Jak fotografować góry ?

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

krzymul pisze:
Szarotka pisze:Panowie, troche zniesmaczona jestem Waszym plotkowaniem o człowieku za jego plecami.
Panowie nie plotkują, panowie podziwiają długą lufę Zygmunta, co zresztą On sam nie ukrywa, prezentując ją w avatarze. ;) Stwierdzamy tylko fakty. :)
Zazdroszczą nawet!

400D to taki sam jak ja mam. Doklejając do niego w miarę dobry obiektyw, można nieźle podziałać.

W robieniu zdjęć nie jest aż tak ważne jakie są ustawienia. Chodzi bardziej o to coś.

Ale skoro pytasz, to przy robieniu pejzaży raczej stosuje się wysokie wartości przysłony (ale nie najwyższe, bo obiektywy raczej tego nie znoszą) i dlatego trzeba albo zmienić ISO albo nosić statyw. Bardzo przydaje się filtr polaryzacyjny. Polecam też wybierać tryby półautowatyczne, jak preselekcja czasu (TV) lub przysłony (AV). Można też na podglądzie zdjęć włączyć histogram by ocenić, czy miernik światłą działa dobrze.
Najlpiej wybrać późną lub wczesną porę dmnia do robienia zdjęcia, bo wtedy światło jest najlepsze i daje długie fajne cienie. Nie jest to jednak regułą. W południe też da się zrobić dobre zdjęcia ale to już wymaga odpowiedniej sceny i umiejętności od fotografa.

PS.
Jak Alan nosi statyw, to znaczy, że musi lufę podpierać... imponujące.
Plus za spostrzegawczość. :D
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Szarotka pisze:
PS. Panowie, troche zniesmaczona jestem Waszym plotkowaniem o człowieku za jego plecami. W twarz proszę bardzo, za plecami to takie bez..."cojones"
Pani kierowniczko ... tzn. moderatorko - "za plecami" to byłoby na PW. A tutaj na otwartym forum to jest tak jakby właśnie twarzą w twarz.
Ostatnio zmieniony czw 14 paź, 2010 przez andy67, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Żabi Koń pisze:Jak Alan nosi statyw, to znaczy, że musi lufę podpierać... imponujące.
Może przy dłuższej zabawie ze sprzętem mu opada, a Zygmunt daje radę utrzymać w poziomie...bez dodatkowych gadżetów, no ale i tak imponujące. ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

bo ja zawsze twierdzilem, ze dluga lufa w nawet najbardziej wytrwalej dloni to zabawa dla poczaktujacych
liczy sie pewna stabilizacja w postaci szeroko rozstawionych nóg... statywu
bibi777

Kontakt:

Post autor: bibi777 »

Żabi Koń pisze:400D to taki sam jak ja mam. Doklejając do niego w miarę dobry obiektyw, można nieźle podziałać.
Szeroki kąt cz tele ? Co Ty wybierasz zazwyczaj ?
Żabi Koń pisze: W robieniu zdjęć nie jest aż tak ważne jakie są ustawienia. Chodzi bardziej o to coś.
Ale jeśli się nie ma tego CZEGOŚ to zawsze można spróbować, chociaż trochę poprawić zdjęcia przez technikę ;) Aby się oglądać dało ;)
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
bibi777

Kontakt:

Alan pisze:bo ja zawsze twierdzilem, ze dluga lufa w nawet najbardziej wytrwalej dloni to zabawa dla poczaktujacych
liczy sie pewna stabilizacja w postaci szeroko rozstawionych nóg... statywu
:)
Awatar użytkownika
krzymul

bibi777 pisze:Aby się oglądać dało
Tak, aby się oglądać dało to można, ale do tego jest też potrzebne to coś, bo można schrzanić...tak jakem ja swojego czasu uczynił. :D
bibi777 pisze:Szeroki kąt cz tele ?
Ho, ho....sądząc ze zdjęć Kilerusa, to jedno i drugie. ;) :)
Pozdrawiam.
Żabi Koń

bibi777 pisze:
Żabi Koń pisze:400D to taki sam jak ja mam. Doklejając do niego w miarę dobry obiektyw, można nieźle podziałać.
Szeroki kąt cz tele ? Co Ty wybierasz zazwyczaj ?
Ja niestety mam pewien dylemat. Fajnie by było wziąć jak najwięcej ale charakter wycieczek jakie odbywam raczej mi na to nie pozwala.

