Kolejne wypadki w Tatrach

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

HZS na swej stronie pisze: 2.9.2009 - Záchranné akcie HZS vo Vysokých Tatrách

O 14:16 hod. prijala služba Operačného strediska HZS žiadosť o pomoc od poľských turistov pre svojho staršieho kolegu, ktorému prišlo nevoľno na turistickom chodníku nad Zamkovského chatou vo Vysokých Tatrách. Bol celkovo oslabený a neschopný ďalšieho postupu. Príslušníci oblastného strediska HZS Vysoké Tatry ihneď odišli k postihnutému Poliakovi. Poskytli mu prvú pomoc a pomocou nosidiel Kong ho transportovali do Starého Smokovca k ich zájazdovému autobusu. Počas prebiehajúcej záchrannej akcii v Malej Studenej doline prijala služba Operačného strediska HZS o 15:56 hod. žiadosť o pomoc od náhodnej turistky z Veľkej Studenej doliny pod Vareškovým plesom. Oznamovateľka s ďalšími turistami našla na turistickom chodníku staršieho turistu v bezvedomí s ťažkým dýchaním. Ihneď začali s poskytovaním prvej pomoci pomocou umelého dýchania. Záchranári HZS Vysoké Tatry po prijatí informácií požiadali o súčinnosť VZZS. Ani vďaka laickej prvej pomoci a rýchlej pomoci lekára VZZS sa nepodarilo turistu oživiť. Letecky bol transportovaný do Starého Smokovca, kde ho záchranári odovzdali OOPZ SR.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Tygodnik Podhalański pisze: Tatry: Słowacy szukają 81-letniego turysty
Od pierwszego września słowaccy ratownicy poszukują 81-letniego turysty, który miał wybrać się na Sławkowski Szczyt.

Obrazek

Ratownicy z psami przeszukali już szlaki w rejonie Sławkowskiego Szczytu i Siodełka, ale bezskutecznie.

Jak podaje internetowe wydanie dziennika SME, 81-letniego Ladislava Kosa z Popradu nikt nie widział w tej okolicy. Nie ma więc pewności, czy w ogóle wybrał się na wycieczkę w Tatry.

W poszukiwaniach bierze udział także śmigłowiec. Prowadzi je również policja. Zaginiony jest byłym wojskowym.

Ktokolwiek ma informacje o zaginionym, proszony jest o kontakt ze słowacką policją - nr tel.: 0961 893 805.
HZS na także ten temat pisze: 10.9.2009 - Pátrania vo Vysokých Tatrách

Dňa 09.09.2009 v ranných hodinách pátrali záchranári HZS za pomoci vrtuľníka Letky Ministerstva vnútra SR po nezvestnom turistovi v oblasti Slavkovského štítu. Pátranie bolo zamerané hlavne na turistické chodníky a ich okolie v oblasti Slavkovského štítu, Slavkovskej dolinky, Veľkej a Malej Studenej doliny, kde sa nezvestný mal pohybovať. 10.09.2009 nastúpilo 8 záchranárov HZS so služobnými psami a pokračovali v pozemnom pátraní. Zatiaľ niekoľko hodinové pátranie po 81-ročnom Popradčanovi, ktorého horskí záchranári HZS v spolupráci s Obvodným oddelením Policajného zboru vo Vysokých Tatrách hľadajú od 03.09.2009 bolo neúspešné.
V podvečerných hodinách prijal dispečing oblastného strediska HZS vo Vysokých Tatrách žiadosť o pátranie po 21-ročnom slovenskom turistovi, ktorý sa oddelil od rodičov na turistickom chodníku Tatranskej magistrály a zle odbočil. Pokračoval vo výstupe na Slavkovský štít a až na vrchole zistil, že nie je na správnom mieste. Rodičia ho začali hľadať na Hrebienku, v Starom Smokovci a zároveň požiadali o pomoc HZS. Záchranári HZS v dvoch skupinách začali chlapca hľadať. Pri schádzaní z túry stretli dvoch poľských turistov, ktorí potvrdili, že chlapca pravdepodobne stretli na Slavkovskom štíte. Horskí záchranári chlapca bez osvetlenia vo večerných hodinách našli bez zranení, schopného samostatného zostupu na turistickom chodníku nad Slavkovskou vyhliadkou a spoločne zostúpili do Starého Smokovca, kde ho čakali rodičia.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

81 lat i na Sławkowski ?

Też bym tak chciał w jego wieku.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

andy67 pisze:Też bym tak chciał w jego wieku.
Też chciałbyś zaginąć? dziwne
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

W jego wieku będziesz miał duże szanse. ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Spotkałam raz pewnego pana (w tym wieku ok. 80 lat), który w 1 dzień przeszedł od Łysej Polany Doliną Białej Wody i przez Rohatkę do Zbójnickiej z ciężkim plecakiem. Może to nie było całkiem rozważne, ale i tak podziwiam. Sama bym chciała tak długo robić taaakie trasy.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
madziula24

Post autor: madziula24 »

"Turysta porażony piorunem na Giewoncie

Około godz. 17 na Giewoncie jeden z turystów został porażony piorunem.

