warunki

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

warunki

Post autor: dagomar »

Wybieram się jutro ,jeżeli ktoś był w tym tygodniu ,mam krótkie pytanie ,gdzie iść można w miarę ,a gdzie lepiej sobie darować ? (przetarcie , lawiny , niebezpieczne miejsca itd). Dodam ,że moje zimowe doświadczenie nie jest tak duże, jak letnie , a intereuje mnie otoczenie Gąsienicowej ,którego o tej porze po prostu nie znam. :D
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Rano w miare twardo po południu rozmiękła bryja,szansa na zapadanie w śniegu bardzo duża :) .Na graniach nawisy śnieżne.
Szlaki przetarte.
W zacienionych miejscach ,szczególnie wcześnie rano możliwe oblodzenia.
Sytuacja lawinowa II.
Szlak na Zawrat przetarty do bólu,polecam :P
Przetarty również szlak na Zadni Granat od Zmarzłego Stawu.
Wskazane posiadanie raków i czekana oraz umiejętności posługiwania się nimi.
Skrajny Granat od Czarnego Stawu(znaki żółte)-przetarty ale dla niewprawnych turystów nie polecam.
Kozia Przełęcz- istnieją ślady ,szlak trudny,możliwe obsuwy śniegu,wymagane raki i czekan oraz umiejętności posługiwania się nimi.
Świnicka Przełęcz- nawisy,możliwość obsuwu śniegu,przetarte
Krzyżne-Ze względu na długość trasy ,przejście po zapadającym śniegu,możliwość obsuwu pokrywy śnieżnej z okolic przełęczy.
Kościelec-szlak przetarty,śnieg rozmiękły.

DANE MOGĄ BYĆ NIEAKTUALNE.
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

dzięki :)
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Smolik pisze:Rano w miare twardo po południu rozmiękła bryja,szansa na zapadanie w śniegu bardzo duża :) .Na graniach nawisy śnieżne.
Szlaki przetarte.
W zacienionych miejscach ,szczególnie wcześnie rano możliwe oblodzenia.
Sytuacja lawinowa II.
Szlak na Zawrat przetarty do bólu,polecam :P
Przetarty również szlak na Zadni Granat od Zmarzłego Stawu.
Wskazane posiadanie raków i czekana oraz umiejętności posługiwania się nimi.
Skrajny Granat od Czarnego Stawu(znaki żółte)-przetarty ale dla niewprawnych turystów nie polecam.
Kozia Przełęcz- istnieją ślady ,szlak trudny,możliwe obsuwy śniegu,wymagane raki i czekan oraz umiejętności posługiwania się nimi.
Świnicka Przełęcz- nawisy,możliwość obsuwu śniegu,przetarte
Krzyżne-Ze względu na długość trasy ,przejście po zapadającym śniegu,możliwość obsuwu pokrywy śnieżnej z okolic przełęczy.
Kościelec-szlak przetarty,śnieg rozmiękły.

DANE MOGĄ BYĆ NIEAKTUALNE.
Wymyśliłeś to sobie czy z TPN Ci powiedział?
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

manfred pisze:Wymyśliłeś to sobie czy z TPN Ci powiedział?
Ludzie ,zlitujcie się ,idę z kobietą , co prawda sprzęt i jakie takie doświadczenie jest ,ale oczekuję "sprawdzonej prawdy" :)
Awatar użytkownika
manfred

dagomar pisze:
manfred pisze:Wymyśliłeś to sobie czy z TPN Ci powiedział?
Ludzie ,zlitujcie się ,idę z kobietą , co prawda sprzęt i jakie takie doświadczenie jest ,ale oczekuję "sprawdzonej prawdy" :)
Nie słuchaj Smolika bo on drugi po Sabale gawędziaż. Weź babe do schroniska potancuj se okowitki sie napij i wracaj do chałupy cza ci w góry leźć biedy se napytać.
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Wymyśliłeś to sobie czy z TPN Ci powiedział?
Weż zdupcaj :P
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
staszek

Post autor: staszek »

No i w końcu jest jedynka :
http://www.topr.pl/
do tego betony i słoneczko świeci :)
W końcu są waruny :D
Awatar użytkownika
manfred

