Szlaban dla starych kierowców

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:Numery typu perfidne zajeżdżanie motocyklistom drogi - owszem.
Moja awersja do motocyklistów jest dwojaka:
- pierwsza - coraz rzadsza z uwagi na brak produkcji WSK - nigdy na bocznej drodze nie wiadomo czy jest spity czy nie - szczególnie przy wsi, w której jest remiza strażacka i w sobotę
- druga - watachy jeżdżące całą szerokością drogi - jedyna rada, spierdalać na pobocze
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

- druga - watachy jeżdżące całą szerokością drogi - jedyna rada, spierdalać na pobocze
niepotrzebnie, sami zjadą. A jak nie to cóż - ich problem :D
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Jaki ich? Jak mi wjedzie w tyłek to i mój. Poza tym bywają "dowcipni" - sam widziałem jak wpędzili auto na środek i otoczyli "wianuszkiem". Moja zasada - unikać dzikusów!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Jaki ich? Jak mi wjedzie w tyłek to i mój.
Ty będziesz miał obity tyłek, on będzie miał pogrzeb. Więc to w JEGO interesie jest w ciebie nie wjechac. Proste.

PS ja jestem gorącym orędownikiem wprowadzenia indyjskiej zasady ruchu drogowego "większy ma pierwszenstwo" - to działa, bo zamiast na wyuczonych prawach opiera się na instynkcie samozachowawczym.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:PS ja jestem gorącym orędownikiem wprowadzenia indyjskiej zasady ruchu drogowego "większy ma pierwszenstwo"
Szczególnie się sprawdza w przypadku kombajnu. To jest dopiero sama radość jak na wąskiej drodze. :) :D
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

@mefi

Ciężki, pędzący ponad sto na godzinę motocykl który walnie czołowo lub bocznie w Twoje auto może i Ciebie zabić lub co najmniej pozbawić zdrowia na dłuższy czas, więc nie jest to tylko "jego problem".

No chyba że jeździsz jakimś BRDM-em.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

jasny gwint Janku,celem nadrzędnym i sensem życia motocyklistów nie jest wjechanie w d..e innemu uczestnikowi drogi!! takie motory(o ile dobrze sie orientuje) są często droższe niż przeciętnie jeżdżące auto w naszym kraju,tak wiec demolowanie swojego cacka absolutnie nie jest ich celem. zarzucasz drugiemu Jankowi ze pewnie jest włascicielem takiego potwora na 2 kółkach,a tobie można zarzucić zazdrość ze czyms takim nie jeździsz.
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:Ciężki, pędzący ponad sto na godzinę motocykl który walnie czołowo lub bocznie w Twoje auto może i Ciebie zabić lub co najmniej pozbawić zdrowia na dłuższy czas, więc nie jest to tylko "jego problem".
okej, ale ile jest takich wypadków - 1-2 rocznie? Zdecydowana większość wypadków motocyklistów kończy sie śmiercią jedynie motocyklisty.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Asik pisze:jasny gwint Janku,celem nadrzędnym i sensem życia motocyklistów nie jest wjechanie w d..e innemu uczestnikowi drogi!! takie motory(o ile dobrze sie orientuje) są często droższe niż przeciętnie jeżdżące auto w naszym kraju,tak wiec demolowanie swojego cacka absolutnie nie jest ich celem. zarzucasz drugiemu Jankowi ze pewnie jest włascicielem takiego potwora na 2 kółkach,a tobie można zarzucić zazdrość ze czyms takim nie jeździsz.
Asik, jasny gwint, gdzie ja coś takiego napisałem?
- procent kierowców motocykli jadących niekulturalnie jest zbliżony do procentu jadących niekulturalnie kierowców samochodów, może z niewielką nadwyżką - jenakowoż dotyczy to tylko jadących pojedyńczo.
- przykro mi, ale odnoszę wrażenie, że w przypadku tzw. watachy czyli kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu motocykli jadących razem, w ich kierowców wstępuje jakis amok bo często dopuszczają się do jazdy całą szerokością drogi a "zwinięcie" się na prawy pas aby przepuścić nadjężdżąjący z przeciwnej strony pojazd następuje w ostatniej chwili co temu nadjeżdżającem pewnie znakomicie podnosi tętno. Widziałem to wielokrotnie. Bardziej wyrafinowaną metodą wystraszenia kierowcy samochodu jest wzięcie go w tzw. wianuszek czyli otoczenie ze wszystkich i to przy szybkości znacznie większej od przepisowych 90 km/h.
- dziś to chwalić Boga już w zaniku, ale jeszcze stosunkowo niedawno ilości spitych w cztery d*** kierowców motocykli WSK, wracających z sobotniej zabawy, szczególnie w takich okolicach jak województwo kieleckie czy warszawskie, była przerażająca.