Dlatego zazwyczaj biorę jeden obiektyw, z którym czuję się najlepiej Tamron 17-50. Jak chcę szerzej to robię panoramę. Niestety faktycznie wtedy brakuje długiej lufy, ale i tak takowej na razie nie posuiadam, więc dylematu nie ma.

Gdy idę na spokojną wycieczkę, to zabieram jeszcze Canona 10-22.
bibi777

Kontakt:

Żabi Koń dzięki za odpowiedzi...

Nooo właśnie ja na razie szerszego niż 18- jeszcze nie posiadam.
Ostatnio zmieniony czw 14 paź, 2010 przez bibi777, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzymul

Alan pisze:dluga lufa w nawet najbardziej wytrwalej dloni to zabawa dla poczaktujacych
:)) :)) :))
Alan pisze:liczy sie pewna stabilizacja w postaci szeroko rozstawionych nóg... statywu
chwalipięta.... :))
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Zabi Koniu, jaką lufę się ma taką się ma, ale czy zabierasz ze sobą dla bezpiecznego focenia także filtr dolnoprzepustowy?
bo nigdy nie wiadomo co sie na szlaku przyfoci
no chyba ze z powodu wiernosci jednemu stylowi fotografowania, z gory zakladasz, ze Ci sie nie przyda
;)
Żabi Koń

Akurat to robię bezwiednie.

Ale miałem taki plan (z resztą pisałem Ci o tym) żeby łazić z drugim lustrem pozbawionym takowego, a zaopatrzony w inny. Na razie się skończyło na planach. Do tematu wrócę na wiosnę. Muszę się ogarnąć.

Z filtrów noszę tylko UV, polarka i szarą połówkę do cokina.
Żabi Koń

:D
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

no dobrze
w zwiazku z lekkim przegieciem oswiadczam, ze zadnego z napisanych przeze mnie do tej pory postow w tym temacie, nie nalezy traktowac powaznie

bibi777, jak mawial Jimmy Page: "Technika nie bierze w tym udziału. Ja zajmuję się emocjami"
ten cytat dosc trafnie - wbrew pozorom wg mnie oddaje to co liczy sie nawet w takiej zwyklej fotografii ze szlaku
powielane wciaz te same, nawet doskonale technicznie obrazki szybko sie zapomina
trikow tutaj zadnych nie ma - po prostu trzeba tylko przyswoic, zrozumiec kilka zaleznych od siebie, istotnych dla fotografii rzeczy i samemu nauczyc sie nimi "bawic"
Awatar użytkownika
krzymul

Alan pisze:liczy sie pewna stabilizacja w postaci szeroko rozstawionych nóg... statywu
świetne efekty dają też szeroko rozstawione nogi Zygmunta ( patrz avatar ), efekty tego rozstawu znane już były od zarania dziejów, nawet znany wieszcz pisał :

Natenczas Zygmunt chwycił na taśmie przypięty
Swój Nikon czarny, długi, z pokrowca wyjęty
Jak snajper, oburącz do oka go przycisnął,
Wzdął policzki jak banię, w oczach krwią zabłysnął,
Zasunął wpół powieki, wciągnął w głąb pół brzucha
I na migawkę wysłał całą energię z palucha.
I pstryknął....lufa jak wicher niewstrzymanym dechem
Niesie w matrycę obraz i podwaja echem.
Zygmunt cały kunszt, którym niegdyś w górach słynął,
Jeszcze raz przed oczami turystów rozwinął.

dobra...koniec żartów.
Alan pisze:jak mawial Jimmy Page: "Technika nie bierze w tym udziału. Ja zajmuję się emocjami"
Robić zdjęcia, jak Page grać na gitarze....marzenie. Alan i Jimmy słusznie prawią. :)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