Nad Tatrami po godz. 16 przeszła gwałtowna burza. Jak informuje dyżurny ratownik Andrzej Mikler, jeden z turystów na szczycie Giewontu został porażony piorunem. Na razie nie są znane bliższe szczegóły wypadku.

Trwa akcja ratunkowa. Bierze w niej udział śmigłowiec TOPR."

tygodnikpodhalański.pl
Wszystko, co przeżywamy, to tylko jakieś etapy, jakieś stacje. To, co dziś wydaje się wielkim osiągnięciem, jutro odpada, bo poszliśmy już dalej. Trzeba być zawsze w drodze.

Anna Kamieńska
Awatar użytkownika
krzymul

madziula24 pisze:Na razie nie są znane bliższe szczegóły wypadku.
Dodam tylko, że turysta zginoł na miejscu.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

Tygodnik Podhalański napisał :

W okolicach schroniska Zamkowskiego w Tatrach Słowackich ranne zostało dziś zaledwie sześciomiesięczne dziecko.

O wypadku ratowników Horskiej Służby zawiadomił ojciec dziecka, które zraniło sobie głowę. Ratownicy szybko dotarli pod położone na wysokości 1475 metrów schronisko i udzieli rannemu pierwszej pomocy.

Po transporcie na Siodełko dziecko trafiło do szpitala.

Schronisko Zamkowskiego ze względu na położenie w niewielkiej odległości od górnej stacji kolejki na Siodełku, jest łatwo dostępne dla turystów.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

manfred pisze:
andy67 pisze:Też bym tak chciał w jego wieku.
Też chciałbyś zaginąć? dziwne
A gdzie ja napisałem że "zginąć" ?
No chyba że "w wieku 80 lat na Sławkowski = zginąć" :think:
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Lhotse

Post autor: Lhotse »

Tragiczne skutki burzy w Tatrach
Dwie osoby zginęły, a trzecia została poważnie ranna podczas burzy w Tatrach – informuje reporter RMF FM Maciej Pałahicki. Najpierw piorun poraził śmiertelnie 27-letniego turystę na Giewoncie. Niestety kilkudziesięciominutowa reanimacja przeprowadzona przez lekarza Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego nie przyniosła rezultatu.

Kolejni dwaj turyści zostali porażeni po słowackiej stronie Tatr. Na Wołowcu w zachodniej części gór polski turysta po uderzeniu pioruna spadł do Doliny Jamnickiej. Słowaccy ratownicy przetransportowali go śmigłowcem do szpitala – jego stan jest poważny. Kolejny piorun zabił słowackiego turystę między Smutną Przełęczą a Płaczliwym Rohaczem.
http://www.rmf.fm/fakty/?id=161682
Awatar użytkownika
manfred

manfred pisze:Też chciałbyś zaginąć? dziwne
andy67 pisze:A gdzie ja napisałem że "zginąć" ?
A gdzie ja napisałem że "zginąć"?
Awatar użytkownika
andy67

manfred pisze:
manfred pisze:Też chciałbyś zaginąć? dziwne
andy67 pisze:A gdzie ja napisałem że "zginąć" ?
A gdzie ja napisałem że "zginąć"?
zginąć, zaginąć - jeden ... cośtam :D

Ale kondycji temu panu zazdroszczę tak czy owak :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
manfred

andy67 pisze:zginąć, zaginąć - jeden ... cośtam
:O :?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

W radio podali, że na skutek poparzenia żrącą substancją zmarł jeden z robotników pracujących przy budowie hydroelektrowni w Pięciu Stawach.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

mefistofeles pisze:że na skutek poparzenia żrącą substancją
a jakiś pismak znowu strzeli tekstem, ze "krwiożercze góry zabiły kolejną ofiarę"
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

mefistofeles pisze:poparzenia żrącą substancją zmarł jeden z robotników pracujących przy budowie hydroelektrowni w Pięciu Stawach
...ale żadnej szkody dla środowiska nie ma, przecież to taka ekologiczna budowa. Szkoda, że o tej ekologii, ten robotnik nie wiedzział. :think: :(
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

gb pisze:Mało osób go wylewa na glebę pozostając w nieświadomości ekologicznej...
...no właśnie, problem jest problemem.
Pozdrawiam.
mariusz1977

Post autor: mariusz1977 »

Czy pracownik zmarł, tego nie wiem: http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/i ... d37ea9a386
ODPOWIEDZ