Chyba bym nie chciał, żebyś został TOPRowcem, a wiadomo kogo tam jeszcze wyselekcjonujesz jako nieodpowiedzialnegoHuczaj pisze:to tym ludziom powinno odmówić się udzielania pomocy w takiej sytuacji. Trudno trzeba ponosić odpowiedzialność za swoje czyny i decyzje.
Kolejne wypadki w Tatrach
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Na głupotę nie ma innej rady. Na siłę ich stamtąd ściągał nie będziesz. Chyba jednak przyznasz, że jeśli taka sytuacja faktycznie miała miejsce to jest to szczyt nieodpowiedzialności. Ja w takiej sytuacji nie miałbym skrupułów, ale ja jak zauważyłeś radykał czasem jestem.krzymul pisze:Chyba bym nie chciał, żebyś został TOPRowcem, a wiadomo kogo tam jeszcze wyselekcjonujesz jako nieodpowiedzialnego think , skoro żeś taki radykał. wink
Przyznaję i wku.....ć się można i to solennie. Nie od dziś wiadomo, że większość idących do krzyża 15 sierpnia zbytnio rozumem nie grzeszy.Huczaj pisze:Chyba jednak przyznasz, że jeśli taka sytuacja faktycznie miała miejsce to jest to szczyt nieodpowiedzialności.
Pozdrawiam.
I im niczego nie wytłumaczysz. Więc jak inaczej zapobiegać? Niech jeden z drugim pójdzie dostanie w dupe i bedzie musiał sam sobie poradzić to na drugi raz się zastanowi. To samo co z kibolami, ale tu moich pomysłów nie będę publicznie wygłaszał bo mogę zostać zdruzgotanykrzymul pisze:Przyznaję i wku.....ć się można i to solennie. Nie od dziś wiadomo, że większość idących do krzyża 15 sierpnia zbytnio rozumem nie grzeszy.
dawaj,bo może mamy podobne zdanie w tym temacieHuczaj pisze:To samo co z kibolami, ale tu moich pomysłów nie będę publicznie wygłaszał bo mogę zostać zdruzgotany
co do ratowania ludzi-moja Mama przejeździła ponad 20lat na eRce,podejrzewam że nie raz klneła na głupotę tych wszystkich których musiała ratowac.obrzyganych,zakrwawionych...tak jak pisałam-życie. ktoś to musi robić,ktoś musi ratować i naprawiać niefrasobliwość i nieodpowiedzialnosc ludzi,ale robią to z powołania. gdy się wybiera taki a nie inny zawód trzeba przyjąć wszytsko co sie z tym wiąże, także głupotę innych
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
A no dokładnie ,tak to już jestAsik pisze:ktoś to musi robić,ktoś musi ratować i naprawiać niefrasobliwość i nieodpowiedzialnosc ludzi,ale robią to z powołania. gdy się wybiera taki a nie inny zawód trzeba przyjąć wszytsko co sie z tym wiąże, także głupotę innych
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Aż tak radykalnego rozwiązania chyba nie proponujeszAsik pisze:dawaj,bo może mamy podobne zdanie w tym temacie
Ja był bym bardziej radykalny, rozwiązać w pi...u te polskie ligi.... i tak nic z tego nie będzie, ani w pucharach, ani w EURACH czy innych rozgrywkach międzynarodowych.Huczaj pisze:jeśli bardzo chcesz wiedzieć to przestać się przejmować "człowieczeństwem" tych bandytów. Na komisariat i lać to pałami do nieprzytomności,
Pozostawić tylko boiska szkolne.
Pozdrawiam.
Nie jestem pewien, czy większym zagrożeniem dla społeczeństwa są "kibole", czy też ludzie podzielający Twoje poglądy.Huczaj pisze:przestać się przejmować "człowieczeństwem" tych bandytów. Na komisariat i lać to pałami do nieprzytomności, ścieżka zdrowia. Spokój byłby murowany. Niestety takim ludziom nie da się nic wytłumaczyć. Jak nie będzie kary i konsekwencji to tak to będzie wyglądać jak teraz.