- koledze imiennikowi nie zazdroszczę motocykla (o ile go ma), gdybym koniecznie chciał go mieć, to bym sobie go kupił. Bóg ustrzegł od czegoś podobnego.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

:)) no muszę to napisać...

Bardzo, ale to bardzo podobają mi się motory i gdybym była młodsza, to z całą pewnością kupiłabym sobie takiego wspaniałego Harleya.

Motocykliści ( nie idioci), na tego typu motorach na drodze mi nie przeszkadzają, nawet jak jadą całą szerokością - bo wtedy zwalniam i przyglądam się tym wspaniałym maszynom.
Na Jurze czasami można ich spotkać na zamku w Ogrodzieńcu lub w Smoleniu, gdzie mają chyba jakieś swoje zloty i spotkania.
Zostawiam wtedy swój rower i mam wielką przyjemność pooglądania i porozmawiania na ich temat z właścicielami, a nawet dostaję pozwolenie pstryknięcia fotki na takim świetnym "rumaku".

Ostatnio sporo ich mijało nas na zakopiance - bez problemu, jechali spokojnie i nie stwarzali żadnego zagrożenia.
Janek pisze:ale jeszcze stosunkowo niedawno ilości spitych w cztery d*** kierowców motocykli WSK, wracających z sobotniej zabawy, szczególnie w takich okolicach jak województwo kieleckie czy warszawskie, była przerażająca.
Janku, wczoraj słyszałam w Teleexpresie, że w ubiegłym roku policja zatrzymała 176 tysięcy :O :O pijanych kierowców (ilu nie zatrzymała? :? ), a i o pijanych pilotach samolotów pasażerskich też kiedyś czytałam.
Nie wspomnę o pijanych maszynistach...

Na drodze duże zagrożenie stwarzają nawet piesi pijacy, czy rowerzyści...

Debil i kretyn znajdzie się wszędzie i w każdym zawodzie (chyba nawięcej jednak wśród kierowców samochodów) , ale na tej podstawie nie można sobie wyrabiać zdania na temat całej - takiej, czy innej grupy użytkowników dróg.

Za kierownicą wyznaję taką zasadę - wyrozumiałość i cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość.
Warunki są jakie są, lepszych trudno się spodziewać w jakimś bliższym przedziale czasowym - nerwy nic tu nie pomogą - szkoda zdrowia.
Lepiej kilka minut póżniej dojechać na miejsce, niż narazić siebie i kogoś na kłopoty, większe lub mniejsze - zależy na ile szczęście dopisze :).

Po co ???

Pozdrawiam.

Ala :)
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Asik

Janek pisze:jasny gwint, gdzie ja coś takiego napisałem?
wprost oczywiscie nie. pisząc o uciekaniu na pobocze
Janek pisze:jedyna rada, spierdalać na pobocze
to czego sie obawiasz?ze motocykliści pomachają mijając ciebie?
a porównanie motorzysty do meteoru ?
Janek pisze:A wiesz ile szkody może narobić meteor?
czy to nie obawa ze ten debil na 2 kółkach wjedzie ci w zadek? :think:
Janek pisze:w przypadku tzw. watachy czyli kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu motocykli jadących razem
nie uogólniaj prosze
Zakochani w Tatrach pisze:Bardzo, ale to bardzo podobają mi się motory i gdybym była młodsza, to z całą pewnością kupiłabym sobie takiego wspaniałego Harleya
mi tez sie podobaja ale ścigacze :D i jezeli drugi Janek jest posiadaczem takowego ścigacza to chętnie go poznam ;) :))
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Janek

