Przemijanie, czy trwanie. Los górołaza.

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Basia Z. pisze:Świetne
Dzięki Basiu :)
Basia Z. pisze:A widzicie, że inne góry też ładne
Wszyskie góry są piękne, nigdy nie twierdziłam, że jest inaczej :) ...

Mimo, że są trudne - wolę je od najpiękniejszych jezior, mórz i innych wspaniałych terenów.
Do Tatr mam jednak jakiś sentyment szczególny, są dla mnie numerem jeden i tak już pewnie zostanie :D .
Marcin_ pisze:w Pieninach też można się zakochać
Można, można - wiem coś na ten temat :) .

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
świster

Post autor: świster »

Zakochani w Tatrach pisze:Zdradziłam Tatry……tak się czasem w maju zdarza…
Co gorsza, nie żałuję tego skoku w bok.
Myśle, że takiej zdrady Tatry nie pamiętają od pierwszego wyjazdu Wawy w Alpy :think:
Jak zawitacie w Tatry następnym razem to one ze złości Was poczęstują gradobiciem, burzami, błyskami, a jak im już gniew przejdzie to się ze smutku rozpłaczą i nie wpuszczą na swój teren słonka przez cały tydzień ;)

ps. zamawiam pogode na połowe wakacji
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Zakochani w Tatrach
Na temat urody Pienin nawet nie próbuję pisać….byłyby to same ochy i achy…
- zrobiłaś to poprzez swoje fotografie :)
Są miejsca, do których się trzeba przyzwyczaić i takie, które się polubi „od pierwszego wejrzenia”. Krościenko właśnie do tych drugich należy.
Malowniczo położone, spokojne, przyjazne….
- bardzo ładnie to ujęłaś! byłam tam jakis czas temu ze swoją córką - odniosłyśmy to samo wrażenie.
Do Tatr mam jednak jakiś sentyment szczególny, są dla mnie numerem jeden i tak już pewnie zostanie
- rozumiem, dla mnie w jakimś sensie też. Tyle, że od jakiegos czasu notorycznie zdradzam Tatry dla np. Gorców. Poznałam także klimaty fatrzańskie i zdarzyło się, że w jednym dniu trafiłam z nich prosto w Tatry. Zaskoczeniem było dla mnie to, że poczułam się w nich klaustrofobicznie :think: Przez moment brakowało mi przestrzeni. Jak już sobie tak rozmawiamy, to w pamięci mam pewną himalaistkę z KW z Warszawy ( jej legitymacja ma jeden z pierwszych numerów), która uznaje tylko wysokie Tatry, bo te jedynie mozna jej zdaniem jeszcze nazwac górami. W innych w ogóle sie nie widzi. Jednak ograniczenia wiekowe nie pozwalaja jej już na wiele - pokonanie Boczania to już nielada sukces. Mieszkałam z nia prawie 2 tyg.w jednym pokoju w Murowańcu. Fajnie nam się rozmawiało - jednak co do poglądu na góry pani ta była nieprzejednana. Powiedziała, że jak któregoś dnia będzie musiała odpuścic sobie teń Boczań (traktowała go jak test) to zamknie się w domu ze swoimi wspomnieniami o górach wysokich. Do dziś mam dylemat, czy jej współczuc czy podziwiac?

Fajnie było sobie poczytac Twoja relację - już się tam pakuję! :)

Pozdrawiam
Izabela
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Izabela pisze:zrobiłaś to poprzez swoje fotografie
Dziękuję :)
Izabela pisze:która uznaje tylko wysokie Tatry, bo te jedynie mozna jej zdaniem jeszcze nazwac górami. W innych w ogóle sie nie widzi.
Jeśli ta pani himalaistka miała do czynienia całe życie z górami wysokimi, to nawet się nie dziwię, że dla niej tylko takie się liczą.
Wysokie mają w sobie coś fascynującego i jak już człowieka "złapią" - to na amen.
Ja też już dawno 20 lat skończyłam, a ciągnie mnie tam nie do opanowania.....i nie dla szpanu, ani udowadniania czegokolwiek sobie czy innym (bo z tego już wyrosłam) , tylko dla NICH.
Możliwość wędrówek po tatrzańskich szlakach wprawia mnie w stan najwyżej szczęśliwości - i na razie nawet nie chcę się stresować myślami, że kiedyś tam nie będę mogła pójść.
Przecież nadejdzie taki czas - i raczej prędzej, niż póżniej.
Dlatego właśnie wykorzystuję do maksimum czas, który jeszcze pozwala mi na luksus częstego pobytu w przepięknych Tatrach.

