Rysy w październiku :)

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Gość

Rysy w październiku :)

Post autor: Gość »

Witam wszystkich :) Dziś się zarejestrowałem na tą stronkę i chciałbym się dopytać czy w październiku jest sens wejścia na rysy w tym czasie . Jestem wyposażony : pojemny plecak ( 50 l o ile sie nie mylę), trekingi o grubej podeszwie, oczywiście kijki , rękawice bez palców, no i mam zamiar kupić sobie spodnie z pianki i ochraniacze na śnieg :). I chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się robić wyprawę do zakopca na 3 dni w październiku żeby zdobyć rysy :). Pozdrowienia
Awatar użytkownika
manfred

Re: Rysy w październiku :)

Post autor: manfred »

Tunder pisze:Witam wszystkich :) Dziś się zarejestrowałem na tą stronkę i chciałbym się dopytać czy w październiku jest sens wejścia na rysy w tym czasie . Jestem wyposażony : pojemny plecak ( 50 l o ile sie nie mylę), trekingi o grubej podeszwie, oczywiście kijki , rękawice bez palców, no i mam zamiar kupić sobie spodnie z pianki i ochraniacze na śnieg :). I chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się robić wyprawę do zakopca na 3 dni w październiku żeby zdobyć rysy :). Pozdrowienia
Tak po krótce odpowiadając na Twoje niby pytania. W październiku jest sens wyjścia na Rysy ale możesz nie zdążyć i na szczycie będzie ciemno w takim razie nie wiem czy jest sens jak nic nie zobaczysz. Plecak i te trekingi mogą się przydać a nawet bardzo. Rękawice są raczej wskazane z palcami bo jak se odmrozisz to ci utną końcówki i co wtedy?. Spodnie z pianki jak najbardziej a nawet radziłbym taką mała butle 5 kilówkę z tlenem. Wyprawę jak najbardziej ale bazę ustawiłbym raczej w Bukowinie i z stamtąd atakował.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Tunder pisze:czy w październiku jest sens wejścia na rysy w tym czasie
ze niby październik jakiś gorszy ?...skąd takie pytanie ?
Tunder pisze:rękawice bez palców
to chyba nie najlepszy pomysł
Tunder pisze:czy opłaca się robić wyprawę do zakopca na 3 dni w październiku żeby zdobyć rysy
to zależy skąd, ze Szczecina raczej nie, ale z Krakowa i owszem.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

50 l plecak to słaby pomysł. No chyba że metodą oblężniczą będziesz "zdobywać".

Tak nieco bardziej serio - w październiku może być złota polska jesień z super widocznością. Ale równie dobrze może lać deszcz lub spaść metr śniegu. Rano oczywiście przymrozki. No i dni niezbyt długie.

A czy "się opłaca" ? Nie mam pojęcia, ja w góry jeżdżę dla przyjemności.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
DeGie

Post autor: DeGie »

Ja dziś przyjechałem z Tatr no i wiadomo, że się nie opłaca, jeśli chodzi o finanse, bo nic nie zarobiłem a tylko wydałem :P Czy pojadę a rok - oczywiście :)Choć wiem,że finansowo, znowu będę płacił a nie zarabiał hehe.
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

rok temu w październiku było ładnie i bezśnieżnie przynajmniej w pierwszej polowie miesiąca, dwa lata temu w listopadzie była lampa,tyż bez śniegu(przynajmniej w Zachodnich,nie wiem jak w Wysokich niech sie ktos wypowie) cztery lata we wrzesniu byla dupówa i spadł pierwszy śnieg :D
Manfred z tym tlenem przesadza....starczy ci 2 litry 8) :))

czy warto?zawsze warto jechać w Tatry :D
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
krzymul

Tunder pisze:czy opłaca się robić wyprawę do zakopca na 3 dni
to zależy komu, jeżeli w ciągu trzech dni wydasz 3 zł ...to się opłaca. ;)
Pozdrawiam.
świster

Re: Rysy w październiku :)

Post autor: świster »

