Rezerwaty ścisłe w Tatrach
Rezerwaty ścisłe w Tatrach
Interesuje mnie lista miejsc(nie wpisu, że "wszystko powyżej granicy lasu") objętych rezerwatem ścisłym po obu stronach Tatr.
Proszę uzupełniać:
1. Kominiarski
2. Bobrowiec
3. Żółta Turnia
4. Miedziane
....
Proszę uzupełniać:
1. Kominiarski
2. Bobrowiec
3. Żółta Turnia
4. Miedziane
....
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
W TPN zgodnie z Projektem planu ochrony który ma obowiązywać od roku 2010 (nie wiem czy już jest zatwierdzony) - nie ma "rezerwatów przyrody" są tylko obszary ochrony ścisłej.
W tym projekcie obszary ochrony ścisłej stanowią 12610 ha, czynnej 5816 ha (głównie lasy), a krajobrazowej 2771 ha.
W tych ostatnich zdecydowaną większość stanowią Grunty Wspólnoty Leśnej Uprawnionych Ośmiu Wsi w Witowie w ilości 2238 ha.
Wszystkie obszary dozwolone do wspinaczki leżą w strefie ochrony ścisłej.
Praktycznie całość tego co leży ponad granicą lasu to obszary ochrony ścisłej.
Dokładne mapy znaleźć można na stronie TPN (w BIP), trzeba je sobie ściągnąć i rozpakować.
Na Słowacji jest inaczej, tam nadal wyróżniane są rezerwaty ścisłe.
A obejmują Bielskie Tatry, Dolinę Cichą i wszystkie doliny boczne od niej odchodzące oraz Kopy Liptowskie, okolice Osobitej.
Co wcale nie przeszkadza aby w tych miejscach stały ambony myśliwskie.
Pozdrowienia
Basia
W tym projekcie obszary ochrony ścisłej stanowią 12610 ha, czynnej 5816 ha (głównie lasy), a krajobrazowej 2771 ha.
W tych ostatnich zdecydowaną większość stanowią Grunty Wspólnoty Leśnej Uprawnionych Ośmiu Wsi w Witowie w ilości 2238 ha.
Wszystkie obszary dozwolone do wspinaczki leżą w strefie ochrony ścisłej.
Dokładne mapy znaleźć można na stronie TPN (w BIP), trzeba je sobie ściągnąć i rozpakować.
Na Słowacji jest inaczej, tam nadal wyróżniane są rezerwaty ścisłe.
A obejmują Bielskie Tatry, Dolinę Cichą i wszystkie doliny boczne od niej odchodzące oraz Kopy Liptowskie, okolice Osobitej.
Co wcale nie przeszkadza aby w tych miejscach stały ambony myśliwskie.
Pozdrowienia
Basia
Ostatnio zmieniony wt 03 lis, 2009 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
No ale to nie są "rezerwaty przyrody".mefistofeles pisze:Iwonie chodzi chyba o miejsca, które sa zakazane pod wszelkimi pozorami (jak np Kominiarski, gdzie nawet glejt Bogusia Pawłowskiego nie dawał wstepu)Basia Z. pisze: Wszystkie obszary dozwolone do wspinaczki leżą w strefie ochrony ścisłej.
Nie wiem czym pod względem formalnym różni się Kominiarski od Miedzianego (na który Bogusiowi wolno było wejść)
B.
Dziękuję Basiu, już tam zaglądam. Musiałam jakoś przeoczyćBasia Z. pisze:Dokładne mapy znaleźć można na stronie TPN (w BIP), trzeba je sobie ściągnąć i rozpakować
tak, głównie o takie miesca mi chodzi, bez względu na nazwę "rezerwat przyrody, ścisły.."mefistofeles pisze:Iwonie chodzi chyba o miejsca, które sa zakazane pod wszelkimi pozorami
Znalazłem coś takiego:
" Około 50% powierzchni parku zajmują obszary objęte ochroną. Są to wszystkie tereny położone ponad górną granicą lasu oraz następujące rezerwaty położone poniżej tej granicy:
- Dolina Rybiego Potoku, Roztoki i W asmundzka,
- Pańszczyca i Gąsiennicowa,
- Mała Jaworzynka, Kasprowa, Goryczkowa, Kondratowa,
- Hala Pisana, Tomanowa, Pyszna,
- Masyw Kominiarskiego Wierchu,
- Starorobociańska, Jarząbcza, Chochołowska Wyżnia, Łysa Skałka,
- Toporowe Stawy,
- Regle Zakopiańskie,
- Koryciska,
- Bobrowiec."
Ale umiarkowanie fajnie mi to brzmi. Po pierwsze są te nieszczęsne rezerwaty, po drugie nie precyzują jaką ochroną są objęte te obszary. Ale może coś pomoże...
" Około 50% powierzchni parku zajmują obszary objęte ochroną. Są to wszystkie tereny położone ponad górną granicą lasu oraz następujące rezerwaty położone poniżej tej granicy:
- Dolina Rybiego Potoku, Roztoki i W asmundzka,
- Pańszczyca i Gąsiennicowa,
- Mała Jaworzynka, Kasprowa, Goryczkowa, Kondratowa,
- Hala Pisana, Tomanowa, Pyszna,
- Masyw Kominiarskiego Wierchu,
- Starorobociańska, Jarząbcza, Chochołowska Wyżnia, Łysa Skałka,
- Toporowe Stawy,
- Regle Zakopiańskie,
- Koryciska,
- Bobrowiec."
Ale umiarkowanie fajnie mi to brzmi. Po pierwsze są te nieszczęsne rezerwaty, po drugie nie precyzują jaką ochroną są objęte te obszary. Ale może coś pomoże...
Nie wszystko błoto, w co się wleci.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Im dłużej drążę ten temat, tym bardziej mam wrażenie, ze wrócimy do punktu wyjścia :
. Jeśli nawet jest jakaś lista miejscBasia Z. pisze:Wszystkie obszary dozwolone do wspinaczki leżą w strefie ochrony ścisłej.
to jest to lista umowna i generalnie dla każdego ciut inna?mefistofeles pisze:gdzie nie tylko nie wolno, ale wręcz nie wypada chodzić.
- Aniolovsky
-

Kominarski słynie z gniazd orłów, co często jest wspominane na forum. Są też miejsca szczególnie lubiane przez kozice, niedźwiedzie. Bobrowiec to -jeśli się nie mylę- mega skupisko dziewięćsiła.Smolik pisze:dlaczego jest on ustanowiony w tym właśnie miejscu
Coś się faktycznie nie możemy dogadać. Nie jest dla mnie ważne jak się "to" nazywa, czy rezerwat ścisły, czy rezerwaty przyrody, po prostu interesuje mnie lista miejsc, w które absolutnie nie powinno się chodzić.Smolik pisze:wg. wcześniejszych ustaleń to rezerwaty ścisłe to tylko Słowacja
Meff trafnie to określił:
mefistofeles pisze:chodzi o miejksca gdzie nie tylko nie wolno, ale wręcz nie wypada chodzić.
ależ jak najbardziej interesują mnie obie strony Tatr. Co masz na myśli pisząc "wstęp jest zagrożony", bo bynajmniej nie chodzi mi o miejsca szczególnie lubiane przez filanców. Bardziej interesują mnie aspekty przyrodnicze.Smolik pisze:to wymienie ci większość szczytów,i dolin gdzie wstęp jest zagrożony zastrzegam ,że nadmienie Słowacką część Tatr