Śladem zamków krzyżackich

W kraju i na świecie - byliśmy, widzieliśmy, polecamy.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

W miniony weekend odwiedziałam najważniejszy zamek krzyżacki- Malbork :) Trochę informacji w wielkim skrócie+fotki:

Zamek w Malborku
"Gotycki zamek w Malborku wzniesiony przez Krzyżaków w latach 1274-1457 jest jedną z największych twierdz średniowiecznej Europy i przykładem średniowiecznej architektury obronnej.
W latach 1309-1457 był siedzibą mistrzów Zakonu Krzyżackiego i stolicą Państwa Krzyżackiego. W latach 1457-1772 z tego miejsca panowali wojewodowie malborscy. W 1961 roku utworzono Muzeum Zamkowe, a w grudniu 1997 roku zamek został wpisany na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO."
http://www.zamek.malbork.com.pl/index.php?m=01
http://zamki.res.pl/malbork.htm

Plan zamku:
Obrazek
Plan zamku malborskiego - poziom parteru.
A - Zamek Wysoki: 1 - dolna kaplica św. Anny w skrzydle północnym, najstarszym;
B - Zamek Średni: 2 - Pałac Wielkich Mistrzów, 3 - skrzydło zachodnie z Wielkim Refektarzem, 4 - firmeria (izby chorych) konwentu w skrzydle północnym, 5 - Wielka Komturia, 6 - skrzydło wschodnie
źródło

Zamek od strony Nogatu
Obrazek

Zamek Średni
Obrazek

Obrazek

Brama główna
Obrazek

Wielcy mistrzowie
Obrazek

Pałac Wielkich Mistrzów na Zamku Średnim
Obrazek

Oblężenie Malborka
"Oblężenie Malborka" - impreza plenerowa (24-26 lipca 2009) nawiązująca do faktów historycznych związanych z obleganiem zamku przez wojska polsko - litewskie w 1410 roku, które po wygranej bitwie pod Grunwaldem 15 lipca 1410 roku, przyciągnęły pod malborski zamek i pozostały tu przez ok. dwa miesiące. Królowi polskiemu Władysławowi Jagielle i księciu Witoldowi nie udało się jednak go zdobyć. W polskie ręce został sprzedany dopiero czterdzieści lat później za panowania króla Kazimierza Jagiellończyka."
http://www.oblezenie.malbork.pl/

Inscenizacja Oblężenie Malborka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fantastycznie spędzony czas. Za rok wybieram się pod Grunwald :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

Szarotka pisze: Wielcy mistrzowie
Obrazek
że tak sobie pozwolę sparafrazować klasykę - "Rączka mu odpadła..... temu mistrzu.." ;)
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
Awatar użytkownika
Szarotka

Dragan pisze:Rączka mu odpadła..... temu mistrzu.."
pani przewodnik powiedziała, ze to inwalida wojenny :)
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

A właśnie, pytanko takie - jak się samemu chce pozwiedzać to się da? Czy trzeba grupę formować z przewodnikiem? I ile wstęp kosztuje?
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
Awatar użytkownika
Szarotka

Dragan pisze:jak się samemu chce pozwiedzać to się da? Czy trzeba grupę formować z przewodnikiem? I ile wstęp kosztuje?
Oficjalnie nie da się samemu. Nie wiem jak jest w zwykłe dni ale teraz wchodziła grupa za grupą i można było zmieniać przewodnika jak rękawiczki lub wręcz odłączyć się od grupy.
Koszt: 35zł bez zniżek+ ewentualnie 15zł za znaczek foto(wnętrza, bo na zewnątrz można bez znaczka)+ewentualnie 8zł za wejście na wieżę. Samo zwiedzanie z przewodnikiem trwa bagatela 3godz :) ale uważam, że warto. Warto też wcześniej trochę poczytać o zamku, żeby potem pomęczyć przewodnika pytaniami ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Oficjalnie nie da się samemu.
jak byłem kilak lat temu to wchodziłem "luzem", widać się zmieniło :(
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Szarotka

Tydzień temu postawiłam tegoroczną kropkę nad "i" w podążaniu śladem zamków krzyżackich. W przyszłym roku być może cd. :)

Przeprawa promowa Opalenie-Korzeniewo:
Obrazek
Rower to wspaniała rzecz. Nie trzeba stać w długiej kolejce samochodowej na przeprawę promową ;)

