Palenica Białczańska - Szpiglasowy Wierch - Zawrat - Kuźnice

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DeGie

Palenica Białczańska - Szpiglasowy Wierch - Zawrat - Kuźnice

Post autor: DeGie »

Witam, właśnie co wróciłem z cudownych dziesięciu dni w kochanych Tatrach. Wrzucam tu fotorelację z jednego z dni, który dał mi w kość, bo nie mam już chyba 20 lat :P

No więc do zrobienia było sobotniego dnia samotnie:
dojazd do Palenicy Białczańskiej (za 5 zł się udało, bo normalnie to 8), potem MOrskie Oko, Szpiglasowy Wierch (2172), Dolina 5-ciu Stawów Polskich, Zawrat (2159), Murowaniec, Kuźnice.

Mapka przejścia:
Obrazek

No to zaczynamy. Wyruszyłem dosyć późno, w busie nie było jednak tłoku, z Cyrhli dojechałem na Palenicę po godz 8-ej.
Kupiłem bilecik za 4,40 zł do parku i ruszyłem nową asfaltową drogą (a miała być asfaltowo ziemna - przynajmniej tak Nyka wspominał). Dotarłem do Wodogrzmotów:
Obrazek

Ludzi było już troszkę więc ktoś zrobił mi foto na tle pięknych barierek:

Obrazek

Po przejściu 9 km oczom kilku tysięcy osób ukazuje się to co i mnie:

Obrazek

Ludzi w schronisku na Morskich niedużo, nikt jeszcze sięnie kąpał, nie było też żadnych dziewczyn w szpilkach.

Obrazek
Obrazek

Wypiwszy herbatę z cytryną zrobiłem zdjęcie Morskiego i ruszyłem...

Obrazek

ruszyłem żółtym szlakiem na Szpiglasowy.

Obrazek

W miarę jak szedłem wyżej Morskie Oko się oddalało a góry przybliżały, oto dowód:

Obrazek

Szlak spokojnie piął się w górę.

Obrazek

Raczyłem się widokiem Mnicha.

Obrazek

A szlak ułożony z kamieni nie miał końca :)

Obrazek

OOO jeszcze godzinka:

Obrazek

Wrota Chałubińskiego:

Obrazek

Kosodrzewina zaczęła przegrywać ze skałą...
Obrazek

... i trawą:
Obrazek

Szlak czasami się urywał (lawiny kamienne)
Obrazek

ooo to już przełęcz :)
Obrazek

Słupek pozwolił zrobić sobie zdjęcie:
Obrazek

A z tyłu za mną tata z córką (na oko około 8 lat), byli spięci liną, dziewczynka super szła.
Obrazek

W drodze na Szpiglasowy Wierch (15 min od przełęczy)
Obrazek

Co to oznacza?
Obrazek

Zejście z przełęczy jest z łańcuchami...
Obrazek

Obrazek

... i ślimakami:
Obrazek

Widok na Dolinę Pięciu Stawów Polskich:
Obrazek

coraz niżej...
Obrazek

Dolina 5ciu jest pikna
Obrazek

Żegnaj Szpiglasowa Przełęczy
Obrazek

Witaj Zawracie
Obrazek

Wchodzę na niebieski szlak na Zawrat...
Obrazek

I znowu wspinaczka. Kondycja została w dolinie :(
Obrazek

Autoportret
Obrazek

Schody na Zawrat:
Obrazek

Cel osiągnięty :)
Obrazek

Teraz już tylko zejść Zawratem do Murowańca. Na Zawracie tradycyjne korki, ale dobrzy ludzie przepuszczali mnie.

Obrazek

Dawno na Kościelcu nie byłem. Za rok!
Obrazek

Gdy tak sobie szedłem zobaczyłem stado kozic...
Obrazek

z małym koziołkiem, które mnie nie zauważyło, tak mu trawa przy szlaku smakowała.
Obrazek

Po kilku minutach dałem koziołkowi smsa że chcę przejść, no to się odwrócił i pobiegł w stronę kilkumetrowej pionowej ściany...

Obrazek

i spokojnie zszedł tą ścianą (qrde, bez asekuracji)
A ja podążyłem w stronę Czarnego Stawu...

Obrazek

I Doliną Jaworzynki trafiłem do Kuźnic na pysznego De Volaya w Społem Zakopane (Bar pod Smrekami)
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

To ładny kawałek zrobiłeś i te kozice, na tak ruchliwym szlaku :think:
Fajnie, że pogoda dopisała.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

krzymul pisze: i te kozice, na tak ruchliwym szlaku :think:
Może lubią obsikaną trawę :think:
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

andy67 pisze:obsikaną
Nie mówi sie obsikaną ino ojscaną.
Za koziołka plus gdzie tak podejść skurczybyka. Wycieczka fajna ja bym nie doł rady.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Fajny jest ten internet. Można w kilka minut przejść taaaaki kawał drogi, nacieszyć oczy pięknymi widokami fauny i flory, a to wszystko bez grama potu i zadyszki, przy kubku smacznej kawy :D Dzięki Ci DeGie ;)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Gringo

