Ibiza (29.04-04.05.2010)

W kraju i na świecie - byliśmy, widzieliśmy, polecamy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oCzNiK

Ibiza (29.04-04.05.2010)

Post autor: oCzNiK »

Witam

Chciałbym w skrócie przedstawić mój 5 dniowy pobyt na Hiszpańskiej Ibizie.

Cena przelotu:
Birmingham-Ibiza, Ryanair, 32GBP (ok. 140PLN) w dwie strony.

Hotel:
http://www.booking.com/hotele/hotel/es/ ... -club.html
8Euro (ok. 32PLN) za noc od osoby. Opcja pokój dwuosobowy z aneksem kuchennym, łazienką i osobną dwuosobową sypialnią. Aneks kuchenny w pełni wyposażony: mikrofala, garnki, naczynia, a nawet elektryczny wyciskacz do cytryn ;) Do tego balkon z widokiem na morze, i podgrzewany basen na zewnątrz hotelu ;)

Średnie ceny w sklepach:
Takie jak w Polsce... chociaż w sezonie (czerwiec-wrzesień) jest drożej.

Pogoda:
- pierwsze 4 dni - ciepło, w sam raz do pływania w morzu lub basenie(temp. pow. ok. 25st).
- przedostatni dzień - sztorm na morzu, burza, deszcz czyli pogoda typowo barowa...
- ostatni dzień zachmurzone, i zimno ale nie pada...

Co do cen dodam jeszcze że w sezonie znacznie wzrastają... teraz połowa hoteli i klubów na wyspie jest jeszcze pozamykana... to co dla nas jest normalnym latem, u nich jest jeszcze nazywane "winter season"... dla nich lato to temp 35-40 stopni :).

A teraz kilka fotek z krótkim opisem...

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Basen przy hotelu...

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
No i widoczki z pokoju, i Naszego balkonu.

Obrazek
Przyhotelowa plaża...

Obrazek
Mapka wyspy.

ObrazekObrazek
Wycieczka do San Antonio, no i Cafe Del Mar... miejsce gdzie narodziła się muzyka Chill-Out, oraz słynące z najpiękniejszych zachodów Słońca na wyspie.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Dzikie plaże w okolicach Ibiza Town.

Obrazek
Jesus, najpopularniejsze imię na wyspie, oraz nazwa supermarketów :)

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Zabytkowe centrum stolicy wyspy.

Obrazek
Lotnisko

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Playa den Bossa. Świetna plaża z której możemy oglądać lądujące na pobliskim lotnisku samoloty. Co najfajniejsze, latem odbywają się tu imprezy, podczas których ludzie tańczą na plaży i machają do lądujących samolotów :) Niestety lokal Bora-Bora, o którym teraz piszę, jest jeszcze zamknięty i nie załapałem się na taką imprezę... Na zdjęciach możecie zobaczyć głownie samoloty Ryanaira, - naszego sponsora :D.

ObrazekObrazekObrazek
Sztorm na Morzu Śródziemnym...

Obrazek
Nie ma to jak pomedytować :D

Obrazek
Dość ciekawe zagospodarowanie przestrzeni :D

Obrazek
Symbol Ibizy... jaszczurka... podczas mojego 5 dniowego pobytu widziałem ich co najmniej z 30...

Obrazek
PunkRockDog!

Obrazek
No i na koniec, wspólne zdjęcie z rożnymi Polakami spotkanymi na wyspie. Lecąc na Ibize nie liczyłem na to że spotkam jakiś Polaków, jednak opanowali oni już chyba cały świat :) Kilku z nich to stali mieszkańcy wyspy, reszta to głównie Polacy mieszkający w Wielkiej Brytanii i spędzający urlop na Ibizie. Nie spotkaliśmy żadnego Polaka który przyleciał na urlop bezpośrednio z Polski.

Rozmawiając z polskimi mieszkańcami wyspy, dowiedziałem się że teraz jest dobry okres na szukanie pracy na Ibize. Praca jest sezonowa, głównie w barach i hotelach. Jeżeli komuś uda złapać się tam teraz prace może spokojnie utrzymać się do października. Średnie zarobki w takich hotelowo-barowych pracach, łącznie z napiwkami to ok. 3000-4000Euro miesięcznie, tak więc jeżeli ktoś się nie boi to warto wyruszyć na podbój wyspy i spędzić fajne, "pracujące" wakacje.

Jeżeli macie jakieś pytania to piszcie, chętnie na wszystkie odpowiem...

Polecam przejrzeć oferty lotów na ryanair.com... często można wyczaić bilety nawet za 25PLN w jedną stronę w różne ciekawe miejsca w Europie!

Pozdrawiam i liczę na komentarze i zainteresowanie moim wątkiem :)
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

No brawo! Do pozazdroszczenia i to w takiej cenie :) Taniej niż tydzien nad morzem albo nawet i naszych Tatrach :)
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