Kwidzyn:

Gdy w 1284 roku biskup pomezański Albert powołał pierwszych członków kapituły (zgromadzenie osób duchownych, którego zadaniem był m.in. wybór biskupa), zaczęto zastanawiać się nad ustanowieniem godnej ich siedziby. Niewielki zamek biskupi nie mógł pełnić tych funkcji należycie, dlatego jeszcze pod koniec XIII wieku przystąpiono do budowy drugiej twierdzy. Usytuowano ją po przeciwległej stronie miasta, a sama budowa przebiegała w kilku etapach. Do 1312 prowadzono prace przygotowawcze wraz z niwelacją terenu. Następnie na odpowiednio spreparowanym podłożu z gliny wymurowano kamienne fundamenty murów zewnętrznych i wieży głównej. Do roku 1338 zbudowano sąsiadujące pierwotnie z kościołem skrzydło wschodnie. Potem powstał dom południowy połączony z wielką wieżą-dzwonnicą, a w latach następnych postawiono mury skrzydła zachodniego, i w końcu północnego. Czworoboczne założenie z wewnętrznym dziedzińcem oraz narożnymi wieżyczkami ukształtowano ostatecznie w latach 1340-50. W drugiej połowie XIV stulecia dostawiono korpus łączący kościół z zamkiem, zbudowano krużganki oraz wzniesiono wieżę studzienną i dansker.
http://www.zamkipolskie.com/kwidz/kwidz.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sztumska Wieś
W 1. poł. XVII w. marzeniem zarówno królów szwedzkich, jak i polskich, pochodzących z tej samej rodziny Wazów, było uczynienie z Bałtyku swego morza wewnętrznego, na wzór rzymskiego mare nostrum. Ta rodzinna rywalizacja uwikłała Szwecję i Polskę w trzy zażarte wojny: o Inflanty (1600-1629), o ujście Wisły (1626-1629) i wreszcie wojnę o wszystko, która przeszła do historii jak tzw. "potop" (1655-1660). Wojna o Pomorze zakończyła się sześcioletnim rozejmem w Starym Targu pod Sztumem. Był on dla nas niekorzystny, ponieważ pozostawiał w rękach szwedzkich wszystkie zdobyte porty pruskie i pomorskie, z wyjątkiem Królewca, Pucka i Gdańska. Nowy król Polski Władysław IV Waza nie zamierzał rezygnować z pretensji do tronu szwedzkiego i od początku swojego panowania (1632) szykował się do walnej rozprawy ze Szwedami. Jednak problemy wewnętrzne Szwecji i niechęć szlachty polskiej do finansowania dalszej wojny sprawiły, że rozmowy podjęte latem 1635 r. w Sztumskiej Wsi wbrew oczekiwaniom króla zakończyły się przedłużeniem rozejmu aż o 26 lat.
Na pamiątkę tego wydarzenia na skraju wsi, tam gdzie stał namiot, w którym przez kilka tygodni negocjowano warunki rozejmu, ustawiono głaz z lakonicznym napisem: rozejm polsko-szwedzki 12 IX 1635. W
W Sztumskiej Wsi do dzisiaj mieszka rodzina Klingenbergów, która wywodzi swoje korzenie od Emila Klingenberga, jednego z dzielnych żołnierzy króla szwedzkiego. Zgodnie z wielowiekową tradycją każdy pierworodny chłopiec w tej rodzinie otrzymuje po swoim pradziadku imię Emil.

http://www.polskaniezwykla.pl/attraction/13142.id

Obrazek

Sztum:
Warowny zamek w Sztumie zbudowany został w latach 1325-36 na miejscu pruskiego grodu "gui dicitur Stumo", zdobytego przez krzyżackie oddziały Hermana von Balk w 1236 roku. Według zachowanych dokumentów rycerze zakonni zajęli i zniszczyli ów gród, należący do pogańskiego plemienia Pomezanów, po czym prawdopodobnie na jego zgliszczach założyli niewielki folwark. Wzrost zagrożenia ze strony Polski i związana z nim potrzeba ochrony położonego nieco na północ Malborka sprawiły, że militarne możliwości tejże strażnicy okazały się niewystarczające i dotychczasowy obiekt posłużył jako baza dla nowej, podlegającej bezpośrednio wielkiemu mistrzowi warowni, której początki datuje się na 3. dekadę XIV wieku. Zamek na co dzień stanowił siedzibę wójta, z czasem jednak coraz częściej wykorzystywany był przez wielkich mistrzów zakonnych jako tymczasowa przystań na okres polowań oraz miejsce sezonowego wypoczynku. Z roku 1406 pochodzi wzmianka o funkcjonującym w obrębie jego murów, należącym do Urlicha von Jungingen zwierzyńcu z atrakcjami w postaci niedźwiedzi, wielbłądów i lwów.
http://www.zamkipolskie.com/sztum/sztum.html

