Życzenia Świąteczne

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Agaar pisze:A może być inny makowiec niż w drożdżowym cieście?
No pewnie, że może i smakuje wyśmienicie.
Janek pisze:robią i w proszkowym i kruchym. Tylko czy to można nazwać makowcem?
Można, a ten drożdżowy to u nas nazywają "Strucla makowa", ale smakuje jak ten wasz wielkopolski...

makowiec, czyli strucla makowa po lubelsku
Obrazek
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Jeśli u Was kolego są takie struclo makowce to ja pożucam marny los górala i przybywam na lubelszczyzne. Wszystkie ciasta świata niech żyją niech żyją. A WAM drodzy ludkowie syćkiego najlepsego w kazdym kątku po dzieciątku na na piecu troje. Co by Wam sie uważyła kapusta i kwas. Co byście mieli tyle owiec ... a zapomniałem Wy nie macie owiec. Miejcie sie dobrze
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Spełnienia wszystkich marzeń, zarówno tych osobistych, jak i górskich, oraz pięknej pogody na tatrzańskich (i innych) szlakach

dla wszystkich Forumowiczów
życzą

Ala z mężem.

Ps. Ja nie pochodze z Poznania, ale u nas zawsze na Święta był pyszny drożdżowy makowiec.
Sama ten zwyczaj kontynuuję :).
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Zakochani w Tatrach pisze:Ja nie pochodze z Poznania, ale u nas zawsze na Święta był pyszny drożdżowy makowiec.
Wiem, ja tu tylko razem z Agnieszką podbijamy "bębenek" rodzinnych stron. A Wielkopolska zawsze kultywowała drożdżowe wyroby, niektóre nie znane w innych stronach - czy np. ktoś wie co to jest "szneka z glancem"?
Ale wyroby "drożdżowe" były również znane wszędzie. Moja, grubo starsza i już nieżyjąca kuzynka słynęła z robienia znakomitych ciast - gdzie się ich nauczyła? Jeszcze przed wojną w gimnazjum i liceum w... Kuźnicach, tam gdzie teraz jest dyrekcja TPN. To była szkoła z internatem dla dziewcząt, w której obok zwykłych przedmiotów uczono takich umiejętności niezbędnych dla przyszłych żon i matek. To był chyba dobry pomysł takie szkoły, szkoda, że zaniechany.

Serdeczne życzenia spcjalnie dla Was.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
WojtekPoz

Post autor: WojtekPoz »

Wesołych świąt :)
Luki

Post autor: Luki »

Zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku.

Życzą
Jola, Łukasz i Dominik
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

U mnie w domu się robiło tez taką drożdżową struclę ale mak był mielony, utarty i dodane do niego miodu oraz duużo bakalii.

Ale to nie jest strucla śląska a ze wschodu, bo stamtąd pochodziła rodzina mojej Babci i Mamy.

A zwyczaje wigilijne chyba się dziedziczy w linii żeńskiej ;-)

Życzę Was wszystkim pokoju, spokoju, nie tylko w czasie Świąt.
A w Nowym Roku 2010 spełnienia marzeń, nie tylko górskich.

Basia
raco

Kontakt:

Post autor: raco »

Wesołych Świąt i szczęsliwego Nowego Roku
ana

Post autor: ana »

Zdrowych i rodzinnych Świąt dla wszystkich forumowiczów ode mnie i pięciomiesięcznej Olki, być może przyszłej tatromaniaczki ;)
Awatar użytkownika
Ala

Post autor: Ala »

Obrazek

Wesołych, spokojnych, zdrowych i pełnych odpoczynku Świąt !
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne :-)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Trzydzieści sugestii pod choinkę trochę po czasie ale może niekoniecznie ;)

I Pinkwarta Prawo Postępowania

1. Postępuj zawsze tak, żeby przy patrzeniu w lustro przy porannym makijażu czy goleniu się nie zwymiotować…
2. Jak nie wiesz, jak postąpić, postępuj uczciwie.
3. Jak nie wiesz, jak jest uczciwie – postępuj jak chcesz.
4. We wszystkich sprawach z jednym wyjątkiem kieruj się logiką i umysłem.
5. W sprawach miłości kieruj się tylko emocjami.
6. Mimo że twoje dobre uczynki mogą obrócić się przeciwko tobie, to twoje złe uczynki na pewno wrócą do ciebie jak niebezpieczny bumerang.
7. Choć twoja dobroć będzie uznawana za twoją słabość – bądź dobry: słabość z czasem stanie się twoją siłą.
8. Gdy przygniecie cię nieszczęście – wykorzystaj je w twórczości.
9. Nie szukaj uznania – niech ono szuka ciebie.
10. Jeśli towarzystwo ci nie odpowiada – nigdy się do niego nie naginaj i naucz się być sam z własnego wyboru.

