2 MajoweWycieczkiWiosenne...[Foto...25-26.05.09]

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
Barek

2 MajoweWycieczkiWiosenne...[Foto...25-26.05.09]

Post autor: Barek »

Mialy byc najpierw Pieniny,pozniej Tatry i troche dluzszy pobyt,ale wyszlo jak wyszlo i jedynie dwa dni dane mi bylo spedziec w majowych Tatrach...choc malo braklo a nie zdarzyl bym na autobus i caly plan by poszedl sie...

No wiec w niedziele wieczorem pakuje sie w maly plecak i o 0:30 autobustem z Karwi do Zakopca wyruszam na pd PL...

25.05.2009 Poniedzialek
W Zakopcu jestem jakos kolo7,male zakupy pozywieniowo-napojowe i kierunek:Kiry,a dalej szczyt na litere:B....

W Kosciliskiej raczej pustki,no ale jest poniedzialek 9 rano...5 osob idzie od Kir...od odejscia szlaku na Ciemniaka,juz do schronu spotykam az 1 osobe :)

Obrazek
Obrazek

W schornie szybkie zameldowanie,wypakowanie zbednych rzeczy i ruszam na Ornak...na Iwaniackiej krokusowe pozostalosci...mijam 3 osoby idace do Chocholowskiej...przebija sie slonko,ale znad grani glownej raczej szybko chmury nie zejda...jest cieplo i praktycznie bezwiecznie...ide w krotkich...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ornakiem idac mijam 3 gosci a na Siwej kozice...jest ok 12-30...kilka ludkow widac na Starymbocianie,na lewo od Gaborowej pustki... :)

Obrazek
Obrazek

No i jest w koncu cel... :think:

Obrazek

Po niecalych 30min jestem na gorze...tu juz jakby chlodniej....no i te chmurzyska...przez godzine pobytu,moze jakies 30sek sweicilo slonce,a na lekko oddalonym Krivaniu...non stop!!! :x Wierzcholek raczej malo ciekawy...wbite dwa badyle,znaczku szczytu brak,czyli tak samo jak 4 lata temu,kiedy ostatnio tam bylem,tyle ze od Dol.Bystrej...z ktorej dochodza dzwieki wydawane przez swistaki...i ot bardzo duzo dzwiekow :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oczywiscie im bardziej schodzilem w dol,tym wiecej slonca zagladalo na gore...kusila mnie co prawda troche inna droga powrotna,ale w koncu poszedlem jak poszedlem....a jak juz bylem na przeleczy pod Bystra,zrobilo sie niemal jesiennie 8)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po drodze mozna bylo rowniez spotkac takie kwitnace wiosenne okazy...choc i na samej Bystrej one sobie rosly :O

Pierwiosnka malenka
Obrazek

Spowrotem na Gaborowej jestem o 16...i nie spiszac sie zbytnio podarzam ku schronowi...moglem co prawda jeszcze isc na Staregobociana,ale jakos mi sie juz nie chcialo :think:
Do konca dnia spotykam juz tylko jedna osobe,oczywiscie poza os.schodzacymi ze SB,gdy schodzilem tez z Bystrej...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Koncowka wedrowki jest w fajnym przed-zachodowym sloncu...co prawda trawy jeszcze mdle po zalegajacych sniegach,ale widac rowniez juz bylo mlode zielone zdzbla :) W schronie jestem ok.18...w sumie ze 13 osob nocowalo w ta noc...
A nastepny dzien mial przyniesc jeszcze lepsza pogoda... :)
Cdn...
Ostatnio zmieniony pt 29 maja, 2009 przez Barek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

takie troche wymiete jesienne jeszcze te kolory wyzej w górach,
ale widac, ze zieleń od dołu napiera
ps Karwia to mi się non stop spoznia , jakos wolę Białystok
(nie)codziennie fota z Tatr - www
Awatar użytkownika
Barek

Tez wole,ale nie zdarzylem juz na 2230 :)
świster

Post autor: świster »

Barek pisze:kilka ludkow widac na Starymbocianie
Może jednak chodziło Ci o Młodego Bociana :think: ;)
Barek pisze:czywiscie im bardziej schodzilem w dol,tym wiecej slonca zagladalo na gore.
Klasyka prawa Murphy'ego :D

Ładne fotki :)
Awatar użytkownika
Barek

świster pisze:
Barek pisze:]czywiscie im bardziej schodzilem w dol,tym wiecej slonca zagladalo na gore.
Klasyka prawa Murphy'ego :D

Ładne fotki :)
a to ciekawe prawo :D
Dzieki.
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

Sympatyczna relacja :) I fotki też milutkie, nawet te z przestarzałymi jesiennymi kolorami. Czekam na 2cz.
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
Aura

Post autor: Aura »

