"Ratownicy"

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

smyk pisze:...a czegoście się, malkontenci, spodziewali?
Oj tam zaraz malkontenci. po prostu jest kolejny temat do pogadania - i to nie polityczny (póki co ;) ) więc gadamy.

Moim skromnym zdaniem mogli się cokolwiek wysilić i np. akcję ratowniczą umiejscowić w konkretnym miejscu skoro już określili że rzecz dzieje się w Zakopanem i okolicach - czyli w domyśle w Tatrach - a ratownicy (w domyśle oczywiście) udają coś jakby TOPR.

A tu gościu zgłasza wypadek lawinowy i nie podaje gdzie jest, zaś potem następuje totalny chaos typu śmigłowiec startuje z Popradu, ochotnicy z Murowańca, Linda właściwie nie wiadomo skąd i wszyscy razem ratują kogoś w sumie nie wiadomo gdzie.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

andy67 pisze:A tu gościu zgłasza wypadek lawinowy i nie podaje gdzie jest, zaś potem następuje totalny chaos typu śmigłowiec startuje z Popradu, ochotnicy z Murowańca, Linda właściwie nie wiadomo skąd i wszyscy razem ratują kogoś w sumie nie wiadomo gdzie.
Wyobraź to sobie z pozycji przeciętnego widza:
wypadek lawinowy gdzieś w górach, śmigłowiec startuje z lądowiska pogotowia górskiego, ochotnicy idą ze schroniska, a Linda dojeżdża z Woronicza i wszyscy razem ratują laskę, która dała się sfotografować nago.
Potem wszyscy robią usta-usta, a na koniec okazuje się, że to nie laska tylko jej chłopak, a ona spokojnie siedzi sobie w necie i na maile odpisuje. ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
smyk

Post autor: smyk »

...bo to nie jest tele-nowela dla takich, co po górach chodzą (ZABRONIĆ!),
a wszystkie niuanse pies osrał, ważne są wzruszenia matki, nutki miłosne (w tym sex),
widokowe (dla tych, co z balkonu nic nie widzą), emocjonalne (walka o życie),
a na polityczne nie będzie tu miejsca (o! nie!), bo polityka ma zawirowania jak gówno w przeręblu,
zaś serial jak widać jest nie tylko ponadprzestrzenny (ponadmiejscowy), ale i ponadczasowy

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

smyk pisze:a na polityczne nie będzie tu miejsca (o! nie!), bo polityka ma zawirowania jak gówno w przeręblu,
było coś o "trzecich i czwartych RP" :D
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
smyk pisze:a na polityczne nie będzie tu miejsca (o! nie!), bo polityka ma zawirowania jak gówno w przeręblu,
było coś o "trzecich i czwartych RP" :D
Nie prowokuj Mefi bo zaraz ruszy lawina :))
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

andy67 pisze:lawina
a propos - efekty specjalne były oszałamaijące :D
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Eeee, po co wszystko ma się dziać w jednym miejscu skoro babcia nie wie, że to jest kręcone w 10? Góry są, ratownicy też no i czego chcieć więcej?
Lawiny były całkiem spore jak na wiosenne śniegi. Takie alpejskie zimowe, ale przecież chodzi o efekty. :)
Zaraz mi babcia będzie mówić, że ja na tych nartach chodzę, a tam taaaaakie lawiny schodzą. ;)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

krzymul pisze:wypadek lawinowy gdzieś w górach, śmigłowiec startuje z lądowiska pogotowia górskiego, ochotnicy idą ze schroniska, a Linda dojeżdża z Woronicza i wszyscy razem ratują laskę, która dała się sfotografować nago.
Potem wszyscy robią usta-usta, a na koniec okazuje się, że to nie laska tylko jej chłopak, a ona spokojnie siedzi sobie w necie i na maile odpisuje.
Skoro tak, to wiele nie straciłem - zapomniałem o premierze (filmu nie Tusku) i otworzyłem akurat wtedy jak już lista płac leciała. ;)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Agaar pisze:Zaraz mi babcia będzie mówić, że ja na tych nartach chodzę, a tam taaaaakie lawiny schodzą.
No i babcia jak zawsze będzie miała rację. :)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Agaar babci i mamie jak też wrażliwa zanadto nie pozwala się oglądać takich rzeczy. Ja z moją babcią czy też moimi rodzicami już nie prowadzę polemiki w tym zakresie :D bo nie mam siły wysłuchiwać ;)
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

krzymul pisze:usta-usta
Ciekawszy serial :P Ale i tak będę oglądał oba.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

