Liny

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

KubaR pisze:
Całkiem nie w temacie.
Zajrzałam na Waszą stronę (link jak widać jest na zdjęciu).

Fajna !

Gratuluję że powstała.

B.
KubaR

Post autor: KubaR »

Basia Z. pisze: Zajrzałam na Waszą stronę (link jak widać jest na zdjęciu).
Fajna !
Dzięki :-)
Gratuluję że powstała.
Jeszcze nie - dopiero się (w bólach) rodzi...

Kuba
świster

Post autor: świster »

KubaR pisze:P.S. Moim zdaniem kluczki albo motylki robić zawsze w małych zespołach, zwłaszcza bucianych. Lepiej trochę się pomęczyć przy wyłażeniu niż nie wyhamować....
A mnie zastaniawia czy zamiast tych kluczek czy motylków można użyć flagowego (po kilka pętelek co kilka metrów) Teoretycznie powinien dobrze taki system zadziałać, wyhamować na śniegu, a już poza nim się dynamicznie rozwiązać :think:
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

świster ale tak na samej linie flagę wiązać ? - z reguły się przecież przez przyrząd czy karabol robi w celach wiadomych. ?
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
golanmac

Post autor: golanmac »

lukas_12 pisze:świster ale tak na samej linie flagę wiązać
No właśnie, tak się zastanawiam i nie wiem jak ?
Pozdrawiam
Maciek

Kilka książek o wojnie nie zrobi z Ciebie żołnierza. (Kilerus)
świster

Może rzeczywiście wyraziłem się nieprecyzyjnie.
Chodzi mi o taki łańcuszek (co się podobnie jak flagowy wiąże) co powstaje jak się pętle w pętle włoży, a po pociągnięciu wszystko się rozwiązuje. Nie wiem jak się fachowo nazywa to. Używa się tego czasami do zwijania liny - jest pewność, że lina się nie schłami - często przy solówkach.
Jak będzie mi się chciało to mogę fotke zrobić i wrzucić.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

świster pisze:Chodzi mi o taki łańcuszek (co się podobnie jak flagowy wiąże) co powstaje jak się pętle w pętle włoży, a po pociągnięciu wszystko się rozwiązuje.
Przepraszam, a niby do czego miały by te węzełki na linie asekuracyjnej służyć skoro rozwiązywanie ich miało by następować "jednym pociągnięciem" ?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
staszek

Post autor: staszek »

świster pisze:czy zamiast tych kluczek czy motylków można użyć flagowego (po kilka pętelek co kilka metrów) Teoretycznie powinien dobrze taki system zadziałać, wyhamować na śniegu, a już poza nim się dynamicznie rozwiązać
Patent a' Kazio Morderca :think:
A przy okazji Kazia to użytkuje ktoś heksy jego produkcji i żyje ?
Zastanawiam się nad zakupem , cena bardzo atrakcyjna 120 zeta za 7 szt. :D
Zygmunt Skibicki pisze:Przepraszam, a niby do czego miały by te węzełki na linie asekuracyjnej służyć skoro rozwiązywanie ich miało by następować "jednym pociągnięciem" ?
Tym razem zgadzam się z tobą Zygmuncie :)
świster

Zygmunt Skibicki pisze:Przepraszam, a niby do czego miały by te węzełki na linie asekuracyjnej służyć skoro rozwiązywanie ich miało by następować "jednym pociągnięciem" ?
Przecież sobie tylko teoretyzuje. Właśnie sprawdziłem, że statycznie wytrzymuje 3kg - ciężar liny. Po szarpnięciu się rozwiązuje, w sumie nie jest źle. Można spróbować do drugiej pętelki użyć jakąś zawleczkę :think:
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

staszek pisze:Tym razem zgadzam się z tobą Zygmuncie
Wzruszenie wręcz odbiera mi głos, ręce sparaliżowało nad klawiaturą, prawie nic nie widzę. bo łzy zalewają oczy płaczem serdecznym...!
staszek pisze:cena bardzo atrakcyjna 120 zeta za 7 szt.
Ostatnim wysiłkiem woli sklejam tych kilka słów: jeśli te heksy nie mają atestów, to niechby i były za darmo - nie dotykaj tego!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

staszek pisze:Tym razem zgadzam się z tobą Zygmuncie
Zygmunt Skibicki pisze:Wzruszenie wręcz odbiera mi głos, ręce sparaliżowało nad klawiaturą, prawie nic nie widzę. bo łzy zalewają oczy płaczem serdecznym..
Góra z górą się nie zejdą , ale Staszek z Zygmuntem zawsza znajdą wspólny język...... czułości. ;) :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Co do Kazia - jego igły do traw atestu też nie mają , a kto w Polsce warthogów używa :)
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