Przyjemnie było oglądnąć zdjęcia :)
Też czekam na 2 część :)
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Za oknem leje. Zimno , chyba z 10 stopni. Siedze sobie przed kompem i oglądam fajne fotki na których przynajmniej przez chwilę było słońce.
Co Cię powstrzymało przed zrealizowaniem kuszącej wersji zejścia ? ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

krzymul pisze:Za oknem leje. Zimno , chyba z 10 stopni.
Słońce, 18 st., tylko wieje zajebiście, chyba już szósty dzień sztormu.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

krzymul pisze:Za oknem leje
U mnie wczoraj tak lało, że przy 50 km/h wycieraczki musiały chodizc w najszybszym trybie.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Miło nacieszyłam oczy Twoimi fotami z samego rana :)
Czy niektóre nie są delikatnie przeostrzone? :think:
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Szarotka pisze:Czy niektóre nie są delikatnie przeostrzone?
Wydaje mi się , że ładnie obrobione.... ze smakiem.
Zmniejsz kontrast w swoim monitorze , za dobry masz monitor. ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Bardzo ładne fotki z moich ulubionych Zachodnich :) .

Na Bystrą jeszcze nie zdążyliśmy dotrzeć - bardzo bym chciała w tym roku , może w czerwcu się uda.
Wybieramy się wprawdzie na Słowację, ale i do Zakopanego też wpadniemy na kilka dni, jeśli pogoda dopisze.
W tym czasie będą tam nasi przyjaciele, z którymi mieszkaliśmy obok siebie w Groniu i jesteśmy z nimi umówieni :D .
Zobaczymy, co z tych planów wyjdzie....

Pozdrawiam serdecznie.

Ala :) .

Ps.1. A gdzie druga część ???

ps.2. :think: Ciekawi mnie ten trawers na Bystrej, czy on też prowadzi na szczyt, czy go mija i wiedzie gdzieś poza...
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Barek

Zakochani w Tatrach pisze: Na Bystrą jeszcze nie zdążyliśmy dotrzeć - bardzo bym chciała w tym roku , może w czerwcu się uda.
ps.1. A gdzie druga część ???
ps.2. :think: Ciekawi mnie ten trawers na Bystrej, czy on też prowadzi na szczyt, czy go mija i wiedzie gdzieś poza...
Napewno wam sie uda,bo pewno pogoda dopisze ;)
Druga czesc juz naprawde niedlugo...
Owy trawers prowadzi dokladnie na odcinek grani miedzy Blyszczem a Bystra,i wydaje sie mniej mozolnym podejsciem niz zakosy,prowadzace z Blyszcza ktorymi schodzilem,ale zaleta tego zejscia sa fajniejsze widoki na wschod :)Takze wybor nalezy do was :)
Awatar użytkownika
Barek

Re: 2 MajoweWycieczkiWiosenne...[Foto...25-26.05.09]

26.05.2009 Wtorek

Budzik nastawiony na 5:05...Autobus powrotny po 19...Wiec chyba przez Murowaniec do Kuznic sie wyrobie... ;)
Tak sobie myslalem zeby wyjsc w miare wczesnie i wiecej czasu posiedziec na Czerwonych i dalej...zanim sie jednek wygrzebalem i cos zjadlem jest 6-10...za oknem poczatek pieknego dnia...jeszcze gdyby tak obejrzec wschod gdzies z grani...ale to moze innym razem :D
Koledzy z pokoju,tez juz jakby sie przebudzili,ale zostaja w schronie...

Widok z ornakowego balkonu...
Obrazek

Ruszam w strone TomanowejP...jak na poranek jest cale kilka stopni ale nie jest mi jakos zimno...W gornej czesci Niznej Tomanowej Polany,mijam pozostalosci lawiny,ktora zeszla chyba Czerwonym Zlebem,widac dzialania jakis sluzb lesnych,ale i w niektorych miejscach pod drzewami jeszcze z metr twardego i brudnego sniegu...
Obrazek
Jeszcze zerkniecie na coraz bardziej widoczny Ornak...
Obrazek

Dochodze do odejscia szerwonego szlaku na Chuda Przelaczke,i chwile przystaje...moze jeszcze skoczyc na Tomanowa...ale nie...bylem juz kilka razy w ost latach,a przecieskanie sie przez chaszcze tez mi sie jakos nie widzi...No wiec ruszam czerwonym...narazie w cienie...ale po jakies pol h,wychodze na fajny ptk widokowy i nasloneczniono 8)

Obrazek
Obrazek

Wczorajszy cel...
Obrazek
i w innej perspektywie...
Obrazek

Chuda coraz blizej...a i widoki coraz lepsze :)
Obrazek

Na Chudej jestem pare min po 9...bajka...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ciemniak...godz 9-30...spedze tu tylko godzine a moglbym caly dzien...w koncu jakies jedzonko i suszenie ubioru...Po drodze napotykam na spora ilosc kwitnacych roznego rodzaju kwiatkow,ale one beda w innym dziale...Tu tylko wyjatek :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czas sie skonczyl,wiec ruszam przez Krzesanice na Kope K...Jak do tej pory pustki...dopiero miedzy Malaczniakiem a Krzesanica spotykam pierwszych turystow...jest 11-15 8)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kilka tatrzanskich olbrzymow...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W koncu Kopa...Tu juz wiecej ludzi...i w koncu mozna sie do kogos odezwac :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

godzina 12...z obliczen wychodzi ze spokojnie dam rade do Murowanca i Kuznic...no wiec przede mna Goryczkowe...a wczesniej...

