rok urodzenia jest bardzo ściśle związany z pkt.1Huczaj pisze:A o rok urodzenia można
Janku,wszystkie mamy 18+vat, tylko że ten vat jest różny dla różnych kobiet
- od razu widac, że masz mały vat he he....Swego czasu byłam dość mocno zaangażowana w dyskusję o tej tragedii. Oglądajac wczoraj film, ciekawiło mnie, czy zweryfikuję swoje oceny i poglądy. Okazało się, że nie. W obecnej dyskusji bliskie są mi wypowiedzi Basi Z i Szarotki.horolezec pisze:Postanowienie o zaprzestaniu działalności z myślą o bliskich nie trwało nawet do zejścia ostatnich sińców.
- czyli autorzy stawiaja sobie cele: przesłanie i morał. Jakie przesłanie i jaki morał z tego filmu?Jagiellonia w Tatrach pisze: „Prawdziwe historie stały sie przyczynkiem do zrobienia filmów o uniwersalnym przesłaniu, które pomaga spojrzec na ludzkie zycie
z szerszej perspektywy. Wybieralismy je z duza rozwaga, bowiem nie z kazdej, budzacej zainteresowanie opinii publicznej, sprawy mozna zrobic film, niosacy pewien morał
Magia najwyższego szczytu w Polsce? Chęć zaimponowania wejściem na niego zimą?Szarotka pisze:Jak myślicie, dlaczego Szumny zabrał te dzieciaki akurat na zimowe Rysy?
- autorzy filmu, robiąc taki, a nie inny film liczą na to, że, po pierwsze zostaną podjęte rozważania, i że coś zmienią jednak. Tak to rozumiem. Konkluzja Twoja w kontekscie przesłania?, morału? filmu nie jest chyba do przyjęcia?Huczaj pisze: Takie rozważania nic nie zmienią
bezpieczniejszych było sporo, ale Rysy miały rozpalić dzieciaków , co może i góry kochały, ale jak widać nie wszystkie w nich bywały, to wiesz taki "Beskid" niekoniecznie musiał być im znany z nazwy. A jak Janek pisał wcześniej koleś padł ofiarą swojej "butności" i chęci bycia cool, zabiorę Was na Rysy, najwyżej w Polsce...Wracając do filmu, a w zasadzie do tego co się stało. Jak myślicie, dlaczego Szumny zabrał te dzieciaki akurat na zimowe Rysy? Mało było ciekawszych, bezpieczniejszych miejsc jak na taki pierwszy wyjazd? Czy to nie jest rochę głupie, że w ludziach jest parcie na takie Blanki, Matty, Grossy, zimowe Rysy, czy Gerlach? Chyba właśnie z wiekiem (niekoniecznie tym cyferkowym) przychodzi ciut inne myślenie, innymi kategoriami dobieramy nasze kolejne cele. smile
dokładnie film fabularny powinien przemówić do szerszego grona. Uwierzcie mi, że dalej, nawet u mnie na południu, ludzie którzy nie interesują się górami, nie mają bladego pojęcia o pewnych sprawach.. Jeśli dziecko przyszłoby i powiedziało klepnijcie mi bumagę na wyjazd w Tatry z nauczycielem to pewnie nie padło by pytanie a będzie quide ? bo skąd to mają wiedzieć. Teraz pewne mechanizmy się im utrwalą, pewien obraz zostanie.Izabela pisze:- słusznie, ale chyba nie o taką oczywistość idzie w tym filmie, a być może, na początek o to, że był to bardzo głupi pomysł?
Z naszej perspektywy może i był. Inni znowu powiedzą, że nie był, że mieli po prostu pecha. Nie nam to osądzać. Mam nadzieje, że inni wyciągnęli z tej tragedii wnioski.Izabela pisze:słusznie, ale chyba nie o taką oczywistość idzie w tym filmie, a być może, na początek o to, że był to bardzo głupi pomysł?
- Huczaj, ten film po coś powstał, przeczytaj proszę przesłanie twórców. Jaka Twoim zdaniem jest uniwersalna wartość tego filmu?Huczaj pisze: Z naszej perspektywy może i był. Inni znowu powiedzą, że nie był, że mieli po prostu pecha. Nie nam to osądzać. Mam nadzieje, że inni wyciągnęli z tej tragedii wnioski.