najpiękniejsze miejsca do focenia

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
adzi

najpiękniejsze miejsca do focenia

Post autor: adzi »

Cześć, wybieram się w Tatry pod koniec maja i szukam jakieś ładne miejsca do focenia, jakieś 4 wycieczki (4 dni/3 noclegi, 1 i 4 dzien to przyjazd/odjazd),

stopień trudności to trudno mi stwierdzić jednoznacznie, ostatnio jak zrobiłem 30km/500m wzniesienie to było ciężko :P, a w Tatrach jak zrobiłem tak 40km/~500m to myślałem, że umrę, więc raczej jakieś takie koło 20km trasy ;p

wspinaczka odpada bo się na tym nie znam, kask nie wiem czy trzeba ogólnie, czy lepiej mieć, bo jeśli tak to załatwimy sobie, a jakieś takie ogólne podejścia bez sprzętu gdzieś łańcuchy itp to nie ma problemu, w Tatrach na razie byłem parę razy, ale zimą, więc raczej takie nie za wysokie wypady były

nocować w sumie nie wiem gdzie będziemy, ale chyba w Zakopanym :)

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

adzi pisze:ostatnio jak zrobiłem 30km/500m wzniesienie to było ciężko , a w Tatrach jak zrobiłem tak 40km/~500m to myślałem, że umrę, więc raczej jakieś takie koło 20km trasy ;p
Podstawowa sprawa - W Tatrach długość drogi nie mierzy się w kilometrach tylko w godzinach czasu niezbędnego dla przeciętnego turysty.
Również drugi parametr (wysokość) nie jest jednoznaczny. Jeżeli np, ruszam z punktu o wysokości np. 800 m npm na szczyt o wysokości 2100 m npm to oczywiście różnica wysokości wynosi 1300 metrów, ale wzniesien pokonamy trochę więcej bo bywa i tak, że na trasie wysokość się traci, sądzę, że te straty można wycenić na jakieś 10 do 15%
adzi pisze:a w Tatrach jak zrobiłem tak 40km/~500m
Można wiedzieć gdzie to było? No chyba, że dla Ciebie Tatry zaczynają się w Nowym Targu?

PS.
Czy focenie ma coś wspólnego z fokami?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Poczytaj forum, wszystko tu jest. A generalnie i tak najwięcej zależy od pogody.
Każdemu jego Everest...
świster

Post autor: świster »

Janek pisze:Podstawowa sprawa - W Tatrach długość drogi nie mierzy się w kilometrach tylko w godzinach czasu niezbędnego dla przeciętnego turysty.
Jednak dobrze byłoby, gdyby taką wiadomość umieszczono poniżej czasu na niektórych tabliczkach, (głównie dolinnych) np. na PB --> Morskie Oko 2h, 9000m :D
Janek pisze:ale wzniesien pokonamy trochę więcej bo bywa i tak, że na trasie wysokość się traci, sądzę, że te straty można wycenić na jakieś 10 do 15%
Myśle, że poniżej 10%. Najbardziej znane takie "straty" w TP to Królowa Rówień -Murowaniec - 50m oraz obejścia dużysz stawów (MO, CzSpR, CzSG)- myśle, że też ok 50m każdy. Graniówek bym do tych stat nie liczył, bo to już inna kategoria.
Janek pisze:
adzi pisze:a w Tatrach jak zrobiłem tak 40km/~500m
Można wiedzieć gdzie to było? No chyba, że dla Ciebie Tatry zaczynają się w Nowym Targu?
Mi przychodzi na myśl tylko jedno: Kiry -->schronisko Ornak --> Kiry --> Siwa Polana --> schronisko w Chochołoskiej --> powrót :))
Janek pisze:Czy focenie ma coś wspólnego z fokami
Tu musi wybowiedzieć się Smolik & co. 8)
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

świster pisze: np. na PB --> Morskie Oko 2h, 9000m
Byłem dwa razy w Moku czy to oznacza, że wlazłem do góry 18 tisic metrów? no nie - jestem niesamowity
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Jest pokrewny temat:
viewtopic.php?t=6733
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Wg mnie Każde miejsce w Tatrach jest doskonałe do robienia zdjęć.
Janek pisze:Czy focenie ma coś wspólnego z fokami?
...jeżeli focimy foczki, to tak :P ....czasami chodzą takie po Tatrach, ale jeszcze nie sezon.
adzi pisze:kask nie wiem czy trzeba ogólnie
Koniecznie weź kask, bo jak zobaczysz foczkę, to łeb sobie o skałę rozbijesz.
;)
adzi pisze:w Tatrach jak zrobiłem tak 40km
...co Ty jakiś maratończyk jesteś ? :))
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
adzi

mefistofeles pisze:
adzi pisze: zreszta widze ze chyba nie ma normalnego forum
jesteś na nim

Co do miejsc do focenia to mówią, że okolice Morskiego Oka i Dolina Pięciu stawów są najlepsze, choc niekoniecznie w maju. Jak maj to może np dolinki reglowe, Droga nad reglami, Rusinowa Polana?
no Morskie Oko oraz Doline 5 Stawow planuje,
dolinki sobie odpuszcze bo ktoras na trasie "Dolina Kościeliska - Iwanicka Przełęcz - Chochołowska Dolina" miala byc najlepsza, a byla jak las u mnie w Katowicach, doslownie... wiec chyba wole wyzsze partwie i widoczki ;)

zrobilem jeszcze taka liste:
Dolina Gąsienicowa (wyjatek)
Czarny Staw Gąsienicowy
Hala Gąsienicowa
Szpigalsowy Wierch
Dolina Roztoki (wyjatek, warto?)
Ornak
Wołowiec

