Dolina Rospudy

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze: W Warszawie trasa łazienkowska została zaplanowana w dwudziestoleciu, przed wojną nie wydawano zezwoleń na zabudowę - jak przyszło do budowy to się okazało, że więcej jest wyburzeń domów zbudowanych po 1945 roku niż przed 1925 rokiem. Taka jest cena głupoty.
Za to autostrada przez Górę św. Anny to "zemsta Hitlera".
Była tam planowana w latach 30 XX w. aby z Berlina było łatwo dojechać do amfiteatru na Górze, gdzie odbywały się mitingi NSDAP.

Już wtedy wykupiono i skomasowano grunty pod planowaną budowę, która z powodu wojny nie doszła do skutku.
W latach 90 wykorzystano już "państwowe" grunty, nie zadzierano z rolnikami z sąsiednich terenów i mimo protestów ekologów wytyczono autostradę, tak jak ona wygląda teraz. Efekt taki, że zimą tiry zawsze utykają na podjeździe pod Górę św. Anny.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

To się nazywa "pójść do Canossy"...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

rozumiem, że to w zamian za mięso?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:rozumiem, że to w zamian za mięso?
Jakie mięso? Ja tu nie widzę żadnego mięsa?
PS.
To po prostu powrót do normalności i nazywania pewnych rzeczy tak jak one są. Ta droga była głupawo zaprojektowana i wcale nie chodzi tu o mchy, robaczki, ptaszki i świstaki tudzież niedźwiadki. Powiedziano to wreszcie. Z innych przykładów chociażby wczorajsza wypowiedź Tuska w kwestii służby zdrowia. Wreszcie ktoś się odważył powiedzieć, że przez ostatnie lata narobiono w sferze płacowej służby zdrowia takiego burdelu, że mózg staje bo jak nazwać inaczej takie coś, że w jednym szpitalu chirurg czy anestezjolog ma np. 4 patole na łapę a w innym, w niczym od tego pierwszego szpitala rangą się nie wyróżniającym np. 25 patyków. Jak zrozumieć to, że jak np. stoi dwóch chirurgów przy stole na którym leży jeden pacjent to jeden z tych chirurgów jest na etacie w państwowym szpitalu a drugi na kontrakcie. No i co to właściwie jest ten kontrakt? I o co w nim chodzi? Dlaczego jeden jest na kontrakcie a drugi nie. Te pytania można mnożyć.
Od razu widać, że Tusk ma mamę pielęgniarkę i wie z domu o co chodzi. A Dorn mówiąc niedawno, jeszcze jako marszałek - "pokaż lekarzu co masz w garażu" miał dużo racji.
To wcale nie znaczy, że 25 patoli dla specjalisty to za wiele - w "starej" Unii taki specjalista zarabia pewnie lepiej. Ale trzeba spojrzeć na proporcje do innych płac. Zresztą są lepsze kwiatki - o to czytam np., że pan Tomasz Lis za cotygodniową audycję ma od pana Urbańskiego brać 100 patoli, pewnie brutto ale i tak wiele. No i jak ma się to płacy ministra (zakładam, że dobrego ministra), który ma około 16 patyków? No i skąd u pana Lisa ta nagła miłość do pana Urbańskiego? Pan Urbański to w ogóle strasznie kochliwy facet - dziś sobie na wizji gruchał z Jerzym Owsiakiem jak para zakochanych. Dziwne rzeczy, czyżby się Urbański z PiS pogniewał?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Jakie mięso? Ja tu nie widzę żadnego mięsa?
To mięso co Putin łaskawie zechciał od nas kupować - przecież chyba nie za piękny uśmiech Donalda?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:
Janek pisze: Jakie mięso? Ja tu nie widzę żadnego mięsa?
To mięso co Putin łaskawie zechciał od nas kupować - przecież chyba nie za piękny uśmiech Donalda?
Spiskowa teoria dziejów. Dobre mięso nie jest złe a w Rosji coraz więcej ludzi ma za co kupić mięso.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Spiskowa teoria dziejów.
Zaraz tam spisek. Polityka. Coś za cos. Rosjanom zależy by nie było drogi lądowej do krajów bałtyckich (a w kazdym razie by była jaknajpóźniej), nam zależy na tym by sprzedawać mięso (tzn nie nam tylko politykom - w moim i twoim, czyli zwykłego konsumenta mięsa interesie jest by embargo zostało zachowane). Jak na mnie kiepski interes, ale co ja tam wiem...
Grzegorz Braun
MiG

Post autor: MiG »

mefistofeles pisze:rozumiem, że to w zamian za mięso?
Nie mieszaj... mięso jest za OECD, a w perspektywie WTO.
Pewno Rosjanie Rospudę z trudem zauważyli.
Nie wnikając w to, który wariant jest lepszy, to jeśli już mamy określone przepisy to (rządowa!) GDDKiA ma je respektować i tyle.
vm2301