A inne góry....wszystkie mają swój urok, są poprostu tylko inne i tak samo warto je poznać bliżej.
Pieninami jestem zachwycona i już na jesień planuję tam wrócić, a może i zimą się uda...

Napisałaś kiedyś świetną relację z Niznych, narobiłaś mi wielkiej ochoty - pomału się przymierzamy i do tamtych stron :) .
Izabela pisze:Do dziś mam dylemat, czy jej współczuc czy podziwiac?
Ja bym jej raczej współczuła, bo jednak trochę straciła nie poznając wielkiej urokliwości niższych gór.
Izabela pisze:Fajnie było sobie poczytac Twoja relację - już się tam pakuję!
Cieszę się bardzo.
Życzę miłego pobytu i wspaniałej pogody.

Pozdrawiam również.

Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

Zakochani w Tatrach pisze:Wysokie mają w sobie coś fascynującego i jak już człowieka "złapią" - to na amen.
widzę Alu że mamy podobny "problem" :)) wiele razy obiecałam sobie że pojade w inne góry-Bieszczady, Karkonosze itp...ale jak przychodził czas wyjazdu to kierunek był jeden słuszny-Tatry :)
Zakochani w Tatrach pisze:Napisałaś kiedyś świetną relację z Niznych,
chyba 2 lata temu w lipcu, do tego zdjecia Alana. o mało co a rzuciłabym wyjazd w Alpy na rzecz Niżnych. Byłam oczarowana!!
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Izabela pisze:Powiedziała, że jak któregoś dnia będzie musiała odpuścic sobie teń Boczań (traktowała go jak test) to zamknie się w domu ze swoimi wspomnieniami o górach wysokich. Do dziś mam dylemat, czy jej współczuc czy podziwiac?
Chyba jednak współczuć. Jest tyle pięknych miejsc na świecie. Na początku swej górskiej drogi też byłam zafascynowana głównie Tatrami i to Wysokimi. Teraz na szczęście mi przeszło, choć nie powiem-Tatry chyba zawsze będą dla mnie "domem" do którego lubię wracać, tęsknię.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Chyba jednak współczuć
Dobrze , że napisałas "chyba" , bo nie jest to takie oczywiste. Można sie zakochac w jednym miejscu , tak jak w jednej osobie... na całe życie. ;)
Oczywiście "skoki w bok" wskazane , szczególnie w maju. :P
Ostatnio zmieniony pt 05 cze, 2009 przez krzymul, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Izabela

Zakochani w Tatrach
Ja też już dawno 20 lat skończyłam,
- i ja też miła Koleżanko! :)
Jeśli ta pani himalaistka miała do czynienia całe życie z górami wysokimi, to nawet się nie dziwię, że dla niej tylko takie się liczą.
- mnie również to nie dziwiło, jednak taka "ortodoksja" wydała mi się szkodliwa w rzeczy samej. Zauważam, że mnie z wiekiem powieksza sie dystans do wszystkiego, nawet do gór najukochańszych. - stąd chyba moje zdziwienie, gdy spotkałam się z taka zapalczywoscią - bezradną przy tym. A przecież ta pani dysponowała także inną wiedzą - była ornitologiem z zawodu - a jednak serce miała tylko dla gor wysokich. I siedziała całymi dniami sama w pokoju, bo jak dla niej w pogodę nie trafiła - żal było patrzec. Ożywiała sie gdy wracaliśmy z gór, dzielilismy się z nią tym jak było - szczgółowo, pytała wtedy o rózne rzeczy.Miała ogromną wiedzę - dobrze też doradzała. I stale ubolewała, że "przez cholerny ślub bratanka" musiała przesunąc wyjazd w Tatry i teraz ma "taką dupówę".
Asik
widzę Alu że mamy podobny "problem"
- Asik! Do Ciebie świat nalezy! Ja to Ciebie kiedyś muuuszę (!) spotkac!
chyba 2 lata temu w lipcu, do tego zdjecia Alana. o mało co a (-)
- to sie nazywa siła przekazu! :))

krzymul
Można sie zakochac w jednym miejscu , tak jak w jednej osobie... na całe życie.
- Z tym akurat nie polemizuję! Jednak czy z tego powodu dobrze jest "szaty rozdzierac"? Może tak musi byc i tyle, co człowiek to inaczej. Ale upierac się przy "swojej jedynie racji" - to chyba boli?