świster pisze:Przecież sobie tylko teoretyzuje. Właśnie sprawdziłem, że statycznie wytrzymuje 3kg
Nawet w teorii, ba... w bajaniu dla zabicia czasu węzeł flagowy nie ma żadnego sensu na asekuracyjnej na lodowcu. Niby czemu teoretyzowanie miało by dopuszczać propozycje zupełnie oderwane od rzeczywistości? Węzły w takiej sytuacji założone na asekuracyjną nie mają prawa się rozwiązać przy jakimkolwiek szarpnięciu. One tam mają być choćby działo się nie wiem co...!
A teraz na temat prusikowania po uwęźlonej, bo ponoć są problemy...
Jasne, że zdejmowanie i ponowne zakładanie obydwu prusików przy każdym suple jest mocno kłopotliwe. Tyle, że... jak nie ma innego wyjścia...
Jeśli już z jakiegoś powodu nie da się założyć flaszencuga, a "wpadnięty" ma możliwość sensownego działania, to dwa Tiblock'i, dwa karabinki oraz dwie pętle i... po problemie. Da się tym omijać supły bez problemów z jedną uwagą - warto "przyrepić" te gówniuszczka do karabinków, a pętle mocno zacisnąć na butach.
Mundek
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

lukas_12 pisze:kto w Polsce warthogów używa
Mówimy o heksach, których atestowanych jest w kraju od cholery i ciut ciut. W dodatku, wcale nie są jakoś nadzwyczaj drogie.
Są wszak jeszcze miłośnicy i użytkownicy pierwotnej wersji heksa - zwykłej, acz w wersji podwójnej wysokości sześciokątnej nakrętki stalowej z odpowiednimi dziurkami w poprzek. Tylko pytam: po co?
Mundek
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

A teraz na temat prusikowania po uwęźlonej, bo ponoć są problemy...
Jasne, że zdejmowanie i ponowne zakładanie obydwu prusików przy każdym suple jest mocno kłopotliwe. Tyle, że... jak nie ma innego wyjścia...
Jeśli już z jakiegoś powodu nie da się założyć flaszencuga, a "wpadnięty" ma możliwość sensownego działania, to dwa Tiblock'i, dwa karabinki oraz dwie pętle i... po problemie. Da się tym omijać supły bez problemów z jedną uwagą - warto "przyrepić" te gówniuszczka do karabinków, a pętle mocno zacisnąć na butach.
Oczywiście piszemy tu o rzeczch sprawdzonych w praktyce :think:
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
golanmac

Zygmunt Skibicki pisze:Mówimy o heksach, których atestowanych jest w kraju od cholery i ciut ciut. W dodatku, wcale nie są jakoś nadzwyczaj drogie.
Szkoda Zygmuncie że to co mówisz nie ma jak zwykle potwierdzenia w praktyce. Nie wiem czy wiesz, ale mamy rok 2009, i heksy niestety odchodzą w niepamięć. Śmiało można powiedzieć że w krajach "zachodnich" zostały wyparte przez kości mechaniczne, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia. Jak zadasz sobie trud, i przejrzysz ofertę producentów, na pewno zauważysz zanik, lub znaczące zmniejszenie wachlarza oferty, w temacie heksów. A szkoda, bo osobiście, mam do nich jakiś sentyment.
Pozdrawiam
Maciek

Henio

Kontakt:

Post autor: Henio »

w Katowicach nie ma problemu z kupnem, ostatnio gdzieś wisiał nawet komplet na wystawie. (chyba z BD)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

golanmac pisze:Szkoda Zygmuncie że to co mówisz nie ma jak zwykle potwierdzenia w praktyce.
Weź Ty się ode mnie odchrzań, ok?
Odkrywca XXI-go wieku się znalazł!
Staszek pytał o heksy, to mu odpowiedziałem. Zatem, uwagi że to dość przestarzały rodzaj sprzętu, to może kieruj do niego. Ja za takiego przemądrzalca sprzętowego uchodzić nie zamierzam.
A swoją drogą, to nie odważył bym się kogokolwiek krytykować, że ma mało "topowy" sprzęt. Człowieka poznaje się także po sposobie odnoszenia się do innych...
Mundek
Awatar użytkownika
Kilerus

Post autor: Kilerus »

Powrót króla :D

kolejny :))
Awatar użytkownika
golanmac

Zygmunt Skibicki pisze:Odkrywca XXI-go wieku się znalazł!
Nie ja odkryłem i nie staszek napisał że:
Mówimy o heksach, których atestowanych jest w kraju od cholery i ciut ciut. W dodatku, wcale nie są jakoś nadzwyczaj drogie.
A że nie skumałeś, napiszę jak krowie ...
Wybór heksów jest bardzo skromny, a jeśli już jest to zazwyczaj są one nieprzyzwoicie drogie ...
Zygmunt Skibicki pisze:A swoją drogą, to nie odważył bym się kogokolwiek krytykować, że ma mało "topowy" sprzęt
A odważył byś się krytykować głupotę ?
Zygmunt Skibicki pisze:Człowieka poznaje się także po sposobie odnoszenia się do innych...
Niewątpliwie jesteś królem zarozumialców, wybaczył bym to gdyby nie mierna wiedza ...
Pozdrawiam
Maciek

ODPOWIEDZ