Post autor: vm2301 »

Awatar użytkownika
Janek

Panowie - to jest jeden stek bzdur. Rozpuda się zaczęła za kadencji dyrektora GDDKiA nazwiska nie pamiętam, u schyłku Belki zastąpił go Kotlarek, przetrwał aż do Tuska, potem przyszedł Koper z Krakowa - wszystko ludzie z branży, fachowcy. Koper wyleciał po kilku miesiącach i zastąpił go jakiś palant z Banku czy też NIK-u, już nie pamiętam. Może teolog, może politolog ale na pewno nie drogowiec.
Teraz rzecznik GDDKiA rżnie głupa, że Podlaski Oddział Dyrekcji uprawia własną politykę... Trele morele, Podlaskim oddziałem kieruje pan T.T., który na tym stołku siedzi od wczesnego Jaruzelskiego i o wszystko go można posądzać ale nie o buntowniczość wobec swego szefa. Po prostu się tworzy fakty dokonane, za kilka lat wybory. Poza tym GDDKiA ma strukturę organizacyjną typu wojskowego, żaden dyrektor oddziału szefowi z Warszawy nie podskoczy.
Jeszcze jedna rzecz - roboty wykonuje DROMEX - czy myślicie, że to są durnie, którzy by zaryzykowali wykonanie robót, za które nikt nie zapłaci? W życiu.
Tak nawiasem - rozmawiałem z kilkoma młodszymi mostowcami - te roboty można zrobić tak aby żadnemu meszkowi i torfowi się nic nie stało, są nowe metody technologiczne. Co nie zmienia jednak faktu, że lokalizacja jest do dupy bo kroi Puszczę Augustowską na dwie części i wprowadza do niej hałas i jazgot, które odstraszą turystów, jedyne bogactwo tamtych stron. Anglicy wiedzieli co mówią jak zaproponowali inną lokalizację.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:wprowadza do niej hałas i jazgot, które odstraszą turystów, jedyne bogactwo tamtych stron
Ale robi to w miejscu gdzie żywego ducha nie uswiadczysz. Puszcza to nie jesdyne bogactwo. Nawet nie największe - największym bogactwem są jeziora - a obecna droga przebiega pomiędzy nimi.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Ale robi to w miejscu gdzie żywego ducha nie uswiadczysz. Puszcza to nie jesdyne bogactwo. Nawet nie największe - największym bogactwem są jeziora - a obecna droga przebiega pomiędzy nimi.
Akurat teraz nie dyskutujemy o lokalizacji a jedynie o robieniu głupa z opinii publicznej. Rzeczni GDDKiA twierdzi, że muszą sprawdzić czy ich oddział nie zrobił coś na własną rękę. Oddział mógł zrobić coś takiego kiedyś jak Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych podlegały wszystkie drogi, od prawie polnych po autostrady, których zresztą prawie nie było i to w odniesieniu do jakiejś głupawej dróżki między Pikutkowem Małym a Dużym, reszta decyzji była scentralizowana aż do absurdu. I TAK JEST DALEJ - znam ludzi co tam siedzą obecnie, moich młodszych kolegów.

A bogactwem jest komplet - puszcza plus jeziora.
Zgadzam się natomiast co do tego, że wreszcie powinien się znaleźć jakiś chłop z jajami co powie - robimy tak i tak, tu lub gdzie indziej i proszę się ode mnie odwalić.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Szykuje się kolejna awantura. Kto wie, może nawet przyćmi Rospudę:
Olbrzymia rosyjska baza paliw w Puszczy Białowieskiej? To nie żart. Wójt i radni gminy Narewka po cichu dogadali się z Łukoilem. Groźna dla środowiska baza paliwowa ma powstać w strefie chronionego krajobrazu puszczy - czytamy w DZIENNIKU.

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... wiezy.html
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Awatar użytkownika
Janek

Tak nawiasem - sprawdziłem w sieci. Ten wójt z tej Narewki jest nim już którąś tam kadencję. W ostatnich wyborach dostał trochę ponad 85% głosów. Niestety nie podano kogo reprezentuję ale skoro Białostockie to pewnie PiS lub coś w tym stylu. Lech Kaczor powinien go najechać z szablą w dłoni, ruskiego sprzedawczyka.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Sąd Okręgowy w Białymstoku wydał Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad nakaz zapłaty blisko 43,9 mln zł (plus odsetki) spółce Budimex Dromex. To kara umowna z tytułu odstąpienia przez drogowców od kontraktu na budowę obwodnicy Augustowa (podlaskie).
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... l?skad=rss
I kto za to zapłaci? Pan płaci, pani płaci, wszyscy płacimy...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Ech, wygrać by taki jeden przetarg i załatwić sobie "odstąpienie" i odszkodowanie :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Wyborcza po tym jak wyszło na jaw, że Wajrak pisał artykuły sponsorowane zmieniła nieco front:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... cnego.html
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