II Pinkwarta Prawo Imażu

1. Jest tylko jeden przypadek, kiedy kobieta nie musi być atrakcyjnie ubrana – kiedy jest atrakcyjnie rozebrana.
2. Nie zwracać uwagi na swój wygląd może tylko taka kobieta, na której wygląd nikt nie zwraca uwagi.
3. Ludzie myślą schematami – atrakcyjny wygląd zewnętrzny interpretowany jest jako wizytówka równie atrakcyjnego wnętrza. Cokolwiek byśmy nie powiedzieli o głupich pięknych blondynkach – ludzie wolą piękne od brzydkich.
4. To prawda, że geniusze nie dbają o wygląd zewnętrzny. Ale to również prawda, że ludzie nie dbają o geniuszy, którzy nie dbają o wygląd zewnętrzny.
5. Jeśli w kółko powtarzasz, że jesteś piękna, mądra i uczciwa – nie uwierzy ci nikt. Natomiast uwierzą ci bez wątpienia, jeśli będziesz powtarzać, że jesteś brzydka, głupia i nieuczciwa. Mów o sobie to, co chciałabyś, żeby ludzie mówili o tobie.
6. Suknia podobno nie zdobi człowieka, ale sukienka mini – tak.
7. Niedogolona gęba faceta ma pokazywać jego męskość (szybko mi odrasta), zaangażowanie w pracę (nie mam czasu się ogolić) i bycie ponad mieszczańskimi drobiazgami (zajmuję się poważniejszymi sprawami), ale tak naprawdę każe się zastanowić, czy ma czyste skarpetki.
8. Z naszej budowy anatomicznej wynika dla mężczyzn zasada: dwa razy więcej słuchaj, niż mów, bo masz jedne usta i dwoje uszu, dla kobiet – dwa razy więcej mów, niż słuchasz, bo słuchacz ma dwoje uszu i jedne usta.
9. Niektóre męskie atrybuty u kobiet nie budzą niechęci u mężczyzn, choć dotyczy to głównie obcisłych dżinsów i podkoszulków na ramiączkach. Damskie atrybuty u mężczyzn nie są przez kobiety aprobowane, co odczuje każdy facet, gdy wyjdzie na ulicę na szpilkach i w spódnicy.
10. Równouprawnienie płci nastąpi dopiero wtedy, gdy mężczyzna będzie mógł iść do ślubu z odkrytymi ramionami i z dekoltem.

III Pinkwarta Prawo Negatywu

1. Nie przebywaj długo z ludźmi, którzy nienawidzą, bo nienawiść jest chorobą zakaźną. Miłość, niestety, nie.
2. Nie staraj się za wszelką cenę zyskiwać aprobaty - upodabnianie się do większości w konsekwencji prowadzi do nieuleczalnej głupoty.
3. Nie okazuj swojej dobroci, bo wywołasz powszechną irytację.
4. Nie mów o tym, na czym się świetnie znasz, a jeśli już musisz, to sprawiaj wrażenie, że nie jesteś pewien tego, co mówisz, bo wiedza wywołuje agresję.
5. Nie tłumacz ignorantom tego, co wiesz – i tak nie zrozumieją, a jeśli nawet, to natychmiast cię zaatakują.
6. Nie atakuj głupszych od siebie ani za to, że cię nie rozumieją, ani za to, że to oni ciebie mają za głupka – po prostu rozmawiaj z nimi tylko na temat, na którym wszyscy się znają, jak np. gospodarka publicznymi funduszami. Hasło „wszyscy kradną” otworzy ci wszystkie drzwi.
7. Nie staraj się jednak być głupcem powszechnie wychwalanym przez narodową większość głupców. W dłuższej perspektywie lepiej być ignorowanym mędrcem, byle się z tym nie obnosić przed osiemdziesiątką…
8. Nie uważaj, że kobieta kieruje się w swoich wyborach jedynie matematyczną kalkulacją, gdyż dotyczy to co najwyżej zakupu pralki. W wyborze mężczyzny kieruje się tylko emocjami i nie zawsze są to emocje pozytywne. Pozytywne uczucie do jednego mężczyzny ma tu mniejsze znaczenie, niż negatywne uczucie do innego.
9. Nie miej pretensji do autorów horoskopów, że dobre wróżby się nie sprawdziły. Po prostu kupiłeś złą gazetę.
10. Nie wyobrażaj sobie, że możesz uwieść każdą kobietę albo każdego mężczyznę. Ale próbuj.

Maciej Pinkwart
http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/i ... 5931fc173a
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Smacznego (WESOŁEGO) jajka życzą: Wiola, Mała Mysza i Czesiek. ;)
Tak poważnie: BĄDŹCIE ZDROWI.
ana

Post autor: ana »

Odgrzewam temat ;)
Ależ ten rok minął...

Wesołych Świąt, drodzy Forumowicze! :)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Życzę Wszystkim Wszystkiego :)

... ale żeby potem nie mieli pretensji jak się spełni ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

Wesołych, Zdrowych i Pogodnych wszystkim :)
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Tradycyjne życzenia dla wszystkich Forumowiczów :)

Obrazek Wesołych Świąt, oraz wszystkiego najlepszego w Nowym Roku - przede wszystkim zdrowia, bo to najważniejsze.

Ala z mężem.
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Ciepłych (w duchu) i Rodzinnych
Wyciszenia
Świątecznego Nastroju
Radości...

ObrazekObrazek
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Zdrowych, pogodnych i przede wszystkim spokojnych Świąt dla Wszystkich :)
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Wszystkiego dobrego w te święta, śpiewającego karpia i stepującej choinki (która się świeci a nie pali) życzy Forumowiczom - ruda :)
włóczęga

Post autor: włóczęga »

Pięknych, radosnych chwil w gronie rodzinnym życzy na Święta - Mariusz/włóczęga.
ODPOWIEDZ