A są tam jakieś ogródki wspinaczkowe ?
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Lukas pisze:A są tam jakieś ogródki wspinaczkowe ?
Nie nie ma. Są dziewczyny wspinaczkowe, w dodatku mało ubrane... :D
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Janek pisze: Nie nie ma. Są dziewczyny wspinaczkowe, w dodatku mało ubrane... happy
to lepiej na Majorkę - dwa w jednym ;P
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
oCzNiK

to fakt... Ibiza nie jest jakąś urokliwą, ani wielką wyspą... pod tym względem lepiej wybrać Majorkę ;) Ibiza to typowo imprezowa wyspa, i znajdziesz tam głównie ogródki, ale piwne ;) Ja wybrałem ją ze względu na promocje Ryanaira ;) Na Majorkę będę polował we wrześniu bo jeszcze nie byłem a na pewno jest ciekawa, szczególnie dlatego że są tam dośc wysokie jak na taką wyspę góry...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:Są dziewczyny wspinaczkowe, w dodatku mało ubrane...
....raczej bezstaniczkowe....dziewczyny :P
Lukas pisze:to lepiej na Majorkę - dwa w jednym
Jeśli chodzi o lepszą połowę Majora, to ..... dwa w jednej. ;) :))
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Olusia pisze: Taniej niż tydzien nad morzem albo nawet i naszych Tatrach
Ekmmm śmiem się nie zgodzić.
Janek pisze:Nie nie ma. Są dziewczyny wspinaczkowe, w dodatku mało ubrane...
Janek Ty ciągle o takich przyziemnych sprawach jak dziewczyny. Góry, wspinanie nawet w takim miejscu musi być :D
Awatar użytkownika
oCzNiK

Olusia pisze: Taniej niż tydzien nad morzem albo nawet i naszych Tatrach
Huczaj pisze:Ekmmm śmiem się nie zgodzić.
Czemu ?? Znajdziesz hotel z aneksem kuchennym, łazienką, widokiem na morze i basenem za 32 PLN w Polsce ?? Nie sądzę...

Jeśli chcesz tanio pojeść, kupujesz żarcie w supermarkecie i gotujesz samemu... koszt taki sam jak w Polsce. Nie musisz chodzić po knajpach.

32 Euro za lot w dwie strony ?? Kup bilet za 32 Euro pociągiem, ze Śląska nad nasze morze w dwie strony :) Nawet jak kupisz to masz dwa dni stracone na podróż, a tu tylko 3 godziny i jesteś na miejscu...

Chcesz poimprezować ? Litr Smirnoffa - 11Euro w sklepie... Nie wiem ile teraz kosztuje w Polsce ale za taką samą butelkę płacę w UK 20GBP.

Poza sezonem na pewno wychodzi taniej niż urlop nad Polskim morzem, a pogoda i tak jest lepsza niż w Polsce, w sezonie !!
Awatar użytkownika
Huczaj

oCzNiK pisze:Czemu ?? Znajdziesz hotel z aneksem kuchennym, łazienką, widokiem na morze i basenem za 32 PLN w Polsce ?? Nie sądzę...
Pewnie nie, ale mnie za aneks kuchenny służy palnik i menażka, za hotel, rózne takie, a za łazienkę drzewo. Chodziło mi o to że da się w tatrach taniej niż pisała Olusia.
Awatar użytkownika
oCzNiK

No tak :) Każdy ma inny styl podrózowania...
Jeżeli o mnie chodzi to ja mogę kupić bilet Ryanaira za 25PLN, polecieć do Barcelony, pozwiedzać, spać na lotnisku, polecieć dalej, np. do Bergamo również za jakieś parę groszy, znowu spać na lotnisku, pozwiedzać, i wracać do domu... Żywić się mogę konserwami, za nocleg nie płace, myć mogę się w lotniskowej umywalce ;) Dzięki temu pozwiedzam kawał Europy za grosze... Istnieje grupa takich zapaleńców, którzy właśnie podróżują w ten sposób. Dzięki Ryanair, można naprawdę tanio zwiedzić Europę.

W każdym razie, zgodzę się z Tobą, też tak można, i ja również preferuje taki styl spędzania urlopu :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Huczaj

oCzNiK pisze:W każdym razie, zgodzę się z Tobą, też tak można, i ja również preferuje taki styl spędzania urlopu
I o to chodzi, to mi się podoba.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Huczaj pisze:
oCzNiK pisze:Czemu ?? Znajdziesz hotel z aneksem kuchennym, łazienką, widokiem na morze i basenem za 32 PLN w Polsce ?? Nie sądzę...
Pewnie nie, ale mnie za aneks kuchenny służy palnik i menażka, za hotel, rózne takie, a za łazienkę drzewo. Chodziło mi o to że da się w tatrach taniej niż pisała Olusia.
I Ty tak na terenie TPN Huczaj ?

Oj nieładnie ... 8)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

Huczaj pisze:a za łazienkę drzewo
Sokiem z brzozy się myjesz ?, czy siedząc na drzewie stopy w strumyku moczysz ? :P
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

krzymul pisze:
Huczaj pisze:a za łazienkę drzewo
Sokiem z brzozy się myjesz ?, czy siedząc na drzewie stopy w strumyku moczysz ? :P
Ciekawe - łazienka razem z toaletą czy osobno ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

andy67 pisze:Ciekawe - łazienka razem z toaletą czy osobno ?
Faktycznie, genialne, jeszcze z drzewa nie próbowałem.... ;) :P :))
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Huczaj

andy67 pisze:I Ty tak na terenie TPN Huczaj ?
Nie jestem święty. Czasem się zdaża. Ale zawsze robię to z rozsądkiem i racjonalnie tak aby nie szkodzić sobie i otoczeniu. Dwa razy miałem przyjemność spotkać strażników, i w obu przypadkach była to miła i rozsądna rozmowa. Dlatego uważam, że odpowiednim podejściem można się porozumieć z filancami.
krzymul pisze:Sokiem z brzozy się myjesz ?, czy siedząc na drzewie stopy w strumyku moczysz ?
Hmm wogóle się nie myje wtedy :D Chusteczki nawilżające działają ok :)
Awatar użytkownika
andy67

Huczaj pisze:
andy67 pisze:I Ty tak na terenie TPN Huczaj ?
Nie jestem święty. Czasem się zdaża. Ale zawsze robię to z rozsądkiem i racjonalnie tak aby nie szkodzić sobie i otoczeniu
każdy może tak powiedzieć 8)
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