5–11 październik 2010
W Tatrach nie byłem od 3 lat, choć dawniej pojawiałem się tam minimum dwa razy w roku. No ale życie, życie... Tym bardziej cieszy,
że wreszcie udało mi się znów zobaczyć te piękne miejsca. Z pogodą trochę wyczaiłem, trochę utrafiłem – w każdym razie jesienna
lampa. Po raz pierwszy odkąd chodzę po górach, dane mi było mieć przy sobie „komputerek do zliczania kilometrów”, czyli GPS.
Powychodziły z niego różne ciekawostki, typu przebyte dystanse, łączna dzienna wysokość wejścia, czy profile tras. Może nie jest
to bardzo istotne, ale daje więcej danych o górskiej wędrówce. W sumie przeczłapałem prawie 120 km i wspiąłem się na 7051 metrów
z dobytkiem na plecach (prócz pierwszego dnia).
<hr>
Dzień 1 (wtorek): Wycieczka aklimatyzacyjna
Przyznam, że mój pogodny pobyt w Tatrach rozpoczął się od hardkorowego podejścia na Kasprowy. Lało i wiało po twarzy,
zmuszając mnie do obleczenia wszystkich siedemnastu warstw termicznych. ;] Widocznie moje ulubione góry się popłakały
i pokichały ze wzruszenia, widząc ponownie dawnego znajomego. ;]
Trasa: Kuźnice - Myślenickie Turnie - Kasprowy Wierch - Świnicka Przełęcz - Hala Gąsienicowa (Murowaniec) - Skupniów Upłaz - Kuźnice
<table border="1"><tr><td>Czas mordęgi: ~9 h Dystans: ~19 km Suma podejść: 1530 metrów Ślad gps: link</td></tr></table>

<hr>
Dzień 2 (środa): Przez Tatry Bielskie
Niegdysiejsza ścieżka przyrodnicza przez Bielskie, to obecnie normalny, czerwony szlak. W Monkovej Dolinie nietypowe udogodnienie
w postaci fotela wypoczynkowego. Na zboczach Płaczliwej Skały duży kierdel kozic (ok. 30 sztuk).
Trasa: Ždiar - Monkova Dolina - Szeroka Przełęcz - Przełęcz pod Kopą - Dolina Białych Stawów - Chata pri Zelenom plese
<table border="1"><tr><td>Czas mordęgi: ~9h Dystans: ~11 km Suma podejść: 1113 metrów Ślad gps: link</td></tr></table>

<hr>
Dzień 3 (czwartek): Z Zielonego Stawu do Zbójnickiej Chaty
Klasyczny spacer magistralą w pięknych, jesiennych okolicznościach. Przy Skalnym Jeziorku kłują w oczy kolejne inwestycje
wyciągowe Słowaków. Laco Kulanga parzy dobrą kawkę fusiankę. :]
Trasa: Chata pri Zelenom plese - Rakuska Czuba - Skalnaté pleso - Zamkoveského chata - Dolina Staroleśna - Zbójnicka Chata
<table border="1"><tr><td>Czas mordęgi: ~9 h Dystans: ~16 km Suma podejść: 1335 metrów Ślad gps: link</td></tr></table>

<hr>
Dzień 4 (piątek): Z Rohatki Białą Wodą...
Trasa: Zbójnicka Chata - Rohatka - Dolina Białej Wody - Łysa Polana - Štrbské Pleso - Chata pri Popradskom plese
Górne progi Doliny Białej wody urzekły mnie. Pięknie tam. Pozostałe trzy-czwarte to jednak monotonna wędrówka lasem, nie każdy
to lubi (ja owszem). Z Palenicy teleportuję się do Strbskiego Plesa skąd spacerkiem do schroniska nad Popradzkim Stawem.
<table border="1"><tr><td>Czas mordęgi: ~9 h Dystans: ~16 km Suma podejść: 1335 metrów Ślad gps: link</td></tr></table>

<hr>
Dzień 5 (sobota): Przez Zawory do Polski
Trasa: Chata pri Popradskom plese - Koprowa Przełęcz - Hlińska Dolina - Ciemnosmreczyńskie Stawy - Zawory -
Gładka Przełęcz - Dolina Pięciu Stawów Polskich - Dolina Roztoki - Palenica Białczańska
Trochę przydługa traska, ale wszystko przez tłum szturmujący "Piątkę". Wracając ze Słowacji zapomniałem, że to przecież
słoneczna, październikowa sobota - w polskim schronisku dzikie hordy walczące o podłogę. Zniechęcony wlokłem się po
ćmoku przez Dolinę Roztoki, zaliczając niezły dzwon na oblodzonym skrócie od schroniska pod Siklawę. Ale jak już
podłoga, to wolę w Starej Roztoce. No ale tak się zdarzyło, że przytrafił się autostop do Zakopanego, co mi było na rękę.
<table border="1"><tr><td>Czas mordęgi: ~13 h Dystans: 27 km Suma podejść: 1658 metrów Ślad gps: link</td></tr></table>

<hr>
Dzień 6 (niedziela): Tatry Zachodnie
Poprzedni dzień mnie przeforsował, więc w niedzielę (jak to w niedzielę) postanowiłem odpocząć. Niestety nie udało się. :]
Starorobociański okazał się być wyższy, niż mi się zapamiętało. Poza tym wcześniej nie ładowałem się tam z cieżkim plecakiem.
Ta wycieczka już mnie dobiła. Kolejnego dnia rano Kościeliską na dół i do Krakowa. :]
Trasa: Dolina Chochołowska - Trzydniowiański - Kończysty - Starorobociański - Ornak - schronisko
<table border="1"><tr><td>Czas mordęgi: ~9.5 h Dystans: ~19 km Suma podejść: 1491 metrów Ślad gps: link</td></tr></table>

<hr>
Zdjęcia.

Zbocza Płaczliwej Skały

Na Przełęczy pod Kopą (Tatry Bielskie)

Na Przełęczy pod Kopą (Tatry Bielskie)

Dolne partie Doliny Małej Zimnej Wody

Otoczenie Doliny Małej Zimnej Wody

Gerlach z Rohatki

Rumanowy i Ganek z Doliny Białej Wody

W Dolinie Białej Wody, od lewej: Młynarz, Wysoka, Rysy, Żabia Czuba, Mięguszowiecki Czarny

Polana Biała Woda

Zachód słońca nad Popradzkim Stawem

A gdzieś w dali Słowacki Raj

Szatan i Baszty

Hińczowa Kotlina i Stawy

W Dolinie Hlińskiej

Pod progiem Doliny Ciemnosmreczyńskiej, w tle Cubryna

Cubryna i Koprowy z Kobylej Doliny (podejście na Zawory)

Kobyla Dolina i Zawory

Z Zaworów w Wierchcichą Dolinę

Błyszcz i Bystra
<hr>
Wszystkie zdjęcia tu (polecam tryb "pokaz slajdów"):
http://picasaweb.google.com/mbozym/Powrot