Przydatne informacje dla aktualnie wyjeżdżających w góry.

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
MiG

Post autor: MiG »

myszoz pisze: ruda Ty to szybka jesteś :)
Ba! A żebyś ją widział na szlaku! ;)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Barek pisze:Oj w tym roku bylo chyba najmniej sniegu,w ciagu kilku ostatnich lat!!!Pamietam rowno rok temu na Chocholowskiej lezalo ok 1metra,na Hali 2m,a na Kasprowym ponad 3!!!
W Tarach najmniej, za to w innych rejonach kraju wręcz przeciwnie.

"Peroo, perooo, bilans musi wyjść na zero" 8)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
adrian1s

Post autor: adrian1s »

Huczaj pisze:
adrian1s pisze:Niestety wiem to dzieki internetowi i stronie TOPR.
Stary, to forum nie jest od tego aby aktualizować stopnie zagrożenia lawinowego czy warunki śniegowe. Jak słusznie sam poszukałeś są odpowiedni do tego strony. Jesli zawarte tam informacje nie wystarczą możesz napisać tutaj pytanie i dostaniesz odpowiedź.

Nigdzie nie napisalem ze tego potrzebuje od forum.
Taka informacje zaktualizowana wole znalesc na stronie TOPR/TPN.

Dziekuje Ruda za fotosy.
Naprawde cenna dokumentacja zdjeciowa !

Prawde mowiac dumalem czy moze nart turowych nie zabrać
:D

W Tatrach zachodnich istna WIOSNA.
Rok temu o tej porze w zachodnich byla cala masa sniegu i przeogromne lawiniska...
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

adrian1s pisze:Dziekuje Ruda za fotosy.
no problem ;)
Awatar użytkownika
adrian1s

I znowu jade !

Czy wybiera sie ktos w najblizszy weekend w gory jeszcze w kwietniu?
Prosilbym o pare maluskich zdjec badz dwa slowa na temat warunkow pogodowych. Dumam czy jechac na Zachod czy w Wysokie :)
Wszystko zalezy od pogody,warunkow i waszych relacji/dokumentacji/rad..
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

adrian1s pisze:najblizszy weekend w gory jeszcze w kwietniu?
najblizszy weekend to ostatni weekend w kwietniu. czytasz troszke forum? zajrzyj do hyde parku
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

adrian1s pisze:Prosilbym o pare maluskich zdjec badz dwa slowa na temat warunkow pogodowych. Dumam czy jechac na Zachod czy w Wysokie smile
Wszystko zalezy od pogody,warunkow i waszych relacji/dokumentacji/rad..
Śniegu w cholere i troche, ale szybko się topi. w nocy betony, w dzień wszystko płynie w związku z tym lawiniasto troche, sporo zlebów wyjeżdża. Tak jest w Wysokich w Zachodnich nie wiem. Wkleje kilka zdjęć.
Awatar użytkownika
adrian1s

Asik pisze:
adrian1s pisze:najblizszy weekend w gory jeszcze w kwietniu?
najblizszy weekend to ostatni weekend w kwietniu. czytasz troszke forum? zajrzyj do hyde parku
Mialem na mysli najblizszy weekend. W maju to juz ja bedę.
A forum troszke czytam. Ale przyznam sie szczerze ze do hyde parku nigdy nie zajrzalem. Przegladam relacje, wypadki, wszystko o tatrach i chyba tyle.
Zaraz zajrze do hyde parku :)
mnich2

Post autor: mnich2 »

właśnie wróciłem z majówki w tatrach. Jakby ktoś wybierała sie na Czerwone Wierchy to odradzam schodzenie zielonym szlakiem z Ciemniaka do ornaku bo zielony szlak hmmmm ...... w dużej części nie istnieje a przynajmniej tak to wyglądało w gęstych chmurach . Osobiście po przejściu ok kilometra owym "szlakiem widmo" musiałem zawrócić na czerwony i zejść nim do Kościeliskiej za jakiś czas wrzuce fotki z wycieczki :P :D pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

mnich2 pisze:właśnie wróciłem z majówki w tatrach. Jakby ktoś wybierała sie na Czerwone Wierchy to odradzam schodzenie zielonym szlakiem z Ciemniaka do ornaku
Rozumiem, że odradzasz, bo jest zamknięty do 31 maja i masz na myśli odcinek szlaku z Chudej Przełączki do Doliny Tomanowej ;) :))
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
mnich2

