Kolejny przejaw państwa kościelnego?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Izabela pisze:- nie kontrastuje
No właśnie, tylko, że na tym zdjęciu całe Morskie Oko zasłania. :think: ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

krzymul pisze:tylko, że na tym zdjęciu całe Morskie Oko zasłania
- na tym zdjeciu tak na innym może juz nie - to juz załozenie fotografa ;) generalnie nie jestem entuzjastką umieszczania krzyzy w takich miejscach....widac jednak zapotrzebowanie jest - to chyba nie są małe pieniądze?
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
Lhotse

Post autor: Lhotse »

Jak duży jest ten krzyż?
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Izabela pisze:generalnie nie jestem entuzjastką umieszczania krzyży w takich miejscach....widac jednak zapotrzebowanie jest - to chyba nie są małe pieniądze?
Hm...czy jest zapotrzebowanie.... to sprawa dyskusyjna....
Właściwie nikt o to nikogo nie pyta.
Ktoś uznał, że musi tam być krzyż i go poprostu postawił, nie biorąc pod uwagę choćby bezpieczeństwa przebywających tam turystów (np. w czasie burzy).
Ja też nie jestem entuzjastką, a właściwie - to jestem przeciwniczką stawiania krzyży gdzie popadnie i gdzie się komuś umyśli.
Tak sobie czasem myślę, dlaczego u nas nie ma umiaru w niczym - przecież to do niczego dobrego nigdy nie prowadziło...
Przesada - nawet w najbardziej słusznej sprawie - daje skutek odwrotny do zamierzonego.
Z lat słusznie minionych, gdy nam narzucano jedynie słuszne poglądy - nikt nie wyciągnął żadnych wniosków...
Znów się historia powtarza, tylko poglądy się zmieniły....
Ech :? ......

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Izabela

Zakochani w Tatrach pisze:Właściwie nikt o to nikogo nie pyta.
- jesteś pewna? Nie sądzę, by taka samowolka panowała:think:
Zakochani w Tatrach pisze:Ktoś uznał, że musi tam być krzyż i go poprostu postawił,
- ktoś?....(dawniej się mówiło chyba "oni"
krzymul zapodał, że krzyż poświęcony jest TOPR. Sądzę, że istnieje w tej kwestii obowiązująca procedura: pomysł/wniosek, akceptacja, zezwolenie/zamówienie i takie tam. Musi być konkretny pomysłodawca. Krzyż jest bardzo ładnie i starannie zaprojektowany - to też kosztuje. Może ktoś ;-) wie coś więcej?
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Piszę "ktoś", bo poprostu nie wiem kto.....więc jak mam napisać :? ...
A czy jestem pewna... oczywiście nie jestem, ale zastanawiam się, czemu te procedury są takie - delikatnie mówiąc - mało jawne ...
Nikt nic nie wie ani kto był pomysłodawcą, ani projektantem, ani kto zatwierdził i kiedy....ile kosztował i kto za to zapłacił....
Postawiono krzyż i kropka.
I jak sama piszesz
Izabela pisze:Może ktoś wie coś więcej?
No właśnie.....

Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Izabela

Zakochani w Tatrach pisze:zastanawiam się, czemu te procedury są takie - delikatnie mówiąc - mało jawne ...
- Alu miła manipulujesz zdziebko! ;) A czy interesowałaś się tą sprawą? Chciałaś dociec i nie odkryłaś tajemnicy? Czasami śledzę pisma PTTK-owskie i tam jest pełno różnego rodzaju uchwał czy jak im tam i zarządzeń zezwalających na coś takiego łącznie z opisem celebry - to tylko taki przykład.