Pozdrawiam
Jan
Wiedziałem, że tego typu opinie, Cię wzburząjanek754 pisze:Nie jestem pewien, czy większym zagrożeniem dla społeczeństwa są "kibole", czy też ludzie podzielający Twoje poglądy.
Dlaczego więc o kibolach pisałeś ? (wynika to z dyskusji)Huczaj pisze:To nie jest wątek o kibolach
Oczywiście. Poradzono sobie w Anglii bez "pałowania do nieprzytomności", z pewnością można i u nas, tylko trzeba chcieć. Cywilizowane społeczeństwo, tym różni się od troglodytów, że do rozwiązywania problemów używa głowy, a nie mięśni.Huczaj pisze:Znasz inne, lepsze sposoby?
Jak dobitnie pokazuje historia, skrajnie radykalne poglądy trzeba piętnować, ponieważ przeniesione na masy są nieobliczalne w skutkach.Alan pisze:Huczaj po prostu nie ma pewnych predyspozycji do sprawowania funkcji czy tez zawodow
Pozdrawiam
Jan
Asik mnie zapytała.janek754 pisze:Dlaczego więc o kibolach pisałeś ?
Zapominasz o jednej ważnej rzeczy. Mentalność ludzi.janek754 pisze:Oczywiście. Poradzono sobie w Anglii bez "pałowania do nieprzytomności", z pewnością można i u nas, tylko trzeba chcieć.
To spróbuj takim bandytom wytłumaczyć, że nie wolno bo to złe. Mozesz nawet użyć świetnych argumentów. Powodzenia.janek754 pisze:Cywilizowane społeczeństwo, tym różni się od troglodytów, że do rozwiązywania problemów używa głowy, a nie mięśni.
A ja ustosunkowałem się do tego, co jej odpisałeś. Pozostaje jeszcze pytanie, dlaczego, to Ty mi przypominasz, że to nie jest wątek o kibolach ?Huczaj pisze:Asik mnie zapytała.
Mentalność Polaków, nawet dla Polaka bywa niekiedy mocno zaskakująca, nie mniej jednak, nie zmienisz jej pozytywnie, ani o cal pałowaniem ludzi.Huczaj pisze:Zapominasz o jednej ważnej rzeczy. Mentalność ludzi.
Problem polega na tym, że tłumaczenie jak to nazwałeś "bandytom" co jest dobre a co złe jest kwestią drugoplanową. Znacznie ważniejszym zagadnieniem, jest pytanie, co zrobić aby było tych "bandytów" mniej. Innymi słowy, w pierwszej kolejności zastanów się proszę, nad zlikwidowaniem przyczyny, a nie leczeniem skutku.Huczaj pisze:To spróbuj takim bandytom wytłumaczyć, że nie wolno bo to złe.
Pozdrawiam
Jan
Nie nie, nie Tobie. Tak ogólnie, to nie było skierowane tylko do Ciebie. Usprawiedliwiałem OT.janek754 pisze:A ja ustosunkowałem się do tego, co jej odpisałeś. Pozostaje jeszcze pytanie, dlaczego, to Ty mi przypominasz, że to nie jest wątek o kibolach ?
Zmienianie mentalności trwa lata, dziesiątki lat. Za długo. Musi być kara i konsekwencja. Nie upieram się przy pałowaniu. Może być kara finansowa. 50.000 za zniszczony przystanek. Termin płatności - 7 dni. Jak nie to do pierdla. Nieuchronnie. Ale jak nie mamy czegoś takiego pozostanie lanie pałami.janek754 pisze:Mentalność Polaków, nawet dla Polaka bywa niekiedy mocno zaskakująca, nie mniej jednak, nie zmienisz jej pozytywnie, ani o cal pałowaniem ludzi.
Przyczyny są złożone jak zwykle i jest ich wiele. Takich procesów w ciągi roku, dwóch nie zlikwidujesz. Na likwidację przyczyn też trzeba lat. Za długo.janek754 pisze:Znacznie ważniejszym zagadnieniem, jest pytanie, co zrobić aby było tych "bandytów" mniej. Innymi słowy, w pierwszej kolejności zastanów się proszę, nad zlikwidowaniem przyczyny, a nie leczeniem skutku.