Post autor: mnich2 »

krzymul pisze:Rozumiem, że odradzasz, bo jest zamknięty do 31 maja i masz na myśli odcinek szlaku z Chudej Przełączki do Doliny Tomanowej ;) :))
Taka informacja mogła mi sie przydac 2 tyg temu ... ale mimo wszystko dzieki :P
Awatar użytkownika
adrian1s

mnich2 pisze:właśnie wróciłem z majówki w tatrach. Jakby ktoś wybierała sie na Czerwone Wierchy to odradzam schodzenie zielonym szlakiem z Ciemniaka do ornaku bo zielony szlak hmmmm ...... w dużej części nie istnieje a przynajmniej tak to wyglądało w gęstych chmurach . Osobiście po przejściu ok kilometra owym "szlakiem widmo" musiałem zawrócić na czerwony i zejść nim do Kościeliskiej za jakiś czas wrzuce fotki z wycieczki :P :D pozdrawiam
O :)
Dopiero zobaczylem wpisy.
W wekend majowy lazlem z Koscieliskiej na Czerwone Wierchy tzn przez ..
Podchodzilem na Ciemniak i dalej Czerwonymi w kierunku Kasprowego.
2 maja szlo cale stado ludzi, jednak wiekszosc wrocila przed dotarciem na CIemniak. Trzy osoby poszly Czerwonymi. Na Ciemniaku spotkalem 3 osoby ktore szly z kondratowej na Ornak.
Co do szlaku to nie bylo zle. Jedynie za Ciemniakiem bylo serakowo,nawisowo i zalodzono, w totalnej mgle.
MarS

Post autor: MarS »

Pewnie już jest otwarty ale zapytam dla pewności: czy szlak od Białego do Zielonego Stawu w Dol. Kieżmarskiej jest już otwarty? Podobno zamykają go na czas zalegania pokrywy śnieżnej ale na tej wysokości śniegu już być nie powinno...
Awatar użytkownika
krzymul

Do 15 czerwca otwarte są tylko szlaki dojściowe do schronisk, za wyjątkiem Chaty pod Rysami, tak mi się wydaje jest na Słowacji.
Nie wiem czy szwędanie się w okolicach Białych Ples jest drogą dojściową do schroniska. :think:
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Tak ale nikt nie sprawdza takich pierdół :) ostatnio koło Terynki jak się szwendałem to jakoś nikt sobie nie robił nic z zakazu.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
krzymul

Lukas pisze:Tak ale nikt nie sprawdza takich pierdół
Tak, ale to w kwestii formalnej. Nie mogę udzielić innej informacji, bo jak go złapią to może mnie do sądu podać za wprowadzenie w błąd. :P
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
MarS

Post autor: MarS »

krzymul nie podam Cię do sądu :D Najwyżej będę się przez kosówkę przedzierał żeby mnie nie było widać ;) Problem tylko w tym czy uda mi się wybrać w tą Dolinę i czy trafię na pogodny weekend w najbliższym czasie...
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Lukas pisze:Tak ale nikt nie sprawdza takich pierdół
Zazwyczaj nie.
Nie wiem czy można porównywać, ale zjeżdżałam na nartach jakoś w maju zeszłego roku w miejscu X na Słowacji, a wtedy już nie można, bo świstaki, kosówka itd... Przy podejściu pan zwrócił uwagę (z pretensjami), że już nie można, zakaz. Tak się przestraszyłam, że na 90% spodziewałam się filanców na dole... ale nie pojawili się. :D
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
świster

Post autor: świster »

Lukas pisze:Tak ale nikt nie sprawdza takich pierdół :) ostatnio koło Terynki jak się szwendałem to jakoś nikt sobie nie robił nic z zakazu.
A jak ma się sytuacja w Zachodnich? Co robią strażnicy jak wejdziesz im w drogę?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Dobry blog pogodowy z prognozami i analizami:

http://www.gfspl.rootnode.net/
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