Zakochani w Tatrach pisze:Nikt nic nie wie ani kto był pomysłodawcą, ani projektantem, ani kto zatwierdził i kiedy....ile kosztował i kto za to zapłacił....
Postawiono krzyż i kropka.
- znów manipulacja ;-). A kto tu to badał?
- pisząc "nikt" masz na myśli Forum? :think:
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Na pewno TPN wydał zgodę na postawienie tego krzyża - trudno chyba robić ankietę, wśród turystów idących choćby do Moka. Co do burzy - Zakochani - ten krzyż to wiesz nie jest jakiś mega potężny - a przebywanie na szczycie czy też granii samo w sobie prowokuje niebezpieczeństwo.

p.s co do zasadności - TOPR coś tam w tych górach robi - skoro uznali, że będzie to jakaś forma uznania dla tych co zginęli niosąc pomoc, to ja się zgadzam. Gdyby taki krzyż stawiała sobie instytucja niezwiązana z Tatrami to inna sprawa.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Izabela pisze:Alu miła manipulujesz zdziebko!
Izo kochana - nie manipuluję ani trochę, marny ze mnie manipulant...
Izabela pisze: Czasami śledzę pisma PTTK-owskie i tam jest pełno różnego rodzaju uchwał czy jak im tam i zarządzeń zezwalających na coś takiego łącznie z opisem celebry - to tylko taki przykład.
Ale na ten temat nic nie wyśledziłaś :? ...
Izabela pisze:znów manipulacja . A kto tu to badał?
Nie mam żadnego absolutnie powodu do manipulacji w tej sprawie.
Myślę, że to nie jest sprawa do indywidualnych badań i dociekań.
Uważam tylko, że taki fakt powinien być podany do publicznej wiadomości, choćby w mediach - :think: przecież to żadna tajemnica. Podaje się wiadomości o pracach remontowych krzyża na Giewoncie, czy pomysłach jego oświetlenia.....
Czemu na temat krzyża na Rysach nigdzie ani słowa......
Proste pytanie, nie żadna manipulacja :?

Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Izabela

Alu dasz głowę,że nie było w lokalnej gdzieś albo jakimś innym periodyku choćby kościelnym?
Zakochani w Tatrach pisze: Ale na ten temat nic nie wyśledziłaś
- śledztwa dziennikarskiego nie prowadziłam ;) . Zresztą tego typu informacje mimochodem mi wpadają ale o tym krzyżu nic nie wiem tylko to z dzisiejszej informacji na Forum. Generalnie moja uwaga tyczy tego, że być może nie powinno się twierdzić czegoś na pewno czego się tak w 100% nie wie i opierać swą pewną tezę na domniemaniu. Jeśli mimochodem się dowiem to Ci napiszę co i jak. A może zdarzy się, ze ktoś mnie wyręczy?
Awatar użytkownika
Izabela

...i jeszcze....piszesz, że w ogolnych mediach...a co to za informacja medialna? ;) gdzie sensacja? ;)
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

lukas_12 pisze:Na pewno TPN wydał zgodę na postawienie tego krzyża
Zapytam - jak Iza mnie - jesteś pewien ?
lukas_12 pisze:Gdyby taki krzyż stawiała sobie instytucja niezwiązana z Tatrami to inna sprawa.
No, ale dlaczego nie podane to zostało do wiadomości i trzeba się domyślać....
Ten pierwszy krzyż też do tej pory nie wiadomo, kto postawił i co się z nim stało.
lukas_12 pisze:to ja się zgadzam
:)) - a co mają do powiedzenia Ci, którzy się nie zgadzają.....
Nie mówię o sobie, bo mnie on nie przeszkadza, choć jak pisałam zwolenniczką nie jestem....

Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Izabela

Nie zauważyłam posta Lukasa_12. To jest bardzo prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Izabela

Zakochani w Tatrach pisze: laughing - a co mają do powiedzenia Ci, którzy się nie zgadzają.....
- no jak to co? Że się nie zgadzają :D
Zakochani w Tatrach pisze: No, ale dlaczego nie podane to zostało do wiadomości
- Alu a gdzie chciałabyś zeby o tym trąbiono? Radio, telewizja? Kurcze to byłby maraton niusów tego typu. Nie widzę uzasadnienia w głównych wiadomosciach - lokalnie czy też w wewnetrznym obiegu TPN - prosze bardzo. Pewnie Nyka poprawi w przyszłym roku przewodnik to sobie poczytasz ;)
Potrzebny był TOPR-owcom krzyż to go mają
Ostatnio zmieniony pn 20 lip, 2009 przez Izabela, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Izabela pisze:a co to za informacja medialna? gdzie sensacja?
Iza - jaka sensacja ....poprostu wiadomość jak każda inna np o krzyżu na Giewoncie..
Izabela pisze: Generalnie moja uwaga tyczy tego, że być może nie powinno się twierdzić czegoś na pewno czego się tak w 100% nie wie i opierać swą pewną tezę na domniemaniu.
Na sto procent - to na razie nikt niczego nie wie, stąd "sensacja" i domniemania...
Takie są skutki brak informacji - niestety...

Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Izabela pisze:- no jak to co? Że się nie zgadzają
:)) :)) :)) :)) :)) - no racja....
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Izabela

Zakochani w Tatrach pisze:jak każda inna np o krzyżu na Giewoncie..
- wejdzie w rejestr i bedzie w przewodnikach.
Alu ale ja nie w kategorii sensacji się wypowiadam tylko tak z ciekawości - i w sumie zareagowałam najbardziej nie na fakt umieszczenia krzyża tylko na Twoja wypowiedz ;). Zwroć uwagę, że ja nie twierdziłam tylko sie zastanawiałam i pytałam - nie zgodziłam się jedynie z Twoja wykładnią
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Moi pokochani ileż tych krzyży na szczytach Tatr Polskich stoi hm. :?

Na Rysach,no bo i gdzie go postawić,przeca to najhonorniejszy szczyt po Giewoncie.
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

lukas_12 pisze:Na pewno TPN wydał zgodę na postawienie tego krzyża
Na pewno to ja teraz piszę post. :)) ( chociaż może mi się śni )
Na pewno nie mów na pewno,... czy coś w tym rodzaju.
Wydaje mi się i tutaj zgadzam się z Alą, że jeżeli robimy coś po kryjomu, to albo się tego wstydzimy, albo mamy coś do ukrycia, albo jest to niezgodne z prawem. Uczczenie 100 rocznicy TOPR krzyżem na Rysach jako najwyższym szczycie Polski, bez żadnej wzmianki w mediach, bez nagłośnienia w dobie plotkarskiego dziennikarstwa i paparazzi, gdzie o byle głupstwie trąbią tu i tam - nie uwierzę w legalność i czystość całej akcji.
Oczywiście ratownikom należy się honor, ale wystarczyła by tablica upamiętniająca i to w miejscu najbardziej adekwatnym do tego. Jak np. miejsce śmierci ratowników. Pod Sz. P. ? , to wg mnie dobre miejsce.
A co do krzyża, to niech sobie stoi, ale takie żelastwo naprawdę zwiększa ryzyko uderzenia pioruna. Np. dlaczego Świnica uznawana jest jako góra w którą częściej walą pioruny. Skały składają się z boksytów lub jakichś innych rud żelaza.
A może zamiast krzyża, postawić by jakiś symbol związany z działalnością górską i ratowniczą.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
świster

Post autor: świster »

krzymul pisze:Uczczenie 100 rocznicy TOPR krzyżem na Rysach jako najwyższym szczycie Polski, bez żadnej wzmianki w mediach, bez nagłośnienia w dobie plotkarskiego dziennikarstwa i paparazzi, gdzie o byle głupstwie trąbią tu i tam - nie uwierzę w legalność i czystość całej akcji.
Otóż to.
Strona oficjalna TOPRu milczy, Tygodnik Podhalański milczy, TPN milczy a zwyłky obywalet dowiaduje się o tym ze zdjęc na picasa.
A to zdjęcie sugeruje, że tablica i krzyż pojawili się pod koniec czerwca.
http://picasaweb.google.pl/jindrich.pos ... 1678398370
ODPOWIEDZ