w Tatrach pisze: „Prawdziwe historie stały sie przyczynkiem do zrobienia filmów o uniwersalnym przesłaniu, które pomaga spojrzec na ludzkie zycie

z szerszej perspektywy. Wybieralismy je z duza rozwaga, bowiem nie z kazdej, budzacej zainteresowanie opinii publicznej, sprawy mozna zrobic film, niosacy pewien morał
- czyli autorzy stawiaja sobie cele: przesłanie i morał. Jakie przesłanie i jaki morał z tego filmu?
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Wracając do filmu, a w zasadzie do tego co się stało. Jak myślicie, dlaczego Szumny zabrał te dzieciaki akurat na zimowe Rysy? Mało było ciekawszych, bezpieczniejszych miejsc jak na taki pierwszy wyjazd? Czy to nie jest rochę głupie, że w ludziach jest parcie na takie Blanki, Matty, Grossy, zimowe Rysy, czy Gerlach? Chyba właśnie z wiekiem (niekoniecznie tym cyferkowym) przychodzi ciut inne myślenie, innymi kategoriami dobieramy nasze kolejne cele. :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Huczaj

Szarotka pisze:Jak myślicie, dlaczego Szumny zabrał te dzieciaki akurat na zimowe Rysy?
Magia najwyższego szczytu w Polsce? Chęć zaimponowania wejściem na niego zimą?

A co do Szumnego, bo zdaje mi się, że się w tej materii nie wypowiadałem. Chyba brakło trochę wiedzy i kompetencji? Bo przecież nie od dziś wiadomo, że tam wyjeżdżają lawiny bardzo często, w ostatnich latach ciągle tam ktoś ginie (vide początek zeszłego sezonu zimowego). Kolega próbował wejść na te "magiczne" Rysy zimą przy II-stopniu zagrożenia 4-krotnie. 4 razy się wycofywał, bo warunki śniegowe były tragiczne (mimo, że II) raz "oberwał" lawiną pyłową już w rysie, która omal nie wyrzuciła jego i kolegi z rysy.

Przecież wiadomo, że w tatrach zimą są miejsca szczególnie narażone na schodzenie lawin i bula jest tego typu miejscem. Więc dlaczego? Ambicja? Chęć zaimponowania? Czy może po prostu "zwykła" niewiedza czy pech?

Takie rozważania nic nie zmienią. Chłop ma "bagaż" na całe życie. Współczuje rodzinom ofair, ale również jemu.
Awatar użytkownika
Izabela

Huczaj pisze: Takie rozważania nic nie zmienią
- autorzy filmu, robiąc taki, a nie inny film liczą na to, że, po pierwsze zostaną podjęte rozważania, i że coś zmienią jednak. Tak to rozumiem. Konkluzja Twoja w kontekscie przesłania?, morału? filmu nie jest chyba do przyjęcia?
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Huczaj

Izabela pisze:Konkluzja Twoja w kontekscie przesłania?, morału? filmu nie jest chyba do przyjęcia?
Miałem na myśli, że życia to tym którzy zginęli nie przywróci. Czy zmienią coś w innej materii? Nie wiem, może nawet już zmieniły.
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Wracając do filmu, a w zasadzie do tego co się stało. Jak myślicie, dlaczego Szumny zabrał te dzieciaki akurat na zimowe Rysy? Mało było ciekawszych, bezpieczniejszych miejsc jak na taki pierwszy wyjazd? Czy to nie jest rochę głupie, że w ludziach jest parcie na takie Blanki, Matty, Grossy, zimowe Rysy, czy Gerlach? Chyba właśnie z wiekiem (niekoniecznie tym cyferkowym) przychodzi ciut inne myślenie, innymi kategoriami dobieramy nasze kolejne cele. smile
bezpieczniejszych było sporo, ale Rysy miały rozpalić dzieciaków , co może i góry kochały, ale jak widać nie wszystkie w nich bywały, to wiesz taki "Beskid" niekoniecznie musiał być im znany z nazwy. A jak Janek pisał wcześniej koleś padł ofiarą swojej "butności" i chęci bycia cool, zabiorę Was na Rysy, najwyżej w Polsce...
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Izabela

Huczaj pisze: Miałem na myśli, że życia to tym którzy zginęli nie przywróci.
- słusznie, ale chyba nie o taką oczywistość idzie w tym filmie, a być może, na początek o to, że był to bardzo głupi pomysł?
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Izabela pisze:- słusznie, ale chyba nie o taką oczywistość idzie w tym filmie, a być może, na początek o to, że był to bardzo głupi pomysł?
dokładnie film fabularny powinien przemówić do szerszego grona. Uwierzcie mi, że dalej, nawet u mnie na południu, ludzie którzy nie interesują się górami, nie mają bladego pojęcia o pewnych sprawach.. Jeśli dziecko przyszłoby i powiedziało klepnijcie mi bumagę na wyjazd w Tatry z nauczycielem to pewnie nie padło by pytanie a będzie quide ? bo skąd to mają wiedzieć. Teraz pewne mechanizmy się im utrwalą, pewien obraz zostanie.
Ostatnio zmieniony pt 29 paź, 2010 przez Lukas, łącznie zmieniany 1 raz.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Huczaj

Izabela pisze:słusznie, ale chyba nie o taką oczywistość idzie w tym filmie, a być może, na początek o to, że był to bardzo głupi pomysł?
Z naszej perspektywy może i był. Inni znowu powiedzą, że nie był, że mieli po prostu pecha. Nie nam to osądzać. Mam nadzieje, że inni wyciągnęli z tej tragedii wnioski.
Awatar użytkownika
Izabela

Huczaj pisze: Z naszej perspektywy może i był. Inni znowu powiedzą, że nie był, że mieli po prostu pecha. Nie nam to osądzać. Mam nadzieje, że inni wyciągnęli z tej tragedii wnioski.
- Huczaj, ten film po coś powstał, przeczytaj proszę przesłanie twórców. Jaka Twoim zdaniem jest uniwersalna wartość tego filmu?
Awatar użytkownika
Huczaj

Izabela pisze:Huczaj, ten film po coś powstał, przeczytaj proszę przesłanie twórców. Jaka Twoim zdaniem jest uniwersalna wartość tego filmu?
Przeczytałem. Przecież nie twierdzę, że powstał po nic. Dobrze że go stworzono. I tak jak napisałem, mam nadzieje, że coś zmieni.
Awatar użytkownika
Izabela

Huczaj pisze:I tak jak napisałem, mam nadzieje, że coś zmieni.
- w Tobie też? :)
Awatar użytkownika
Huczaj

Izabela pisze:w Tobie też?
Oczywiście. We mnie również.
Awatar użytkownika
Izabela

Huczaj pisze: Oczywiście. We mnie również.
- a co, jeśli to nie tajemnica? :)
ODPOWIEDZ