Obrazek

Obrazek

Zamek w Gniewie widziany z trasy Janowo-Korzeniewo:
Obrazek
Awatar użytkownika
Szarotka

Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

Jeden z moich faworytów na "krzyżackim szlaku",
ma to coś w sobie :D
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
Szarotka

Tym razem rowerując po Pojezierzu Iławskim postanowiłam odwiedzić kolejne ruiny krzyżackiego zamku

Szymbark

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla zainteresowanych trochę informacji:
http://www.zamkipolskie.com/szymb/szymb.html
http://www.rotmanka.com/zamki/index.php ... &Itemid=31
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Jak to możliwe że jeszcze tam nie byłem ? :think:

Opis z pierwszego linka jest aktualny ? Mam na myśli tego sympatycznego dziadka który za drobną opłatą wpuszcza na tzw. teren. :-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Szarotka

andy67 pisze:Jak to możliwe że jeszcze tam nie byłem ?
Jak to możliwe, że nie wiem, że też zwiedzasz zamki krzyżackie? :think: ;-)
andy67 pisze:Opis z pierwszego linka jest aktualny ? Mam na myśli tego sympatycznego dziadka który za drobną opłatą wpuszcza na tzw. teren.
W środku jest pies, więc myślę, że aktualne. My na pana nie trafiliśmy ale byłam tam wcześnie rano w niedzielę (długi weekend)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Szarotka pisze:
andy67 pisze:Jak to możliwe że jeszcze tam nie byłem ?
Jak to możliwe, że nie wiem, że też zwiedzasz zamki krzyżackie? :think: ;-)
Coś tam kiedyś na ten temat rozmawialiśmy, pewnie po prostu zapomniałaś.

Zresztą to moje zwiedzanie takie trochę od przypadku do przypadku.

A o ten Szymbark ( i pewnie nie tylko tam) być może zahaczę 4 września jadąc do Olsztyna na koncert Julii Marcell. :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Szarotka

Zamek krzyżacki w Gródku

W sobotę odszukałam kolejny zamek krzyżacki do mojej kolekcji. Tym razem dotarłam rowerowo do miejscowości Gródek w okolicach Drzycimia. Odszukanie ruin trochę mi zajęło ale na szczęście udało się. Niestety po zamku zostały przysłowiowe 3 cegły:

Obrazek
Niewielki zamek krzyżacki podlegający komturii w Świeciu zbudowano między rokiem 1308 a 1360 na miejscu drewnianego grodu. Historia funkcjonowania tej niewielkiej budowli jest krótka i opiera się raczej na domysłach niż sprawdzonych faktach. Wiadomo, że już w połowie XV stulecia warownia przekształcona została w folwark, zaś po 1466 na skutek postanowień pokoju toruńskiego trafiła w ręce polskie. Najprawdopodobniej wkrótce potem została opuszczona. Ostatecznie zabudowania rozebrano w XVIII wieku.
Zameczek usytuowano na szczycie wzgórza położonego na prawym brzegu rzeki Wdy. Murowany, wybudowany na planie nieregularnym zespół składał się z przedbramia i zamku właściwego. Zamek właściwy o wymiarach około 23 na 40 metrów miał trzy skrzydła: południowe, północne oraz skrzydło wschodnie z kaplicą. Od zachodu stała wysunięta przed kurtynę wieża bramna. Całość ubezpieczała sucha fosa. Na zewnątrz obwodu funkcjonowało niewielkie podzamcze.
http://www.zamkipolskie.com/grodek/grodek.html
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Szarotka pisze:Niestety po zamku zostały przysłowiowe 3 cegły:
I spora dziura w ziemi. Byłem kiedyś.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