Asik pisze:nie uogólniaj prosze
No właśnie :P :P :P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Asik

no własnie uogólniasz,przedstawiajac wszystkich motorzystów jako skonczonych debili,bezmózgowców którzy sa zagorozeniem dla innych uczestników ruchu,a sensem życia jest zajechanie biednemu Jankowi drogi.ja staram sie bronić motorzystów. oczywscie ze zdarzaja sie i tacy niepełnosprytni umysłowo,ale czy wsród kierowców samochodów tez nie ma takich ?
wycofajmy z użycia motory i samochody,a zostawmy skutery!
Awatar użytkownika
Janek

Asik pisze:uogólniasz,przedstawiajac wszystkich motorzystów jako skonczonych debili,bezmózgowców
Janek pisze:procent kierowców motocykli jadących niekulturalnie jest zbliżony do procentu jadących niekulturalnie kierowców samochodów
Pani Inżynier, chyba kłopoty z precyzją. :)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Janek pisze:Pani Inżynier, chyba kłopoty z precyzją.
Chyba nie. Ja z Twoich wypowiedzi odniosłem takie samo wrażenie. Proponuje zluzować i zacząć oceniać uczestników ruchu po tym co robią na drodze a nie po tym jakim środkiem poruszania się dysponują.
Awatar użytkownika
Asik

Janek pisze:Janek napisał(a):
procent kierowców motocykli jadących niekulturalnie jest zbliżony do procentu jadących niekulturalnie kierowców samochodów

Pani Inżynier, chyba kłopoty z precyzją.
Janek pisze:jak mi się zdaje, to ilość KM silnika motocykla jest jakby (w większości przypadków) odwrotnie proporcjalna do wskaźnika inteligencji jego użytkownika.
Janek pisze:głupków w Pajero taty jest niewiele a głupków na motorach od groma.
Janek pisze:Teraz już nie ma WSK, jest coś takiego z kupą chromu i jaskrawej farby. W łebku tego co na tym siedzi naogół bez zmian. "Jadę ile mi fabryka daje" - jak w tej piosence co Mefisto wkleił
Janek pisze:- pierwsza - coraz rzadsza z uwagi na brak produkcji WSK - nigdy na bocznej drodze nie wiadomo czy jest spity czy nie - szczególnie przy wsi, w której jest remiza strażacka i w sobotę
dzieki Huczaj,juz myslałam ze z przemęczenia nie rozumiem tego co czytam :)
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
Janek

Asik pisze:juz myslałam ze z przemęczenia nie rozumiem tego co czytam
Przedewszystkim trzeba znać temat.
Polecam lekturę tego przydługawego raportu
http://www.policja.pl/dokumenty/zalaczniki/1-46733.pdf
to raport Kom. Głównej Policji o wypadkach drogowych w roku 2008

Powyciągałem trochę cyfr (ilości pojazdów za 2007 rok - brak danych w raporcie o stanie w 2008 ale to chyba nie usterka, ilość wypadków w 2008 roku.

Ilości pojazdów i udział procentowy
Ogółem 17 759 112
w tym:
samochody 16 933 807 tj. 95.35%
motocykle 825 305 tj. 4.65%

Ilość wypadków ogółem i udział procentowy
ogółem 33 604
w tym spowodowane przez
kierowców samochodów 32 409 tj. 96.44%
kierowców motocykli 1 195 tj. 3.56%

Pozornie te wielkości są skorelowane, nawet jakby w przypadku motocykli procentowo mniej wypadków niż to wynika z udziału ilościowego.

