Najszybsza droga na Giewont ?
-
Jacek Venom
-

Dramatem Giewontu jest jego dostepność oraz atrakcja religijno-turystyczna w postaci Krzyża .Moze się powtarzam ale nie zapomnę jak dziś gdy latem 2001 roku pioruny wygoniły spod Giewontu ....pielgrzymkę idącą tam z tytułu jakiegoś świeta....czy przyzwoita Góra pozwala na to żeby wchodziły na nia pielgrzymki, turnusy, wycieczki starszaków z przedszkola, apolstolat radia maryji czy tez ZBOWID? Tatry rto Tatry. Zdrowy człowiek wejdzie wszędzie ale do cholery Giewont i Kasprowy to juz przesada .Plusem sytuacji jest to że te dwa punkty koncentruja na sobie głowne działania wroga i wielu z nich po zaliczeniu Giewontu, Kasprowego oraz Moka nie pcha sie dalej bo już i tak jest w jego mniemaniu wielkim " taternikiem" i znawcą ...
-
Jacek Venom
-

no tak, a później "pretensje" na tym forum ( i nie tylko ), że na szczyt Giewontu pchają się starcy i dzieci ( no bo pewnie dagomar zabierzesz ze sobą wnuczęta lub prawnuczęta )dagomar pisze:Obiecałem sobie ,że będzie moim ostatnim tatrzańskim szczytem ,a trochę mi ich jeszcze zostało
(nie)codziennie fota z Tatr - www
Podpisuję się pod tymIzabela pisze:Mam nadzieję,że Max nie został przepłoszony z tego pwodu, jakoś mnie to obchodzi.
Czytam tak i czytam....moim zdaniem nie problem w górze, a w osobistym podejściu do niej. Jednemu nie pasuje Giewont innemu Rysy z tych,czy innych względów, ja tam bynajmniej wolę sama sprawdzić,żeby potem się wypowiadać, no bo skąd wiadomo,że nam się widoczki i inne takie nie spodobają na szczycie,jeśli na nim nie byliśmy
Dodane po 2 minutach:
To tak, jak bym się uparła,że nie wejdę na Krywań,bo jest narodową górą Słowaków i tłumy na niego ciągną. Tłumów nie cierpię za bardzo ale to nie powód,żeby się na górę za to obrażać. Zawsze można iść bladym świetem
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Jest roznica, jak dla mnie kolosalna. Z Krywania widok jest duzo ciekawszy niz z Giewontu. Spod Krzyza zas widac cale Zakopane. A "zurbanizowane" widoki nie naleza do tych, ktorych szukam w gorach...To tak, jak bym się uparła,że nie wejdę na Krywań,bo jest narodową górą Słowaków i tłumy na niego ciągną. Tłumów nie cierpię za bardzo ale to nie powód,żeby się na górę za to obrażać
Izabela pisze:Mam nadzieję,że Max nie został przepłoszony z tego pwodu, jakoś mnie to obchodzi..Max, kiedy w końcu wybierasz się na Giewont?
Izabelo i Iwonko dziękuje za troskeIwona pisze:Podpisuję się pod tym
Bedziemy jednak szli trasą: Kuźnice - Kalatówka - Pola Kondratowe - przełęcz K. - Krzyż...
ps.: podobno przed schroniskiem na Kalatówce trzeba odbić w lewo ? zgadza sie ?
Max, jeżeli 1 maja będą już kwitnąć krokusy(czasem robią to już w marcu, ale zima tęga, więc pewnikiem w maju) to będziesz mógł Martynie "ofiarować"całe ich łany, bo wybrałeś najlepszą ich ekspozycję-Polanę Kalatówki, która na początku maja tonie w fioletowych krokusach.Trzeba obejść polanę dolnym skrajem i obrać kierunek w prawo w las na Halę Kondratową- droga pod górę. Kompleksowo rzecz biorąc wg. schematu:Kużnice-Kalatówki-Hala Kondratowa(schronisko)-Piekło-Przełęcz Kondracka-Giewont.
Kilka wskazówek nie zaszkodzi:w maju przy Piekle stok może być oblodzony, ciężko się wędruje, ale warto widoki piękne.Zwróć uwagę na właściwy dobór obuwia itp.Powodzenia
Kilka wskazówek nie zaszkodzi:w maju przy Piekle stok może być oblodzony, ciężko się wędruje, ale warto widoki piękne.Zwróć uwagę na właściwy dobór obuwia itp.Powodzenia
Oooo, pozwolę sobie nie zgodzić sięzgaga100 pisze: Jest roznica, jak dla mnie kolosalna. Z Krywania widok jest duzo ciekawszy niz z Giewontu. Spod Krzyza zas widac cale Zakopane. A "zurbanizowane" widoki nie naleza do tych, ktorych szukam w gorach...
MiG