Pieniny - the best of

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
Harold

Post autor: Harold »

Ile czasu zajmie przejście średnim tempem ze Szczawnicy do Piwnicznej, szlakiem przez Wysoką i Pzełęcz Gromadzką?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Ile czasu zajmie przejście średnim tempem ze Szczawnicy do Piwnicznej, szlakiem przez Wysoką i Pzełęcz Gromadzką?
nam w śniegu i mgle zajęło około (proszę się nie śmiać - nie mielismy kondycji) 10 godzin.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Peterix

Post autor: Peterix »

Ładnych parę lat temu w czerwcu udało mi się z kumplami spokojnie przejść trasę Piwniczna - Eliaszówka - Jaworki - Obidza - Piwniczna w ciągu jednego dnia i nie uważam żeby to było jakieś ekstremalnie trudne (czasowo).
Trasa Piwniczna - Szczawnica to myślę na luzie max 8 godzin. :)
Harold

Post autor: Harold »

W sam raz na jednodniowe wiosenne powitanie z górami :)
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Właśnie przeglądałem swoje zdjęcia z jednodniowego pobytu w Pieninach w lipcu i stwierdziłem, że mam o wiele lepsze wrażenia i wspomnienia z ruin zamku w Czorsztynie, niż z Trzech Koron. Wiem, że porównywać należy tylko te same wielkości, ale w Pieninach byłem po raz pierwszy, więc nie mam co więcej porównywać a po obejrzeniu zdjęć takie właśnie spostrzeżenie mi się nasunęło.
Po pierwsze na Trzy Korony trzeba czekać w kolejce-rozczarowanie. A do zamku nie.
Po drugie na szczycie Trzech Koron trzeba się streszczać, bo inni też chcą, a w zamku można do woli.
Po trzecie metalowe barierki na Trzech Koronach nijak nie pasują do otoczenia, a mury zamku owszem pasują.
Po czwarte widoki np. na Tatry pomimo różnicy wysokości podobne, czyli piękne.

Takie są moje refleksje z pierwszej wycieczki w Pieniny. :)
Awatar użytkownika
Jarecko_213

Kontakt:

Post autor: Jarecko_213 »

myszoz pisze:Po drugie na szczycie Trzech Koron trzeba się streszczać, bo inni też chcą
Wystarczy gdzieś odejść i przeczekać, ja tak robię ;P
myszoz pisze:Po trzecie metalowe barierki na Trzech Koronach nijak nie pasują do otoczenia
Z tym się zgodzę, no ale np. drewno jest słabsze od metalu w tym przypadku i raczej nijak by to było w praktyce.

Ja w Pieninach jestem co rok, mam tam rodzinę, to przy okazji zwiedzam, dużo się nie zmienia, jedynie otaczająca tam Nas przyroda.
http://new-movies.pl - Forum filmowe, opisy filmów, opinie użytkowników
Awatar użytkownika
Darycjusz

Post autor: Darycjusz »

myszoz pisze:Po pierwsze na Trzy Korony trzeba czekać w kolejce-rozczarowanie [....]
Po drugie na szczycie Trzech Koron trzeba się streszczać, bo inni też chcą...
Wystarczy odwiedzić Trzy korony po sezonie, wczesnym rankiem albo późnym wieczorem i można delektować się pięknem przyrody nawet będąc samemu na szczycie :D
ODPOWIEDZ