No i halny też jest fajny
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

No i wczoraj jeszcze chodziłem ,jest fantastyczny beton (wylany 5 min. wcześniej :D ) , przetykany tylko gdzieniegdzie i to tylko w wyższych i zacienionych partiach bułami zodowaciałego śniegu , raki mało przydatne ,czekan owszem ,bo mozna ze wszystkim zjechać ,zaliczyłem kilka fantastycznych dupozjazdów ,najbardziej daje w kość wpadanie po szyję w kosówki przykryte dokładnie tym czymś ,co jeszcze niedawno było sniegiem ,a w niektórych miejscach nie da się inaczej :) .
Ludzi bardzo mało , n.p. na Wrota byliśmy pierwsi od b. dawna i jedyni tego dnia ,Zawratem szło poza nami tylko grupka skitourowców a wiatr był taki ,ze nie dało się wypić herbaty ,bo wypłukiwał z kubka w oczy , a zona nie mogła ustać na nogach. Z tego też powodu odeszła nam ochota na OP ,ale za to w Piątce bylismy jedynymi gośćmi (bezcenne) ,a lejba złapała nas w Roztoce ,a nie na Honoratce (jeszcze bezcenniejsze :) )
Zrobiłem kilka fotek ,wrzucę później , ogólnie niech zyją góry.
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

witam

wybieram się w Tatry 18 -22 maja i tu rodzi się moje pytanie, licząc na wasze doświadczenie, w które rejony będę mógł się wybrać abym nie musiał brodzić w błocie śniegowym czy też samym śniegu, dolinki nie wchodzą w grę

moje doświadczenie jest w zasadzie żadne porównując się do osób bywających na tym forum ale coś tam już chodziłem ;)

dziś patrząc na obrazy z kamer na tatrzańskie panoramy jestem trochę zaniepokojony - wszędzie biało, co prawda do wyjazdu jeszcze trochę i zapewne zmieni się dużo, mimo to chciałbym widzieć to i owo
(marzyło mi się wejście na Rysy :think: )

czekam na rady

pozdrawiam
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
manfred

kael pisze:w które rejony będę mógł się wybrać abym nie musiał brodzić w błocie śniegowym czy też samym śniegu, dolinki nie wchodzą w grę

moje doświadczenie jest w zasadzie żadne
Idź na Krupówki kup se półlitry wódki i powiadam Ci bedziesz zadowolony
pelikan

Post autor: pelikan »

Witam

Ktoś może widział ostatnio jak wygląda przejście przez szpiglasową?

z góry dzieki
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

wygląda dobrze (w ost. niedzielę) - od ceprostrady wydeptana w miarę ścieżka w mokrym sniegu - bez trudnosci , od 5 Stawów wiszące , częściowo obsunięte płaty , polecałbym koniecznie czekan i dużo zdrowego rozsądku
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

dagomar pisze:polecałbym koniecznie czekan i dużo zdrowego rozsądku
i broń Boże adidasy. Kilka lat temu w maju byłam świadkiem poważnego wypadku w tym miejscu. Przyczyną był poślizg na adidasach :(
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Maj jest generalnie taki sobie na pójście gdzieś wyżej bez większego doświadczenia. No ale kto wie może w tym roku będzie inaczej.
Każdemu jego Everest...
pelikan

Post autor: pelikan »

Dzieki dagomar. Zdrowego rozsadku troche mam jak rowniez raki i czekan.
Awatar użytkownika
kael

manfred pisze:
kael pisze:w które rejony będę mógł się wybrać abym nie musiał brodzić w błocie śniegowym czy też samym śniegu, dolinki nie wchodzą w grę

moje doświadczenie jest w zasadzie żadne
Idź na Krupówki kup se półlitry wódki i powiadam Ci bedziesz zadowolony

liczyłem na trochę bardziej poważniejszą odpowiedź :(, mówiąc moje doświadczenie jest żadne miałem namyśli porównanie do wyjadaczy z tego forum, oznajmiam wam że w adidasach nigdy w góry nie chodziłem,nie jestem też podobny do bohaterów z historii Janka: "o skutecznym rad sposobie" i zawsze byłem do wędrówki przygotowany
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

No to ok , w zasadzie wszędzie ,poza dolinkami będziesz brodził w błocie posniegowym ,moze za wyjątkiem Boczania i Gęsiej Szyi. Róznica jest jenao taka ,że dobrze wybierając drogę wpadasz po kolana ,a źle - po szyję :) ,co się niżej podpisanemu własnie zdarzyło ostatnio
Awatar użytkownika
kael

dzięki dagomar
widzę że nie będzie sielanki ale co zrobić mam akurat w maju 4 tygodniowy urlop więc trzeba wykorzystać, biorę ze sobą 2 całkowitych nowicjuszy więc pewnie będzie mi dane zweryfikować plany
ale tak jak wy zakochałem się w tych górach i urlop bez nich to stracony urlop :)
ODPOWIEDZ