Niestety tylko pozornie - wiadomo ogólnie, że motocykle wykonują znacznie mniejsze przebiegi roczne, więc jakby mniej okazji. Po wtóre, 71.1% wypadków było na terenie zabudowanym, w którym ruch motocykli jest stosunkowo niewielki

Znacznie gorzej to wygląda jeśli chodzi o liczbę zabitych:
ogółem ich było 3294 osób
w tym spowodowanych:
przez kierowców samochodów 2953 osoby t. 89.65%
przez kierowców motocykli 341 osób tj. 10.35%.

Jeśli chodzi o osoby ranne w wypadkach

ogółem 45 335 osoby
w tym w wyapadkach spowodowanych przez:
kierowców samochodów 44023 osoby t. 97.11%
kierowców motocykli 1312 osoby tj. 2.89%

No i znowu należy pamiętać, że w samochodzie potrafi być i 5 osób a na motocyklu przeważnie 1 osoba, góra 2 osoby

W świetle tych cyfr teza, że motocykl jest pojazdem wysoce niebezpiecznym doskonale się broni.

Na zakończenie pozornie od tematu - ilość wypadków spowodowanych przez kierującymi pojazdami (a więc również przez rowerzystów) wg. grup wiekowych na 10 000 osób danej populacji:

grupa wieku w latach ilość wypadków na 10000 osób populacji

0 -6 .................................. 0.15
7-14 .................................. 1.84
15-17 ..................................4.51
18-19 ................................. 21.66
20-29 ................................. 19.82
30-39 .................................. 12.90

40-49 ................................ 9.85
50-59 .................................. 8.11
60-69 .................................. 5.87
> 70 ................................... 3.96

W trzech pierwszych przedziałach samochodem się nie jeździ, tylko rowerem lub motorowerem, w dwóch ostatnich to albo samochodu się nie dorobiło albo zaczyna schodzić z niego, natomiast przedział 18 do 29 jest ze wszech miar rekordowy, potem człowiek zaczyna mądrzeć/statecznieć

Niestety brak danych w jakim procencie poszczególn grupy wiekowe uczestniczą w ruchu drogowym ale dałbym głowę, że grupa 30-39 lat napewno więcej niż 20-29 lat.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: No i znowu należy pamiętać, że w samochodzie potrafi być i 5 osób a na motocyklu przeważnie 1 osoba, góra 2 osoby
Oj rzadko. 90% aut ma nie wiecej niż 2 osoby w środku.
Janek pisze: W świetle tych cyfr teza, że motocykl jest pojazdem wysoce niebezpiecznym doskonale się broni.
tego nikt nie neguje. Ale trzeba by sprawdzić co innego - ile postronnych ofiar spowodowali motocykliści.

Mi motocykliście absolutnie nie przeszkadzają. Jak mogę - puszczam ich przodem, patrzę w lusterko przy manewrach. Są szybsi, zwrotniejsi, nie będę im na siłę przeszkadzał przez to, że ja musze stać w korku jak jakis pies ogrodnika. Tak samo jak widze za sobą auto wyraźnie szybsze od mojego to tez ułatwiam mu wyprzedzenie (oczywiście w granicach rozsądku, na pobocze zjeżdżać nie będę)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:ile postronnych ofiar spowodowali motocykliści.
Niestety takich danych chyba w raporcie nie ma, ani w odniesieniu do samochodów jak i motocykli. Na drodze nie ma osób postronnych, piesi też uczestniczą w ruchu i np. generują znacznie więcej wypadków (czyli wypadków z winy pieszego) niż kierowcy samochodów ciężarowych.

Ten raport jest w ogóle ciekawy - np. w wymiarze procentowym najwięcej wypadków jest w czterech województwach - mazowieckim (bez Warszawy), lubelskim, kujawsko-pomorskim i lubuskim i różnice między tymi czteroma a pozostałymi są znacząco różne. Szczególnie mnie dziwi to lubuskie.

JEDNO JEST PEWNE, MŁODZI KOLEDZY I KOLEŻANKI - TO WY JEŹDZICIE NAJBARDZIEJ NIEBEZPIECZNIE!!!!! ADRENALINA????
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