Pozdrawiam

Izabela
Awatar użytkownika
Asik

Izabela pisze:Asik! (....) Ja to Ciebie kiedyś muuuszę (!) spotkac!
hmm...dziękuje,wlasnie zrobiło mi się bardzo miło :) i jestem za spotkaniem :)

co do panie himalaistki (bo himalaistka tak?) prawda jest taka że gdy nie można robić tego co sie tak kocha,czy to ze względu na zdrowie czy wiek to czasami mozna własnie wpaść w taką matnię. zalezy od człowieka. jeden bedzie wspominał minione piękne czasy siedzac w schronisku w tatrach wysokich nie wychadzac w ogole z tego schroniska, a inny pogodzi się ze swoją słabością i zacznie odkrywać inne,niższe pagóry ktore są dla niego dostepne.
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Izabela

Iwona napisała
Chyba jednak współczuć. Jest tyle pięknych miejsc na świecie. Na początku swej górskiej drogi też byłam zafascynowana głównie Tatrami i to Wysokimi. Teraz na szczęście mi przeszło, choć nie powiem-Tatry chyba zawsze będą dla mnie "domem" do którego lubię wracać, tęsknię.
- moje odczucia też przeważyły w kierunku współczucia, Patrzyłam jak człowiek sam siebie ogranicza w imie stworzonej przez siebie idei, jak w jej obliczu czyni sobie krzywdę - wg. mnie.
Tatry chyba zawsze będą dla mnie "domem" do którego lubię wracać, tęsknię.
- to naturalne! Mam podobnie...

Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
krzymul

Izabela pisze:Ale upierac się przy "swojej jedynie racji" - to chyba boli?
No wiesz, ten jej upór nikogo nie krzywdzi , poza może... nią samą , w odczuciu innych. Ale skoro jej z tym dobrze to po co uszczęśliwiać na siłe, lepiej zrozumieć. Przecież "starych drzew się nie przesadza" :think:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Asik

krzymul pisze: Ale skoro jej z tym dobrze to po co uszczęśliwiać na siłe, lepiej zrozumieć.
pytanie czy jest jej z tym dobrze?. moze nie miała nikogo kto by ją zmobilizował do innego postepowania? ale to juz temat raczej na kanape do psychoanalityka czy kogos takiego
Awatar użytkownika
Izabela

krzymul
No wiesz, ten jej upór nikogo nie krzywdzi , poza może... nią samą , w odczuciu innych. Ale skoro jej z tym dobrze to po co uszczęśliwiać na siłe, lepiej zrozumieć. Przecież "starych drzew się nie przesadza"
- nie zawsze było jej z tym dobrze - momentami była rozgoryczona i zgorzkniała. Ale masz rację, za ten wspólnie spędzony czas, - częściej jakby pogodzona z sobą. Mądre przysłowie cytujesz....Ale może mądrze/ludzko jest też spróbowac pokazac, że moze byc inaczej? A jak nie chwyci - wtedy zrozumiec? Ja postarałam sie zrozumiec. Ale nie pochwalam takiego stanowiska,i z całym dla Niej szacunkiem nie chciałabym się z nią zamienic na styl postrzegania. Dla mnie to postac tragiczna.

Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Izabela pisze:taka "ortodoksja" wydała mi się szkodliwa w rzeczy samej.
Orodoksja, zapalczywość - to są cechy szkodliwe w każdej dziedzinie życia i pół biedy, jeśli tym szkodzi się tylko sobie...

Ważne jest, żeby umieć się pogodzić z tym, co nieuchronne, czego uniknąć się nie da i co nastąpić musi.
Człowiek niepogodzony jest właśnie zgorzkniały, rozgoryczony z pretensjami do całego świata, niezdolny do postrzegnia innych jego uroków.
Żal mi takich ludzi.
Asik pisze:widzę Alu że mamy podobny "problem" wiele razy obiecałam sobie że pojade w inne góry-Bieszczady, Karkonosze itp...ale jak przychodził czas wyjazdu to kierunek był jeden słuszny-Tatry
No właśnie, chociaż tego skoku w bok nie żałuję, to następny wyjazd oczywiście w Tatry :D.
I to szybciutko.

Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Izabela

Zakochani w Tatrach
Ważne jest, żeby umieć się pogodzić z tym, co nieuchronne, czego uniknąć się nie da i co nastąpić musi.
Człowiek niepogodzony jest właśnie zgorzkniały, rozgoryczony z pretensjami do całego świata, niezdolny do postrzegnia innych jego uroków.
Żal mi takich ludzi
- wiesz Alu? Sądzę, że człowiek nigdy nie będzie z czymś, co i tak jest nieuchronne pogodzony. To wbrew jego naturze. Sztuką wielką jest, jeśli potrafi przyjąć ten oczywisty fakt z godnością. Ta godność, moim zdaniem, objawia się m.in. w próbie/umiejętności dostosowania się, poszukiwaniach, użyłaś określenia, " uroków życia " - do końca. Nawet w innych niż dotychczas aspektach. Ale do tego trzeba chyba odwagi i pomyślunku. Sądzę, że to jest proces trudny i tym trudniejszy im człowiek bardziej w sobie "rozbuchany", bo wówczas może stać się dla siebie wręcz okrutny, a dla innych trudny do zniesienia.

Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Asik

Izabela pisze:sądzę, że człowiek nigdy nie będzie z czymś, co i tak jest nieuchronne pogodzony.
tak,poniewaz gdzies tam w tyle głowy bedzie zawsze siedziała myśl ze "może to jeszcze nie koniec?że moze jeszcze jednak da się rade"
Izabela pisze:Sztuką wielką jest, jeśli potrafi przyjąć ten oczywisty fakt z godnością
ale zanim przyjmie sie to w ogóle do wiadomosci,a co dopiero z godnościa, mija sporo czasu. w trakcie którego są dni euforii ze przeciez "są inne góry,równie piekne!" i dni doliny że "zycie sie konczy"(w przypadku wieku), "ze to niesprawiedliwe" (w przypadku choroby) i nie wierze ze ktokolwiek zarowno w przypadku wieku jak i choroby, pogodził sie w 100% ze swoim losem.
Izabela pisze:człowiek bardziej w sobie "rozbuchany"
rozbuchany?zapatrzony w siebie?o to Ci chodzi Izo?
Awatar użytkownika
Izabela

Asik pisze:rozbuchany?zapatrzony w siebie?o to Ci chodzi Izo?
- wybacz, mam trudności z precyzją :) "człowiek rozbuchany w sobie" to taki nasączony własną, niepodważalną według niego mądrością.
Awatar użytkownika
Asik

spokojnie :) nie byłam pewna "co autor miał na mysli" ;)
i masz rację ludzie którzy są przekonani o swojej mądrości mogą miec znaczne problemy z oswojeniem sie ze juz czegos nie mogą
zaczeło sie od skoku w boku zakochanych a skonczyło sie na "psychoanalizie" himalaistki :))
Awatar użytkownika
krzymul

Asik pisze:zaczeło sie od skoku w boku zakochanych a skonczyło sie na "psychoanalizie" himalaistki
Bo czasami skok w bok może się źle skończyć i konsekwencje moga być tragiczne. ;)
Asik pisze:i nie wierze ze ktokolwiek zarowno w przypadku wieku jak i choroby, pogodził sie w 100% ze swoim losem.
I masz 100% racji , więc trzeba korzystać z życia póki można. A jak już będzie za późno to sobie zasiądziemy przed monitorem i pooglądamy relacje innych na forum. Więc .... w góry , Panie i Panowie do tych pagórków leśnych , do tych łąk zielonych , szeroko nad błękitnym Dunajcem rozciągnionych.
Pozdrawiam bez emotki .
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Izabela pisze:wiesz Alu? Sądzę, że człowiek nigdy nie będzie z czymś, co i tak jest nieuchronne pogodzony. To wbrew jego naturze. Sztuką wielką jest, jeśli potrafi przyjąć ten oczywisty fakt z godnością.
Myślę, że przyjęcie pewnych oczywistych faktów z godnością, wiąże się z ich akceptacją, a tym samym oznacza pogodzenie się z nimi.
Izabela pisze:Ale do tego trzeba chyba odwagi i pomyślunku. Sądzę, że to jest proces trudny i tym trudniejszy im człowiek bardziej w sobie "rozbuchany", bo wówczas może stać się dla siebie wręcz okrutny, a dla innych trudny do zniesienia.
Tu się z Tobą w pełni zgadzam, ale to kwestia złożona z wielu czynników - jeden ten ciężar udżwignie, drugi się załamie...
Asik pisze: nie wierze ze ktokolwiek zarowno w przypadku wieku jak i choroby, pogodził sie w 100% ze swoim losem.
W przypadku choroby - tak, bo nie każdego dotyka, ale wiek...to czeka wszystkich , na to rady nie ma i z tym należy się pogodzić - chociaż nie każdy potrafi.
Asik pisze:gdzies tam w tyle głowy bedzie zawsze siedziała myśl ze "może to jeszcze nie koniec?że moze jeszcze jednak da się rade"
To się nazywa nadzieja i z nią się łatwiej żyje - mimo wszystko.
krzymul pisze:więc trzeba korzystać z życia póki można.
No właśnie, dlatego tak zachłannie "latam" po górskich szlakach, bo nie wiadomo jak długo jeszcze los będzie dla mnie tak łaskawy :D .

Pozdrawiam z emotką :) .

Zakochani w Tatrach
ODPOWIEDZ