Najszybsza droga na Giewont ?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

Dramatem Giewontu jest jego dostepność oraz atrakcja religijno-turystyczna w postaci Krzyża .Moze się powtarzam ale nie zapomnę jak dziś gdy latem 2001 roku pioruny wygoniły spod Giewontu ....pielgrzymkę idącą tam z tytułu jakiegoś świeta....czy przyzwoita Góra pozwala na to żeby wchodziły na nia pielgrzymki, turnusy, wycieczki starszaków z przedszkola, apolstolat radia maryji czy tez ZBOWID? Tatry rto Tatry. Zdrowy człowiek wejdzie wszędzie ale do cholery Giewont i Kasprowy to juz przesada .Plusem sytuacji jest to że te dwa punkty koncentruja na sobie głowne działania wroga i wielu z nich po zaliczeniu Giewontu, Kasprowego oraz Moka nie pcha sie dalej bo już i tak jest w jego mniemaniu wielkim " taternikiem" i znawcą ...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

A jednak..."Tatry to Tatry", cokolwiek to znaczy? ktoś tu kogoś cytuje...:)
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

jeśli to ja kogoś cytuje to nieświadomie
Awatar użytkownika
Izabela

A więc zdarza się...widać każdemu.Mam nadzieję,że Max nie został przepłoszony z tego pwodu, jakoś mnie to obchodzi..Max, kiedy w końcu wybierasz się na Giewont?
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

dagomar pisze:Obiecałem sobie ,że będzie moim ostatnim tatrzańskim szczytem ,a trochę mi ich jeszcze zostało
no tak, a później "pretensje" na tym forum ( i nie tylko ), że na szczyt Giewontu pchają się starcy i dzieci ( no bo pewnie dagomar zabierzesz ze sobą wnuczęta lub prawnuczęta )
(nie)codziennie fota z Tatr - www
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Izabela pisze:Mam nadzieję,że Max nie został przepłoszony z tego pwodu, jakoś mnie to obchodzi.
Podpisuję się pod tym :)
Czytam tak i czytam....moim zdaniem nie problem w górze, a w osobistym podejściu do niej. Jednemu nie pasuje Giewont innemu Rysy z tych,czy innych względów, ja tam bynajmniej wolę sama sprawdzić,żeby potem się wypowiadać, no bo skąd wiadomo,że nam się widoczki i inne takie nie spodobają na szczycie,jeśli na nim nie byliśmy :?

Dodane po 2 minutach:

To tak, jak bym się uparła,że nie wejdę na Krywań,bo jest narodową górą Słowaków i tłumy na niego ciągną. Tłumów nie cierpię za bardzo ale to nie powód,żeby się na górę za to obrażać. Zawsze można iść bladym świetem :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
zgaga100

Post autor: zgaga100 »

To tak, jak bym się uparła,że nie wejdę na Krywań,bo jest narodową górą Słowaków i tłumy na niego ciągną. Tłumów nie cierpię za bardzo ale to nie powód,żeby się na górę za to obrażać
Jest roznica, jak dla mnie kolosalna. Z Krywania widok jest duzo ciekawszy niz z Giewontu. Spod Krzyza zas widac cale Zakopane. A "zurbanizowane" widoki nie naleza do tych, ktorych szukam w gorach...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

zgaga100 pisze:Spod Krzyza zas widac cale Zakopane. A "zurbanizowane" widoki nie naleza do tych, ktorych szukam w gorach...
hej, no przecież tam nie tylko widok na Zakopiec jest :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Marcin15

Post autor: Marcin15 »

Giewont jest ładną górką w czasie gdy nie jest oblegany przez ceprów :)
zgaga100

Post autor: zgaga100 »

Iwona pisze: hej, no przecież tam nie tylko widok na Zakopiec jest :)
Dokladnie jak sie obrocisz w przeciwna strone to widzisz mrowie ludzi idacych z Herbacianej... :(
Awatar użytkownika
Izabela

"oblegany przez ceprów"- czyli wszystkich nas...
Marcin15

Post autor: Marcin15 »

Izabela pisze:"oblegany przez ceprów"- czyli wszystkich nas...
Iza chyba nie do końca, cepr to nie tylko człowiek spoza podhala i tatr ale również osoba nieobeznana z górami, a na naszym forum nie sądze aby znalazły się osoby nieobeznane.
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Izabela pisze:"oblegany przez ceprów"- czyli wszystkich nas...
Myślę, że Iza dobrze napisała. Każdy z nas - spoza Podhala i okolic - jest ceprem. Co najwyżej wielu z nas nie jest (JUŻ) - we własnym mniemaniu -stonką. :-)
Max

Post autor: Max »

Izabela pisze:Mam nadzieję,że Max nie został przepłoszony z tego pwodu, jakoś mnie to obchodzi..Max, kiedy w końcu wybierasz się na Giewont?
Iwona pisze:Podpisuję się pod tym
Izabelo i Iwonko dziękuje za troske ;) jestem, nie zostałem tak łatwo przepłoszony. Do Zakopanego wybieram sie 29 kwietnia a na Giewont 1 maja, dokładnie w 7 rocznice związku z Martyną. Później dokładnie poczytam o tych smsach i postaram sie wysyłać smsy tu na forum podczas "zdobywania" tejże górki.
Bedziemy jednak szli trasą: Kuźnice - Kalatówka - Pola Kondratowe - przełęcz K. - Krzyż...

ps.: podobno przed schroniskiem na Kalatówce trzeba odbić w lewo ? zgadza sie ?
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Max pisze:ps.: podobno przed schroniskiem na Kalatówce trzeba odbić w lewo ? zgadza sie ?
Leciutko w lewo - do schroniska na Kalatówkach, następnie na niebieski szlak i już dalej trasy nie pomylisz. :-)
Awatar użytkownika
Izabela

Max, jeżeli 1 maja będą już kwitnąć krokusy(czasem robią to już w marcu, ale zima tęga, więc pewnikiem w maju) to będziesz mógł Martynie "ofiarować"całe ich łany, bo wybrałeś najlepszą ich ekspozycję-Polanę Kalatówki, która na początku maja tonie w fioletowych krokusach.Trzeba obejść polanę dolnym skrajem i obrać kierunek w prawo w las na Halę Kondratową- droga pod górę. Kompleksowo rzecz biorąc wg. schematu:Kużnice-Kalatówki-Hala Kondratowa(schronisko)-Piekło-Przełęcz Kondracka-Giewont.
Kilka wskazówek nie zaszkodzi:w maju przy Piekle stok może być oblodzony, ciężko się wędruje, ale warto widoki piękne.Zwróć uwagę na właściwy dobór obuwia itp.Powodzenia :)
MiG

Post autor: MiG »

zgaga100 pisze: Jest roznica, jak dla mnie kolosalna. Z Krywania widok jest duzo ciekawszy niz z Giewontu. Spod Krzyza zas widac cale Zakopane. A "zurbanizowane" widoki nie naleza do tych, ktorych szukam w gorach...
Oooo, pozwolę sobie nie zgodzić się :) Z Giewontu widok jest całkiem ciekawy - z jednej strony panorama od Wołowca przez Czerwone Wierchy, Krywań, Świnicę aż po OP, a w tle Mięgusze i Rysy, z drugiej natomiast połowa Beskidów - od Babiej, poprzez Wyspowy i Gorce, aż po Pieniny.

MiG
ODPOWIEDZ