Spojrzenie na Kondratowa...
Obrazek
Popoludniowe slonce daje znac o sobie...
Obrazek

Na Suchym Wierchu Kondrackim,zatrzymuje sie na chwile...i widze na dnie Cichej,kolejne polamane jak zapalki drzewostany...po malym poszukiwaniu,dokopuje sie do pewnej fotki...

Ponizej zdj z teraz(widac zasieg lawiniska) a jeszcze nizej z pazdziernika 2007,zrobilem ta fote bo kiedys bylem rowerem w Cichej i dojechalismy wlasnie do konca asfaltu widocznego ponizej :) Jak widac wiatka tam stojaca wyleciala chyba w kosmos :)) Widac tez ze droga w niektorych miejscach,jest jeszcze nie przejezdna...

Obrazek
Obrazek

Ale trzeba isc dalej...

Pare Goryczkowych widokow...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widac przybywa oblokow...no i co jakis czas turystow takze...
Kasprowy coraz blizej co widac juz z daleka ;)

Obrazek
Obrazek

godz:13-40...KW...jestem 20min przed czasem,bo liczylem ze na ok 14 dotre...sniegu juz zero przy obserwatorium,a jeszcze kilka tygodni wczesniej praktycznie nie bylo widac budynku Obs.POnad 3m sniegu robia jednak swoje...Ludzi juz multum...ale to chyab normalne,tym bardziej ze temperatura tego dnia na szczycie siegnela 15 stopni!!
Nie moge sobie odmowic tez paru lykow złocistego trunku i za jedyne 10 PLN zakupuje jeden kufel,dobrze ze chociaz w Murowancu bedzie taniej...aha..bardzo duzo wycieczek szkolnych rowniez da sie zauwazyc na gorze...

Pare Kasprowych widokow...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

O 14-15 opuszczam KW i jeszcze zachaczam o Liliowe zanim zejde na Hale...Sporo ludzi zapedza sie na Beskid,ale i na Liliowym tez pusto niejest :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy Murowancu jestem 15-40..,przed schronem jeszcze chyba wiecej wycieczek niz na KW...ide cos zjesc,znaczy obiad i c[]...nad grania coraz wiecej klebi sie chmur,ale raczej niegroznych...Mija pol godziny i ide w strone Karczmiska...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

i dalej przez Jaworzynke docieram do Kuznic...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przed 18 jetsem w Zakopcu,a wiec nawet sie wyrobilem :) do autobusu ponad godzina wiec kolejny obiad...i marsz na dworzec,przed ktorym jest wlk rozpierdziel,wymianiaja chodniki i czesc ulic...o 19-10 wyjezdzam z Zakopca...na Zakopiance zero korkow...7h... i o 2 w nocy wysiadam na Fabrycznym...o 3 juz leze...Szkoda ze siadla pogoda w nast dni,bo pewno bym jeszcze kilka dni pobyl...ale w koncu gory nie uciekna ;)
TheEnd

Ps.Bylo wczesniej pytanie odnosnie wyostrzenia niektorych fot...zgadza sie,czasem to robie,ale na moim monitorze az tak tego nie widac,a wiadomo ze kazdy ma inny i napewno to bedzie zauwazalne.oprocz tego poprawie czasem kontrast i cos tam jeszcze,bo sporo zdj wychodzi strasznie bladych itp...:-))Mam jednak nadzieje ze jakos to mniej wiecej da sie ogladac ;)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 04 cze, 2009 przez Barek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Oglądać się daje :) Niby 2 dni a tyle miejsc zaliczonych.

Ale mógłbyś te 2 zdjęcia z Cichej umieścić jedno pod drugim bo się relacja rozjechała wszerz.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

swietna relacja! :) zdjecia piękne, zatęskniło mi sie za Tatrami :)
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
krzysgd

Post autor: krzysgd »

swietna relacja! :) zdjecia piękne
Dokładnie!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zakochani w Tatrach pisze:... może w czerwcu się uda.
Wybieramy się wprawdzie na Słowację ...
Tak z ciekawości ... macie już terminarz? Gdzie zamierzacie stanąć?
Stadko z północy będzie żerować nieco bardziej na zachód :D
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Asik pisze:zatęskniło mi sie za Tatrami
Mi (nam) też ... to już tylko 2 tyg. :))
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

krzysgd pisze:Mi (nam) też ... to już tylko 2 tyg.
u mnie tylko 3 tygodnie :D
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Barek
Mam jednak nadzieje ze jakos to mniej wiecej jakos da sie je ogladac
- oj da! Ciekawe kadry :)
Pozdrawiam
Izabela
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
ODPOWIEDZ