Książka o Tatrach

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lhotse

Książka o Tatrach

Post autor: Lhotse »

Witam!

Poszukuje jakiejś dobrej książki o Polskiej części Tatr. Interesuje mnie książka skupiająca się raczej na historii i ciekawostkach dotyczących Tatr - takich jakie zna przewodnik PTT z którym jeżdżę w góry (może wreszcie go czymś zagnę :D ) np. skąd wzięła się nazwa Beskidu, kto zginął pod Małym Kościelcem itp. Powinna też mieć nieco informacji dotyczących budowy geologicznej, fauny i flory. Niestety zdecydowana większość książek jakie znalazłem w krakowskich księgarniach to przewodniki, a pozostałe owszem, są interesujące, ale nie mogę być pewien czy są warte swojej ceny, wolę spytać Was, może jesteście w stanie coś polecić :)
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Dużo informacji, o których mówisz znajdziesz właśnie w przewodnikach. A skąd przewodnik PTT zna pewne informacje, to możesz się spytać jego.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
Lhotse

tommer91 pisze:Dużo informacji, o których mówisz znajdziesz właśnie w przewodnikach. A skąd przewodnik PTT zna pewne informacje, to możesz się spytać jego.
Tylko szukam właśnie książki konkretnie na ten temat, a nie przewodnika w którym gdzieniegdzie wtrącone są ciekawostki, a historii jest raptem kilka stron, ktoś z Was na pewno ma taką pozycję na półce ;) Przewodnik informacje ma z 50-letniego doświadczenia, a nie z przeczytania jednej książki ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

"W strone Pysznej" - tam jest sporo. Niedawno wyszła reedycja.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Lhotse pisze:Przewodnik informacje ma z 50-letniego doświadczenia, a nie z przeczytania jednej książki
Słusznie zauważyłeś, że w 1 książce ciężko to wszystko wyczytać, chociaż może w "Encyklopedii" Paryskich :think: . Polecam też:
"Tatry kalejdoskop turysty górskiego" J. Kosim
"Dawno temu w Tatrach" J.Skowroński
"Jak dawniej po Tatrach chadzano" K. Pisera
"Dolina Kościeliska" Maria Baścik
"Legendowe postacie Zakopanego"Ferdynard Hoesick
"Księga Tatr" J. Kurek
"Wierchowy wykrot i inne opowiadania"Józef Kapeniak
"Tatrzańscy kosynierzy"A. Korsak

W kioskach można dostać niedrogie legendy tatrzańskie itp
Polecam wejść do punktu TPN koło kuźnickiego ronda. Można tam nabyć cześć z w/w pozycji.

Na początek i za darmo proszę:
Kronika Parafii Zakopiańskiej http://www.mati.zakopane.pl/pinkwart/st ... ronika.htm
Ostatnio zmieniony wt 14 kwie, 2009 przez Szarotka, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Lhotse pisze:Poszukuje jakiejś dobrej książki o Polskiej części Tatr. Interesuje mnie książka skupiająca się raczej na historii i ciekawostkach dotyczących Tatr - takich jakie zna przewodnik PTT z którym jeżdżę w góry (może wreszcie go czymś zagnę happy ) np. skąd wzięła się nazwa Beskidu, kto zginął pod Małym Kościelcem itp. Powinna też mieć nieco informacji dotyczących budowy geologicznej, fauny i flory. Niestety zdecydowana większość książek jakie znalazłem w krakowskich księgarniach to przewodniki, a pozostałe owszem, są interesujące, ale nie mogę być pewien czy są warte swojej ceny, wolę spytać Was, może jesteście w stanie coś polecić smile
W jednej pozycji będzie trudno. Polecałbym cykl "W skałach i lodach świata" - praca zbiorowa pod red. dr K. Saysse-Tobiczyka. Interesująca Cię tematyka jest w w tomie I. Oczywiście to pozycja antykwaryczna ale każdy tom i cały cykl wart jest każdych pieniędzy. Nie wiem dlaczego nikt tego nie wznawia.
Jestem gorszego sortu...
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Lhotse pisze:Poszukuje jakiejś dobrej książki o Polskiej części Tatr. Interesuje mnie książka skupiająca się raczej na historii i ciekawostkach dotyczących Tatr
Zapewne pomoże Ci "Bedeker Tatrzański"
Niestety trudno dostępny.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Lhotse pisze:Interesuje mnie książka skupiająca się raczej na historii i ciekawostkach dotyczących Tatr
To ja bym poradził wydawnictwo wybitnie ciekawostkowe, czyli - "500 zagadek tatrzańskich". Nie mam tej książki i nie znam autora, ale kiedyś przeglądałem. Rzeczywiście sporo w nim takich szczególików o charakterze zagadek. W sam raz na "wrzutki" przewodnikowi, choć musi być cienki, by nie znać tych wszystkich "numerów". Czasem się to pojawia na Allegro, ale pewno bywa i w antykwariatach.
To co sugerowano wyżej, to raczej już przyczynki do poważniejszej wiedzy, a chyba nie o to pytającemu chodziło - tak myślę.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

"500 zagadek o Tatrach" - Czesław Momatiuk.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

andy67 pisze:Czesław Momatiuk
No, to i autor szacowny! - http://pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_Momatiuk
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
andy67

Kto zna Długosza to zna i Momatiuka.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
ombre

Post autor: ombre »

Lhotse pisze:np. skąd wzięła się nazwa Beskidu
TATRY TPN Nr 1/09 - temat numeru "Imiona gór". Jeszcze nie czytałem ale zapowiada się ciekawie.
Życie byłoby hipokrytą, gdybym nie mógł żyć
W sposób, który mnie pobudza!
Awatar użytkownika
Lhotse

mefistofeles, Szarotka, Janek, tomek.l, Zygmunt Skibicki, andy67, ombre - Dzięki wielkie! :D Trochę się tego jak widzę nazbierało, muszę przejść się po księgarniach i poprzeglądać te pozycje ;)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

andy67 pisze:"500 zagadek o Tatrach" - Czesław Momatiuk.
Pierwsze wydanie było sygnowane innym nazwiskiem - na Momatiuka był zapis w cenzurze. Chyba Raniszewski ale głowy nie daję.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:Chyba Raniszewski ale głowy nie daję
Stefan Kwapiszewski
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
aro

Post autor: aro »

Szarotka pisze:"Jak dawniej po Tatrach chadzano" K. Pisera
Szczególnie polecam, choć to spora "cegła" ;) Dla sympatyków historii turystyki w Tatrach to rzecz wręcz obowiązkowa.
Awatar użytkownika
andy67

Lhotse pisze:mefistofeles, Szarotka, Janek, tomek.l, Zygmunt Skibicki, andy67, ombre - Dzięki wielkie! :D Trochę się tego jak widzę nazbierało, muszę przejść się po księgarniach i poprzeglądać te pozycje ;)
Raczej po antykwariatach - a najlepiej na Allegro.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

ombre pisze:
Lhotse pisze:np. skąd wzięła się nazwa Beskidu
TATRY TPN Nr 1/09 - temat numeru "Imiona gór". Jeszcze nie czytałem ale zapowiada się ciekawie.
Ale o tym skąd pochodzi nazwa "Beskidy" tam nie ma.

Sama popełniłam kiedyś podobny popularny artykuł do "npm", ale o genezie nazwy "Beskidy" tam nie było.

Było tylko o Magurze i Piotrusiu.

Pozdrowienia

Basia
ODPOWIEDZ