Która Dolina Atrakcyjniejsza?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
g-wont

Kontakt:

Która Dolina Atrakcyjniejsza?

Post autor: g-wont »

Strążyska czy może Białego....

podobno ta druga ma niesamowity urok, a zaletą pierwszej jest widok szczytującego nad nią Giewontu....

chodzi mi o powrót do Zakopanego z Giewontu i mam lekki dylemat którą z nich wybrać, licze na wasze doswiadczenie i wrażliwosc na piękno :)
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Po przeczytaniu tytułu wątku, chciałem napisać, że dla mnie Dolina Roztoki. Czytając jednak dalej... stawiam na Strążyską. :D
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Ja wolę Dolinkę Białego. Przypomina wąwóz, a płynie przez nią przesympatyczny potoczek! Polecam!
g-wont

Kontakt:

no to mam dwie różne opinie.... i dobrze, a teraz mi powiedzcie co w tych dolinach jest ciekawego do zobaczenia....

Dol. Białego to ten niby wąwóz i potok.... a jak to wygląda w Strązyskiej??
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

g-wont pisze:chodzi mi o powrót do Zakopanego z Giewontu i mam lekki dylemat którą z nich wybrać
Jeśli chodzi o powrót z Giewontu to polecam Strążyską ,proszę też nie pominąć wodosadu Siklawica-ładny :) Białego też ma swój urok....np. na rozgrzewkę w górach ;)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Marcin15

Post autor: Marcin15 »

Wole dolinke białego, te fajne wapienne skałki :) no i to było pierwsze miejsce w tatrach które odwiedziłem, polecam wejście na sarnią skałe.
Awatar użytkownika
Szarotka

Marcin15 pisze:polecam wejście na sarnią skałe.
Oooo, to ja też polecam. Ogólnie trasa hotel Kalatówki--> Strążyska jest super...nawet zimą :D
Adamires

Post autor: Adamires »

Jezeli chodzi o mnie to Bialego.
Jest poprostu piekna.
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Pierwsze miejsce, ktore widzialem i zapamietalem w gorach to byla dolina strażyska, od razu sie zakochalem w gorach!!!
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Adamires

Post autor: Adamires »

Pierwsze wrazenie moze byc mylne.
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Adamires pisze:Pierwsze wrazenie moze byc mylne.
Czy ja wiem?? Mi się podobalo, ale może masz rację, to byla po prostu pierwsza dolina w jakiej bylem....
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
g-wont

Kontakt:

chyba jednak wróce dol. małej łąki, potem siklawica, sarnia skała i dol. białego do miasta, jakos mnie zaciekawiła ta dolinka
Awatar użytkownika
Szarotka

Nooo, piękna traska ale mi się bardziej podoba wariant Giewont--->Przełęcz na Grzybowcu--->Siklawica itd. :)
g-wont

Kontakt:

o przełęcz w grzybowcu zachacze jak będe szedł z małej łąki, czernym szlakiem...
Awatar użytkownika
Szarotka

g-wont pisze:o przełęcz w grzybowcu zachacze jak będe szedł z małej łąki, czernym szlakiem
tak, wiem ale mi się podobają rejony poniżej Giewonty, a powyżej Grzybowca....to przejście "uchem" i te widoczki na Czerwone...miodzio.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Zdecydowanie Białego ,ale nie uzasadnię - po prostu bardziej mi się podoba
dyingbride

Kontakt:

Post autor: dyingbride »

jesli chodzi o sam powrot z Giewontu, to proponuje dol. Strązyską (krotsza droga powrotna).
Natomiast sama w sobie bliższa jest mi dol. Bialego. Ciekawiej tam, to po pierwsze. Po drugie, kojarzy mi sie ona i kojarzyc bedzie z pierwszymi dniami pobytów w gorach. To glownie w niej nastepowaly coroczne powitania z Tatrami. A nie wiedziec czemu, Strążyska stala sie miejscem pożegnań. Wiec i dlatego mniej ja lubię...
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Najciekawszy w Dolinie Strążyskiej jest jej początek, czyli Polana Strążyska z widokiem na północne urwisko Giewontu oraz znajdujący się nie daleko wodospad Siklawica. Więc jeśli będziesz szedł przez Przełęcz w Grzybowcu to właśnie tam trafisz. Czyli to co najciekawsze zobaczysz. A dalej możesz Ścieżką nad Reglami wspiąć się troszkę mozolnym podejściem na Czerwoną Przełęcz i Sarnią Skałę. A następnie zejść przez Suchą Dolinę do Doliny Białego. Sama Dolina Białego jej małymi wodospadami i kaskadami jest faktycznie bardzo przyjemna i ciekawa.
ODPOWIEDZ