Atlas Wysoki

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Huczaj

Atlas Wysoki

Post autor: Huczaj »

Moja znajoma wybiera się w Atlas Wysoki wraz z mężem i dzieckiem (7 lat). Szuka wszelkich informacji dotyczących:

1. Trudności szlaków
2. Przebiegu szlaków (polecane mapy)
3. Warunków jakie może spotkać
4. Rzeczy, która są niezbędne (nie mówiąc o oczywistych w stylu buty trekingowe itp.)

Jeśli na forum jest ktokolwiek, kto może udzielić jakiś informacji na ten temat (lub inny, nie wymieniony), będę wdzięczny.
dabo

Re: Atlas Wysoki

Post autor: dabo »

Huczaj pisze:Moja znajoma wybiera się w Atlas Wysoki wraz z mężem i dzieckiem (7 lat). Szuka wszelkich informacji dotyczących:

1. Trudności szlaków
2. Przebiegu szlaków (polecane mapy)
3. Warunków jakie może spotkać
4. Rzeczy, która są niezbędne (nie mówiąc o oczywistych w stylu buty trekingowe itp.)

Jeśli na forum jest ktokolwiek, kto może udzielić jakiś informacji na ten temat (lub inny, nie wymieniony), będę wdzięczny.
Bardzo dobre mapy (jak na ten Afrykę) są na mapy.mk.cvut.cz. Większość ścieżek zaznaczonych na mapach i prowadzących w sensowne miejsca (tzn. z wioski do wioski, wgłąb doliny, ale nie "do nikąd") istnieje w terenie i mają standard ścieżek dla mułów. Oprócz tego jest wiele innych ścieżek, które mogą się nagle kończyć, ale trudno je pomylić z głównymi szlakami. Ścieżka na Toubkal też jest dobrze widoczna w dzień, ale w nocy trzeba uważać. Orientacyjne trudne są tylko przejścia przez wioski, jeśli nie chce się przechodzić przez wysokie kamienne murki.
Warunki zależą od pory roku, np. w czerwcu jest bardzo przyjemnie, w strumieniach i wodospadach mnóstwo wody, a śnieg tylko na szczytach.
Rzeczy niezbędne - jak w każdych górach. Zbędne są natomiast moim zdaniem tabletki do oczyszczania wody.
zipi

Kontakt:

Post autor: zipi »

byłem na Toubkalu dwa tygodnie temu. Do wyjscia potrzebne były raki i czekan. Śnieg zaczynał się od 2800m i w wyższych partiach jest twardy - przypomina to co w naszych Tatrach jest w maju. Sporo ludzi jeździ na skiturach. Ponoć w styczniu śniegu bylo sporo więcej. Widziałem nawet spore stare lawinisko niedaleko schroniska.

Niedługo na mojej stronie www pojawi sie relacja z wyjazdu.

poniżej prognoza pogody dla Toubkala:
http://www.mountain-forecast.com/peaks/ ... casts/4167
ODPOWIEDZ