Jedyny polski serial (ostatnich lat), który obejrzałem w całości i z przyjemnością to "Pitbull", i chyba "Ratownicy" tego nie zmienią ;)
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Janek pisze:No i babcia jak zawsze będzie miała rację.
Babcia prawie zawsze ma racje. W kwestii aktywności górskich niekoniecznie. ;)
Lukas pisze:Agaar babci i mamie jak też wrażliwa zanadto nie pozwala się oglądać takich rzeczy.
Eeee, no przecież nie zabronię, tak jak oglądania wiadomości, gdzie mówią o wypadkach śmiertelnych w Tatrach. Z moimi i tak nie jest źle. Czasem coś mruczą tylko, ale ogólnie się już pogodzili z faktami. ;) Zawsze wieczorem meldunek, że wszystko ok i nie ma złości.

A co do "Ratowników". Nie wiem czy oni potrafią tak świętować, gdy ktoś im zostanie pod śniegiem itp. Ciemno nie było, a Linda skończył poszukiwania, mimo, że szansa jeszcze była.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
DeGie

Post autor: DeGie »

mnie się podobało -były góry (w dodatku Tatry), pokazali schodzącą lawinę i groźbę gór.

Co mi się nie podobało? Że przez cały film wmawiają nam, że dziewczyna zginęła, a koniec filmu zamienia go w science-fiction. Film byłby bardziej poważny, gdyby jednak ją uśmiercili. Byłby prawdziwem filmem o górach, bohaterach i smutku. No ale z przyjemnością obejrzę następny odcinek.
Awatar użytkownika
Dragan

Właśnie, a jak ta dziewczyna ożyła? Bo ja chyba coś przeoczyłem :think:
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Nie wiadomo. Potem ten chłopak widział ją w samochodzie, a następnie w domu wysłał jej zdjęcia.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
Dragan

Jak znam polskie seriale, to była jej siostra bliźniaczka, ale nie miała pojęcia o tym, że ma siostrę, bo zostały rozdzielone w dzieciństwie :P Aha, a w następnych odcinkach zostaną przypadkowo zapłodnione podczas cytologii :)
Awatar użytkownika
andy67

Nasi scenarzyści to albo proste historyjki przewidywalne do bólu niczym jaki Klan czy M jak cośtam albo od razu po bandzie pomieszanie z poplątaniem.

Przecież jakaś tam zwykła opowieść o ratownikach TOPR nie sprzedałaby się bo tzw. historie z życia wzięte to nuuuuda. A może wystarczyłoby poszukać w np. w "Wołaniu w górach". Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ;)

A ta dziewczyna z lawiny ? Pewnie się teleportowała. Skoro naczelnik Linda mógł to ona co, gorsza ?
:D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Powinni Wam zabronić, oglądania tego serialu :P , ale takich to 5 % jest :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

że tak pozwolę sobie zacytować Andrzeja Marcisza z brytka

"Oglądnij kolejne odcinki, może zmienisz zdanie. Myślę, że większość krytykantów, chętnie wzięłaby w takim przedsięwzięciu udział, gdyby tylko mogli.
Pierwszy odcinek może nie był najlepszy, ja mam swój udział w 3. i 7.
Z mojego punktu widzenia, udział w Ratownikach to kapitalne doświadczenie, świetni ludzie,w większości profesjonaliści - mimo, że nie mieli doświadczenia górskiego jakoś dawali sobie radę. Pierwszy odcinek był dla nich najtrudniejszy - w kolejnych nabierali doświadczenia. To jednak zawodowi aktorzy i w miarę upływu czasu szybko adoptowali się do nowych warunków. W sumie jestem dla nich pełen uznania.

Niestety, chyba jeszcze długo nie będzie tak, że wspinaczy w Polsce będzie stać na to aby wyprodukować sobie film, z którego byliby zadowoleni. "

więc może warto będzie oglądać dalej ;)
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
ODPOWIEDZ