Tunder pisze:czy opłaca się robić wyprawę do zakopca na 3 dni w październiku żeby zdobyć rysy :)
Na Rysy to się nie opłaca, jeśli masz lepkie ręce to raczej na Krupówki się wybierz. Październik w sumie to "ubogi" miesiąć - lepiej jedź na święta i sylwestra :cwaniak:
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Kuźwa jeszcze chyba nikt w neoprenowych gaciach na Rysach nie był .
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Smolik pisze:Kuźwa jeszcze chyba nikt w neoprenowych gaciach na Rysach nie był .
...a bo teraz taka głupia moda nastała Panie na bycie oryginalnym, pierwszym, rekordowym :P

W październiku obstawiam oblodzenia więc pozamiatane raczej ale spróbować można. Nocleg w Moku+ lekki plecak. Wszystko podyktuje pogoda. Nie polecam robić tego prosto z pociągu po 12 godz. podróży.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

Szarotka pisze:Smolik napisał(a):
Kuźwa jeszcze chyba nikt w neoprenowych gaciach na Rysach nie był .

...a bo teraz taka głupia moda nastała Panie na bycie oryginalnym, pierwszym, rekordowym
...bo trza być trendy, a Wy Smoliku passe jesteście. ;) :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Patrzcie ludzie, tyle lat w Tatrach i ciągle czegoś nowego można się dowiedzieć :) , a poważnie spodzień z pianki, jak dla mnie to na październikowy surfing jak najbardziej, ale w górach mi toto przeszkadza w poruszaniu się nawet zimą, o październiku nie wspomnę. Rękawice bez palców to chyba na letni rower, plecak ... , sam z takim chodzę, bo wrzucam, co chcę, ważna jest nie jego pojemność, a kształt, nieodstający od pleców bez zbędnych kieszeni i sprzączek mogących o coś zahaczyć. Kijki są nieocenionym narzędziem nawet na zbitym śniegu, ale trzeba się nimi umieć posługiwać, jeżeli więc nie masz doświadczenia, to wchodź tylko po suchym, albo, w przypadku pierwszego śniegu, o co w październiku nietrudno, weź chociaż czekan. Czy warto ? , przedmówcy napisali wszystko.
Dla mnie, w tej chwili siedzącego za biurkiem w pracy w środkowej Polsce było by warto wejść nawet na Boczań. :)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Tunder pisze:I chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się robić wyprawę do zakopca na 3 dni w październiku żeby zdobyć rysy
A co to znczy sowo "opłaca"? No i jeszcze jedno - nie rysy a Rysy, "rysy" to można mieć np. na karoserii, mogą też być "rysy" charakteru lub "rysy" twarzy itd. Powtarzasz ten błąd dwa razy więc chyba to nie literówka.

Tak nawiasem - zauważyłem, że słowo "opłaca" występuje dość często i naogół kompletnie bez sensu w slangu młodzieżowym.

PS.
Wszystkim zastanawiającym się czy "opłaca" się ożenić wiekszość badaczy odpowiada stanowczo - NIE, nie opłaca. Jednakowoż wielu badaczy twierdzi, że "opłaca" się wyjść za mąż. Sprzeczność? Trwają intensywne dociekania nad jej wyjaśnieniem.
Jestem gorszego sortu...
gregor

Post autor: gregor »

jo uważom ,że sie nie opłaco bo jak żech szoł ze takiego Wysokiego szczytu to patrza a tam dacza od miejscowego notabla sie budujeObrazek

Uploaded with ImageShack.us,myśla se kupia szolka tyju ,ale mi go jakoś gadziny wypiła :O Obrazek

Uploaded with ImageShack.us,potym mi fliger od tego bossa czopka zdmuchnoł Obrazek

Uploaded with ImageShack.us to se myśla jak wyleza wyżyj na tako kupa kamienio ,rysa chyba to pojym z kumplami Obrazek

Uploaded with ImageShack.us a tu psinco bo nos potwór od polski zatakowoł Obrazek

Uploaded with ImageShack.us i tak rzech stracił 1,5 eu z herbata,12 pln za czopka i 3pln za pasztet :x
Awatar użytkownika
krzymul

Zajebista ta chatka bedzie ;) ładnieś gregor to śmigło chycił :)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