i nie wiem co z tego mozna odwiedzic pod koniec maja ;)
myszoz pisze:
mefistofeles pisze:nie obchodzą nas inne fora.
Janek pisze:Wystąpiły różnice poglądów w dziedzinie tzw. fotografii artystycznej
Zważywszy na powyższe powinniśmy zaprosić, a nawet zachęcić kolegę adzi do publikacji swoich zdjęć na naszym forum. :)
nie mam praktycznie zdjec z gor, pare razy tylko focilem w gorach, tutaj mozesz zobaczyc pare http://tnij.org/gmxy , ogolnie zajmuje sie foto prasowa, a hobbystycznie krzaki i gory ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

adzi pisze:i nie wiem co z tego mozna odwiedzic pod koniec maja
wyższe partie dolin mają zwykle taką łaciatą urodę o tej porze roku.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
adzi

no to nie wiem gdzie isc ;)
świster

Post autor: świster »

adzi pisze:
Janek pisze:
adzi pisze:a w Tatrach jak zrobiłem tak 40km/~500m to myślałem, że umrę, więc raczej jakieś takie koło 20km trasy
Kiry - Dolina Kościeliska - Iwanicka Przełęcz - Chochołowska Dolina - Kiry
jakos wyszedlem o ~9 i wrocilem pare godzin przed zachodem, pazdziernik
Przepraszam czy ty chodząc robisz dwa kroki do przodu i jeden w tył czy może tropisz węża?
Ta trasa nie ma więcej niż 20km :))
A w październiku to się robi pętelkę: Grześ - Ornak, oczywiście z Kir :cwaniak:
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

To ja polecę Rysy. Wysoka się pięknie prezentuje.
Awatar użytkownika
krzymul

To tylko praktyczne porady. Piękny widok i zero zmęczenia, zapodałem jak wyżej.... :) A tak serio, to z Rysów rzeczywiście są ładne widoki, zresztą z każdego szczytu są niepowtarzalne, szczególnie w niepowtarzalnych warunkach.
mefistofeles pisze:To porządny lokal.
Co szef kuchni serwuje ? :P :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
krzymul

....i jeszcze dodam adzi, jest coś takiego jak filtry...można je stosować, choć pewnie też uznasz, że to jest uwłaczanie fotografii. Ja właśnie zakupiłem parę szkiełek do nowego obiektywu ( wcześniej używałem, ale średnica nie ta ) i mam w dupie zdanie innych na ten temat

PS. A tak w ogóle to myślę, że jesteś prowokator.
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

adzi pisze: bo jak pisalem w gorach nie trudno o dobra fotke, wrecz trudno nie zrobic dobrej
To po cholere chcesz znać "najlepsze miejsca do focenia"?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Moje osobiste wrażenie jest takie.
Dobre zdjęcia można robić w każdym miejscu, nie trzeba jakichś specjalnych tras i warunków.
Widziałam rewelacyjne zdjęcia starych ruder, oddające to czego nikt inny nie potrafił zauważyć, i na tym polega ich wartość.

Jeśli chodzi o widoki na Tatry.
Wydaje mi się, że mało znany a bardzo piękny jest widok z Łapszanki.

Dojeżdża się tam z Łapsz Wyżnich lub z Rzepisk, chodzi o kapliczkę na samej granicy:

http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl

B.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Uzupełniam.

Znalazłam na Panoramio przypadkowe zdjęcia z Łapszanki:

http://www.panoramio.com/photo/8978651

http://www.panoramio.com/photo/32882181

B.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

adzi pisze:
musisz kliknac "Link" i wtedy skopiowac z okienka ktore wyskoczy bo inaczej niestety odnosnik nie prowadzi do tego co widzialas :)
Wiem, ale miejsce na mapie jest oznaczone w galerii Panoramio, więc już wiesz gdzie jest to miejsce o jakim piszę.

adzi pisze: tym sie wlasnie roznia fotki killerusa od ciekawych i dobrych zdjec :)
Proponuję nie pisać o tych, którzy nie pisują na tym forum.

B.
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Basia Z. pisze:Jeśli chodzi o widoki na Tatry.
Wydaje mi się, że mało znany a bardzo piękny jest widok z Łapszanki.
Bardzo piękne miejsce. :) Odkryłem je jadąc z Pienin do Bukowiny. Najlepsze miejsce jest na wzniesieniu pomiędzy Łapszanką a Jurgowem w okolicy wsi Rzepiska. Na całej trasie między Łapszami i Jurgowem nie minął mnie żaden turysta, ani samochód, wliczając w to czas, jaki spędziłem na "foceniu" na tym wzniesieniu (początek lipca). Dlatego również polecam to miejsce. Jest się gdzie zatrzymać i rozstawić sprzęt koło szosy.
Ale jadąc od strony Jurgowa, czy Bukowiny należy minąć pierwszy, oznaczony jzazd w lewo do m. Rzepiska i skręcić w drugi-do Łapszanki. Tak było przynajmniej w zeszłym roku o ile dobrze pamiętam. :D
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

myszoz pisze: Dlatego również polecam to miejsce. Jest się gdzie zatrzymać i rozstawić sprzęt koło szosy.
Ale jadąc od strony Jurgowa, czy Bukowiny należy minąć pierwszy, oznaczony jzazd w lewo do m. Rzepiska i skręcić w drugi-do Łapszanki. Tak było przynajmniej w zeszłym roku o ile dobrze pamiętam. :D

Byłam teraz dopiero co, w piątek rano, z wycieczką.
pogoda była piękna, ale widoczność jednak nie najlepsza, lekka mgiełka.

Moje zdjęcia bardzo byle jakie:

Obrazek

Obrazek

Droga nie jest najlepsza, ale nawet tym wjechaliśmy:

Obrazek

B.
ODPOWIEDZ