Post autor: Gringo »

Uaaa niezle przy takiej pogodzie to moge i ja isc :P byle z innej strony. Wchodzic od Moka to jest mordęga, jak dla mnie. Za bardzo rozwleczone i strasznie monotonne (chwilami oczy mi sie zamykaly). Narazie wole inne podejscia. Odwrocmy twoja wycieczke Murowaniec-Zawrat-DPS-Szpiglas-Morskie. Tak to moge isc :).
Zaznaczyles o Koscielcu, bylem tam ostatnio i podoba mi sie to ze nie wtrynili tam miejscami lancuchow :). Nie wiem czy to prawda ale podobno maja usunac lancuchy na swinicy? wiecie cos o tym?
Początkujący Gringo wśród szczytów :-)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Uprzejmie donoszę, że obejrzałem. I to bez kawy. :] Fajnie tak się przejść po wirtualnym szlaku, jakże znanym, a dawno nie odwiedzonym. I foty takie jak lubię - proste, zwyczajne, nie podkręcane.
Awatar użytkownika
DeGie

Gringo pisze:Nie wiem czy to prawda ale podobno maja usunac lancuchy na swinicy? wiecie cos o tym?
Na Orlej też mieli usunąć a żelastwa jest pełno :( więc jakoś mi trudno uwierzyć, że usuną.

Co oznacza oznaczenie szlaku w postaci trójkąta ? Jest na jednym ze zdjęc moich (na Szpiglasowy Wierch) - że szlak nieoznakowany czy że punkt widokowy ?
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

DeGie pisze:Co oznacza oznaczenie szlaku w postaci trójkąta ? Jest na jednym ze zdjęc moich (na Szpiglasowy Wierch) - że szlak nieoznakowany czy że punkt widokowy ?
Wg tej strony http://tatry.ezakopane.pl/?info=szlaki_ ... znakowanie "punkt widokowy"
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
DeGie

hmm bo podczas wejścia minąłem chyba z 7 takich znaków, tak jakby był nimi oznaczony szlak i mnie to zdziwiło.
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

Szarotka pisze:Fajny jest ten internet. Można w kilka minut przejść taaaaki kawał drogi, nacieszyć oczy pięknymi widokami fauny i flory, a to wszystko bez grama potu i zadyszki, przy kubku smacznej kawy :D
tiaa a pozniej sie dziwią że dzieci tyle czasu tracą przy kompie..przecie tu wszytsko jest :P
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

DeGie pisze:Na Orlej też mieli usunąć a żelastwa jest pełno
Ciekawe jak by to wygladalo ,pewno by pozmieniali nazwy pod Orla Percia na krwawe dolinki ,albo diabelskie kominki ;) a zatory by byly jeszcze wieksze .

Koziolek jest extra, ja nie mialem jeszcze takiego szczescia z tak bliska
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Skąd się ci ludzie na Zawracie wzięli, skoro z innych zdjęć jasno wynika, ze szedłeś sam ? ;) . Łezka się zakręciła...
Kiedyś zrobiłem prawie taką samą trasę (plus Świnica) i też przepychałem przez kozy, może to tak zawsze ? :)
Awatar użytkownika
DeGie

dagomar pisze:Skąd się ci ludzie na Zawracie wzięli, skoro z innych zdjęć jasno wynika, ze szedłeś sam ? ;)
no właśnie, skąd oni się wzięli. Szła tam grupa (widoczna na zdjęciu) w kaskach, przypinająca się do każdego łańcucha. Na ich czele szła pani, która była lub nie była przewodnikiem. Nie wiem. Ale wpinali się we wszystko co było metalowe. Zawrat to inny świat. McDonalds by tam miał niebagatelne zyski.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

DeGie pisze:
Co oznacza oznaczenie szlaku w postaci trójkąta ? Jest na jednym ze zdjęc moich (na Szpiglasowy Wierch) - że szlak nieoznakowany czy że punkt widokowy ?
Tak nietypowo jest oznakowane wejście ze Szpiglasowej Przełęczy na Szpiglasowy Wierch. O ile dobrze pamiętam oczywiście.
Każdemu jego Everest...
sponsor

Post autor: sponsor »

To ja po samym Zawracie miałem tak zmęczone wszystkie zawiasy w nogach, że nie uszedłbym już ani kilometra więcej a Ty jeszcze jedną taką przełęcz zrobiłeś. Podziwiam ;)
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

sponsor pisze:To ja po samym Zawracie miałem tak zmęczone wszystkie zawiasy w nogach, że nie uszedłbym już ani kilometra więcej
ech ta dzisiejsza młodzież ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
stachu982

Post autor: stachu982 »

Awatar użytkownika
DeGie

Ja wolę jednak iść latem prawie pustą szosą do Morskiego a wracać Jaworzynką. Bo na odwrót to powrót w tłumie ludzi przez 10 km :P
ODPOWIEDZ